muskuloskeletal-laserterapi

Biomodulerende laserbehandling i Eidsvoll

Terapeutisk laser (biomodulerende laserbehandling) er en trygg og effektiv behandling mot smerter og skader i muskler, sener og nerver. Ved Vondtklinikkene – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Akershus tilbyr alle våre klinikere denne behandlingsteknikken.

Biomodulerende laserbehandling er et godt behandlingsalternativ for deg som har prøvd en rekke andre behandlingsmetoder som ikke har hatt effekt. Behandlingen, grunnet at den er skånsom og ikke smertefull i det hele tatt, egner seg også spesielt godt for deg som opplever at visse typer av behandling kan bli litt for «røffe» eller hardhendte. Behandlingen har blant annet dokumentert positiv effekt ved:

 • Artrose
 • Fibromyalgismerter
 • Langvarige korsryggsmerter
 • Nakkesmerter
 • Revmatiske smerter
 • Seneskader og partielle senerupturer
 • Skiveprolaps
 • Skulderskader
 • Tennisalbue (seneskade på utsiden av albuen) og golfalbue
 • TMD syndrom
 • Trigeminusnevralgi

Vi kommer til å se nærmere på denne dokumenterte effekten lenger ned i artikkelen. Men dersom du lurer på om biomodulerende laserbehandling egner seg for deg er det bare å ta kontakt med oss.

Forskning: Stimulerer reparasjon i bløtvev og bindevev

Laserterapi

Forskningsstudier, blant annet i tidsskriftet Laser in Medical Science, har dokumentert hvordan biomodulerende laserbehandling fører til ny vekst og reparasjon i muskelvev, i tillegg til å redusere betennelse.¹ Økt kollagendannelse og forbedret blodsirkulasjon er to nøkkelfaktorer ved den gode effekten som laserterapi gjerne har. På dette grunnlaget kan man si at terapeutisk laserterapi er en godt egnet behandlingsmetode mot de aller fleste typer av muskelsmerter, betennelser og seneskader.

Studie: Gir langvarig forbedret blodsirkulasjon etter 8 behandlinger

«Bilde 1: Knetermografi og sirkulasjonsmålinger før og etter 8 laserbehandlinger (fordelt på 4 uker)»

Forskningsstudier har også vist hvordan laserbehandling kan føre til varige resultater i form av forbedret blodsirkulasjon og mindre smerter.  En større studie som tok for seg behandling av kneartrose med biomodulerende laser kunne vise til veldig spennende resultater.² Bilde 1 viser altså målinger med termografi og sirkulasjonsmålinger av kneet. Bildet til venstre (bilde A) er utført ved starten av studien, og bilde B er resultatet etter 8 utførte behandlinger. Resultatene viste at blodsirkulasjon var signifikant forbedret i kneet, og som vi vet er jo denne essensiell for å redusere betennelse, væskeansamling og for å frakte reparasjonsmateriale til kneets strukturer. Resultatene vedvarte også etter at behandlingen var avsluttet.

Andre positive effekter etter de 8 behandlingene

I tillegg til den forbedrede blodsirkulasjonen noterte man også følgende forbedringer:

 • Signifikant reduksjon i knesmerter
 • Betydelig mindre hevelse i kneet
 • Markant forbedring i knebevegelighet (særlig knebøying)

«Dette er klinisk signifikante og svært positive resultater. Det som også er verdt å merke seg er at behandling med biomodulerende laser er svært trygt og skånsomt – og egner seg dermed for majoriteten av oss. Det at behandlingen kan benyttes mot de aller fleste smertediagnoser er jo også spesielt positivt. Dersom du har spørsmål rundt denne behandlingsformen er det bare å ta kontakt med oss. Eventuelt kan du bestille time direkte her

Vondtklinikkene: Alle våre klinikker tilbyr behandling med laser

Husk at alle våre klinikkavdelinger tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr behandling med laser. I tillegg til våre tverrfaglige klinikker på Eidsvoll Sundet og Råholt i Eidsvoll kommune, Akershus, har vi også – blant annet – klinikk i Oslo. Du kan se en oversikt over våre klinikker her (lenken åpner i nytt leservindu).

«- Hovedformålet med biomodulerende laserbehandling er å stimulere reparasjon og sirkulasjon i skadet vev for å oppnå positive reparasjonsforandringer og redusere smerter. Dette er en behandlingsform alle våre klinikere har god faglig kompetanse innenfor, så du kan velge hvilken behandler du vil når du bestiller time.»

Slik fungerer laserbehandling mot smerter og skader

[Illustrasjon 1: En sammenligning mellom friskt vev, skadet vev og arrvev]

Smertesignaler oppstår ved redusert funksjon eller skademekanismer. Men dette skyldes ofte også strukturelle forandringer i musklene eller senene. Vi kaller dette da for skadevev og arrvev. Kort fortalt har skadevev høyere smertesensitivitet, kortere fibre og dårligere elastisitet. Arrvev er den verste tilstanden og innebærer økt risiko for avrivning av fibrene (ruptur).

Blodsirkulasjon, kollagen og reparasjon

Som nevnt tidligere i artikkelen er det altså dokumentert at 8 behandlinger med terapeutisk laser kan gi langvarig forbedring i både blodsirkulasjon og reparasjonsprosessene. Når fibrene i bløtvev og bindevev blir reparert og oppnår mer av sin naturlige funksjon vil dette føre til en reduksjon i smertesignaler. Vi kombinerer også gjerne denne behandlingsformen med andre massasjeteknikker – slik som idrettsmassasje, tørrnåling eller triggerpunktbehandling.

Hvordan foregår laserbehandlingen?

Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell hos oss. Enten av fysioterapeut eller kiropraktor. Som ved all annen fysikalsk behandling starter din førstegangskonsultasjon med en gjennomgang av dine symptomer og plager. Deretter utføres en funksjonell undersøkelse som vil avdekke smertefulle områder og redusert funksjon. Ved våre klinikker har vi håndholdte laserapparater som benyttes inn mot det skadde området. Varigheten på behandlingen vil kunne variere avhengig av den underliggende skaden eller smertesituasjonen (basert på kliniske retningslinjer).

«I de fleste behandlingsoppsett er det vanlig med 8 behandlinger totalt, og disse fordeles gjerne over 4 uker med 2 behandlinger i uken.»

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av klinikknettverket Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Laser: En behandling for de mest kompliserte diagnosene (men også de vanligste)

Grunnet måten laserterapi fungerer på egner den seg veldig godt ved kompliserte og langvarige diagnoser. Dette inkluderer også de to kompliserte og alvorlige diagnosene trigeminusnevralgi og TMD syndrom. Behandlingen egner seg dòg også godt for de vanligere smertediagnosene, slik som lumbago, nakkekink og muskelsmerter.

Laserbehandling mot trigeminusnevralgi

Trigeminusnevralgi er en nevrologisk diagnose som påvirker trigeminalnerven i ansiktet. Diagnosen kan føre til episodiske tilfeller av intense smerter i kjeven, ansiktet, pannen, øynene, leppene, nesen og hodebunnen. Over 95% av tilfellene rammer bare en side. Smertene kan trigges av kalde temperaturer, ansiktsbevegelser og lignende. Smertene kan være ekstremt intense og smertefulle – og blir av mange beskrevet som en av de aller mest smertefulle diagnosene som finnes. Og dette har også gitt grunnlaget for at den har fått det forferdelige kallenavnet «selvmordsdiagnosen».

Studie: God effekt i løpet av 5 til 12 behandlinger

Medcentral har laget en god oversikt over forskningen som finnes på området innenfor laserbehandling mot trigeminusnevralgi. Den foreslåtte terapeutiske effekten innebærer en desensitivisering av smertenervene i området, samtidig som at laserbehandlingen også stimulere økt reparasjon av nervecellene i området. I studiene de refererer til melder man om at pasientene opplevde betydelig symptomatisk lindring etter 5 behandlinger og at de var helt symptomfrie etter 12 behandlinger.³

«Dersom du eller noen du kjenner er rammet av trigeminusnevralgi kan det anbefales å utprøve terapeutisk laserterapi, da dette er en trygg behandlingsform som kan vise til positive resultater. Grunnet alvorligheten av denne diagnosen kan du forvente at man vil følge den tilgjengelige forskningen på dette området og dermed bruke 12 behandlinger, gjerne fordelt over 6 uker.»

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Terapeutisk laser i behandling av TMD syndrom

TMD står for temporomandibulær dysfunksjon – altså feilfunksjon og smerter i kjeveleddet. Når man bruker begrepet TMD syndrom beskriver dette langvarige og vedvarende smerter, samt spenninger, i kjevepartiet. Ved betydelige utgaver av TMD syndrom kan behandling med biomodulerende laser ha en svært positiv effekt.

Studie: God effekt i løpet av 8-10 behandlinger

De fleste forskningsstudier på området innenfor laserbehandling mot TMD syndrom viser til en total på mellom 6 til 12 behandlinger. Men hvor majoriteten tilsier rundt 8 behandlinger med 2 behandlinger i uken. Dette kommer fram i en systematisk oversiktsstudie, den sterkeste formen av forskning, publisert i tidsskriftet Journal of Medicine and Life.4 Den store studien konkluderte med følgende:

«The results demonstrate that LLLT appears to be efficient in diminishing TMD pain with variable effects on the outcome of secondary parameters. Also, LLLT provides advantages as the therapeutic regimen is non-invasive, reversible, with fewer adverse effects, and may also improve the psychological and emotional aspects associated with TMDs. Therefore, this systematic review highlights the role of LLLT as a promising therapeutic regimen for TMDs.»

Etter en nøye gjennomgang av tilgjengelige studier på dette forskningsfeltet konkluderte de altså med en sterk anbefaling. Så for de som er rammet av langvarig og betydelig TMD syndrom er det altså verdt å bemerke seg at denne behandlingen bør utprøves. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker mer informasjon om denne behandlingsformen. Vi minner også om at vi har døgnåpen online timebestilling her hos oss.

Oppsummering: Biomodulerende laserbehandling

Biomodulerende laserbehandling er en trygg og skånsom behandlingsform som kan brukes mot de aller fleste smerter og skader. En annen stor fordel er jo at den også egner seg godt for de aller fleste av oss. Behandlingsformen kan blant annet vise til positiv effekt mot svært kompliserte diagnoser slik som TMD syndrom, fibromyalgi og trigeminusnevralgi. I tillegg til dokumentert effekt mot mer vanlige plager slik som muskelspenninger, seneskader, ryggsmerter og nakkeplager.

VIDEO: Fibromyalgi og nyere forskning (episode 1)

På snakk om det kroniske smertesyndromet fibromyalgi. I denne videoen nedenfor snakker kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, om nyere forskning innenfor fibromyalgi, kroniske smerter og usynlig sykdom.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på knappen ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64808110

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder

 1. Brito et al, 2018. Effect of photobiomodulation on connective tissue remodeling and regeneration of skeletal muscle in elderly rats. Lasers Med Sci. 2018 Apr;33(3):513-521.
 2. Hegedus et al, 2009. The effect of low-level laser in knee osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Photomed Laser Surg . 2009 Aug;27(4):577-84.
 3. MedCentral: Low-level Laser Therapy for Trigeminal Neuralgia.
 4. Ahmad et al, 2021. Low-level laser therapy in temporomandibular joint disorders: a systematic review. J Med Life. 2021 Mar-Apr; 14(2): 148–164.mandibular joint disorders: a systematic review

Bilder og kreditering

Coverbilde: Vårt eget.

Artikkel: Biomodulerende laserbehandling mot smerter ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Akershus)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.