Pediatrisk kiropraktorbehandling for baby og spedbarn

Kiropraktorbehandling av baby og spedbarn innebærer ikke «knekking» eller lignende. Behandlingen består av skånsomme og tilpassede teknikker.

En baby utsettes for påkjenninger ved fødsel og formidling som kan føre til muskelplager og redusert bevegelighet. Kiropraktorbehandling av baby og spedbarn kan behandle biomekaniske dysfunksjoner i muskler og ledd på en skånsom og tilpasset måte. Dette kalles gjerne for pediatrisk kiropraktikk. Her er det svært viktig å få fram tidlig at slik kiropraktorbehandling består av varsomme behandlingsteknikker tilpasset alder og størrelse. I tillegg til dette vil mor og far gjerne motta noen hjemmeøvelser for å fremme enda raskere funksjonell bedring.

– Vondtklinikkene: Alle våre klinikker tilbyr pediatrisk kiropraktikk

For å tilby et helhetlig behandlingstilbud er det viktig å inneha faglig kompetanse innenfor en rekke behandlingsteknikker. Husk at alle våre klinikkavdelinger tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr pediatrisk kiropraktikk eller fysikalsk behandling tilpasset spedbarn. I tillegg til våre tverrfaglige klinikker på Eidsvoll Sundet og Råholt i Eidsvoll kommune, Akershus, har vi også – blant annet – klinikk i Oslo. Du kan se en oversikt over våre klinikker her (lenken åpner i nytt leservindu).

«- I Eidsvoll kommune tilbyr vi pediatrisk kiropraktikk ved både klinikken vår her på Eidsvoll Sundet, men også ved vår andre klinikk i Eidsvoll kommune, som heter Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpner i et nytt leservindu dersom du vil lese mer om den klinikkavdelingen også). Du kan trygt velge den behandleren du selv ønsker via vår online timebestilling her. Men hvis du har spørsmål du ønsker å få besvart før du bestiller time er det bare å sende oss en mail eller ringe oss.«

Tøff påkjenning å bli født

Det å bli født er ingen enkel sak. Verken for mor eller baby. Større påkjenninger grunnet fødselsstilling (for eksempel setefødsel), bruk av hjelpemidler (vakuum eller tang) eller unødvendig kraftbruk (mye rykking i spedbarnet) kan resultere i muskelsmerter og redusert bevegelighet i nakke eller rygg.

– Favorittside og asymmetrisk hodefasong (plagiocephaly)

Et eksempel kan være at babyen foretrekker en side framfor den andre og at man noterer seg at spedbarnet utvikler ujevnt hode grunnet at det nærmest utelukkende ligger på en side. Dette kan skyldes nedsatt bevegelse i nakke og brystrygg med tilhørende funksjonsnedsettelse i relevant muskulatur og mulige mikrotraumer i muskelfibrene. Skånsom, tilpasset behandling rettet inn mot disse dysfunksjonene har ofte positiv effekt i forhold til det å normalisere bevegelse og bidra til økt fleksibilitet i muskelfibrene.

Symptomer på muskel og skjelettplager hos baby og spedbarn

I listen nedenfor kan du se karakteristiske symptomer og kliniske tegn som kan indikere muskelspenninger, myalgier og nedsatt bevegelighet.

  • Babyen ligger i bananform (C-kurve)
  • Babyen har lengre perioder hvor det er utrøstelig og mer urolig enn vanlig
  • Babyen legger kroppen inn i en bakoverbøyd stilling (for eksempel ved amming eller når babyen hviler)
  • Foreldrene til babyen oppfatter at visse bevegelser ser ut til å gi smerter
  • Babyen vrir ikke hodet til den ene siden

Det finnes naturlig nok en rekke flere symptomer, og nevnte presentasjoner kan også forekomme overlappende eller i kombinasjon med hverandre. Ofte er det også helsestasjonen og jordmor som har bedt foreldre om å ta kontakt med oss for en undersøkelse og fysikalsk behandling.

liten babyhånd

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av klinikknettverket Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Pediatrisk behandling av muskelsmerter og redusert bevegelighet hos baby og spedbarn

Pediatrisk kiropraktorbehandling innebærer en grundig kartlegging av babyens bevegelsesmønster og undersøkelse av muskulær funksjon.

– Moderne kiropraktorer «knekker» ikke på babyer

Mange tror at en kiropraktor vil «knekke» på babyen i forbindelse med behandling, men dette stemmer absolutt ikke. Behandlingen er alltid utført i henhold til spedbarnets alder, sykdomshistorie og dagsform. Det benyttes derfor kun lett, tilpasset mobilisering og muskulært arbeid. I mange tilfeller gir kiropraktoren også gode råd, samt relevante tips til babyens foresatte.

Hvilke mål ønsker man å oppnå med pediatrisk kiropraktorbehandling?

En større studie har kartlagt mødrenes opplevelse av pediatrisk kiropraktorbehandling for sin baby.¹ De kunne blant annet vise til følgende resultater:

«In all, 2001 mothers completed intake questionnaires and 1092 completed follow-up forms. Statistically significant (P < .05) improvements were reported across all aspects of infant behavior studied, including feeding problems, sleep issues, excessive crying, problems with supine sleep position, infant pain, restricted cervical range of motion, and time performing prone positioning.» Miller et al

Det ble altså rapportert om signifikant reduksjon i ammeproblemer, forbedret søvn, mindre gråting, mindre opplevde smerter og forbedret nakkebevegelighet. I tillegg var det en tydelig bedring i forhold til babyens kapasitet for «tummy time«. Her er det også verdt å merke seg at mødrene rapporterte om at egen livskvalitet, og særlig mentalt, ble betydelig forbedret. Noe som tross alt er temmelig naturlig. Foreldre blir jo stressede og nedstemte dersom barnet deres ikke har det bra. Svaret på spørsmålet vårt er altså at man ønsker å oppnå funksjonell og symptomatisk bedring som gagner både babyen og deres foreldre.

Kiropraktor: Offentlig autorisert helsepersonell

En kiropraktor har en 6-årig utdanning (5 år ved universitet etterfulgt av 1 år turnus) – og i anerkjennelse av denne omfattende utdanningen så har de statlig autorisasjon utstedt fra helsedirektoratet. Denne autorisasjonen innebærer flere spesialrettigheter, slik som rettighet til henvisning til bildediagnostisk utredning, men også strenge krav til utdanning og drift.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Ofte stilte spørsmål i forbindelse med pediatrisk kiropraktikk (FAQ)

Babyen min er urolig, sover lite og gråter mye. Kan en kiropraktor hjelpe meg?

Sannheten er at det kommer an på problemet. Dersom det er dysfunksjon i muskler og ledd som forårsaker spedbarnets urolighet, så kan en kiropraktor ved behandling av disse områdene fungere symptomlindrende i tillegg til funksjonsbedrende. Hvis problemet derimot skyldes sure oppstøt (magesyrerefluks) – så vil ikke fysikalsk behandling hjelpe mot akkurat den delen av problemet. Men vi må huske at en baby med magesyrerefluks også kan ha muskelspenninger, nedsatt bevegelse og vondter – så det er viktig at man ikke utelukkende tror at absolutt alt skyldes de sure oppstøtene. En annen vanlig plage som foreldrene opplever er kolikk – eller det de tror er kolikk – ofte kan det nemlig være helt andre årsaker til at babyen gråter og virker utrøstelig. Vi kan hjelpe deg med en utredning av spedbarnets symptomer, og deretter se om det er noe vi mener vi kan behandle.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder: Pediatrisk kiropraktorbehandling for baby og spedbarn

  1. Miller et al, 2019. Maternal Report of Outcomes of Chiropractic Care for Infants. J Manipulative Physiol Ther. 2019 Mar-Apr;42(3):167-176.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1310737810 Credit: naumoid

Artikkel: Pediatrisk kiropraktorbehandling for baby | Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.