Spenningshodepine: Årsaker, Symptomer, Øvelser og Behandling

Spenningshodepine: Årsaker, Symptomer, Øvelser og Behandling

Spenningshodepine er smerte, tetthet eller trykk som kan føles som en klemme som trykker på hodet ditt. Det kalles også stresshodepine, og er den vanligste typen hodepine for voksne.

I denne artikkelen vil du bli bedre kjent med spenningshodepine. En vanlig, men veldig plagsom, type av hodepine som kan gå hardt utover livskvaliteten og hverdagen. Det er viktig å få fram at det finnes effektive tiltak, øvelser og behandlinger som forebygger spenningshodepine.

 

– Helhetlig Tilnærming for å bli Kvitt Hodepinen

Det er mange faktorer som spiller inn ved spenningshodepine. Som navnet tilsier er stress en sentral komponent, men dette refererer også til fysisk stress (feilbelastning) og kjemisk stress (dårlig kosthold), så for å få de beste resultatene er det viktig med en helhetlig og moderne tilnærming som består av fysikalsk behandling, spesifikke rehabiliteringsøvelser og råd om kosthold.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av hodepine og nakkeplager. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

To Typer av Spenningshodepine

Man deler spenningshodepine inn i to hovedkategorier – basert på antall tilfeller i måneden. Det finnes to klassifiseringer:

  • Episodisk spenningshodepine skjer færre enn 15 dager per måned.
  • Kronisk spenningshodepine skjer mer enn 15 dager i måneden.

Disse hodepinene kan vare fra 30 minutter til noen dager. Den episodiske typen starter vanligvis sakte, ofte midt på dagen. Den kroniske typen kommer og går over en lengre periode. Smerten kan bli sterkere eller svakere gjennom dagen, men den er nesten alltid der.

– Påvirker ikke synet eller balansen

Selv om du har vondt i hodet, holder spenningshodepine deg vanligvis ikke unna dine daglige aktiviteter, og de påvirker ikke synet, balansen eller styrken din. Slik som for eksempel migrene kan gjøre.

 

Hvor Gjør det Vondt?

Spenningshodepine gir ofte en karakteristisk type av hodepine. Den kan ofte oppleves på følgende måter:

  • Starter ofte i ett område av hodet og sprer seg
  • Som et bånd eller trykkende smerte rundt pannen eller hele hodet
  • Påvirker ofte begge sider av hodet likt
  • Kan få musklene i nakken, skuldrene og kjeven til å føles stramme og ømme

Veldig ofte er hodepine kombinasjonsbetinget – altså at den, for eksempel, både består av faktorer i nakken og kjeven, inkludert stress.

 

Hodepine skal ikke være en del av hverdagen. Å aktivt ta tak i utredning og behandling av hodepineproblematikken din kan gi deg både bedre livskvalitet – og en bedre hverdag.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Hodepine og Muskelplager

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av hodepine, migrene og muskelplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

Symptomer på Spenningshodepine

Her går vi gjennom vanlige symptomer og tegn på spenningshodepine. Disse kan inkludere:

  • Mild til moderat smerte eller trykk på forsiden, toppen eller sidene av hodet
  • Hodepinen starter gjerne sent på dagen
  • Å føle seg veldig sliten eller grinete
  • Problemer med å fokusere
  • Mild følsomhet for lys eller støy
  • Muskelsmerter

I motsetning til hodepine i form av migrene, vil du ikke ha andre nervesymptomer, som muskelsvakhet eller tåkesyn. Og spenningshodepine forårsaker vanligvis ikke alvorlig følsomhet for lys eller støy, magesmerter, kvalme eller oppkast.

 

Årsaker til Spenningshodepine

Det er ingen enkelt årsak til spenningshodepine. Det er heller ikke arvelig. Mange mennesker får spenningshodepine på grunn av stramme muskler på baksiden av nakken og i skulderbuene. Både fysisk, kjemisk og psykisk stress kan utløse denne typen av hodepine. Innen psykisk stress kan spenningshodepine utløses av stress fra jobben, skolen, familien, venner eller andre relasjoner.

 

– Hverdagslig Stress kan Føre til Kronisk Stresshodepine

Episodiske tilfeller blir vanligvis satt i gang av en enkelt stressende situasjon eller en oppbygging av stress. Daglig stress kan føre til en kronisk type.

 

Triggere som kan gi Spenningshodepine kan Innebære:

  • Ikke nok hvile
  • Anspente muskler
  • Dårlig holdning
  • Følelsesmessig eller psykisk stress, inkludert depresjon
  • Engstelse
  • Tretthet
  • Sult
  • Leddrestriksjoner
  • Lavt jernnivå
  • Lavt magnesiumnivå
  • Alkohol
  • Koffein
  • Kjeve eller tannproblemer
  • Anstrengte øyne
  • Dehydrering
  • Å gå glipp av måltider
  • Røyking
  • Forkjølelse, influensa eller bihulebetennelse

 

Husk også på at det kan være en kombinasjon av flere av de ovenstående triggerne som gir deg spenningshodepine. Vanligvis er det flere faktorer som spiller inn.

 

Diagnostisering av Spenningshodepine

Spenningshodepine diagnostiseres vanligvis basert på historietagning og funksjonell undersøkelse. Vanlige spørsmål ved førstegangskonsultasjonen kan inkludere:

  • Hvor i hodet har du vondt?
  • Hvordan kjennes smerten ut?
  • Når har du hodepine?
  • Hvor lenge varer hodepinen?
  • Kommer hodepinen din i veien for ditt daglige liv?
  • Hindrer den deg i å sove?
  • Er du under mye stress?
  • Har du hatt en tidligere hodeskade eller nakkeskade?
  • Har du lagt merke til noen endringer i din oppførsel eller personlighet?

 

Funksjonell Undersøkelse av Muskler og Ledd

I tillegg til historietagningen vil klinikeren gjennomføre en funksjonell undersøkelse av bevegelighet og anspenthet i nakke, kjeve og rygg. Tydelige muskulære spenninger og redusert leddbevegelighet kan gi grunnlag for spenningshodepine. Dersom det er medisinsk indisert, som ved mistanke om nakkeprolaps, kan våre klinikere henvise til bildediagnostisk utredning (MR undersøkelse).

 

Behandling av Spenningshodepine

Det er best å behandle spenningshodepine kort tid etter at den begynner, når symptomene fortsatt er milde. Målet er å lindre smerten og forhindre at det fortsetter å skje flere ganger.

 

Fysikalsk Behandling

Studier har vist høyere forekomst av muskelknuter (særlig musculus øvre trapezius) og stive nakkeledd blant personer med spenningshodepine.¹ Behandling av både muskulatur og ledd kan bidra til å redusere forekomsten av spenningshodepine og cervikogen hodepine. Her nevner vi også at vi ofte bruker intramuskulær akupunktur med god effekt mot denne typen hodepine.

 

Medisiner og Medikamentell Behandling

Reseptfrie smertestillende midler er ofte noe av det første man tyr til ved spenningshodepine. Men hvis du tar dem for ofte, kan de føre til det som kalles medikamentoverforbruks-hodepine – og den kan faktisk være enda verre enn spenningshodepine.

 

13 Forebyggende Råd mot Spenningshodepine

  1. Begrens stress

    Prøv å planlegge. Hold deg organisert. Ting som hjelper deg med å slappe av, som massasje eller meditasjon, kan også hjelpe.

  2. Få hjelp med fysikalsk behandling av muskler og ledd.
  3. Prøv intramuskulær akupunktur

    Nålebehandling kan hjelpe deg mot dype muskelspenninger – og har dokumentert effekt mot tensjonshodepine.

  4. Prøv å styre tempoet selv (og ta deg egentid)

    Ta pauser. Sett av tid til å gjøre ting du liker. For noen kan mindfulness – å holde seg til her og nå, i stedet for å følge tanker om bekymring og frykt – hjelpe.

  5. Bygg opp støttesystemet ditt

    Tilbring tid med folk du er glad i. Det kan også være lurt å bestille noen økter med en kliniker for å finne løsninger og for å håndtere angst eller depresjon du måtte ha.

  6. Beveg deg regelmessig

    Minst 30 minutter tre ganger i uken er ideelt. Det letter stress og holder deg i form. Det hjelper også å strekke seg. Vær nøye med kjeven, nakken og skuldrene. Dette er områder hvor vi har en tendens til å ha mye spenninger.

  7. Få deg nok søvn

    Når du er uthvilt, er det mye lettere å håndtere daglig stress.

  8. Tenk på holdningen din

    En god holdning kan bidra til å forhindre at musklene spenner seg. Hold skuldrene bak og hodet i vater når du står. Stram magen og baksiden. Når du sitter, sørg for at lårene er parallelle med gulvet og at hodet og nakken ikke faller fremover.

  9. Drikk nok vann

    Hvis du er dehydrert øker dette sjansen for at du får spenningshodepine. Drikk flere glass vann hver dag, selv om du ikke er tørst. Det hjelper også å spise mat som er naturlig rik på vann, slik som de fleste frukter og grønnsaker.

  10. Spis regelmessige, balanserte måltider

    Å hoppe over et måltid kan forårsake en bankende hodepine. Prøv å spise til samme tid hver dag. Inkluder rikelig med frukt, og grønnsaker i kostholdet ditt.

  11. Begrens koffein og alkohol

    For mye koffein kan utløse hodepine. Drikk mindre kaffe og te, og mindre energidrikker og brus. Alt med måte. Men det er lov med en kopp kaffe på morgenen (eller to) altså – det har faktisk mange helsefordeler.

  12. Begrens hvor mye smertelindrende medisiner du tar

    Bruk minst mulig dose. Ikke ta smertestillende mer enn en eller to ganger i uken.

  13. Dokumenter hodepinen i en hodepinedagbok

    Dette vil hjelpe deg med å oppdage triggere. Det vil også hjelpe klinikeren din med å lage en god behandlingsplan. Når du får hodepine bør du legge spesielt merke til ting som dato, klokkeslett, eventuelle varselsignaler eller andre symptomer, plasseringen og intensiteten av smerten, hvilke aktiviteter du driver med, medisiner du har tatt og mat du har spist.

 

«Som du skjønner er det mange faktorer å ta hensyn til når det kommer til helhetlig utredning og behandling av spenningshodepine. Våre klinikere er alltid her for å veilede og hjelpe deg.»

 

Egentiltak og Råd mot Spenningshodepine

Regelmessig bevegelse og avspenning er to viktige faktorer for å redusere stress. Her er det flere behandlinger og tiltak som kan hjelpe deg – inkludert:

  • Avspenning og tøying
  • Daglige øvelser
  • Fysikalsk behandling
  • Fysioterapi
  • Intramuskulær akupunktur
  • Kiropraktikk
  • Leddmobilisering
  • Traksjonsbehandling

Tips 1: Massasjematte med nakkestøtte (lenken åpner i nytt vindu)

Daglig avspenning kan være et glimrende egentiltak mot spenningshodepine. Vi anbefaler at du prøver å sette av minst 20 minutter egentid hver dag. Prøv meditasjon eller pusteteknikker samtidig som at du ligger på denne akupressurmatten med nakkemassasje. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan denne akupressurmatten kan hjelpe deg med å redusere spenninger i kroppen.

Tips 2: Nedkjølende Hodepinelue (lenken åpner i nytt vindu)

Studier har vist at nedkjøling ved bruk av hodepinelue eller gjenbrukbar kuldepakning kan gi tilnærmet umiddelbar lindring. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan en nedkjølende hodepinelue kan hjelpe deg med å lindre en aktiv hodepine.

 

VIDEO: Avspenningsøvelser og Tøyeøvelser for Nakken

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram flere øvelser som kan brukes for å få bedre nakkehelse. Treningsprogrammet er først utviklet mot nakkekink, men kan også med hell brukes mot nakkespenninger og anspente muskler.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

  1. Fernandez et al, 2007. Myofascial trigger points, neck mobility, and forward head posture in episodic tension-type headache. Headache . 2007 May;47(5):662-72.

 

Artikkel: Spenningshodepine: Årsaker, Symptomer, Øvelser og Behandling

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *