Alt du bør vite om bløtvevsrevmatisme (fibromyalgi)
Alt du bør vite om bløtvevsrevmatisme (fibromyalgi)
Her gir vi deg en stor og omfattende informasjonsguide om bløtvevsrevmatisme.
Fibromyalgi er definert som bløtvevsrevmatisme grunnet at bindevev og bløtvev er sentrale komponenter – og er en årsak til kroniske smerter og feilfunksjon. Vi håper denne artikkelen kan være til god hjelp for deg – og minner om de tilpassede treningsvideoene nedenfor.
Vår faglige interesse og engasjement er for deg
Ved Eidsvoll Kiropraktorsenter & Fysioterapi er vi særegent interessert i utredning og behandling av kroniske smertediagnoser. Vi administrerer blant annet en av norges største samholds- og rådgivningsgrupper for de rammet av kroniske smerter og revmatiske lidelser, med nærmere 47000 medlemmer. Våre klinikere holder også regelmessig foredrag for norsk fibromyalgiforening og norsk revmatikerforbund, inkludert Eidsvoll revmatikerlag. I tillegg til dette markerer vi også fibromyalgidagen (12.mai) med lilla hjerter og informasjonsmøter.
Les også: Fibromyalgi og det lilla hjertet – et symbol for håp og likeverd
¤ Lenken åpner i et nytt leservindu slik at du kan lese ferdig denne artikkelen først
Grunnet vår interesse innen dette spesialfeltet mottar vi ofte anbefalinger fra lokale leger, samt fra andre klinikere med mindre kompetanse innen dette fagfeltet.
Den meste kjente formen av bløtvevsrevmatisme er fibromyalgi – men bursitt faller også inn under denne definisjonen. I denne artikkelen vil vi dòg fokusere primært på førstnevnte.
I nyere tid vet man at fibromyalgi er et langt mer kompleks smertesyndrom enn det man først trodde. Blant annet kan forskningen vise til fysiske funn med målinger som viser at denne pasientgruppen har et høyere indre trykk i musklene. Noe som kan være med på å forklare det store omfanget av muskelsmerter.
I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:
1. Hva er bløtvevsrevmatisme?
2. Symptomer på bløtvevsrevmatisme
3. Årsaker
4. Diagnostisering av bløtvevsrevmatisme
5. Behandling av bløtvevsrevmatisme
+ Forslag til egentiltak
6. Kosthold
7. Trening og øvelser mot bløtvevsrevmatisme (inkludert VIDEO)
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar kroniske smerter på alvor!
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter og skader. Dette gjelder ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad). Blant de best dokumenterte behandlingsmetodene ved fibromyalgi ønsker vi å nevne terapeutisk laser, tørrnåling (dry needling) og tilpasset triggerpunktbehandling. Spesielt terapeutisk laser har vist særdeles gode resultater i meta-analyser (som vi ser nærmere på senere i artikkelen) for smertedemping og symptomatisk lindring blant fibromyalgipasienter.
1. Hva er bløtvevsrevmatisme?
Bløtvevsrevmatisme innebærer en forhøyet sensitivitet i bløtvev – inkludert muskler, sener, bindevev og ligamenter. Tilstanden fører også til at smertesignaler ved trykk, berøring eller belastning mot disse områdene kan bli feiltolket i hjernen og forsterket gjennom de sendte nervesignalene.
Både revmatisk og nevrologisk
Dette fører til at personer rammet av bløtvevsrevmatisme har økte smerter og feilfunksjon – samt en rekke andre symptomer og kliniske tegn som vi vil gå gjennom i paragrafen nedenfor. Grunnet de kliniske symptomene man kan oppleve blir det riktig å nevne at tilstanden kan beskrives som både revmatologisk og nevrologisk.
2. Symptomer på bløtvevsrevmatisme
Bløtvevsrevmatisme kan gi grunnlag for en lang rekke med symptomer, smerter og kliniske tegn.
Her har vi valgt å gi deg hele listen med vanlige symptomer – som er omfattende – men vi føler at dette hjelper mange med å forstå hvor betydelige og varierende plager denne typen av revmatisme kan gi grunnlag for.
Vanlige symptomer ved bløtvevsrevmatisme
Det finnes en lengre rekke med symptomer, smerter og kliniske tegn som er sterkt knyttet opp mot bløtvevsrevmatisme. I denne delen av artikkelen vil vi gå gjennom de vanligste av dem, punkt for punkt.
- Depresjon og angst
- Hodepine
- Hukommelsesproblemer og hjernetåke
- Irritabelt tarmsyndrom (IBS)
- Kjevesmerter og stivhet
- Rastløse bein syndrom
- Sensitivitet ovenfor værforandringer, varme og kulde
- Smerter ved menstruasjon
- Smerter og slitenhet i ansiktet
- Stive muskler og ledd på morgenen
- Søvnproblemer
- Utmattelse og fatigue
- Vidstrakte smerter i muskler og bindevev
Godt tips 1: Avspenning for nakke og skuldre i nakkehammock
Nakkesmerter er ofte et stort problem for personer med fibromyalgi. En nakkehammock er et selvhjelpsverktøy som vi regelmessig anbefaler til våre pasienter som er rammet av fibromyalgi. Denne modellen har en fin utforming som hjelper deg med å strekke nakkens muskler og ledd på en tilpasset måte. Resultatet innebærer at nakkevirvlene trekkes fra hverandre, slik at det blir mindre trykkbelastning mot de myke skivene som ligger mellom dem. Samtidig blir nakkemusklene tøyd og strukket på en effektiv, men tilrettelagt måte, som kan bidra til at nakkespenningene lindres.
Den er spesielt gunstig for deg som plages mye med stivhet og smerter i midtre og øvre del av nakken, da disse områdene kan være vanskelige å få tøyd på en god måte uten denne. Grunnet øvre nakke sin direkte, biomekaniske sammenheng med kjeven kan den også lindre kjevespenninger. Så lite som 10 minutter daglig bruk kan ha signifikant positiv effekt. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte nakkehammocken her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu. Ps: Det finnes også en oppblåsbar nakkestrekker, som kan være mer skånsom, for de som ønsker det.
Depresjon og angst
Mange med bløtvevrevmatisk fibromyalgi plages også med depresjon og angst.Dette er direkte lenket opp mot at det å leve med kroniske smerter er blytungt. For smerter som ikke forsvinner gjør noe med deg – sånn er det.
Det er viktig for utenforstående å vise hensyn hvis en venn eller et familiemedlem er rammet. Ha forståelse for at den personen ofte sover dårlig, har nærmest konstant vondt et eller annet sted i kroppen – og at dette tidvis vil gå utover både energi og humør. Etterhvert kan det også utvikle seg til betydelig depresjon og angstproblematikk.
Hodepine
Fibromyalgi medfører økte muskelspenninger og forhøyet sensitivitet ovenfor belastning. Dette fører til nakkerelatert hodepine – hvor musklene i nakken og øvre del av rygg spenner seg og blir utrolig stramme. Disse spenningene kan gi smerter oppover nakken og mot hodet – i visse tilfeller også tinningen, pannen og ansiktet.
Hukommelsesproblemer og hjernetåke
Forskning har vist at hjernen til de med fibromyalgi har en kraftig økning i nervesignaler og impulser – populært kalt nervestøy. Disse forstyrrelsene og signalene – se for deg at det til stadighet er elektrisk aktivitet – kan gå utover korttidshukommelsen og føre til mindre, midlertidige kognitive feilfunksjoner.
Noen eksempler på slike kognitive småfeil kan være:
- Å ikke huske navn
- Mental fatigue
- Konsentrasjonsproblemer
- En følelse av at hjernen ikke er ‘helt på lag’
Irritabelt tarmsyndrom (IBS)
Forskningsstudier har vist at personer rammet av irritabelt tarmsyndrom – og da særlig ulcerøs kolitt – har høyere risiko for også å ha fibromyalgi. Rundt 30% av de med ulcerøs kolitt har fibromyalgi – som indikerer en viss tilhørighet mellom de to diagnosene.
Man er noe usikker på hva denne lenken skyldes, men man mener at det kan være direkte relatert til stress. Fibromyalgi fører til masse stress i hverdagen grunnet kroniske smerter – og man vet at stress har en direkte link til utvikling av å trigge autoimmune tilstander, slik som irritabelt tarmsyndrom.
Kjevesmerter og stivhet
Man har sett en tydelig økt forekomst av kjeveproblematikk og temporomandibulært kjevesyndrom (TMD) blant de med bløtrevmatisk fibromyalgi. Kjeveproblemer kan gi smerter i hele hodet – og kjevehodepine.
Dette skyldes at de med TMD ofte spenner kjevemusklene, selv når de sover, som resulterer i kjevesmerter og tilhørende feilfunksjon. Man lenker denne økte forekomsten av kjevespenninger til økt muskelsensitivitet. Kjevesmerter og kjevespenninger responderer ofte positivt på kjeveleddsmobilisering, triggerpunktbehandling og terapeutisk laser.
Rastløse bein syndrom (RLS)
Rastløse bein syndrom innebærer endret sensorikk i beina om natten, slik som prikking, brenning, mauring eller muskelrykninger. I majoriteten av tilfellene er dette bare irriterende, men i andre tilfeller kan det være direkte smertefullt.
Disse symptomene kan gå utover søvnkvaliteten eller forhindre deg å få sove i det hele tatt. Resultatet kan være at man våkner opp utslitt istedenfor uthvilt.
Lenken mellom rastløse bein syndrom og fibromyalgi ligger i det nevrologiske spekteret – nemlig det man kaller «sentral sensitivisering». Dette fenomenet innebærer at de med kroniske smertesyndromer har forhøyet nevrologisk aktivitet, og dermed sliter med å senke denne aktiviteten når de skal legge seg. Du kan lese en stor guide som vi har skrevet om dette her. Mange med RLS masserer lindrende venesalve inn mot leggmusklene for å roe de ned ved leggetid.
Sensitivitet ovenfor værforandringer, kulde og varme
Man har sett en tydelig økt forekomst av smerterapportering blant de med bløtvevsrevmatisme under visse værforandringer. Forskingsstudier (1) har også bekreftet dette. De værforandringene som spiller mest inn er:
Barometrisk lufttrykk
Vekten og trykket fra luften rundt oss utgjør det vi kaller barometrisk lufttrykk. Solfylte dager forårsaker et høyere lufttrykk og stormfylt vær medfører en plutselig nedgang. Slike forandringer har blitt sterkt lenket til muskelverking blant fibromyalgipasienter.
Temperatur
Plutselige og store svingninger i temperaturen kan føre til økte smerter og plager blant de med fibromyalgi. Man har sett at særlig store og kalde temperaturfall ser ut til å skape mest symptomatikk.
Luftfuktighet
Dersom det blir for fuktig i luften så rapporteres det om mer hodepine, smerter og stivhet blant de med fibromyalgi.
Vind
Når det blåser og er mye vind så indikerer dette værforandringer og endring i det barometriske trykket. Normalt sett fører det til et fall i trykket som kan trigge fatigue, hodepine og muskelsmerter hos fibromyalgipasienter.
Nedbør
Regn, sludd, hagl og snø faller alle inn under definisjonen ‘nedbør’. Slikt vær innebærer, vanligvis, en forandring i det barometriske trykket – som igjen kan føre til økte smerter og fatigue.
Smertefull menstruasjon
Kvinner med fibromyalgi har ofte forverrede smerter og symptomer under sin menstruasjon. Dette skyldes blant annet hormonelle endringer. Det er dòg viktig å huske på at dette ikke er gjeldende for alle.
5 symptomer som ofte blir verre ved menstruasjon blant de med fibromyalgi:
- Fatigue og utmattelse
- Hodepine
- Hukommelsesproblemer
- Smerter i muskler, bindevev og bløtvev
- Søvnproblemer
Smerter og slitenhet i ansiktet
Fibromyalgi kan medføre smerter og en slitenhetsfølelse i selve ansiktet. Dette er direkte knyttet opp mot økt muskelsensitivitet og kjevespenninger. Fibromyalgi medfører en tydelig økning i sammentrekning av muskulatur – som igjen kan føre til smerter i nakke og kjeve – to regioner som kan referere smerter fram i ansiktet.
Stive muskler og ledd på morgenen
Det er dessverre en rekke årsaker til at fibromyalgi medfører stivhet og verking på morgenen. En av de aller viktigste er faktumet at dårlig søvnkvalitet fører til redusert muskelreparasjon, og dette igjen fører til at det gradvis bygger seg opp lite funksjonelt og smertefullt skadevev i muskulaturen. Hvis du er spesielt mye plaget med morgenstivhet og en følelse av at kroppen er låst, kan du lese mer om dette i denne store guiden vi har skrevet om det tidligere: 9 årsaker til stive ledd på morgenen.
Å trene og holde seg i bevegelse er også en stor utfordring for de med kroniske smertesyndromer. Nettopp derfor er det så utrolig viktig å finne treningsformer som man trives med. Noen liker å gå tur, andre liker varmtvannsbasseng og andre liker best å trene hjemme.
Godt tips 2: Få i gang blodsirkulasjonen på morgenen ved bruk av lette strikkøvelser
Vi vet hvor viktig det er å tilpasse treningsøvelser ovenfor fibromyalgi. Og her har forskningen gjentatte ganger vist at både trening i varmtvannsbasseng og tilpassede strikkøvelser er blant det beste for denne pasientgruppen. I tillegg til avspenningsøvelser (gjerne i nakkehammock eller på akupressurmatte) for å senke den ofte forhøyede nerveaktiviteten i kroppen. Vi anbefaler altså at du gjør 20 repetisjoner med øvelser for overkroppen og 20 repetisjoner med øvelser for korsryggen og hoftene når du står opp. Dette er rett og slett for å jobbe ut eventuelle væskeansamlinger (ødem) og stimulere blodsirkulasjonen (i tillegg til lymfedrenasjeaktiviteten).
Pilatesbånd og minibånd: En komplett treningsverktøykasse
De to strikktypene som egner seg best kalles for pilatesbånd og minibånd. Sistnevnte er kortere og egner seg derfor spesielt godt til opptrening av bekkenmuskler, hofter og knær. Vi anbefaler å kjøpe et sett med flere forskjellige minibånd, da disse har forskjellige styrkemotstand. Du kan lese mer om eller kjøpe slike strikker her via lenkene nedenfor.
OBS: I bunnen av artikkelen finner du to tilpassede treningsvideoer med tilpassede øvelser for deg som er rammet av fibromyalgi.
Søvnproblemer
Det er ikke vanskelig å forstå at en med kroniske smerter har søvnproblemer. Når kroppen verker kan det være vanskelig å finne gode sovestillinger – noe som gjør at man må flytte på seg flere ganger i løpet av natten.
Hvis du deretter slenger inn faktorene med rastløse bein syndrom, en overaktiv hjerne og hypersensitiv muskulatur, så er det duket for en dårlig natts søvn. Mange våkner også flere ganger om natten – og opplever at de ikke får nok dyp søvn grunnet at de sover så urolig.
Utmattelse og fatigue
Alt henger sammen. Man blir, naturlig nok, utmattet og utrolig sliten av å leve med kroniske smerter. Symptomene og smertene fører også med seg en ond sirkel hvor dårlig søvn gir lite energi – og dermed mindre tiltakslyst og overskudd.
Når dette igjen fører til at man ikke har energi til å trene, så vil dette kunne føre til en gradvis negativ utvikling. Det er derfor kjempeviktig at man lærer seg å ta seg tid til seg selv – inkludert tilpasset trening og behandling.
Vidstrakte og utbredte smerter
Tidligere stilte man diagnosen bløtrevmatisk fibromyalgi ved smerter i 18 spesifikke muskelpunkter. I nyere tid har man dòg gått bort fra denne metoden, men økt muskelsensitivitet i så godt som hele kroppen er og blir en del av diagnosen fibromyalgi.
Dette skyldes flere faktorer – hvor man også har funnet ut at fibromyalgi er lenket til økt nerveaktivitet og dermed også kraftig forsterkede smertesignaler. Som betyr at selv mindre impulser kan gi betydelig mer smerter enn de burde gjøre.
Man kan også oppleve følgende symptomer:
-
Hudproblematikk
-
Influensalignende symptomer
-
Pusteproblemer
-
Svimmelhet
-
Synsproblematikk
-
Uvelhet og lvalme
-
Vektøkning
-
Vondt i brystet
Vi gjør oppmerksom på at ikke alle opplever den samme symptomatikken – og at visse personer plages mer med enkelte av de ovenstående symptomene enn andre.
Godt tips 3: Selvmassasje med lindrende Arnicasalve eller varmemuskelsalve
Tidligere har vi skrevet en guide hvor vi har sett nærmere på den positive virkningen mange melder om ved bruk av Arnicasalve (les: Arnica montana – naturlig smertelindring?). Denne salven har dokumenterte anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) og lindrende egenskaper, og brukes enkelt ved at masserer den direkte inn i smertefulle muskler og ledd. Noe som gjør den svært populær for mange med revmatiske diagnoser og smertelidelser. Du kan bruke den flere ganger daglig dersom du har behov for det. Vi anbefaler denne ganske hyppig til være pasienter, og en ting som er svært positivt er at mange melder om at de kan trappe ned på tyngre smertestillende grunnet denne. Og det er jo helt nydelig i så fall! Du kan lese mer om eller kjøpe Arnicasalven her. PS: Andre bruker også varmemuskelsalven for å stimulere dyp sirkulasjon i vonde muskler og spenninger.
3. Årsaker til bløtvevsrevmatisme
Hjernen er den første som vet om du har vondt, men hva skjer hvis den begynner å feilrapportere?
Når du får vondt så sendes det nervesignaler fra det smertefulle området, opp gjennom ryggmargen, og helt opp til hjernen – som deretter tolker signalene som smerte. Dette er en advarsel om at noe er galt.
Men hva skjer når disse smertene ikke forsvinner? Eller at det rapporteres om smerter selv om det ikke er noe galt? Her kommer bløtvevrevmatisk fibromyalgi inn i bildet. Forskere mener at svaret ligger i en feilkobling i forhold til hvordan hjernen og ryggmargen din håndterer smertesignalene dine.
Hjernen overrapporterer smertene
Når man har fibromyalgi så har man altså en ubalanse i naturlig smerteøkning og smertedemping. Dette betyr at man har flere celler som sender smertesignaler enn de som jobber med å redusere dem. Dermed oppstår det en overrapportering som forsterker smertene.
Forskere er fortsatt usikker på hvorfor man rammes av fibromyalgi, men de har funnet flere mulige årsaker. Disse inkluderer:
Emosjonelt eller fysisk traume
Barn som blir utsatt for psykisk, emosjonelt eller fysisk mislighold har høyere sjanse for å få bløtvevrevmatisk fibromyalgi når de vokser opp. Dette skyldes synaptisk plastisitet – og at traumer fører til endringer i hvordan hjernen håndterer smerte og stress.
Genetikk
Fibromyalgi og kroniske smerter kan i visse tilfeller være genetisk betinget. Foreldrene dine kan videreføre gener til deg som gjør deg mer sensitiv ovenfor smerter. Andre gener har blitt direkte knyttet opp mot angst og depresjon – som i seg selv forverrer smertene.
Kjønn
Kvinner er mer rammet av bløtvevsrevmatisme enn menn. Forskere er usikker på hva dette skyldes, men mener at det kan lenkes til kjønnsmessige forskjeller i hvordan man tolker smertesignaler i hjernen.
Sykdom
Smertefulle sykdommer som artritt eller kraftige infeksjoner kan øke risikoen for at man rammes av fibromyalgi. Dette inkluderer også mer alvorlige virusinfeksjoner og luftveisinfeksjoner.
4. Diagnostisering av bløtvevsrevmatisme
Tidligere brukte man et system bestående av 18 vonde muskelpunkter, men det gjør man ikke lenger. Vel, de brukes ofte fortsatt, men man stiller ikke diagnosen utelukkende basert på de.
I nyere tid har man forstått at bløtvevrevmatisk fibromyalgi er betydelig mer komplisert enn man hadde trodd – og at mange, med samme diagnose, har forskjellige symptomer og kliniske tegn.
Vi gikk tidligere i detalj om symptomer og årsaker – og disse danner en viktig ramme rundt selve diagnostiseringen av tilstanden. Noen av de viktigste faktorene for å stille diagnosen er:
-
Anamnese og historietagning
-
Analyse av symptomer og kliniske tegn
-
Funksjonell undersøkelse og utredning
-
Utvidede blodprøver
Anbefaling: Kartlegg egen smerteutvikling over tid ved bruk av «den lilla smertedagboken»
Kiropraktor Alexander Andorff har utviklet og skrevet dette selvhjelpsverktøyet, for personer med fibromyalgi og usynlig sykdom, hvor man ved hjelp av tallverdier kan føre en dagbok over egne smerter og symptomer. Boken kommer primært sett i eBok-format, og kan dermed lastes ned enkelt på smarttelefonen din, iPad, PC eller lignende. Du kan enten fylle verdiene inn digitalt eller skrive ut analogt og fylle det ut på den måten. Du kan lese mer eller laste ned den lilla smertedagboken her.
Det er også viktig å forstå at man ikke vet alt om bløtvevsrevmatisk fibromyalgi helt enda. I årene som kommer vil man nok kunne utvikle en effektiv diagnostiseringsmetode – og mest sannsynlig vil man også finne ut at det finnes flere forskjellige varianter av fibromyalgi og lignende kroniske smertediagnoser.
Vi vil dòg igjen fokusere på at personer som er rammet trenger hjelp med å lindre smertene, men at mange klinikere ikke er kjent med de beste behandlingsmetodene.
Nettopp derfor har vi kroniske smertediagnoser som et spesialkompetanseområde på våre klinikker – hos oss vil du alltid bli tatt på alvor og få den hjelpen du fortjener.
5. Behandling av bløtvevsrevmatisk fibromyalgi
Det er store variasjoner i smerter og symptomer blant de med fibromyalgi – derfor må behandlingen alltid tilpasses den enkelte.
Visste du at fibromyalgi gir grunnlag for hele syv ulike typer av smerter i muskler, sener, nerver og ledd? Vel, det vet vi. Mange klinikere gjør dessverre ikke det – og dermed få ikke pasienten den behandlingen som er optimalt for dem.
Ved våre klinikker vil du alltid få den behandlingen som vi mener er best for akkurat deg. Vi jobber målrettet med å individualisere og tilpasse behandlingsopplegget slik at du skal få best effekt og at vi sammen skal kunne nå målene dine om mindre smerter og bedre funksjonalitet i hverdagen.
Vi tilbyr blant annet:
-
Fysioterapi
-
Massasje og fysikalsk behandling
-
Moderne kiropraktikk
-
Lav-dose laserterapi
-
Terapeutisk Ultralyd
-
Tørrnåling (dry needling)
Ved å tilpasse behandlingsopplegget til den enkelte pasient vil man finne de riktige behandlingsmetodene. En pasient med bløtvevsrevmatisk fibromyalgi kan respondere godt på en ulik metode enn en med samme diagnose. I vår erfaring ser vi at laser kombinert med muskulært arbeid og tilpasset leddmobilisering ofte har best resultater. En behandlingsmetode som vi tilbyr ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Det er grunnet at vi tar denne diagnosen på alvor at så mange velger å reise til oss selv om de har andre behandlere som ligger nærmere.
Studie: Terapeutisk laser kan lindre fibromyalgismerter og symptomer
Vi ønsker å rette søkelyset mot moderne og ny forskning vedrørende behandling av smerter og symptomer ved fibromyalgi. I studien ‘Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis’, som da er en meta-analyse (den aller sterkeste formen av forskning) kommer det fram veldig positive resultater vedrørende behandling av fibromyalgi ved bruk av terapeutisk laser. En behandlingsform vi kan vise til svært gode resultater med. Studien kunne nemlig vise til følgende:
«The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser.» – Yeh et al
For å oppsummere på norsk kunne altså studien vise til en signifkant positiv effekt på FIQ-scores (fibromyalgi impact questionnaire er et standardisert spørreskjema for å måle symptomer, både fysiske og psykiske, og smerter hos personer med fibromyalgi), smertereduksjon, færre ømme tenderpunkter, mindre fatigue, mindre depresjon og redusert forekomst av angst. Meget spennende resultater med andre ord! Man mener altså at noe av den største effekten fra terapeutisk laser kan stamme fra forbedret funksjon i mitokondriene (som er energiverkene inne i cellene våre). I motsetning til infrarødt lys som vanligvis ligger på en styrke på 100 mW/cm^2 (milliWatts pr kvadratcentimeter), er terapeutisk laser betydelig sterkere, og ligger ofte på 600-800 mW/cm^2. Så det er viktig å få fram at terapeutisk laser er langt mer effektivt enn infrarødt lys.
«Behandling med terapeutisk laser er strengt regulert, og kun fysioterapeuter, kiropraktorer, leger og veterinærer, er autorisert til å bruke denne behandlingsmetoden iht strålevernforskriften.»
Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller hvis du vil bestille en time med terapeutisk laser. Alle våre klinikere har god kompetanse innenfor denne behandlingsmetoden, og dette gjelder forsåvidt også alle klinikkavdelinger i Norge tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.
Egentiltak mot fibromyalgi
Mange av våre pasienter spør oss om tips til hvordan de selv kan bidra til smertelindring og avspenning.
Med tanke på at forhøyet muskelsensitivitet er et betydelig symptom ved fibromyalgi blir det viktig med daglige tiltak som kan hjelpe til og fungere muskelavslappende. Tidligere i artikkelen har vi nevnt både nakkehammock og trening med pilatesbånd. Grunnet fatigue og utmattelse er det også viktig at tiltakene også kan brukes på dårlige dager. To av våre andre beste tips er derfor daglig bruk av akupressurmatte og gjenbrukbar varmepakning (lenkene åpner i nytt vindu). Det som også er fint er at bruken av disse to kan kombineres. Du kan altså ligge på triggerpunktmatten og slappe av, samtidig som du bruker varmepakingen på anspent muskulatur.
Tips 4: Prøv akupressurmatte ned nakkepute for avspenning (lenken åpner i nytt vindu)
Trykk på lenken her eller bildet ovenfor for å lese mer om matten, samt se kjøpsmuligheter. I motsetning til de fleste andre akupressurmatter har denne også en veldig praktisk nakkehodepute, som gjør det lettere å jobbe aktivt inn mot anspente nakkemuskler. Forsøk å få til en daglig økt på 20 til 40 minutter hver dag. Kombiner gjerne med gjenbrukbar varmepakning på anspente muskelområder for enda bedre effekt.
6. Kosthold for de med bløtvevsrevmatisme
Vår egen kiropraktor og ernæringsstudent Alexander Andorff har vært med på å skrive boken «Fibromyalgidietten – En Evidensbasert Tilnærming».
I denne eBoken tar han for seg det optimale kostholdet for de som er rammet av bløtvevsrevmatisk fibromyalgi. Litteraturen tar også for seg at mange med fibromyalgi også er rammet av andre tilstander – slik som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom – og at det kan være vanskelig å lage generelle kostholdsanbefalinger for alle i denne gruppen. Det vurderes å lage et nytt opplag av denne, men dette baseres blant annet på interesse og salg av andre eBøker, slik som den lilla smertedagboken. Ved flere kjøp og økt interesse vil det definitivt trykkes flere.
7. Øvelser og trening ved bløtvevsrevmatisme
Dørstokkmilen er høy nok selv for de uten kroniske smerter. Sleng deretter inn en god dose med utmattelse, smerter og redusert energikapasitet, så kan du kanskje begynne å forstå hvilke utfordringer en med kronisk smertesyndrom står ovenfor når de skal trene.
Nettopp derfor har Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff, som har en særegen faginteresse innen forskning, utredning og behandling av kroniske smertediagnoser, utviklet to treningsprogrammer tilpasset for de med bløtvevsrevmatisk fibromyalgi. Programmene er utviklet i samarbeid med fysioterapeut og revmatikerlag.
VIDEO: 6 tilpassede styrkeøvelser for de med fibromyalgi
Den første videoen viser deg seks ulike styrkeøvelser som er både effektive og skånsomme. Ved å bruke terapiball kan man få betydelig mer ut av treningen – og bruke større deler av rygg og magemusklene.
VIDEO: 5 bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi
Dette er et program som er særlig utviklet for å løsne opp i muskelspenninger og stive ledd. Programmet egner seg særlig godt for de dagene hvor du våkner opp og kjenner at kroppen virkelig ikke spiller på lag.
Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset de med revmatisme og kroniske smertediagnoser.
La oss hjelpe deg tilbake til en bedre hverdag
Våre moderne klinikere er også levende opptatt av at du som pasient skal få forbedret forståelse for din smertepresentasjon, og finne ut av hvordan vi sammen kan bekjempe selv den mest langvarige muskuloskeletale problematikken. Våre kiropraktorer innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett, dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.
Spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon hos oss så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu), slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider. Vi er her for deg, og minner om at vi besvarer alle spørsmål du måtte ha.
Telefon: 64 80 81 10
Epost: eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com
«Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning, aktiv behandling og korrigerende øvelser. Våre metoder er kunnskapsbaserte og er tilrettelagt for at du skal oppleve best mulig smertelindring og funksjonell forbedring.
Ikke i Eidsvoll (Akershus)?
Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og referanser:
- Influence of weather conditions on rheumatic pain. Ingrid Strusberg, , , The Journal of Rheumatology
- Jaw pain: its prevalence and meaning in patients with rheumatoid arthritis, osteoarthritis, and fibromyalgia. Frederick Wolfe, , The Journal of Rheumatology
- Is Fatigue an Inflammatory Variable in Rheumatoid Arthritis (RA)? Analyses of Fatigue in RA, Osteoarthritis, and Fibromyalgia. Bergman et al. The Journal of Rheumatology
- Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.
Artikkel: Alt du bør vite om bløtvevsrevmatisme (fibromyalgi) – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse
Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.
- 15 Tips mot Hovne Hender - 26. september 2024
- Behandling av muskelspenninger - 23. september 2024
- Smerter og Nummenhet i Beinet - 14. september 2024
Er det mulig å få time selv om du bor andre steder i landet?
Hei Kirsti!
Utredning og behandling vil måtte finne sted fysisk på klinikken i Eidsvoll, Akershus. Men hvor du bor i landet geografisk sett har ikke noe å si – utenom at det kan være ubeleilig reisevei da.
Men vi har blant annet en del pasienter som tar turen fra Oslo og omegn.
Mvh.
Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter
Hei. Hvor kan man få tak i boken til Alexander?
Mvh Eva ?
Hei! Den ble utsolgt, men vil nok komme i nytt format igjen om ikke så lenge. Enkleste måte å få høre når den blir utgitt er nok å gå via FB-siden til kiropraktor Alexander Andorff.
Ønsker deg en fin dag videre!
Vennlig hilsen,
Teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Heisann, Jeg sliter med sterke smerter og har en lang sykehistorie pågående vel over 1 år. Har fått diagnosen revmatisme – som jeg tror har virkelig slått inn nå. Nakkesmerter, begge hofteleddene, høyre kne er fryktelig stive og vonde. Må ha smertestillende når jeg våkner på natt. Går til behandling, bassengtrening og sirkeltrening når jeg klarer det. Er det håp for å kvitte meg med noe av smertehelvete? Mvh bjørg.