15 Tips mot Hovne Hender

 

15 Gode Tips mot Hovne Hender

Mange plages med hovne hender. I denne artikkelen går vi gjennom 15 gode tips og råd mot hovne hender som kan bidra til å redusere opphovning og ødem.

Hevelse i hendene, eller ødem som det heter på det medisinske fagspråket, kan være kortvarig eller langvarig. Væskedannelsen kan oppstå fra betennelsesreaksjoner, visse medikamenter eller at veldig små årer lekker væske inn i hendene. Dette kan deretter gradvis bygge seg opp og danne hevelser i fingre eller i hele hånden. Det kan eksempelvis oppstå i svangerskapet, etter en skade, overbelastning eller grunnet revmatiske diagnoser. Som nevnt kan også visse medikamenter ha opphovning som en bieffekt.

 

– Hevelser reduserer hverdagsfunksjon

Resultatet blir uansett det samme – hvor hevelsen fører til at du ikke kan bruke hendene som ønskelig, og at du ikke får gjort de tingene som du ønsker å gjøre. I denne artikkelen tar vi sikte på å gi deg gode tips og råd som kan hjelpe deg til en bedre hverdag – selv om du er rammet av hevelser i hendene dine. Du vil blant annet lære gode sirkulasjonsøvelser for hendene, se nyttige egentiltak og hjelpemidler, samt se hvilke behandlingsmetoder som kan hjelpe deg.

 

«Det finnes mange årsaker til hovne hender og fingre, men ødemet er det samme – og må håndteres på best mulig måte»

 

– Vi tar smertene dine på alvor

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter i Viken fylke (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu) hjelper vi mange pasienter som er rammet av smerter i hendene. Ved å gjennomføre en grundig førstegangsundersøkelse kan vi hjelpe deg med å kartlegge hvorfor du har vondt i hender og fingre.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

  • 15 Gode Tips mot Hovne Hender og Ødemansamlinger
  • Moderne Helhetlig Oppfølging av Håndsmerter og Håndleddsplager
  • Egentiltak og Rehabiliteringsøvelser mot Hovne Hender

 

15 Gode tips mot Hovne Hender og Fingre

Nervesmerter

Vi går rett på sak og går gjennom de 15 tipsene våre for deg med hevelser i hender og fingre. Forhåpentligvis kan de hjelpe deg til en hverdag med mindre hevelser og bedre håndfunksjon. Vi understreker at det er viktig å jobbe aktivt med å finne ut av årsaken til at du hovner opp.

 

1) Daglige Finger og Håndøvelser

Bevegelse og bruk av håndmuskler stimulerer drenasje av væske. Helt på slutten av denne artikkelen viser vi deg et håndtreningsprogram bestående av 7 forskjellige øvelser. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse øvelsene, som vist i videoen på bunnen av artikkelen, en til to ganger daglig. Dersom du er usikker på hvilke øvelser som er best for deg – så kan du også eventuelt bestille en time hos oss eller en av våre andre klinikkavdelinger.

 

2) Løft med Begge Hender

Noen ganger er de enkleste rådene noen av de beste. Sørg for å få gode vaner når det kommer til løfting av litt tyngre gjenstander – særlig på dager hvor det verker ekstra i hender og fingre. Løft med begge hendene når du løfter større ting – slik som en kjele eller stekepanne. En liten endring i løfteteknikk vil spare de mindre leddene i hendene og fingrene for ekstra belastning på dårlige dager.

 

3) Dialog med Fastlege og Fysikalsk Behandler

Det er viktig å forstå hvorfor du får hevelser. Skyldes det pågående svangerskap? Er det revmatisme? Triggerfinger? Karpaltunnelsyndrom? Har hjerte og nyrer det bra? Eller har du rett og slett overbelastet hendene i det siste? God dialog med fastlege og din fysikalsk behandler (vanligvis fysioterapeut eller kiropraktor) vil hjelpe deg med å fastslå årsakene til at du hovner opp i hender og/eller fingre.

4) Håndmassasje (Egenmassasje eller hos Terapeut)

Behandling av karpaltunnelsyndrom med ART

Å motta fysikalsk behandling, for eksempel muskulære teknikker, mot underarm og hendene kan bidra til lymfedrenasje og reduksjon i ødem. I tillegg til dette vil slik håndmassasje øke blodsirkulasjonen i hendene, løse opp i muskulære spenninger, redusere leddstivhet – og gi en følelse av velvære. Ved våre klinikkavdelinger kombinerer vi gjerne denne typen av behandling med laserterapi – som har dokumentert effekt mot reduksjon av ødem og væskeansamling.(1)

 

5) Nedkjøling (Kryoterapi)

Det er allmennhetlig kjent at nedkjøling kan redusere hevelser. Men her er det viktig å huske på at man ikke kjøler ned for lenge, da dette kan irritere både hud og hender. Ikke overgå 10 minutter av gangen – og totalt sett bare 20 minutter daglig. Her kan du bruke ispakninger eller frosne grønnsaker – det spiller egentlig liten rolle. Men hvis du plages med gjentatte hevelser vil vi anbefale at du vurderer å gå til innkjøp av en gjenbrukbar multipakning (lenken åpner i nytt vindu), som er en kjølepakning og varmepakning i ett.

 

6) Unngå for mye Salt

En eneste teskje med salt dekker hele dagsbehovet til et menneske. Det er rundt 2300 milligram med natrium i en teskje. Så tenk deg godt om før du får vanen med å salte maten «litt ekstra». Dette er særlig viktig for deg som plages med hevelser. Salt gjør nemlig slik at kroppen holder igjen væske – som igjen forverrer hevelser og ødem. Prøv heller å smaksette med andre typer av krydder, hvitløk, urter eller sitrus.

7) Terapeutiske Kompresjonshansker

Det finnes knapt et enklere daglig egentiltak enn kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu). Slike kompresjonshansker har dokumentert effekt på økt sirkulasjon, mindre smerter og reduksjon av ødem.(2) Vi anbefaler å ha de på minst 3 timer daglig. Et populært egentiltak for de med artrose, revmatisme, karpaltunnelsyndrom, DeQuervains tenosynovitt og andre håndplager.

 

«- Ta deg tid til hendene dine. De er kjempeviktige ‘verktøy’ som sørger for god funksjon i hverdagen.»

 

8) Reduser inntak av ferdigmat

Igjen ønsker vi å understreke viktigheten av at man reduserer saltinntaket i hverdagen. Ferdigmat er en versting når det kommer til saltinnhold. Visste du at en eneste liten pakke med nudler inneholder cirka 900mg natrium? Det er altså nesten halve det anbefalte dagsbehovet for et voksent menneske. Begynn gjerne å lese på næringsetiketten når du kjøper mat – og hold et ekstra øye på mengden salt. Forsøk deretter å øke fokuset på å få i deg mer grønnsaker i kostholdet ditt. Som kjent har dette også mange andre helsemessige fordeler.

 

9) Hjelpemidler til hverdagen

Med hovne hender kan det å åpne et syltetøylokk eller lignende være svært vanskelig. Her finnes det heldigvis mange smarte løsninger – for eksempel spesialverktøy for å åpne slike glassbeholdere, samt gode ergonomiske løsninger.

 

10) Adresser den underliggende årsaken

Pasienttrygghet

Som vi nevnte tidligere er det viktig at hjertefunksjon og lignende årsaker til hevelser er adressert. Ha en åpen dialog med din fastlege hvor dere blant annet kartlegger blodtrykk og at det er normale hjertelyder. Her vet vi også at livsstilsendringer som økt mosjon og bedre kosthold er særdeles viktig.

 

11) Ta ekstra vare på hender og fingre

Dersom du plages med gjentagende hevelser i hender og fingre, så anbefaler vi at du får daglige rutiner på å ta litt ekstra vare på dem. Forsøk å massere inn hudlotion på morgen og kveld – så får du også utført en liten egenmassasje av håndmusklene i samme slengen.

 

12) Vurdere magnesiumtilskudd

Å ta magnesium mot hevelser kan være en mulighet. Studier har vist at magnesium kan bidra til å redusere væskeansamling i kroppen. Konsulter alltid med legen din før du starter med slike tilskudd – da det er viktig å sjekke om de kan ha noen innvirkning på medikamenter eller lignende som du tar allerede.

 

13) En daglig gåtur

ute på tur

Generell bevegelse i hverdagen stimulerer sirkulasjon og kan bidra til lymfedrenasje. Aerobisk trening som gåturer, svømming, sykling og vanntrening kan være særlig fordelaktig.

 

14) Ta tak i håndsmertene allerede i dag

Er det noe vi vet, så er det at det å utsette tiltak mot smerter kan være en dårlig affære. Ved gradvis forverring kan smertene og hevelsene over tid føre til redusert grepstyrke og dårligere motorikk i både hender og fingre.

 

15) Start med små steg

Det kan være krevende å få nye og gode rutiner. Ta heller sikte på å implementere 3-4 av tipsene våre – og så kan du heller legge til andre tips i hverdagen etterhvert som at disse har blitt mer rutine. Vi ønsker deg masse lykke til og god bedring videre.

 

Moderne og Kunnskapsbasert Behandling

  • Hovedformål å Gjenopprette Håndfunksjon og Grepstyrke
  • Stimulere Ødemreduksjon og Nedgang i Hevelser
  • Gi Pasienten Kunnskap om Egen Diagnose og Egentiltak

Her ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, i Viken fylke, jobber vårt flerfaglige team daglig med pasienter som har smerter i hender, fingre og/eller håndledd. Gjennom en grundig førstegangsundersøkelse blir vi godt kjent med muskler, bindevev, sener og leddfunksjon hos den enkelte pasienten. Utifra de kliniske opplysningene setter våre offentlig autoriserte klinikere opp et behandlingsoppsett og rehabiliteringstreningsprogram som er tilpasset den enkelte pasienten. Vår moderne og kunnskapsbaserte tilnærming kommer pasienten til gode – og du skal alltid føle at du er i trygge og kompetente hender. Vi innehar også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er medisinsk indisert.

 

«- Håndmassasje, laserterapi og rehabiliteringsøvelser kan være en god behandlingskombinasjon ved denne typen av plager»

 

Egentiltak og Rehabiliteringsøvelser mot Hovne Hender

  • Tips til Egentiltak mot Hovne Hender

  • Video med Håndøvelser (til daglig bruk)

Vi har allerede gått gjennom noen gode egentiltak i de 15 rådene våre ovenfor. Men et egentiltak som skiller seg ut er kompresjonshansker. De er lette å implementere i hverdagen, og kan ha en betydelig positiv effekt. Andre positive egentiltak kan være for eksempel bruk av grepstyrketrener.

 

Tips: Terapeutiske Kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu)

Du kan klikke på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om disse kompresjonshanskene.

 

Håndøvelser for Bedre Funksjon i Hender og Fingre

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram for vonde hender bestående av syv øvelser. Du kan se antall repetisjoner og sett i videoen, men vi anbefaler at du prøver deg frem forsiktig og greit i starten.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Håndartrose og Hovne Hender

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Kontakt oss gjerne enkelt og greit med en melding hvis det er noe du lurer på.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

15 Gode Tips mot Hovne Hender – Kilder og Forskning:
  1. Alan et al, 2016. Evaluation of the effects of the low-level laser therapy on swelling, pain, and trismus after removal of impacted lower third molar. Head Face Med 12, 25.
  2. McKnight et al, 1992. Randomized, controlled trial of compression gloves in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res . 1992 Dec;5(4):223-7.

 

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *