Kronisk brist i halebeinet

Kronisk brist i halebeinet

En kronisk brist i halebeinet kan oppstå etter et fall eller fysiske traumer. Hvis smertene i halebeinet vedvarer kaller vi de kroniske. I denne guiden lærer du mer om lindring og rehabilitering.

Her er det svært viktig å nevne at ‘brist i halebeinet’ nok blir brukt litt mye i samfunnet. Og at det i mange tilfeller ikke er snakk om en brist, men heller kanskje en hårlinjefraktur eller ‘bone bruise’. Vi vil gå nærmere inn på dette senere i artikkelen. Uansett hva man kaller det, så vil vedvarende halebeinsplager etter et fall kunne være svært ødeleggende for hverdagen. Blant annet fordi det kan gi betydelige smerter når man skal sitte eller gå på do. Dersom disse smertene ikke tilheler seg og blir bedre etter en viss tid, blir de ofte kalt for kroniske.

– I denne artikkelen vil vi se nærmere på årsaker, karakteristiske symptomer, behandling og rehabilitering av langvarige halebeinssmerter. I tillegg vil du lære mer om anbefalte ergonomiske egentiltak, slik som avlastning med spesialutformet halebeinspute, og soving med bekkenliggepute med festestropp. Vi ser også på spesifikke rehabiliteringsøvelser for halebeinet. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Halebeinet (coccyx)

Coccyx finner vi altså helt nederst i ryggraden. Like nedenfor sakrum som er en del av bekkenet. Halebeinet er et lite, trekantformet bein, som altså er helt på endespissen av sakrum. Smerter fra plager i halebeinet kan variere ganske mye. Fra det som kanskje blir beskrevet som et mildt ubehag til det som nærmest er helt uutholdelige smerter. Symptomene du opplever vil kunne variere basert på omfanget av årsaken eller skademekanismen.

Brist i halebeinet?

Beinbrudd og beinskader deles inn i varierende graderinger. Disse kan inkludere:

  • Bone bruise: Dette engelske uttrykket refererer til at man har slått beinet, men uten brudd. Litt direkte kan det oversettes til «bein-blåmerke«.
  • Hårlinjefraktur: Den nest mildeste graderingen. En ufullstendig sprekk i beinet som kan være vanskelig å se på røntgen.
  • Brist: Et delvis brudd som ofte sammenlignes med å bryte av en grønn gren på et tre.
  • Beinbrudd: Innebærer at beinet er brukket helt av.

Når vi faller på rumpa og lander på halebeinet kan det være veldig smertefullt og vondt. Det er nemlig et område som er utstyrt med et svært innhold av smertereseptorer og nerver. Men det vanligste ved slike fall er altså enten en bone bruise eller den mer alvorlige hårlinjefrakturen. Dòg vil mange, feilaktig hvis man skal være litt streng, fortsatt si at de har «fått en brist i halebeinet«.

Godt tips 1: Avlast halebeinet med spesialutformet halebeinspute (trykk her for å lese mer om den)


Ved langvarige smerter i halebeinet og kronisk brist i halebeinet vil de aller fleste terapeuter anbefale avlastning med ergonomisk halebeinspute. Som du ser på bildet er den utformet på en slik måte at den gir naturlig avlastning og hvile for halebeinet når du sitter ned. En sårt tiltrengt pause for deg som er rammet av slike smerter. Og, ikke minst, gir det området en mulighet til å lege seg selv. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer, og eventuelt kjøpe, denne anbefalte halebeinsputen. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Symptomer ved kronisk brist i halebeinet

Vanlige symptomer ved halebeinsplager kan inkludere:

  • Et dypt og verkende ubehag i halebeinet
  • En skarp og stikkende smerte i halebeinet
  • Halebeinssmerter som blir verre når du reiser deg fra sittende til stående stilling
  • Smerter når du går på do
  • Smerter når du har samleie

Grunnet halebeinets biomekaniske funksjon er det også vanlig med økt forekomst av ryggsmerter, isjias og hofteplager. Dersom smertene ikke går over, altså at de klassifiseres som kroniske, er det heller ikke uvanlig at det fører til nedstemthet, depresjon, søvnproblemer og angst. Ved kronisk brist i halebeinet er symptomene ofte rangert slik at de går hardt utover hverdagen og mulig også nattesøvnen i tillegg.

Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Et nasjonalt klinikknettverk

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Årsaker til kronisk brist i halebeinet og halebeinsplager

Det er mange mulige årsaker som kan forårsake brist i halebeinet. Ofte er det en kombinasjon av faktorer som står bak symptomatikken og smertene. Noen årsaker inkluderer:

  1. Fall
  2. Repetitiv belastning
  3. Graviditet og fødsel
  4. Langvarig sitting på halebeinet

La oss se nærmere på disse fire mulige årsakene til langvarige halebeinsplager.

1. Fall og brist i halebeinet

En av de aller vanligste årsakene til både brist og brudd i halebeinet. Denne typen av halebeinsplager er vanligst på vinteren og tilhørende fall på isen. Når beina sklir unna på isen blir det nemlig slik at det genereres mye fart og landingen på halebeinet blir derfor veldig hard.

2. Repetitiv belastning og halebeinsplager

Visse typer av idretter, slik som å sykle eller ro, innebærer at man legger trykk mot halebeinet. Over tid, dersom vevet ikke får tid til å restituere, kan dette føre til belastningsplager på halebeinet. Men selv om dette kan gi langvarige halebeinsplager er det ikke sannsynlig at det fører til brist eller brudd i halebeinet. Det ville i så fall vært svært uvanlig.

3. Graviditet, fødsel og halebeinsbrist

Ved slutten av svangerskapet vil det forekomme naturlige forandringer i bekkenet ditt. Dette inkluderer at bekkenet gradvis har «tippet» framover, og at visse hormoner har gjort området mellom halebeinet og sakrum mykere. Noe som igjen gir økt bevegelighet i halebeinet for selve fødselen. Det er altså en helt naturlig prosess, men i noen tilfeller kan det føre til overbelastning og belastningsskader på tilhørende muskler og ligamenter. Visse fødsler, dòg sjeldent, kan også føre til brist i halebeinet. For gravide anbefaler vi også bruk av spesialutformet halebeinspute (se tidligere i artikkelen for beskrivelse) for avlastning av området.

4. Langvarig sitting og vondt i halebeinet

Når vi sitter ned fører dette, naturlig nok, til et direkte trykk mot halebeinet. Over tid, og særlig hvis vi sitter på hardt underlag, kan dette føre til overbelastning og smerter. Men det vil ikke være nok for å kunne påføre brist i halebeinet.

Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Diagnostisering av brist i halebeinet

Våre klinikere vil hjelpe deg med å avdekke årsakene til hvorfor du har vondt i halebeinet. Ved en førstegangskonsultasjon vil klinikeren først gå gjennom symptomene dine og stille deg relevante spørsmål. Deretter går man videre til en klinisk undersøkelse. Dette kan inkludere:

  • Funksjonell undersøkelse
  • Bildediagnostisk utredning

Den funksjonelle undersøkelsen innebærer altså at terapeuten undersøker funksjon, styrke og bevegelighet i relevante anatomiske strukturer, slik som muskler, sener, ligamenter og ledd. I tillegg vil det også undersøkes for eventuell nerveirritasjon og nerveavklemming.

Bildediagnostisk utredning hvis medisinsk indisert

Våre kiropraktorer har henvisningsrett til MR undersøkelse, røntgen, ultralyd og CT skanning. Hvis det forekommer mistanke om skade på halebeinet, for eksempel grunnet et fall, vil våre terapeuter kunne henvise deg til en slik undersøkelse.

Godt tips 2: Ikke sov på halebeinet, sov på siden med bekkenpute

Ved brist, skader eller smerter i halebeinet vil vi helst unngå å sove med direkte trykk mot det. Derfor er det anbefalt på det aller sterkeste at du sover på siden og bruker en bekkenliggepute mellom knærne. Denne har en svært praktisk festestropp som gjør at den faktisk holder seg på plass gjennom natten. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.

Fysioterapi og rehabiliteringstrening ved kronisk brist i halebeinet

Her er det altså viktig å understreke at vi her refererer til langvarige halebeinsmerter som kalles for brist, men som kanskje ikke er det. Ved faktisk brist, altså et ufullstendig brudd er det hvile og avlastning som skal til fram til beinet gror. Men etter dette er viktig med riktige øvelser for å styrke og avlaste halebeinet. Dette kan vi hjelpe deg med. I tillegg vil fysioterapeuten også massere og jobbe aktivt inn i de smertegivende musklene og områdene.

Behandling av halebeinsplager

For å oppnå best mulige resultater er det viktig å kombinere aktiv fysikalsk behandling med rehabiliteringsøvelser, samt ergonomiske egentiltak. Fysikalske behandlingsteknikker som kan gi lindring ved vondt i halebeinet inkluderer:

Forskningsstudier har vist at lav-dose laserterapi er en trygg og dokumentert behandling mot både brist og brudd i halebeinet.¹ Biomodulerende laser fungerer ved at den øker lokal blodsirkulasjon, demper betennelsereaksjoner og stimulerer beinproduksjon ved bruddskader. Dette er en behandlingsform vi bruker i klinikken vår med mange gode resultater. Systematiske oversiktsstudier, altså den sterkeste formen for forskning, har også vist at terapeutisk laser har dokumentert effekt mot kroniske leddsmerter.² Ta kontakt med oss eller bestill time via vår online timebestilling dersom du ønsker behandling med terapeutisk laser.

Oppsummering: Kronisk brist i halebeinet

Hvis du har vedvarende smerter og plager i halebeinet bør du få disse undersøkt. Dersom foranledningen til smertene har vært et fall eller annet fysisk traume kan det være aktuelt med bildediagnostisk utredning i tillegg til den funksjonelle undersøkelsen. Våre behandlere jobber mye med halebeinsplager, også av langvarig art, og vi har en helhetlig tilnærming til denne typen av plager og skader. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål. Sammen skal vi få gjort noe med disse langvarige halebeinsplagene dine.

VIDEO: 7 anbefalte styrkeøvelser for halebeinet med strikk

Her kan du se en video med anbefalte strikkøvelser for halebeinet. I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram de 7 øvelsene. Det brukes minibånd i videoen og treningsprogrammet.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips 3: Trening med minibånd (elastisk treningsstrikk)


Du kan lese mer om eller kjøpe den anbefalte treningsstrikken (minibånd) her. Den har en rekke gode bruksområder og er ypperlig for å stimulere økt sirkulasjon i anspente muskler og bløtvev. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse)

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Lin et al, 2020. Laser acupuncture for refractory coccydynia after traumatic coccyx fracture. Medicine (Baltimore). 2020 Feb; 99(6): e18860. [Kasus-studie]
  2. Bjordal et al, 2003. A systematic review of low level laser therapy with location-specific doses for pain from chronic joint disorders. Aust J Physiother . 2003;49(2):107-16. [Systematisk oversiktsstudie]

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1482883777 Credit: libre de droit

Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1495874661 Credit: Staras

Artikkel: Kronisk brist i halebeinet – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.