Behandling av muskelspenninger
Behandling av muskelspenninger
Hva er best behandling mot muskelspenninger og anspente muskler? I denne guiden om forkortede og stramme muskler lærer du mer om årsaker, behandling og anbefalte øvelser.
Er du lei av at musklene er anspente som gitarstrenger? Kanskje kjenner du at muskelfibrene er ømme ved berøring – og at de sammentrukkede musklene danner det som kjennes ut som knuter (muskelknuter)? I denne store og informative guiden om muskelspenninger vil du lære alt du trenger å vite for å kunne ta aktive grep og bli bedre igjen. Og selvsagt vil vi også se nærmere på behandlingsmetodene som har vist seg å være mest effektive.
Smerter skyldes fysiske og strukturelle muskelforandringer
Smertesignaler oppstår når kroppen ønsker å fortelle deg at noe er galt. Når vi begynner å få vondt i musklene skyldes dette altså at reseptorer og sensorer i området melder fra om ting ikke er helt som de skal være. Slik muskulær feilfunksjon kan, blant annet, inkludere:
- Dannelse av skadevev (muskelfibre med redusert belastningskapasitet)
- Forkortede muskelfibre
- Mindre elastisitet i musklene (vanskeligere å strekke de ut)
- Svekket blodsirkulasjon (skadevev har dårligere mikrosirkulasjon)
- Økt risiko for rifter og avrivninger (ruptur av muskelfibre)
- Økt smertesensitivitet
Når vi har vondt i musklene og føler oss anspente er det altså smart å ta tak i problemet før det forverrer seg.
Muskelspenninger kan føre til hodepine, svimmelhet og utmattelse
Muskulære spenninger oppstår vanligvis over lengre tid, men kan også oppstå mer akutt, for eksempel grunnet en bilulykke eller et fall (på isen for eksempel). Men det som er viktig å få fram er at man må gjøre endringer og ta aktivt tak i problemet for å få en forbedring. Muskelvev som stadig blir mer anspent og skadet vil også få høyere innhold av smertesignalstoffer og dermed avgi mer smerter. Over tid kan det også medføre hodepine (nakkehodepine og spenningshodepine), svimmelhet (nakkesvimmelhet) og utmattelse. Spenningshodepine blir nå også kalt for muskelsammentrekningshodepine, som jo er ganske beskrivende for opphavet til denne typen av vondt i hodet.¹
Langvarige smerter kan føre til kjemisk ubalanse i kroppen
Når vi har vondt responderer kroppen og hjernen med å skille ut visse kjemiske substanser (hormoner) i kroppen. Et høyere innhold av disse er direkte lenket til en følelse av å være sliten og utmattet. Ved vedvarende smerter over lengre tid kan dette føre til en ubalanse som gir grunnlag for enda mer alvorlig fatigue og energitap. Nok en god grunn til å få gjort noe med plagene før de blir enda verre. Idrettsmassasje, tørrnåling og terapeutisk laser er 3 av behandlingsmetodene vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi bruker med god effekt mot denne typen smerter.
Sterk tverrfaglig kompetanse innen undersøkelse, behandling og opptrening
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning og behandling av smerter og skader i muskler. Dette er også gjeldende for våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Altfor mange plages med langvarige og gjentagende smerter i muskler og bindevev, selv om det finnes god og dokumenterbar behandling. Hos oss vil du også få hjelp med å forstå de underliggende årsakene til hvorfor du er plaget med gjentagende muskelspenninger, samt lære treningsøvelser og ergonomiske råd som treffer godt inn mot akkurat dine smerteområder.
I denne artikkelen vil du lære mer om:
- Hva er muskelspenninger?
- Vanlige årsaker til anspente muskler
- Diagnoser som kan gi muskulære spenninger
- Anbefalte egentiltak, forebygging og selvhjelp
- Behandling av muskelspenninger
- Øvelser og trening mot stramme muskler
1. Hva er muskelspenninger?
Helt på starten av artikkelen gikk vi inn på at muskelspenninger er mer enn bare en følelse av å være anspent. Det er faktisk fysiske og strukturelle forandringer som oppstår inne i selve muskelen din. Det er nemlig skadevev, i varierende grad, som gir grunnlag for økte smertesignalstoffer og muskelømhet ved berøring.
Hva er skadevev og arrvev?
Skadevev refererer til varierende grad av fysiske skadeforandringer i bløtvev (muskler, sener og bindevev). Slike endringer kan som nevnt tidligere i artikkelen innebære redusert fleksibilitet (strekk-evne), belastningskapasitet (styrke og utholdenhet) og svekket reparasjonsevne (grunnet mindre sirkulasjon). Vi deler skadevev inn i 4 graderinger:
- Grad 1: Milde forandringer
- Grad 2: Moderate forandringer
- Grad 3: Betydelige forandringer i struktur, funksjon og smertesensitivitet
- Grad 4: Alvorlige forandringer (sterkt svekket vevstruktur og evne til å fungere – på grensen til arrvev)
Etter grad 4 går man over til arrvev. Dette er altså en totalt endret struktur hvor blant annet kollagenet ligger på kryss og tverr istedenfor i sin vanlige orientering. Dette er vev med betydelig svekket sirkulasjon og funksjon, som dermed har ytterligere risiko for forverring og avrivning.
Studie: Terapeutisk laser tilfører makroskopisk tilheling i arrvev
Behandling med terapeutisk laser innebærer at man bruker høykonsentrerte lysfotoner (laser, type 3B) for å promotere reparasjon, bekjempelse av betennelsereaksjoner og økt blodsirkulasjon. Det som er svært interessant er at denne moderne behandlingsteknikken også kan vise til dokumentert effekt mot arrvev (selv om den bare er moderat er det viktig å tilføre at dette understreker nettopp hvor mye terapeutisk laser setter i gang av reparasjonsprosesser, da man vurderer arrvev som tilnærmet umulig å behandle på andre måter).² For mange kan det derfor være aktuelt å utprøve terapeutisk laser mot arrvev dersom de plages med dette – for eksempel etter tidligere kirurgi eller operasjoner. Vi, og alle våre klinikker, tilbyr denne moderne og godt dokumenterte behandlingsformen.
Muskelsammentrekninger og forkortede muskelfibre
Ved muskelspenninger er det også et bare andre fysiologiske endringer du bør kjenne til. Når du er anspent er muskelfibrene fysisk sammentrukket og dermed også kortere. Hvis de er slik over lengre tid kan de bli vanskeligere og vanskeligere å løse opp i – altså som i å gjenvinne sin naturlige fleksibilitet og funksjon. Andre endringer kan innebære:
- Hypoksia (muskelvevet får redusert tilgang på oksygen grunnet mindre sirkulasjon)
- Opphopning av ødem (væske) grunnet svekket lymfesirkulasjon
- Redusert mitokondriell funksjon i skadeområdet (energiverkene i cellene)
Godt tips: Strekk ut nakkevirvlene og musklene med nakketraksjonsapparat
Muskelspenninger forekommer svært ofte i nakken og skulderbuene. Ofte skyldes det langvarig stress og statiske stillinger i hverdagen, som gradvis bygger seg opp og fører til fysiske forandringer i musklene våre (inkludert forkortede og sammentrukkede fibre).
Et nakketraksjonsapparat, som vist ovenfor, er et ganske genialt egentiltak for å motvirke dette, da det både strekker ut leddene og tøyer nakkemusklene samtidig. I tillegg gir det oss også en sjanse for å kunne bruke sårt tiltrengt tid på litt avspenning i hele kroppen. Så lite som 10 minutter daglig bruk kan ha en signifikant positiv effekt. PS: Det finnes også tilsvarende som er laget for å strekke ut ryggen (ryggtraksjonsbrett). Du kan lese mer om eller kjøpe den anbefalte nakkestrekkeren her.
2. Hva er de vanligste årsakene til muskelspenninger?
Den aller vanligste årsaken til muskelspenninger er stress i forskjellig format (inkluderer fysisk, kjemisk og psykisk stress). Over tid vil gjentatt feilbelastning eller overbelastning, uten nok tanke på restitusjon og fysikalske tiltak, føre til at stress danner grunnlag for fysiske forandringer i muskelvevet (som nevnt tidligere i artikkelen). Noen vanlige årsaker til muskelspenninger er blant annet:
- Dårlig holdning (lut rygg, bøyd nakkestilling eller fremoverlente skuldre)
- Ikke satt av nok tid til seg selv og egen fysisk helse
- Manglende fokus på tiltak som fremmer reparasjon og bedret fysikalsk funksjon
- Muskelspenninger i en eller flere deler av kroppen grunnet stress
- Overbelastning av muskelen når man er fysisk aktiv
- Skader på muskelen som resultat av tungt arbeid eller trening
- Å hoppe over oppvarming og strekking når man trener
3. Hva slags diagnoser kan gi muskelspenninger?
Det er ikke alle muskelsmerter og spenninger som er direkte relatert til stress, dårlig holdning eller fysisk aktivitet. Et par medisinske diagnoseforklaringer bak myalgier kan være:
- Fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme)
- Kronisk utmattelsessyndrom og ME
- Myofascialt smertesyndrom, som forårsaker smerter og betennelse i muskelbindevev kalt fascia
- Infeksjoner, som influensa, polio eller bakterieinfeksjoner
- Autoimmune sykdommer som lupus, dermatomyositt og polymyositt
- Bivirkninger av aknemedisin (typisk kilde til muskelspenninger blant ungdom)
- Bruk av visse medisiner eller rusmidler, som for eksempel statiner, ACE-hemmere eller kokain
- Bruk av stoffskiftemedisin (Levaxin)
- Problemer med skjoldbruskkjertelen, som hypotyreose eller hypertyreose.
- Hypokalemi (kaliummangel)
4. Anbefalte egentiltak, forebygging og selvhjelp
Det kan være godt å kjenne til visse tips og triks innen selvhjelp for å lindre muskelspenninger litt. Noen tiltak du kan innføre for å lindre ubehag i musklene etter skade eller overforbruk er for eksempel:
- Bruk kompresjonsstøtte på det aktuelle området for økt sirkulasjon
- Få hjelp i form av idrettsmassasje, tørrnåling eller annen fysikalsk behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor
- Å påføre is eller varme på det aktuelle området for å hjelpe med å redusere smerter og inflammasjon
- Lette tøyeøvelser
- Selvmassasje med lindrende varmesalve, arnicasalve eller kuldegèl
- Å unngå aktiviteter med for høy intensitet til muskelsmertene lindres
- Å moderere belastningen til muskelen er bra igjen
- Å gi deg selv tid til å hvile
- Å utføre avspenningsøvelser for å gi slipp på spenninger
Godt tips: Masser inn lindrende arnicasalve mot anspente områder
Arnicasalve er et kjent og populært lindrende egentiltak for mange revmatikere og kroniske smertepasienter. Men også for idrettsutøvere. Mange bruker det for å lindre spenninger i muskler og bindevev. Salven kan fungere smertelindrende, og forskning har også vist at arnica har anti-inflammatoriske egenskaper (betennelsesdempende). Du bruker den enkelt ved å massere salven inn mot de anspente musklene dine. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her. PS: Varmesalve med capsaicin er også et populært og lindrende egenhjelpstiltak.
Når burde man kontakte lege ved muskelsmerter?
Muskelsmerter er ikke alltid helt harmløse, og i noen tilfeller er det slik at det kan være nødvendig å kontakte fastlegen sin eller legevakt for en vurdering. Du burde ta kontakt med legen din om du har:
- Muskelsmerter som oppstår med utslett
- Muskelsmerter som oppstår etter flåttbitt
- Smerter som oppstår rett etter medisinendringer
- Smerter som dukker opp ved feber
- Pusteproblemer og svelgeproblemer (kan være medisinsk nødstilfelle)
Forebyggende tips for å redusere muskelspenninger
Om muskelsmertene dine forårsakes av spenninger eller overbelastning fra trening, kan disse tiltakene hjelpe med å redusere risikoen for at du utvikler muskelsmerter i fremtiden:
- Tøy ut musklene dine både før og etter at du er fysisk aktiv eller trener
- Bruk kompresjonshansker eller kompresjonssokker for å promotere økt blodsirkulasjon
- Ha en oppvarming og en nedkjølningsøkt i løpet av alle treningstimene dine, de kan vare rundt 5 minutter hver
- Få i deg nok vann, spesielt på dager hvor du er mye fysisk aktiv
- Vær regelmessig fysisk aktiv for å fremme optimal muskelfunksjon.
- Kom deg opp av stolen og tøy ut regelmessig om du jobber ved et skrivebord eller i et miljø som setter deg i risiko for å utvikle muskelspenninger (mikropauser)
- Ta vare på deg selv med en idrettsmassasje og kiropraktorbehandling for å løsne opp i stramme muskler og stive ledd
Godt tips: Bruk kompresjonssokker for å øke blodsirkulasjonen
Mange av oss tilbringer timer for dataen hver eneste dag. Dette er gjerne temmelig statisk arbeid, og ikke helt ideelt for sirkulasjonen i beina våre. Nettopp derfor kan det å bruke kompresjonssokker, slik som disse spesialdesignede sokkene, være helt ideele. Det er nemlig slik at både hender og føtter ligger lengst fra hjertet, og dermed ikke alltid har den gode sirkulasjonen de ønsker. Studier har vist at bruk av kompresjonstøy kan være med på å motvirke dette, og å promotere en tydelig økning i blodsirkulasjonen. Blant annet brukes de gjerne i egenbehandling mot plantar fascitt. Og husk at når du stimulerer økt sirkulasjon til hender og føtter, er dette også fordelaktig for alle strukturene ‘på vei’ dit. Du kan lese mer om eller kjøpe disse kompresjonssokkene her. PS: Her er lenke til kompresjonshanskene hvis du ønsker deg de også.
5. Behandling av muskelsmerter
Forskning har vist at den mest effektive metoden å behandle muskelsmerter på er ved å kombinere flere ulike behandlingsmetoder – slik som massasje, leddmobilisering, terapeutisk laser og intramuskulær akupunktur (ofte kalt tørrnåling eller dry needling). Som moderne klinikere er vi opptatte av å adressere årsaken til at du får muskelsmerter og hjelpe deg med langvarig bedring, ikke bare kortsiktig sådan. Behandlingsmetoder vi gjerne bruker mot muskelspenninger inkluderer:
- Bindevevsmassasje
- Idrettsmassasje
- Korrigerende holdningsøvelser
- Strekkteknikker og tøying
- Terapeutisk laser
- Tørrnåling (dry needling)
Viktig å bryte ned skadevev og stimulere reparasjon
Ved muskelsmerter og vonde muskler så ser vi gjerne at en essensiell del av behandlingen er å bryte ned det som man kaller skadevev. Studier har vist at både biostimulerende laserterapi og intramuskulær akupunktur er effektive metoder for å bryte ned skadet vev og stimulere tilheling av friskt, normalt bløtvev. Våre klinikere vil også kombinere dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som kan hjelpe deg med å få bedre holdning og å bli sterkere. Å forbedre holdningen kan være svært nyttig for å oppnå langsiktige resultater.
VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler
Her ser du fem gode ryggøvelser som kan hjelpe mot spenninger og smerter i ryggen. Videoen og øvelsene er presentert av Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, og vi håper du vil ha nytte av dem. Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen for flere gode treningsprogrammer.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
«Vi gjør alltid vårt aller ytterste for at du skal få tilbake gleden ved bevegelse, og å kjenne på en hverdag som ikke preges av smerter og spenninger. Hos oss får du hjelp både med utredning, aktiv behandling og korrigerende rehabiliteringstrening. Husk også at vi innehar henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er medisinsk indisert, og sykemeldingsrett hvis dette vurderes nødvendig for optimal skadetilheling og forbedring. Vi hjelper deg med å bli både sterkere og friskere!
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Forskning og kilder: Behandling av muskelspenninger
1. Shah et al, 2024. Muscle Contraction Tension Headache. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. [PubMed]
Bilder og kreditering
Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 638477506 Credit: Filip_Krstic
- 15 Tips mot Hovne Hender - 26. september 2024
- Behandling av muskelspenninger - 23. september 2024
- Smerter og Nummenhet i Beinet - 14. september 2024
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!