Tennisalbue og Smerter på Utsiden av Albuen

albuesmerter

Tennisalbue og Smerter på Utsiden av Albuen

Tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt, er en av de aller vanligste årsakene til smerter på utsiden av albuen. I vår klinikk behandler vi jevnlig både akutt og kronisk tennisalbue, så det er en diagnose vi har god erfaring med.

Albuesmerter kan være svært ødeleggende i hverdagen, og kan tidvis føre til sykemelding for håndverkere og lignende yrker. Tennisalbue gir som sagt smerter på utsiden av albuen – og kan svekke styrken i underarmen og hånden også. Tilstanden oppstår grunnet repetitiv belastning mot det vi kaller håndleddsekstensorene – altså håndleddsstrekkerne (de som bøyer håndleddet bakover).

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Hvor Kjenner man Smerter ved Tennisalbue?
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Tennisalbue
 • Årsaker til Tennisalbue
 • Diagnostisering av Lateral Epikondylitt
 • Behandling av Tennisalbue
 • Øvelser og Trening mot Lateral Epikondylitt (inkludert VIDEO)

 

Hvor Kjenner man Smerter ved Tennisalbue?

 • Smerter på Utsiden av Albuen og Underarm
 • Trykkømhet ved Berøring av Muskelfestet på Laterale Epikondylen

Tennisalbue gir primært sett smerter på utsiden av albuen. Mer spesifikt gjør det vondt der hvor det ytre underarmsbeinet fester inn mot albuen – og strukturen som kalles for laterale epikondylen. Derav navnet lateral epikondylitt. Tilstanden er forårsaket av muskler og sener i underarmen din – hvorav senefestet fra håndleddstrekkerne (extensor carpi radialis brevis) fester inn mot beinet på utsiden av albuen (laterale epikondylen).

Ved overbelastning av det nevnte muskelfestet kan det oppstå små rifter i både muskel- og senevev. Den mer riktige betegnelsen på slike belastningsskader i bløtvev er skadevev. Skadet bløtvev som er mer smertesensitive, trykkømme og svakere enn friskt bløtvev. Når du deretter forsøker å bruke armen, med disse riftene i muskulaturen, vil du kunne merke at armen nærmest gir etter og at det gjør vondt å gripe eller løfte ting.

Manglende tiltak og behandling kan i mange tilfeller gjøre at det blir til et meget langvarig problem.

 

Symptomer og Kliniske Tegn på Tennisalbue

 • Redusert Styrke i Underarm og Hånd (Variert Grad)
 • Smertene Blir Verre ved Belastning
 • Smertene kan Være Verkende, Skarpe eller Brennende
 • Smertene Starter som en Mild Verking og Blir Gradvis mer Intense med Tiden
 • Vondt på Utsiden av Albuen

I starten, hvor skadene på muskel og senevev er minimalt, vil man mest sannsynligvis bare kjenne en mild verking. Men etterhvert som man fortsetter å overbelaste området uten behandlingstiltak, så kan dette føre til at det blir ytterligere forverring av skademekanismen med forverrede symptomer og smerter.

Senere i stadiet vil smertene bli kraftigere, og man vil også merke at det går mer utover funksjonaliteten i hånd og underarm. Ofte blir den provoserende aktiviteten (for eksempel å skru med skrutrekker) nærmest uholdbar. Deretter vil man kunne merke at selv enkle belastninger, som å gripe et glass, kan bli vanskelig og smertefullt. Ikke en spesielt morsom situasjon å befinne seg i, så hvis du har smerter på utsiden av albuen bør du prøve å ta det på alvor før det kommer til et såpass alvorlig stadie.

Årsaker til Tennisalbue

Tennisalbue rammer så mange som 3% av oss – hovedsaklig i alderen 30 – 50 år. Enhver aktivitet som forårsaker repetitiv belastning mot muskulaturen og senene i albuen din kan forårsake tennisalbue. Som navnet tilsier så er dette en diagnose som ofte rammer tennisspillere. Dette skyldes at mange holder for hardt i racketen, og som igjen fører til økt belastning mot muskler og sener i albuen. Men, som sagt, så er ikke tennis den eneste årsaken til tennisalbue. Andre vanlige årsaker inkluderer:

 • Fabrikkarbeid
 • Hagestell
 • Kjøkkenoppgaver
 • Maling
 • Mekking på Bil og Maskineri
 • Tømring

 

Diagnostisering og Behandling av Albuesmerter

Tennisalbue har en relativt definert presentasjon. Ved anamnese og funksjonell testing vil klinikeren kunne si hvilke strukturer som er involvert, og hva som mistenkes i forhold til skademekanisme. Det finnes dòg store variasjoner av tennisalbue, så det er ingen ukomplisert diagnose – særlig ikke for de som er rammet av det.

Vi har også henvisningsrett og kan henvise til bildediagnostisk utredning dersom dette er medisinsk indisert. Dette inkluderer MR undersøkelse – som er rangert som gullstandard for bildeutredning av tennisalbue. Men vi gjør oppmerksom på at normalt sett er ikke dette nødvendig.

Behandlingen går primært ut på å bryte ned skadevevet som har dannet seg i det påvirkede området. Dette gjøres ved en kombinasjon av ulike behandlingsteknikker som vi også supplementerer med biostimulerende laserterapi. Laserbehandling har nemlig klinisk dokumentert effekt på tennisalbue – og resulterer i økt grepstyrke, mindre smerter, økt bevegelighet og bedre funksjon (1). Vi benytter oss gjerne av en kombinasjon av disse behandlingsmetodene i vår helhetlige behandling av tennisalbue:

 

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og behandle dine albuesmerter, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online timebestilling.

 

Treningsvideo: Øvelser mot Albuesmerter

Vi ser ofte svært gode resultater ved å implementere trening av skulder og nakke når det kommer til trening mot albuesmerter – i kombinasjon med tøyeøvelser for underarmene. Dette skyldes at mange har funksjonell nerveirritasjon eller avklemming i disse områdene som forhindrer signaler fra å komme ned i armene. Ved å trene opp skuldrene og nakken kan vi forbedre denne signaltilførselen.

 

Nedenfor vil du se en treningsvideo utviklet av vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Vi håper den kommer til nytte. Ta gjerne kontakt med oss ved eventuelle spørsmål.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Treningsstrikk

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Ta Tilbake den Smertefrie Hverdagen

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

– Trykk her for kontaktinformasjon og for å se ledige timer.

 

Kilder, forskning og referanser:

1. PubMed

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
1 svar
 1. May
  May says:

  Hei. Er ei dame som har hatt smerter og plager i mange år. Det er så utrolig att dere kommer ut med så flotte artikler om disse plagene. Kjenner meg så igjen med rygg, bekken, hofter, beina, ….. i dag er jeg tilnærmet helt handikap. Det gjør noe med livskvalitet og det sosiale. I mitt stille sinn tenker jeg «så mange år med smerter» Nå kommer masse info om det, så flott. Takk for att dere finnes med deres visdom. Mvh May

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.