9 årsaker til stive ledd på morgenen

9 årsaker til stive ledd på morgenen (morgenstivhet)

Føler du deg stiv i leddene og støl i musklene på morgenen? Her ser vi nærmere på 9 årsaker til stive ledd på morgenen – og tilhørende muskulær ømhet.

Har du lurt på hvorfor kroppen kjennes så stiv og tung ut på morgenen? Vel, det kan være en rekke ulike årsaker til dette – og i denne artikkelen ser vi nærmere på ni av dem.

– For å ta knekken på pinnestivheten må man finne årsaken

Man skal ikke kjenne seg helt pinnestiv og støl når man står opp. Selvfølgelig kan være dager hvor man kjennes seg litt ekstra mørbanket fordi man har gjort mye fysisk dagen i forveien, men hvis du opplever at kroppen er helt «Knerten» når du står opp, så råder vi deg til å gjøre noe aktivt med det. Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi hjelper vi deg gjerne med å finne ut av den underliggende hovedårsaken.

Tips: På slutten av artikkelen viser vi deg en treningsvideoer med anbefalte øvelser mot stivhet i ryggen og kroppen. I guiden deler vi også gode råd om egentiltak og selvhjelp, slik som bruk av skumrulle, soving med bekkenliggepute, avspenning med ryggstrekker og trening med pilatesbånd. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Fysikalsk behandling og øvelser kan hjelpe mot stivhet

En fysioterapeut eller moderne kiropraktor kan hjelpe deg med å gjenopprette bevegelighet i leddene dine. Slik behandling kombinerer gjerne flere forskjellige behandlingsteknikker, men leddmobilisering og traksjon er to leddbehandlingsmetoder som ofte er populære.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av klinikknettverket Vondtklinikkene – tverrfaglig helse. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ryggplager og leddsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

9 årsaker til stive ledd

La oss se nærmere på hvorfor du kjenner deg så stiv i leddene – og som gjør at morgenstund ikke har gull i munn. Her, i neste del av artikkelen, tar vi for oss ni årsaker til stive ledd på morgenen.

1. Du har blitt eldre

Ettersom kroppen din begynner å bli eldre, vil beinbrusken – det myke materialet som beskytter leddene i knoklene dine – begynne å tørke ut og bli stivere. Kroppen din begynner også å produsere mindre leddvæske som brukes til å smøre leddene dine. Resultatet av dette er at leddene dine ikke får bevege seg så fritt som de pleide. Det beste du kan gjøre er å fortsette å holde deg i bevegelse. Leddvæske krever nemlig  at du er aktiv for å holde leddene dine i gang. Daglige gåturer, bevegelighetsøvelser og fysikalsk behandling kan være til nytte.

En god helse legger veien for en god alderdom. Nettopp derfor er det så viktig at man tar symptomer og smerter på alvor. Å ta grep tidlig kan være essensielt for å forebygge negativ utvikling.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med leddsmerter og ryggplager

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ryggsmerter og stivhet. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

2. Det er morgenen

Når du sover og ligger i stille i flere timer, får ikke leddvæsken gjort jobben sin med å smøre leddene dine. Den statiske stillingen kan, over tid, føre til at du våkner opp med stive og hovne knær eller hender. For å redusere morgenstivheten kan du, for eksempel, forsøke å gjøre noen lette øvelser før du legger deg eller vurdere bruk av en ergonomisk bekkenliggepute.

Vår anbefaling: Prøv en bekkenliggepute

Du har kanskje hørt om hvordan gravide bruker en bekkenliggepute for å sove i den mest komfortable stillingen? Vel, sannheten er jo at alle av oss egentlig vil kunne få positiv effekt av å sove i en mer ergonomisk riktig sovestilling. En bekkenliggepute gir nemlig bedret vinkling på knær, hofter og rygg når du sover (se illustrasjon nedenfor). Dette legger mindre trykk på leddene når du sover, og kan bidra til å motvirke stivhet på morgenen. Du kan lese mer om bekkenputen her.

På illustrasjonen ovenfor ser du hvordan bekkenliggeputen gir en bedre vinkel for hofter, bekken og knær når du sover. Resultatet kan innebære bedre sirkulasjon i områdene når du sover, og dermed mindre leddstivhet på morgenen.

3. Artrose (leddslitasje)

Et ledd er stedet der to knokler møter hverandre. Enden av hver knokkel er dekket i et lag med gummiaktig materiale som kalles brusk. Dette materialet beskytter knoklene fra å gnisse mot hverandre. Men brusk kan slites ned over tid eller etter en skade. Når det er borte, vil knoklene kunne ligge for tett inntil hverandre – og til og med, ved alvorlig artrose, gnisse mot hverandre. Resultatet av dette er stive, hovne og smertefulle ledd. Å være aktiv med artrose er kjempeviktig for å opprettholde god funksjon.

4. Revmatisk artritt (leddgikt)

Jobben til immunsystemet ditt er å beskytte deg mot patogener. Men, av og til kan ditt eget immunforsvar angripe bløtvevet rundt leddene dine istedenfor (dette er hva legen din vil kalle for leddhinne). Leddgikt vil oftest påvirke håndleddene eller fingerleddene, men kan forekomme hvor som helst i kroppen. Det forårsaker ofte kronisk smerte og stivhet. Av og til kan leddgikt ligge i dvale og kun blusse opp av og til. Revmatisk artritt er en autoimmun, revmatisk diagnose.

5. Andre typer artritt (leddbetennelse)

Revmatisk artritt er den mest kjente formen for artritt, men også andre typer kan påvirke immunsystemet ditt og forårsake stive ledd.

  • Ankyloserende Spondylitt (Bekhterevs sykdom): Denne typen påvirker som oftest ryggraden, men kan også forårsake stivhet i hoftene, hendene, eller føttene.
  • DISH: Diffus idiopatisk skjeletthyperostose
  • Urinsyregikt: Det første tegnet på opphopning av urinsyre i kroppen er sterke smerter i stortåen. Karakteristiske små hvite prikker kan også sees.
  • Bakteriell leddbetennelse: Det begynner som oftest med en infeksjon et sted i kroppen som flytter seg til et av de store leddene, som for eksempel hoften. Dette er også kjent som septisk artritt – og er alvorlig.

Revmatiske diagnoser er kroniske, og det gjelder at man – om man er rammet- finner best mulig måte å leve med sykdommen. Bevegelse, kosthold og egentiltak er alle viktige faktorer som kan hjelpe deg med å opprettholde god funksjon og gi symptomlindring. Revmatisme er kjent for å føre til ryggstivhet på morgenen. I tillegg til lette morgenøvelser kan du også forsøke å strekke ut ryggen på en ryggstrekker.

Tips: Tøy ut på en ryggstrekker

Mange opplever at det særlig er nedre del av ryggen som er veldig stiv på morgenen. Dette innebærer da også at ryggvirvlene gjerne oppleves som om de er «trykket sammen» og at man føler en trang for å strekke dem ut. En måte å motvirke dette på er å starte dagen med 10 minutter på ryggstrekkeren. Denne fungerer ved at den trekker ryggvirvlene fra hverandre, samtidig som at den også tøyer på ryggmusklene. Du kan se et eksempel på virkemåten i illustrasjonen nedenfor. Trykk her for å lese mer om den.

Spinal dekompresjon: Når virvlene strekkes fra hverandre

I bildet ovenfor ser du virkemåten til ryggstrekkeren. Formålet er altså spinal dekompresjon, som betyr at man minimerer trykkbelastningen mellom hver enkelt ryggvirvel. Dette kan bidra til å stimulere bedre plassforhold og også øke sirkulasjonen i området.

6. Psoriasisartritt

De som har hudtilstanden psoriasis har en høy risiko for å få psoriasisartritt. Dette innebærer en kombinasjon av hudsykdom (psoriasis) med betennelse i leddene (artritt). Symptomer og tegn på psoriasisartritt inkluderer hovne fingre, væskeansamling i hendene, samt ujevne og sprukne negler. Leddene i hendene, fingrene, føttene, knærne og andre steder kan føles stive, hovne og smertefulle. Diagnosen kan ramme en eller begge sider av kroppen.

– Les også: 15 tips mot hovne hender

7. Værforandringer

Det er godt dokumentert, innen forskning, at endringer i barometrisk trykk og luftfuktighet kan trigge leddstivhet blant revmatikere. Eksempelvis kan dette innebære når været går over til et lavtrykk. Leger er ikke 100% sikre på hvorfor, men leddsmerter og stivhet har en tendens til å bli verre når været forandrer seg. Det er mer normalt når lufttrykket (meteorologer vil ofte kalle dette for barometrisk trykk) synker. Dette er noe som vanligvis skjer før et uvær kommer.

8. Fibromyalgi

Dette kroniske smertesyndromet kan forårsake smerter i muskler og ledd. I tillegg kan det også forårsake dårlig søvnkvalitet, humørsvingninger og hukommelsesproblemer. Forskere tror at hjernen din tar feil av vanlige smertesignaler og gjør dem enda verre. De er ikke sikre på hva som forårsaker dette. Det skader ikke leddene på samme måte som revmatisk artritt gjør, da diagnosen ikke gir leddbetennelse.

9. Skader i nærheten av leddene

De to mest kjente formene av skader i direkte nærheten av leddene er begge former for betennelse. De er som oftest et resultat av feilbelastning eller overbelastning over en viss tidsperiode.

  • Bursitt inkluderer slimposer, poser som er fylt med væske som fungerer som dempere mellom knoklene og andre bevegelige kroppsdeler.
  • Senebetennelse påvirker senene som fester musklene til knoklene dine. Disse kan igjen påvirke leddfunksjonen din.

Anbefaling: Løsne opp i stive ledd med skumrulle

En skumrulle er et genialt selvhjelpsverktøy i kampen mot stive ledd og ømme muskler. Svært mange idrettsutøvere og mosjonister bruker skumrulle regelmessig for å løse opp i muskulære spenninger og stimulere økt leddbevegelighet. Dette er en stor utgave, 60 cm lang, som er veldig praktisk – og enkel å bruke på ryggen og store muskelgrupper. Du kan lese mer om den her.

Oppsummering: 9 årsaker til stive ledd

Da har vi sett nærmere på ni årsaker til stive ledd. Det er viktig å huske på at det selvfølgelig også er mulig å ha flere overlappende årsaker til stivhet i leddene. Men det aller viktigste er hva man velger å gjøre videre – og om man tar tyren ved hornene og forsøker å forebygge videre forverring.

Egentiltak, øvelser og råd mot stivhet i leddene

Bevegelse og bevegelighet er nøkkelen til mindre stivhet i leddene. Det er mange ting som kan hjelpe deg – og her er noen av dem:

  • Avspenning og tøying
  • Daglige øvelser
  • Fysikalsk behandling
  • Fysioterapi
  • Kiropraktikk
  • Leddmobilisering
  • Traksjonsbehandling

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter kan hjelpe deg med utredning av leddfunksjon, samt behandling og rehabiliteringstrening. Hvis medisinsk indisert innehar våre klinikere henvisningsrett til bildediagnostisk utredning.

Råd om selvhjelp

I denne artikkelen har vi allerede gitt deg flere gode råd om egentiltak som kan hjelpe deg med å motarbeide stivhet og ømhet i ryggen. I tillegg til de vi allerede har nevnt er avspenning på akupressurmatte verdt å få med seg.

VIDEO: Bevegelighetsøvelser for ryggen og ryggsøylen

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram som tar sikte på å gi bedre bevegelse i hele ryggraden – fra nakken helt ned til halebeinet.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal. På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Trening med strikk er også helhetlig og godt for ryggen

I tillegg til bevegelighetsøvelsene vi har vist fram i videoen ovenfor, ønsker vi også å få lagt til en anbefaling om å utprøve trening med strikk (rettere sagt pilatesbånd). Dette er en skånsom og effektiv treningsform som egner seg for alle – uansett underliggende diagnose.

Vår anbefaling: Pilatesbånd (150 cm)

Et pilatesbånd er en flat, elastisk treningsstrikk. Grunnet formen deres er de veldig praktiske og kan dermed brukes til øvelser for stort sett hele kroppen. Du kan lese mer om denne typen treningsstrikk som vi anbefaler her.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Artikkel: 9 årsaker til stive ledd på morgenen (morgenstivhet)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *