Triggerpunktbehandling

Triggerpunktbehandling behandler og løser opp i triggerpunkter og muskelknuter. Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi tilbyr triggerpunktbehandling i Eidsvoll kommune.

Triggerpunkter og muskelknuter er smertesensitive, sammentrukkede og forkortede muskelfibre. Grunnen til at de kalles for muskelknuter er at det faktisk ser og kjennes ut som harde knuter inne i den involverte muskulaturen. Over tid kan disse bli verre og verre. Forverringen skyldes at muskelfibrene gradvis blir kortere og mer anspent. Noe som igjen fører til dårligere blodsirkulasjon og reparasjonsevne i muskelfibrene. Den reduserte sirkulasjonen blir gradvis til mer og mer skadevev. Noe som igjen fører til at muskelen oppleves strammere og mer smertefull. Vi viser en illustrasjon av dette lenger ned i artikkelen.

– Vi kan hjelpe deg med effektiv behandling av triggerpunkter og muskelknuter

Alle våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet benytter seg regelmessig av triggerpunktbehandling. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger i landet – blant annet i Oslo (lenken åpner i nytt leservindu).

«- Hovedformålet med triggerpunktbehandling er å løse opp i dype muskelspenninger og bryte opp skadevev i aktive muskelknuter. Behandlingen innebærer at man jobber dypt inn i muskelknuten ved hjelp av massasjeteknikker og eventuelt også intramuskulær tørrnåling (dry needling). Ved mer langvarige og alvorlige tilfeller av triggerpunkter kan trykkbølgebehandling være en effektiv måte å behandle muskelknuter på.»

Hva er triggerpunkter?

(Illustrasjon 1: Her kan du hvordan forkortede og sammentrukkede muskelfibre danner triggerpunkter)

Triggerpunkter er altså stramme og ømme områder i musklene som kan forårsake smerte eller ubehag. Disse punktene dannes gjerne over lenger tid som et resultat av feilbelastning, stress og dårlig holdning. Massasje, nålebehandling, tøyning og avslapningsteknikker kan bidra til å løse opp i spenningene, bryte ned skadevevet og lindre smerten forårsaket av triggerpunkter.

– Hvor kan man få triggerpunkter?

Triggerpunkter og muskelknuter kan forekomme i alle kroppens muskler. Men noen av de vanligste muskelknutene forekommer i nakken, skulderbladene, ryggen, setet og hoftene.

– Aktive triggerpunkter kan gi refererte smerter

Når triggerpunktene aktiveres, kan de sende ut smerte til andre deler av kroppen, noe som kalles referert smerte. Forskjellige triggerpunkter har ulike smertemønstre. For eksempel kan musculus piriformis (en av de dypeste setemusklene) gi følgende refererte smerter:

(Illustrasjon 2: Piriformis-muskelen)

På illustrasjonen ser du blant annet at en muskelknute dypt i setet kan gi ubehag og smerter på baksiden av låret og ut mot hoften. Andre triggerpunkter, for eksempel i nakken, kan gi iling eller refererte smerter ut mot skulder og overarmen.

Hvordan fungerer triggerpunktbehandling?

Triggerpunktbehandling er en effektiv metode for å lindre smerte og ubehag forårsaket av muskulære triggerpunkter. Behandlingen fokuserer på å identifisere og løse opp stramme områder i musklene for å gjenopprette normal funksjon og redusere smerte.

– Løser opp dype spenninger og stimulerer sirkulasjon

Behandlingen innebærer gjerne å bruke trykk og bevegelse på muskelknutene for å løse opp spenningen og stimulere blodsirkulasjonen. Dette kan gjøres ved hjelp av fingrene, håndflaten eller spesifikke massasjeverktøy. I tillegg til dette kan, som nevnt tidligere, både nålebehandling og trykkbølgebehandling være gode behandlingsalternativer ved mer langvarige og betydelige muskelknuter.

– Bryter ned skadevev og stimulerer dannelse av friskt muskelvev

(Illustrasjon 3: Oversikt over skadevev og arrvev)

Triggerpunkter og muskelknuter er faktisk sammentrukket og skadet bløtvev. Det er grunnet de strukturelle og funksjonelle forandringene at man opplever de som smertesensitive og stramme. Over tid kan området bli mer og mer sammentrukket og anspent, som igjen fører til dårligere sirkulasjon og fleksibilitet. Således er det veldig viktig at man tar aktive grep og gjør noe med triggerpunktene.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Triggerpunktbehandling har dokumentert effekt

Man kan altså benytte seg av flere ulike behandlingsteknikker for å deaktivere og løse opp i triggerpunkter og muskelknuter. Dypvevsmassasje, muskelterapi, bindevevsmassasje, intramuskulær nålebehandling, lav-dose laserterapi og trykkbølgebehandling er de vanligste. De vanligste behandlingsområdene inkluderer nakke, rygg og skuldre.

Studie: Triggerpunktbehandling kan lindre langvarige nakkesmerter

Forskning har vist at behandling av triggerpunkter kan gi symptomatisk lindring selv ved kroniske nakkesmerter.¹ Blant annet viser forskerne til at behandlingen påvirker smertekontrollsenteret i hjernen – som igjen resulterer i mindre smerter. Når pasienten har mindre smerter blir det også enklere å slappe av og bruke musklene mer normalt igjen.

Studie: Tørrnåling kan gi betydelig smertelindring ved akutte muskelsmerter i nakken

En større forskningstudie dokumenterte at intramuskulær nålebehandling (tørrnåling) ga betydelig mindre smerter ved innsetting i aktive muskelknuter ( øvre trapezius i skuldergropen over skulderbladet). Faktisk gikk flere av pasientene fra 8 på VAS-smerteskalaen ned til 1 eller 0 i løpet av bare 1 ukes tid.² Dette er en behandlingsform vi også har svært gode resultater med her ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Du kan lese mer om denne behandlingsteknikken her hvis ønskelig.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Helhetlig utredning av triggerpunkter og muskelknuter

Hos oss, og alle våre andre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, er vi opptatt av å gjøre en grundig funksjonell undersøkelse. Dette inkluderer kartlegging av smertesensitive og smertefulle muskler. På denne måten får våre behandlere en god oversikt over hvor dine smerter og plager kommer fra, noe som igjen legger grunnlaget for optimal behandling og tilrettelegging av rehabiliteringsøvelser.

Oppsummering: Triggerpunktbehandling

Triggerpunktbehandling er en aktiv, fysikalsk behandlingsteknikk som lindrer muskelsmerter og promoterer bløtvevsreparasjon. Den har dokumentert positiv effekt mot muskulære smerter, både akutte og langvarige, i blant annet nakken og ryggen. Det er en trygg og god behandlingsmetode hvor klinikeren bruker hendene, akupunkturnåler eller trykkbølger, for å løse opp i skadevev assosiert med triggerpunkter. For deg som lurer på hva trykkbølgebehandling er, så kan du ta en kikk på videoen nedenfor.

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot skuldersmerter

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølgebehandling fungerer mot skuldersmerter.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Morikawa et al, 2017. Compression at Myofascial Trigger Point on Chronic Neck Pain Provides Pain Relief through the Prefrontal Cortex and Autonomic Nervous System: A Pilot Study. Front Neurosci. 2017 Apr 11:11:186.
  2. Sacristan et al, 2022. Dry needling in active or latent trigger point in patients with neck pain: a randomized clinical trial. Sci Rep. 2022 Feb 24;12(1):3188.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1300958308 Credit: Lacheev

Bilde 2 (triggerpunkt): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock illustration ID: 2065617269 Credit: Guzaliia Filimonova

Artikkel: Triggerpunktbehandling ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.