Ortopediske tester og undersøkelser

Ortopediske tester er spesialtester som gir indikasjoner på hvilken diagnose du har.

Flere ortopediske tester kan ofte samlet gi en nærmest sikker diagnose – ofte på linje med det man ville funnet ut med bildediagnostikk. På denne måten kan man begynne å behandle og trene utifra denne differensialdiagnosen uten å vente i lengre kø for bildediagnostikk.

 

Moderne Klinikk med Diagnostisk Spesialkompetanse

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi verdsetter vi virkelig en grundig diagnostisk undersøkelse.

Våre klinikere er innen eliten når det kommer til funksjonell og klinisk testing for feilfunksjon og diagnoser innen det muskuloskeletale systemet. Dette innebærer dermed alle dysfunksjoner og smertepresentasjoner innen muskelvev, sener, nerver og ledd.

 

Det er denne diagnostiseringen som legger grunnlaget for oppsett av en optimalt utarbeidet behandlingsplan. Ved å finne ut av mer detaljer rundt din smertepresentasjon vil vi også kunne gi deg en mer nøyaktig prognose.

 

Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR undersøkelse og røntgen) dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Hva er ortopedisk testing?

Ortopediske tester er begrepet man bruker for funksjonelle tester som benyttes for å vurdere mulige skader og nedsatt funksjonalitet.

 

Det er utviklet ulike tester tilpasset muskler, ledd, nerver og sener, samt spesifikke områder på kroppen – slik som nakken, ryggen, hoftene og knærne.

 

Historietagningen på førstegangskonsultasjonen – altså når klinikeren stiller deg spørsmål rundt smertepresentasjonen din – vil benyttes av terapeuten for å bestemme hvilke tester hen vil utføre og i hvilke områder.

 

Deretter kombineres funnene fra historietagningen og de kliniske testene for å danne en helhetlig, funksjonell diagnose. 

 

Noen eksempler på ortopediske tester

Som du ser av eksemplene nedenfor er det utviklet en rekke forskjellige tester for de ulike anatomiske områdene i kroppen. Noen er laget for å finne seneskader eller redusert leddfunksjon – og andre er konstruert for å finne nerveavklemming.

 

Adams Test

En klinisk test som evaluerer for skoliose i ryggraden. Undersøkelsen er utviklet for å oppdage om pasienten har funksjonell eller strukturell skoliose. Om skoliosen blir mer tydelig når pasienten bøyer seg framover så defineres det som funksjonell skoliose.

 

Faberes Test

En funksjonell test som primært benyttes for å identifisere feilfunksjon i hofte eller bekkenledd. Undersøkelsen består av en spesifikk passiv hoftebevegelse som også utfordrer hofteleddet i kombinasjon med iliosakralleddet.

 

En positiv Faberes test er definert ved en gjenproduksjon av smerter eller begrenset bevegelighet.

 

Fremre Skuffetest

En funksjonell test som vurderer stabiliteten i fremre korsbåndet inne i kneet. Økte utslag definerer en positiv test – og kan bety at pasienten har instabilitet i kneet og / eller en skade på korsbåndet.

 

Slike skader kan være en strekk i ligamentet, delvise avrivninger eller totalrupturer.

 

Kemps Test

En ortopedisk test som evaluerer funksjonen i fasettleddene i korsryggen. Fasettledd er festepunktene hvor en ryggvirvel fester inn i den neste virvelen. Positive tester kan gi lokale eller refererte smerter.

 

Lhermittes Test

En nevrologisk test som kan avdekke trange nerveforhold i nakken.

Spurlings Test

En klinisk test som kan være med på å avdekke nerveirritasjon eller avklemming i nakken. Positive tester vil kunne reprodusere strålende smerter ut mot skulder eller ned i armen.

 

Testing av Rotator Cuff (Skulderstabilitetskomplekset)

Man benytter gjerne en samling av forskjellige ortopediske tester – inkludert Neers, Hawkins og Emptying the can – for å avdekke eventuelle seneskader, senebetennelser eller avklemming inne i skulderen.

 

Tinels Test

Ortopedisk og nevrologisk test som kan undersøke om det er indikasjoner på nerveirritasjon i karpaltunnelsen (håndleddet) eller tarsaltunnelen (ankelen). Positive tester vil kunne gjenprodusere elektriske støt eller et skarpt ubehag.

 

Våre offentlig autoriserte klinikere har meget høy kompetanse innen ortopediske tester. Disse er ofte en nødvendighet for en grundig utredning av din muskuloskeletale problematikk – og vår kunnskap vil komme deg til gode på flere plan.

 

Topptrente innen ortopedisk testing

Ortopediske tester innebefatter en stor del av den 6 år lange kiropraktorutdanningen (inkludert ett år i turnus).

Våre klinikere har omfattende utdanning og erfaring som innebærer ortopedisk testing over flere år. Dette gjør at våre klinikere kan hjelpe deg med å finne ut mer om selve årsaken til problemene dine og på den måten finne en mer langvarig og bedre løsning.

 

Ta Tilbake den Smertefrie Hverdagen

Våre moderne klinikere er også levende opptatt av at du som pasient skal få forbedret forståelse for din smertepresentasjon – og finne ut av hvordan vi sammen kan bekjempe selv den mest langvarige muskuloskeletale problematikken.

 

Våre moderne kiropraktorer innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi