Vondt i nakken

Behandling av stiv nakke og nakkesmerter

Her ser vi på behandling av stiv nakke og nakkesmerter. Optimal behandling av nakkesmerter krever en individuell og helhetlig tilnærming. Her vil vi se nærmere på utredning, behandling og rehabilitering av nakkeplager.

 

Alt starter med en grundig undersøkelse og utredning

 • Anamnese og historietagning
 • Funksjonell undersøkelse
 • Ortopediske tester
 • Bildediagnostisk utredning (hvis medisinsk indisert)

 

Anamnese (historietagning)

En anamnese innebærer at klinikeren stiller deg relevante spørsmål om dine plager og smerter. Her hører de også på hvordan du opplever smertene, hvilke begrensninger det gir deg i hverdagen, samt hvilke mål dere ønsker å oppnå. I tillegg til dette er informasjon vedrørende tidligere skader og sykdomshistorikk viktig. Basert på symptomatikken og historietagningen vil klinikeren danne seg et bilde av hvordan den funksjonelle undersøkelsen vil se ut.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter og nakkeskader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

 

Funksjonell undersøkelse av nakken

Etter historietagningen vil klinikeren undersøke funksjon i muskler, ledd og nerver. Dette kan blant annet inkludere testing av:

 • Bevegelsesutslag i nakken
 • Dynamisk leddtesting
 • Muskelfunksjon
 • Nervetensjon (nervevevstesting)
 • Senetilstand

Her ser man altså etter hvordan musklene dine fungerer og hvordan bevegelsen er i nakken, samt nærliggende områder. Blant annet tester man gjerne de individuelle leddutslagene ved det vi kaller dynamisk leddtesting. Som altså innebærer palpasjon av ledd og muskler i kombinasjon med bevegelsesundersøkelser. Ved å lokalisere områder med redusert bevegelighet, økt smertesensitivitet og svekket funksjon vil man kunne finne områdene som gir deg stivhet og smerter.

 

Testing av nervetensjon (nervevevstesting)

Et bilde som viser ulike dermatomer ved nakkeprolaps

(Figur 1: Eksempler på smertepresentasjoner ved forskjellige typer av nerverotspåvirkning)

Ut ifra nakken går det en rekke nerver ned i armene og hendene. Økt nervetensjon innebærer at nervetrådene ikke har optimale forhold – og at de opplever irritasjon eller avklemming fra nærliggende strukturer. Eksempler på diagnoser som gir nerveavklemming kan inkludere:

 • Cervikal spinal stenose (trange forhold i nakken kan gi nerveirritasjon)
 • Prolaps i nakken (skiveskade hvor den myke massen trykker ut mot nerven)
 • Scalenii syndrom / TOS syndrom (betydelig anspente muskler i nakkegropen)

Som du ser av figuren ovenfor kan nerverotspåvirkning gi grunnlag for ulike typer av smertepresentasjoner. Noen kan gi tydeligere smerter i nakken og overarmen – og andre kan gå lenger ned mot hånden og fingrene. I tillegg kan dette også gi nummenhet, sensoriske forandringer (inkludert mindre følelse i huden) og redusert muskelstyrke. Ved behov har våre offentlig autoriserte klinikere henvisningsrett til bildediagnostisk utredning.

 

«Anamnesen og den funksjonelle undersøkelsen gir altså et svar på hvor du har redusert funksjonalitet, og hva som kan være opphavet til dine smerter. I tillegg til å lokalisere områder som bør forbedres – gir det også grunnlag for å stille en klinisk diagnose. Deretter utarbeides en behandlingsplan og rehabiliteringsøvelser basert på disse funnene.»

 

Helhetlig og moderne behandling av nakkesmerter

 • Adressere feilfunksjon i muskler, sener, nerver og ledd
 • Bidra til bedret leddbevegelighet og plassforhold
 • Bryte ned skadevev og stimulere friskt bløtvev og senevev
 • Kombinasjon av behandlingsteknikker for å oppnå optimale resultater
 • Spesifikke, individualiserte rehabiliteringsøvelser for langsiktig bedring

Strekk i nakken

Etter å ha grundig kartlagt din funksjon og smertepresentasjon vil klinikeren utarbeide en behandlingsplan – bestående av både aktiv fysisk behandling og spesifikke rehabiliteringsøvelser.

 

Eksempel: Betydelig redusert venstre rotasjonsbevegelse i nakken

La oss ta for oss en fiktiv pasientkasus hvor personen har tydelig redusert nakkebevegelighet mot venstre. Allerede her vil behandleren ha fattet mistanke om hvilke muskler og ledd som er involvert – og vil undersøke disse områdene ekstra nøye. Ved den funksjonelle undersøkelsen blir det funnet betydelige muskelknuter i venstre nakkegrop og langsgående opp mot venstre side av nakken. I tillegg til mistanke om redusert bevegelighet i festepunktene til nakkevirvlene.

 

– Muskelarbeid, tørrnåling og mobilisering

Her blir det naturlig for behandleren å starte arbeidet rettet inn mot de smertesensitive og forkortede muskelfibrene. Ved bruk av teknikker som muskelknutebehandling, massasje og intramuskulær akupunktur, sikter man på å øke blodsirkulasjonen, bryte ned skadevev og stimulere tilheling i smerteområdet. I tillegg til dette vil det være aktuelt å benytte skånsomme mobiliseringsteknikker mot skulder, brystrygg og nakkeovergangen, for å gjenopprette normal bevegelighet i disse leddområdene.

 

– Bevegelighetsøvelser og spesifikke nakkeøvelser

Med basis i funnene vil pasienten deretter motta et individuelt tilpasset rehabiliteringsprogram. Dette vil bestå av øvelser som fremmer bevegelighet og økt muskelfiberfleksibilitet – i tillegg til å styrke nærliggende muskler som kan avlaste det smertefulle området.

 

«Som du forstår av ovenstående eksempel er det viktig med en spesifikk tilnærming som møter den enkeltes behov. På denne måten vil man også kun adressere årsaken til langvarige plager.»

 

Behandlingsteknikker for stiv nakke og nakkesmerter

Nålebehandling

Ved Vondtklinikkene er alle våre behandlere særskilt opptatt av faglig kompetanse. Dette innebærer også at vi innehar kompetanse innenfor en rekke av forskjellige behandlingsteknikker, som benyttes i kombinasjon for å få best resultater. Hvilke teknikker som brukes er en vurdering fra hver behandler i hver enkelt kasus. Noen av behandlingsmetodene som kan benyttes inkluderer:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
 • Leddmobilisering
 • Massasje
 • Moderne kiropraktikk
 • Muskulære teknikker
 • Terapeutisk laserterapi
 • Traksjonsbehandling
 • Triggerpunktbehandling

Systematiske oversiktsstudier har vist at intramuskulær akupunktur (nålebehandling) har betydelig positiv effekt mot kroniske nakkesmerter.¹ Nettopp derfor bruker våre terapeuter denne behandlingsteknikken særlig ved langvarige nakkesmerter og betydelige muskelspenninger. Men bare dersom pasienten selv ønsker dette selvfølgelig.

 

«Ved Vondtklinikkene skal du alltid vite at du som pasient får den beste tilnærmingen – og at våre klinikere stadig oppdaterer sin faglige kompetanse. Nakkesmerter består ofte av flere årsaker – og det er derfor viktig med en grundig vurdering for å få de beste resultatene. Hos oss er nakken din i de beste hender.»

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på knappen nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

 1. Rodríguez-Huguet et al, 2022. Dry Needling in Physical Therapy Treatment of Chronic Neck Pain: Systematic Review. J Clin Med . 2022 Apr 23;11(9):2370.

 

Side: Behandling av stiv nakke og nakkesmerter

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

 

FAQ: Vanlige spørsmål om stiv nakke og nakkesmerter

1. Hva slags behandling virker mot stiv nakke?

Noe av det viktigste er å få symptomene og smertene utredet tidlig. Med tanke på at stiv nakke kan skyldes flere ulike diagnoser – blir det vanskelig å være helt nøyaktig her. Men en kombinasjon av muskulær behandling som stimulerer mer fleksible muskelfibre og leddmobilisering for større leddutslag er to nøkkelpunkter. Igjen, så blir det altså at en helhetlig og individualisert tilnærming er den beste.