Tennisalbue og Smerter på Utsiden av Albuen

albuesmerter

Tennisalbue og Smerter på Utsiden av Albuen

Tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt, er en av de aller vanligste årsakene til smerter på utsiden av albuen. I vår klinikk behandler vi jevnlig både akutt og kronisk tennisalbue, så det er en diagnose vi har god erfaring med.

Albuesmerter kan være svært ødeleggende i hverdagen, og kan tidvis føre til sykemelding for håndverkere og lignende yrker. Tennisalbue gir som sagt smerter på utsiden av albuen – og kan svekke styrken i underarmen og hånden også. Tilstanden oppstår grunnet repetitiv belastning mot det vi kaller håndleddsekstensorene – altså håndleddsstrekkerne (de som bøyer håndleddet bakover).

Gode tips: På slutten av denne guiden vil du kunne se en treningsvideo for å trene opp, blant annet, armer og skuldre. I tillegg til dette vil vi også snakke mer om den dokumenterbare effekten av både nålebehandling og trykkbølgebehandling mot albuesmerter og lateral epikondylitt. Vi gir også ergonomiske råd vedrørende bruk av kompresjonsstøtte for albuen, greptrener og selvmassasje med varmemuskelsalve.

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  1. Hvor kjenner man smerter ved tennisalbue?
  2. Symptomer og kliniske tegn på tennisalbue
  3. Årsaker til tennisalbue
  4. Diagnostisering av lateral epikondylitt
  5. Behandling av tennisalbue
  6. Øvelser og trening mot lateral epikondylitt (inkludert VIDEO)

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar albuen din på alvor

Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen behandling og rehabilitering av skader og smerter i albuene. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot slike albueplager ønsker vi å nevne terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling), idrettsmassasje og trykkbølgebehandling. Vi kombinerer dette med korrigerende rehabiliteringsøvelser som hjelper deg med å styrke både albuer, underarmer og håndledd.

1. Hvor Kjenner man Smerter ved Tennisalbue?

  • Smerter på utsiden av albuen og underarm
  • Trykkømhet ved berøring av muskelfestet på laterale epikondylen

Tennisalbue gir primært sett smerter på utsiden av albuen. Mer spesifikt gjør det vondt der hvor det ytre underarmsbeinet fester inn mot albuen – og strukturen som kalles for laterale epikondylen. Derav navnet lateral epikondylitt. Tilstanden er forårsaket av muskler og sener i underarmen din – hvorav senefestet fra håndleddstrekkerne (extensor carpi radialis brevis) fester inn mot beinet på utsiden av albuen (laterale epikondylen).

Ved overbelastning av det nevnte muskelfestet kan det oppstå små rifter i både muskel- og senevev. Den mer riktige betegnelsen på slike belastningsskader i bløtvev er skadevev. Skadet bløtvev som er mer smertesensitive, trykkømme og svakere enn friskt bløtvev. Når du deretter forsøker å bruke armen, med disse riftene i muskulaturen, vil du kunne merke at armen nærmest gir etter og at det gjør vondt å gripe eller løfte ting. Manglende tiltak og behandling kan i mange tilfeller gjøre at det blir til et meget langvarig problem.

Godt tips: Beskytt albuen med kompresjonsstøtte

De aller fleste med albuesmerter og lateral epikondylitt vil kunne ha nytte av å bruke en kompresjonsstøtte for albuen. I tillegg til å virke beskyttende og avlastende, er det nemlig slik at kompresjonstøy som dette også stimulerer økt blodsirkulasjon til området og forbedret tilgang på næringsstoffer for skadeområdet. Denne økte aktiviteten bidrar også til å fjerne ødem, og kan også føre til raskere reparasjon av seneskader og senebetennelser. Du kan lese mer om eller kjøpe albuestøtten vi anbefaler her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

2. Symptomer og Kliniske Tegn på Tennisalbue

  • Redusert styrke i underarm og hånd (variert grad)
  • Smertene blir verre ved belastning
  • Smertene kan være verkende, skarpe eller brennende
  • Smertene starter som en mild verking og blir gradvis mer intense med tiden
  • Vondt på utsiden av albuen

I starten, hvor skadene på muskel og senevev er minimalt, vil man mest sannsynligvis bare kjenne en mild verking. Men etterhvert som man fortsetter å overbelaste området uten behandlingstiltak, så kan dette føre til at det blir ytterligere forverring av skademekanismen med forverrede symptomer og smerter.

Senere i stadiet vil smertene bli kraftigere, og man vil også merke at det går mer utover funksjonaliteten i hånd og underarm. Ofte blir den provoserende aktiviteten (for eksempel å skru med skrutrekker) nærmest uholdbar. Deretter vil man kunne merke at selv enkle belastninger, som å gripe et glass, kan bli vanskelig og smertefullt. Ikke en spesielt morsom situasjon å befinne seg i, så hvis du har smerter på utsiden av albuen bør du prøve å ta det på alvor før det kommer til et såpass alvorlig stadie.

Godt tips: Selvmassasje med varmemuskelkrem


Å massere inn varmemuskelsalve mot det smertefulle området i albuen kan fungere smertelindrende. Slike salver, slik som denne, inneholder gjerne capsaicin (den aktive ingrediensen i chili) og må derfor bare påføres i et veldig tynt lag. Da for mye varmesalve kan gi en for stor effekt, og føre til rødlig irritasjon i huden. Du kan lese mer om eller kjøpe varmesalven vi anbefaler her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

3. Årsaker til Tennisalbue

Tennisalbue rammer så mange som 3% av oss – hovedsaklig i alderen 30 – 50 år. Enhver aktivitet som forårsaker repetitiv belastning mot muskulaturen og senene i albuen din kan forårsake tennisalbue. Som navnet tilsier så er dette en diagnose som ofte rammer tennisspillere. Dette skyldes at mange holder for hardt i racketen, og som igjen fører til økt belastning mot muskler og sener i albuen. Men, som sagt, så er ikke tennis den eneste årsaken til tennisalbue. Andre vanlige årsaker inkluderer:

  • Fabrikkarbeid
  • Hagestell
  • Kjøkkenoppgaver
  • Maling
  • Mekking på bil og maskineri
  • Tømring

4. Diagnostisering av Albuesmerter

Tennisalbue har en relativt definert presentasjon. Ved anamnese og funksjonell testing vil klinikeren kunne si hvilke strukturer som er involvert, og hva som mistenkes i forhold til skademekanisme. Det finnes dòg store variasjoner av tennisalbue, så det er ingen ukomplisert diagnose – særlig ikke for de som er rammet av det.

Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning

Vi har også henvisningsrett og kan henvise til bildediagnostisk utredning dersom dette er medisinsk indisert. Dette inkluderer MR undersøkelse, som er rangert som gullstandard for bildeutredning av tennisalbue. Men i de fleste tilfeller vil det ikke være nødvendig med slike utredninger, da behandlingen vanligvis er svært effektiv.

5. Behandling av Albuesmerter

Behandlingen går primært ut på å bryte ned skadevevet som har dannet seg i det påvirkede området. Dette gjøres ved en kombinasjon av ulike behandlingsteknikker som vi også supplementerer med biostimulerende laserterapi. Laserbehandling har nemlig klinisk dokumentert effekt på tennisalbue – og resulterer i økt grepstyrke, mindre smerter, økt bevegelighet og bedre funksjon (1). Vi benytter oss gjerne av en kombinasjon av disse behandlingsmetodene i vår helhetlige behandling av tennisalbue:

Studie (meta-analyse): Nålebehandling gir signifikant smertelindring mot laterale albuesmerter

Nålebehandling

Tørrnåling er en behandling hvor man bruker tynne akupunkturnåler målrettet inn mot smertesensitivt og skadet muskelvev. Den gode effekten ligger i at dette medfører økte reparasjonsprosesser i området og en signifikant økning i lokal blodsirkulasjon. Dette bidrar til å løse opp i de sammentrukkede og skadde muskelfibrene, samtidig som at den forbedrede sirkulasjonen reduserer betennelse i området. Meta-analyser har dokumentert at virkningen av behandlingen ofte er signifikant allerede etter noen få dager.² Hvor mange behandlinger man trenger kan variere, men vanligvis er det snakk om cirka 6 konsultasjoner. Alle våre klinikere har god kompetanse innenfor denne behandlingsteknikken, så du kan trygt bestille time hos hvem du vil.

Studie (meta-analyse): Trykkbølgebehandling er effektivt mot tennisalbue

Lateral epikondylitt, fører som sagt til smerter på utsiden av albuen og redusert grepstyrke. En meta-analyse, som er den sterkeste formen av forskning, har vist at trykkbølgebehandling er effektivt for å lindre denne typen av albuesmerter og gjenopprette god grepstyrke.3 Ved behandling med trykkbølge følger vi gjerne Moen-protokollen. Denne innebærer 5-8 behandlinger, hvor man først behandler en gang i uken i 4 uker, og deretter lar prosessene man har satt i gang jobbe i 2-3 uker, før man har oppfølgende behandling. Ved behov gjentar man opp til 8 behandlinger.

¤ I tillegg til disse behandlingsmetodene kan det hende at vi kombinerer med triggerpunktbehandling, massasjeteknikker og korrigerende rehabiliteringsøvelser for å styrke de riktige områdene i albuen. Vi ønsker også å understreke at dette er behandlingsteknikker som brukes ved alle våre klinikkavdelinger, inkludert ved våre klinikker i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

6. Treningsvideo: Øvelser mot Albuesmerter

Vi ser ofte svært gode resultater ved å implementere trening av skulder og nakke når det kommer til trening mot albuesmerter – i kombinasjon med tøyeøvelser for underarmene. Dette skyldes at mange har funksjonell nerveirritasjon eller avklemming i disse områdene som forhindrer signaler fra å komme ned i armene. Ved å trene opp skuldrene og nakken kan vi forbedre denne signaltilførselen.

Nedenfor vil du se en treningsvideo utviklet av oss og kiropraktor Alexander Andorff. Vi håper den kommer til nytte. Ta gjerne kontakt med oss ved eventuelle spørsmål.

VIDEO: Styrkeøvelser for skuldrene med treningsstrikk

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips: Tilpasset styrketrening med pilatesbånd

I videoen ovenfor bruker vi en elastisk, flatt strikk slik som denne. Et pilatesbånd. Dette er en type av treningsstrikk som er svært praktisk og som kan brukes på et stort utvalg av treningsøvelser. Vi anbefaler ofte slike pilatesbånd til våre pasienter, da den er helt glimrende for å trene opp skulderbladene, nakkeovergangen og armene. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online timebestilling, slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Ellers kan du naturligvis også ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi gleder oss til å hjelpe deg med å få en friskere og sterkere albue igjen!

«Altfor mange blir gående for lenge med vondt i albuen. Over tid kan dette, uten aktive grep og tiltak, føre til økt risiko for seneavrivninger og mer kroniske følgeplager. Inkludert muskelsvinn i det påvirkede området. Seneskader, senebetennelser og muskelsmerter i albuen kan også ha svært negativ innvirkning på både håndledd og hendene våre. Ved å bestille en time kan du få utredet smertene, få vite mer om den underliggende årsaken og motta aktiv smertebehandling, samt korrigerende rehabiliteringsøvelser.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og forskning

1. Chang et al, 2010. Therapeutic effects of low-level laser on lateral epicondylitis from differential interventions of Chinese-Western medicine: systematic review. Photomed Laser Surg. 2010 Jun;28(3):327-36.

2. Ma et al, 2024. Therapeutic Effects of Dry Needling on Lateral Epicondylitis: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2024 Mar 13.

3. Yao et al, 2020. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Biomed Res Int. 2020 Mar 18.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
2 replies
  1. May
    May says:

    Hei. Er ei dame som har hatt smerter og plager i mange år. Det er så utrolig att dere kommer ut med så flotte artikler om disse plagene. Kjenner meg så igjen med rygg, bekken, hofter, beina, ….. i dag er jeg tilnærmet helt handikap. Det gjør noe med livskvalitet og det sosiale. I mitt stille sinn tenker jeg «så mange år med smerter» Nå kommer masse info om det, så flott. Takk for att dere finnes med deres visdom. Mvh May

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.