Alt du Bør Vite om Meniskskade i Kneet [Stor Guide]

Alt du Bør Vite om Meniskskade i Kneet

I denne artikkelen vil du få vite mer om hva en meniskskade i kneet innebærer – og hva man kan gjøre med det.

Mange plages med knesmerter grunnet meniskskade, avklemt menisk eller meniskirritasjon – uten at de er klar over at dette kan behandles konservativt. Det er nemlig slik at man kan kan forbedre knehelsen med moderne behandlingsmetoder slik som laserterapi, manuelle teknikker og spesifikk opptrening. I denne guiden vil vi gi deg mer informasjon om et område på kroppen de aller fleste av oss kunne vært flinkere til å ta vare på – nemlig knærne og menisken inne i kneet.

 

TIPS: På slutten av artikkelen vil du også kunne se tilpassede treningsvideoer som egner seg for deg med meniskskade i kneet.

 

Lurer du på om menisken kan stå bak dine knesmerter? Her er en liste med klassiske symptomer ved meniskskade eller meniskirritasjon:

  • Episodisk hevelse rundt selve skaden (enten på innsiden eller utsiden avhengig om det er laterale eller mediale menisk som er påvirket)
  • Knasing i kneet når du retter ut kneet fra bøyd stilling
  • Redusert bevegelighet i kneet og en tendens til at kneet «låser seg»
  • Smerter i kneet som blir verre ved for mye belastning – og da særlig kompresjon (for eksempel jogging)
  • Smerter ved trykk mot innside (mediale menisken) eller utsiden av kneet (laterale menisken)

 

– Altfor mange blir fortalt at de «må leve med smertene»

Ved Eidsvoll Kiropraktorsenter & Fysioterapi har vi en særegen interesse for kneproblematikk – det være seg meniskproblematikk, korsbåndskader, senebetennelser eller kneartrose (Les også: Stor oversiktsguide om artrose i knærne – lenken åpner i nytt vindu slik at du kan lese den senere). Mange blir fortalt at de bare «må leve med smertene» – dette er særlig grunnet manglende faglig kompetanse hos mange innen dette anatomiske fagområdet. Mange av de vi behandler med gode resultater har en lang forhistorie med knesmerter hvor de rett og slett har blitt bedt om å «venne seg til smerten» eller å «bare leve med det» uten å ha prøvd godt dokumentert konservativ behandling.

 

I lys av at manuelle behandlingsteknikker har dokumentert enda bedre effekt enn trening (1) så er dette sjokkerende. Vi kombinerer gjerne manuell behandling med trening og moderne høyteknologiske behandlinger (muskuloskeletal laserterapi) som dermed gir enda bedre behandlingsresultater.

 

Les mer: Muskuloskeletal Laserterapi (Høyteknologisk Behandling i Eidsvoll Sundet)

 

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og eventuelt behandle dine kneplager, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online booking. Sammen kan vi ta tilbake hverdagen uten knesmerter – slik at du står fritt til å leve et liv hvor knærne ikke setter grenser for hva du kan gjøre.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  • Hva er Menisken i Kneet?
  • Symptomer på Meniskskade i Kneet

+ Forskjellen på Ulike Typer av Meniskskade

  • Årsaker til at man får Meniskskader i Knærne
  • Diagnostisering av Knemeniskskader
  • Behandling av Meniskirritasjon og Meniskskader i Knærne

+ Moderne Kiropraktikk og Fysioterapi

+ Laserterapi

+ Spesifikk Opptrening

+ Når vurderer man kirurgisk inngrep (retningslinjer)?

+ Forslag til egentiltak

  • Trening og Øvelser mot Meniskskade i Kneet (inkludert VIDEO)

 

Hva er Menisken i Kneet?

Menisken inne i kneet er den fibrøse bruskoverflaten inne i kneet som er lokalisert der hvor skinnebeinene (tibia og fibula) møter lårbeinet (femur). Vi deler – som du kan se på illustrasjonen nedenfor – menisken videre inn i den laterale menisken (ytre menisk) og mediale menisken (den delen som sitter på innsiden).

En liten oppsummering av viktige strukturer i kneet:

  • Bakre korsbånd (PCL)
  • Fremre korsbånd (ACL)
  • Indre kollaterale ligamentet (Mediale kollaterale ligamentet)
  • Mediale menisken (Indre delen av menisken – den som sitter på innsiden av kneet)
  • Laterale menisken (Ytre menisken – som er lokalisert på utsiden av kneet)
  • Ytre kollaterale ligamentet (Laterale kollaterale ligamentet)

 

Menisken: Støtdemper og Vektfordeler

Menisken sin hovedoppgave er å dempe støtbelastning, fordele vekt fra kroppen og å redusere friksjon inne i kneet når du beveger beina. Disse jobber i tett samarbeid med føttene, ankler, hoftene og ryggen for å gi deg et optimalt bevegelsesmønster. Ved dårlig funksjon i en eller flere av disse anatomiske strukturene, så vil det kunne oppstå økt belastning på de andre områdene.

 

Et lite biomekanisk eksempel:

La oss si at du er rammet av redusert bevegelighet i høyre bekkenledd (høyresidig bekkenlåsning) i den lumbosakraleovergangen (hvor bekkenet møter korsryggen). Dette vil da føre til dårligere støtdemping og vektfordeling fra ryggen sin side – men dessverre så er det andre som dermed må gjøre jobben. Gjerne føttene og – helt riktig – knærne.

 

Å ha dårlig funksjon i den laveste delen av ryggen og bekkenovergangen kan derfor føre til en gradvis overbelastning av både føtter og knær. Dette kan blant annet føre til overbelastning av seneplaten under foten og lede til plantar fascitt – som igjen fører til at føttene får dårligere støtdemping. Og da kan du sikkert gjette hvem som tar støyten? Knærne og menisken. Nettopp derfor behandler vi gjerne ryggen i kombinasjon med knærne dersom dette er klinisk indisert.

 

I en stor meta-analyse (1) konkluderte forskerne at manuelle behandlingsteknikker av knær og hofter er enda mer effektivt enn trening på kort og lang sikt. Overrasket det deg? Med dette i tankene – så må du huske at vi kombinerer manuelle teknikker, spesifikk opptrening og spesialbehandling (slik som laser eller terapeutisk ultralyd) her ved vår moderne klinikk – og dermed kan oppnå enda bedre resultater. Vi hjelper hundrevis av pasienter ved våre klinikker hvert år tilbake til en hverdag med bedre knefunksjon.

 

Symptomer på Meniskskade i Kneet

En meniskskade i kneet kan gi deg forskjellige typer av smerter og ulike symptomer.

Knesmerter, og da særlig ved berøring i området hvor den påvirkede menisken er lokalisert, samt nedsatt bevegelighet i kneet er blant de vanligste symptomene. Men symptomene kan også være litt forskjellige fra person til person.

 

Vanlige Symptomer ved Meniskskade og Meniskirritasjon

Her er en liste med noen av de vanligste symptomene ved irritasjon eller skade på menisken i kneet. Under listen går vi også nærmere inn på hvert enkelt symptom.

 

  • Begrenset Bevegelighet i Kneet, Knasing og Knelåsning
  • En Følelse av at Kneet Skal gi Etter eller at Beinet Svikter
  • Hevelse og Væskeansamling i og Rundt Kneet
  • Smerter ved Berøring av det Påvirkede Området

 

Begrenset Bevegelighet i Kneet, Knasing og Knelåsning

En meniskskade eller irritasjon medfører også gjerne trangere plassforhold i selve kneleddspalten – som vil gjøre det vanskeligere å rette ut kneet eller å bøye det av naturlige årsaker. Når du skal rette ut eller bøye kneet så krever dette god samhandling fra muskulatur, sener, ledd og brusken/menisken. Anspent muskulatur rundt kneet i kombinasjon med skadevev rundt selve meniskirritasjonen vil kunne føre til at leddspaltene trykkes sammen ytterligere – og dermed gjør det tilnærmet umulig å bøye kneet helt. Dette forekommer gjerne i kombinasjon med knasende og kneppende ulyder inne i kneet som skyldes at brusken ligger avklemt inne i leddspalten med for dårlige plassforhold til å bevege seg ordentlig. Over tid vil dette føre til artrose i kneet hvis man ikke tar tak i problemet – og hvis du allerede er rammet av artrose vil denne kunne forverre seg ytterligere.

 

En Følelse av at Kneet Skal gi Etter eller Svikte

Har du opplevd at det tidvis kan kjennes som om knærne plutselig glipper til eller gir etter? Dette kan skyldes avklemming inne i leddkapselen – eller det vi kaller for avklemmingssyndrom i kneet (menisk impingement syndrom). Når kroppen opplever at menisken er i en utsatt situasjon så kan du oppleve en plutselig skarp smerte og at det midlertidig kjennes ut som om kneet ikke lystrer. Smerten er intens, men normalt sett forbigående. Allikevel er dette et klart symptom på at alt ikke er som det burde være inne i kneet ditt.

 

Hevelse og Væskeansamling i og Rundt Kneet

Rundt en meniskskade eller meniskirritasjon kan det oppstå en hevelse som skyldes økt væske i området. Dette skyldes normalt sett helt naturlige betennelsesreaksjoner forårsaket av at kroppen prøver å reparere menisken din, men ikke lykkes helt med det. Når vi får en slik situasjon hvor menisken repareres litt – før den deretter brytes ned igjen – så vil det også bygge seg opp gradvis mer væske i området. Ved å forbedre årsaken til kneproblemet vil man også oppleve en betydelig bedring når det kommer til hevelsene.

 

Smerter ved Berøring av det Påvirkede Området

Kneet kan være smertesensitivt ovenfor palpasjon av de affekterte områdene. En irritasjon eller avklemming av den mediale menisken vil derfor kunne gi smerter på innsiden av kneet ved trykkberøring. På samme måte kan en meniskskade eller meniskirritasjon gi deg vondt på utsiden av kneet dersom det er den laterale menisken som er rammet. Nærliggende muskulatur, slik som musculus vastus medialis obliquus (VMO), vil også kunne oppleves som direkte smertefull ved palpasjon – og vil også bidra til å forsterke knesmertene du opplever.

 

Studie: Kneskader kan gi Svekket Blodsirkulasjon

Veldig få er kjent med at kneskader i form av nåværende skade på menisk eller til og med tidligere skader eller kneartrose kan føre til at du har dårligere blodsirkulasjon i knærne. Dette skyldes blant annet økt forekomst av skadevev i bløtvevet i og rundt selve kneet – som igjen har en dårligere evne til å reparere seg selv og dermed er mer utsatt for smerter. Man kan benytte termografiundersøkelser for å måle sirkulasjonen i et område.

Dette er et bilde hentet fra en studie publisert i det anerkjente forskningsstidskriftet Journal of Photomedicine and Laser Surgery. I bildene ser vi et kne sett fra siden ved en termografisk måling (altså en måling av blodsirkulasjon og innvendig varme fra mikrosirkulasjon). Det ble utført ukentlige målinger over 4 uker – hver uke gjennomførte man 2 behandlinger med laserterapi.

Bilde A: Måling av kneet til en pasient før 8 behandlinger med laserterapi.

Bilde B: Etter 8 behandlinger fordelt over 4 uker så kunne man registrere en betydelig bedring i blodsirkulasjon og mikrosirkulasjon på målingen. Dette vil dermed innebære at blodstrømmen som bringer næringsstoffer til leddet for reparasjon og vedlikehold er bedret. Resultatet er derfor en økning i ‘byggemateriell’ til både ledd, menisk og bruskoverflate. Dette er også en av årsakene til at laserterapi også stimulerer raskere tilheling ved skader i sener, muskler og ligamenter. Til informasjon så tilbyr vi terapeutisk laserterapi i vår moderne klinikk.

 

Forskjellen på Ulike Typer av Meniskskader og Meniskrupturer

Ulike typer av meniskskader

Menisken i kneet kan rammes av en rekke ulike meniskskader som vist ovenfor. Disse kan forekomme både i den mediale og den laterale menisken – vi deler de gjerne inn i:

  • Bøttehankskade
  • Hornklaffskade
  • Langsgående ruptur
  • Meniskflikskade
  • Tverrgående ruptur

Hva slags type av meniskskade og ruptur som har forekommet vil være med på å bestemme hvordan man reagerer på konservativ behandling og spesifikk opptrening. Dette skyldes blant annet at ulike lag av menisken har forskjellig tilgang på blodsirkulasjon og næringsstoffer inn mot det skadde området. Her kommer blant annet bruken av terapeutisk laserterapi og spesifikk opptrening til sin rett.

 

Årsaker til Meniskskade i Kneet

Det kan være flere årsaker og grunner til at man får en meniskskade eller meniskirritasjon i kneet.

Man deler gjerne hovedårsakene inn i de to hovedkategoriene:

 

  • Degenerativt (slitasjebetinget)
  • Traumerelatert (forårsaket av skade)

 

Sannheten er at man burde innlemmet en tredje kategori i klassifiseringen, nemlig:

  • Kombinasjonsmeniskskade

 

Dette er når både fysiske traumer og slitasje spiller en rolle i den kliniske problemstillingen. Noe som faktisk forekommer i store andeler av pasienter med denne type kneproblematikk.

 

Alder, Kneartrose og Meniskskader

Etterhvert som vi blir eldre så har vi ofte utsatt menisken for mange tøffe belastninger opp gjennom årene. Studier har vist at de med kneartrose har høyere risiko for å bli rammet av slitasjebetinget meniskskade (2) – og for denne pasientgruppen er det ekstra viktig å ta vare på knærne sine med fysikalsk behandling og spesifikk opptrening.

 

Belastningsskader

Langvarig og ensidig belastning kan føre til en gradvis overbelastning av menisken. Dette kan for eksempel skyldes statisk belastning på hard betong eller mange tunge løft i jobben. Det er særlig risiko dersom jobben eller belastningen inneholder både bøy av knærne og tilhørende vridning – slik som hos personer som jobber i flyttefirmaer.

 

Idrett og sport

Vi kommer ikke unna det faktumet at idrett og sport er blant de aller vanligste årsakene til det vi kaller for traumerelatert meniskskade. Bare se på hvor har medfart knærne til håndballjentene våre får – slik som Nora Mørk (som nå har hatt hele 10 vellykkede kneoperasjoner). Hun er en spiller med ekstreme ferdigheter og en eksplosivitet i spillet sitt som innebærer ekstra høy belastning mot knærne – som igjen har gjort at hun har vært utrolig skadeutsatt.

I klinikken vår har vi særegent god idrettskompetanse og våre kiropraktorer er idrettskiropraktorer med medlemskap i KIRO. Vi jobber daglig med idrettsutøvere innen primært håndball og fotball, men også i tennis, basket og friidrett. Kontakt oss gjerne hvis du ønsker klinisk undersøkelse, behandling og opptrening som kan hjelpe deg med å styrke muskulatur, senevev og å redusere sjansen for meniskskader.

 

Vekt

Når vi har noen ekstra kilo på kroppen så utsettes knærne for mer belastning – og med tanke på at meniskene fungerer som vektfordelere og støtdempere så er dette veldig relevant. Rent fysikkmessig så vil en kilo ekstra på kroppen føre til 3-4 kilo økt vektbelastning på knærne. Men som vi alle vet så er det slik at knesmerter gjør det vanskelig å trene ordentlig – som gjerne innebærer mindre bevegelse i hverdagen og vektøkning. Mange av våre pasienter jobber med å gå ned i vekt samtidig som vi hjelper dem med å lindre smertene de plages av.

 

Diagnostisering av Meniskskade

En god historietagning og klinisk undersøkelse vil kunne gi en sterk mistanke om det dreier seg om meniskskade og meniskirritasjon. Vi har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR undersøkelse) dersom dette er medisinsk indisert.

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell og har henvisningsrett pluss sykmeldingsrett. Hos oss vil du og dine plager alltid bli tatt på det høyeste alvor av fagfolk med meget høy kompetanse innen kneproblematikk.

 

Det er flere faktorer som er viktig for å stille en differensialdiagnose i forhold til kneskader og meniskproblematikk. Noen av de viktigste diagnosefaktorene er:

 

  • Anamnese og Historietagning
  • Analyse av Symptomer og Kliniske Tegn
  • Funksjonell Undersøkelse og Klinisk Utredning
  • Spesialtester og Eventuell Bildediagnostikk

 

Sammen vil de gi klinikeren en tanke om hvilken diagnose du er rammet av og hvor irritasjonen eller smertene kommer fra. Det er dòg viktig å nevne at konservativ behandling og opptrening – i henhold til kliniske retningslinjer – alltid vil være primærfokuset når det kommer til funksjonell bedring. Det viktigste er altså å anslå hva slags skade det dreier seg om og deretter dedikere seg til riktig behandling og opptrening. Man må også huske på at knærne er områder hvor man må belage seg på lenger behandling og opptrening enn mange andre områder – det er helt vanlig at det settes av 12 uker for å få til en slik funksjonell forbedring. Dette er i henhold til treningsprogrammet utviklet av den norske forskeren Dr. Silje Stensrud (3). Den samme forskeren og hennes team har vist at samme opptrening er noe mer effektivt ved behandling av degenerative meniskskader enn kirurgi (4).

 

Våre klinikere ved våre klinikker har høy idrettsmedisinsk kompetanse – hvor flere av våre terapeuter også innehar Fifa Medical Diploma. Vi vil utrede og eventuelt behandle din kneproblematikk i henhold til kliniske retningslinjer – slik at du får den funksjonen du fortjener.

 

Behandling av Meniskskader

Fysioterapi og fysikalsk behanding (1)

Våre terapeuter benytter seg av forskningsbasert, fysikalsk og høyteknologiske behandlingsmetoder for å gi deg best mulige resultater. Dette kan blant annet inkludere manuelle teknikker, spesifikke øvelser, intramuskulær stimulering (IMS), laserterapi og terapeutisk ultralyd.

En behandlingsplan settes sammen basert på en grundig historietagning og en klinisk undersøkelse. Man tar alltid hensyn til alder, tidligere sykdom, fysisk form og smertebildet når man setter opp et behandlingsoppsett. Vi nevnte tidligere at laserterapi har godt dokumentert effekt mot kneskader og i behandlingen av meniskskader (5).

 

Vi benytter blant annet:

Du kan lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene ved klinikken vår ved å klikke på lenken ovenfor. Ta ellers gjerne kontakt med oss hvis du har noen spørsmål angående dine plager og om hvordan vi kan hjelpe deg.

 

Laserterapi mot Meniskskader

Vi bruker høyteknologisk laserterapi i behandling mot meniskskader. Laser fungerer i behandlingen mot meniskproblematikk ved å stimulere tilheling og reparasjon i de skadde områdene, samt øke lokal blodsirkulasjon med næringsstoffer som akselerer tilhelingsprosessen. De nevnte studiene har også vist at bedringen ofte vedvarer selv ved kontroll et helt år etter siste behandling. Behandlingen er smertefri og uten bivirkninger. Vi kombinerer denne gjerne med 12-ukers treningsprogrammet utarbeidet av Dr. Stensrud for optimal effekt. Det kan dòg i visse situasjoner være mest aktuelt å behandle smertene før man gradvis setter i gang med opptreningen.

 

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell – dette er et kvalitetsstempel som innebærer spesielle rettigheter og beskyttet tittel. De to yrkene med særegen muskuloskeletal ekspertise og offentlig autorisasjon er kiropraktor og fysioterapeut (inkludert manuellterapeut).

 

Mulige positive effekter ved behandling av meniskskader og kneproblematikk hos oss:

  • Bedre funksjon og bevegelighet i kneleddet
  • Forbedret blodsirkulasjon til kneledd og brusk
  • Redusert forekomst av knesmerter
  • Sterkere blodtilførsel til kneledd og brusk
  • Økt evne til å tåle belastning

Vi baserer vår behandling på forskning og beviste effekter som viser hvordan manuelle behandlingsteknikker, laserterapi og terapeutisk ultralydsbehandling som alle har bevist effekt på symptomer og dysfunksjoner ved kneproblematikk. Ved å kombinere behandling med spesifikk opptrening har vi ofte enda bedre resultater enn i de viste studiene – grunnet at disse studiene ikke implementerer trening i sin effekt. De nye retningslinjene har også gått bort fra kirurgisk operasjon av de over 35 år med degenerativ meniskskade. Dette benyttes nå primært sett på de under 35 år med akutte meniskskader.

 

Egentiltak ved Meniskskader

Mange av våre pasienter med knesmerter og påviste meniskskader spør oss om anbefalte egentiltak de kan bruke i hverdagen. Studier har vist at spesialtilpassede knekompresjonsstøtter kan bidra beskyttende og at det fører til mindre feilbelastning mot den mediale menisken (6). Ikke alle pasienter vil ha like god effekt, men det er somt sagt et anbefalt egentiltak ved påvist meniskskade. I tillegg til dette vet de med meniskskader at muskulaturen rundt kneet gjerne blir veldig overaktiv. Således kan vi også anbefale en gjenbrukbar multipakning. Fordelen med en slik pakning er at den både kan brukes som varmepakning mot muskelspenninger i lår og legg, samt som kuldepakning ved eventuelle hevelser.

 

Tips 1: Gjenbrukbar Multipakning med Festebånd (lenken åpner i nytt vindu)

En gjenbrukbar multipakning kan altså være meget nyttig. Ikke minst så kan du ha den tilgjengelig i fryseren hvis du opplever hevelse etter feilbelastning. Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om pakningen.

Tips 2: Knekompresjonsstøtte (lenken åpner i nytt vindu)

Når vi har artrose i knærne er vi mer avhengige av å kunne kontrollere belastningen i knærne. En knekompresjonsstøtte, som vist på bildet ovenfor, kan brukes ved kjente knediagnoser som hopperkne, runners knee og kneleddsslitasje (artrose). Vi anbefaler å ha en slik tilgjengelig når du vet at du skal belaste knærne mer enn vanlig. Klikk på bildet eller her for å lese mer om knestøtten.

 

Øvelser og Trening ved Meniskskader

Det er viktig å huske på at trening og spesifikke øvelser styrker områdene i og rundt knærne. Vi vil hjelpe deg med å kartlegge din belastningsevne – og deretter vil vi gradvis hjelpe deg med å redusere knesmertene gjennom spesifikk behandling og riktige hjemmeøvelser. Det er kjempeviktig med tålmodighet ved behandling og opptrening av meniskskade, men belønningen er normalt sett verdt å vente på.

 

Vår egen kiropraktor Alexander Andorff – som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor – har en særegen faginteresse innen utredning og behandling av kneproblematikk. Nedenfor vil du se noen enkle treningsprogrammer som kan egne seg for deg med meniskskade. Det ene treningsprogrammet sikter seg primært inn på å styrke hoftemusklene – som kan fungere som støtdempere for knærne dine. Det andre programmet er bygget opp rundt strikktrening – som er en glimrende måte å isolere de riktige musklene i og rundt kneet.

 

VIDEO: Effektiv Hjemmetrening for Hoftene

VIDEO: Knestyrkeøvelser med Minibånd (Strikk)

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

La oss Hjelpe deg med å få Tilbake den Smertefrie Hverdagen

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd og sener. Våre klinikere har meget høy kompetanse og kan hjelpe deg med å få en forbedret forståelse av hvorfor du har vondt – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt disse smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Vi ser fram imot til å hjelpe deg.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder, forskning og referanser:

1. French et al. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13.

2. Macfarlane et al. Associations among Meniscal Damage, Meniscal Symptoms and Knee Pain Severity. Osteoarthritis Cartilage. 2017 Jun; 25(6): 850–857.

3. Stensrud et al. A 12-week exercise therapy program in middle-aged patients with degenerative meniscus tears. J Orthop Sports Phys Ther. 2012 Nov;42(11):919-31.

4. Stensrud et al. Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up. BMJ. 2016 Jul 20.

5. Malliaropoulos et al. Low-level laser therapy in meniscal pathology: a double-blinded placebo-controlled trial. Lasers Med Sci. 2013 Jul;28(4):1183-8.

6. Kalra et al, 2019. The effect of unloader knee braces on medial meniscal strain. Prosthet Orthot Int . 2019 Apr;43(2):132-139.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *