9 Trygge Øvelser mot Isjias og Prolaps

9 Trygge Øvelser mot Isjias og Prolaps i Ryggen

Er du rammet av isjias og prolaps i ryggen – og lurer på hva slags øvelser som er best for deg? Her viser vi deg 9 skånsomme øvelser mot isjias og prolaps.

Noe av det viktigste når det kommer til det å gjøre øvelser når man har isjias og prolaps er at treningsøvelsene tar hensyn til buktrykket. Det indre buktrykket er også kjent som intra-abdominalt trykk – og kan, ved ekstra stort trykk, bidra til skiveskader og prolaps.

 

Man har særlig lenket visse øvelser slik som «fallskjermhopperen» (ligger på magen og hever både armer og bein samtidig) og «militær situps» til for høyt buktrykk og risiko for skader på de myke mellomvirvelskivene.

 

PS: Nederst i artikkelen vil du kunne se de to videoene med 9 treningsøvelser tilpasset for deg med prolaps i ryggen.

 

Les også: Alt du Bør Vite om Prolaps i Ryggen [Stor Guide]

Prolaps i Ryggen (Coverbilde for artikkel med samme navn)

– Vi anbefaler også at du leser vår store guide om prolaps for å få bedre forståelse av hva som skjer i ryggen ved slike diagnoser, så sett gjerne av noen minutter til å lese den etter at du har fått sett på øvelsene.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  • Hvordan Høyt Buktrykk og Tung Kompresjon kan Skade Skivene Dine
  • Slik får man Økt Skivehøyde og Fjerner Nerveavklemming

+ Behandlingsteknikker

+ Egentiltak

  • VIDEO: 9 Trygge Øvelser mot Isjias og Prolaps

 

Høyt Buktrykk kan Føre til Gradvis Skade på Skivene Dine

Illustrasjonen ovenfor kan overføres til alle former av bløtvev i kroppen din – inkludert det fibrøse vevet som utgjør det ytre laget (annulus fibrosus) av mellomvirvelskivene dine. Ved å gjøre øvelser med høyt buktrykk over lengre tid kan det dannes mikrotraumer i de myke skivene som ligger mellom ryggvirvlene dine.

 

Etterhvert som denne belastningen pågår over lengre tid vil man kunne forvente en gradvis negativ utvikling på skivene i ryggen. En konsekvens av slik feilbelastning vil altså kunne være at skivene blir brutt ned bit for bit. Som innebærer at man kan forvente at skivehelsen gradvis blir forverret – og går fra stadie 1 (skivedegenerasjon) til stadie 3 eller 4 (prolaps). Som også innebærer at mellomvirvelskivene trykkes sammen (blir klemt).

Konklusjonen fra dette er altså at de aller fleste prolaps skyldes gradvis feilbelastning i hverdagen i kombinasjon med dårlig funksjon i ryggens ledd og muskler. Den beste måten å få et prolaps til å retraktere og gro er derfor å ha best mulig funksjon i de nedre delene av ryggsøylen. Et mål man kan oppnå gjennom en kombinasjon av tilpasset behandling og individualiserte øvelser.

 

Slik får man et Prolaps til å bli bra Igjen med Riktig Behandling, Egentiltak og Øvelser

Her ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi benytter vi en kombinasjon av spesialmetoder (inkludert traksjonsbehandling, mobilisering og laserterapi) for å fjerne trykket fra skivene og de involverte nervene. Dette resulterer i at de myke skivene fysisk får forbedret plass. Som igjen resulterer i at mikrosirkulasjon kan strømme til det skadde området for å bidra til tilheling. For å understreke et faktum; et prolaps kan trekke seg tilbake hvis forholdene legges til rette for det.

Dekompresjon og Traksjonsbehandling

I illustrasjonen ovenfor ser du hvordan det økte trykket og kompresjon gradvis fører til skade på skivene. Traksjonsbehandling og tilpasset leddmobilisering, som vi benytter ved vår klinikk, har dokumentert virkning i forhold til å øke skivehøyden og fjerne overtrykket mot både skiven og nerven i ryggen (1).

 

Hvis du ønsker at våre offentlig autoriserte klinikere skal undersøke og behandle dine prolapsplager, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online booking. Vi skal gjøre vårt ytterste for å få deg tilbake til en hverdag som ikke er preget av smerter.

 

Forskning: Laserterapi er Effektivt mot Nervesmerter Grunnet Skiveskader

Kiropraktikk

Vår klinikk er en moderne og forskningsbasert klinikk. Våre offentlig autoriserte klinikere vil alltid jobbe målrettet og dedikert med å holde oss i toppen av eliten inn utredning og behandling av diagnoser i muskler, sener, nerver og ledd.

 

Derfor kombinerer vi også ulike behandlingsteknikker for å oppnå best mulige resultater for deg som pasient. En større studie (2) viste at 8 behandlinger med laserterapi mot skiveprolaps ga betydelig bedring med reduserte smerter, mindre muskelspastisitet og forbedret blodsirkulasjon.

 

Tips – Egentiltak: Halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

Mange av våre pasienter med isjias og ryggprolaps spør oss om egentiltak som kan bidra til raskere tilheling. Vi kommer jo ikke unna at nettopp sitting legger høyere belastning mot de nedre mellomvirvelskivene. Et smart og godt investeringstips kan være en halebeinspute. Denne fordeler sittekreftene på en mer ergonomisk måte og kan forhindre at det oppstår for mye kompresjon. Således kan sitteputen være ekstra fordelaktig for deg med isjias og prolaps. Trykk på bildet ovenfor eller lenken her hvis du ønsker å lese mer om denne spesialdesignede sitteputen.

 

Video: 9 Trygge Øvelser mot Isjias og Prolaps i Ryggen

Det er som nevnt særdeles viktig at man tilpasser øvelser og trening i henhold til egen dagsform og sykdomshistorie. Vi deler gjerne treningen inn i to faser – hvordan stadie 1 innebærer mest fokus på å avlaste nerven og bidra til å gi mer plass til den utsatte skiven. Stadie 2 er en gradvis opptrening av affektert muskulatur og bløtvev i det skadde området.

 

Våre klinikere har en særegen faglig interesse innen utredning og behandling av prolapsproblematikk – da dette er et problem som rammer mange og som kan skape store problemer i hverdagen.

 

Nedenfor vil du se to treningsvideoer med 9 trygge øvelser mot isjias og prolaps utviklet av vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Det ene treningsprogrammet sitt hovedformål er å tøye opp og å fjerne trykk fra avklemte nerver. Det andre programmet er designet for å gradvis styrke muskulaturen i og rundt den skadde mellomvirvelskiven. Slik at den kan gro og bli sterkere igjen.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias

VIDEO: 4 Trygge Styrkeøvelser mot Prolaps i Ryggen

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Du Fortjener en Smertefri Hverdag

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Det spiller ingen rolle om du er fra Eidsvoll, Nord-Odal, Minnesund, Feiring, Råholt, Nes eller Fenstad. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

– Trykk her for kontaktinformasjon og for å se ledige timer.

 

Kilder, forskning og referanser:

1. Choi et al. The Effects of Manual Therapy Using Joint Mobilization and Flexion-distraction Techniques on Chronic Low Back Pain and Disc Heights. J Phys Ther Sci. 2014 Aug; 26(8): 1259–1262.

2. Takahashi et al. Low Level Laser Therapy for Patients with Cervical Disk Hernia. Laser Ther. 2012 Sep 30; 21(3): 193–197.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *