Bindevevsmassasje

Bindevevsmassasje er en behandling som kan gi smertelindring og økt sirkulasjon ved å stimulere både det overfladiske og dype bindevevet. Ved Vondtklinikkene – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Akershus tilbyr våre klinikere denne behandlingsteknikken.

Bindevev er vev i kroppen som binder sammen eller som holder ting fra hverandre. I tillegg støtter den og hjelper alle andre typer vev i kroppen. Som andre vevstyper består bindevevet av celler som er omringet av ekstracellulær matrise – en substans bestående av primært sett proteinfibre. I bindevev finnes det ekstra mye av denne grunnsubstansen. I denne artikkelen vil du lære mer om grunnprinsippene om bindevev, samt behandling og øvelser som kan stimulere bindevevet.

– Behandlingseffekten er lenket til det autonome nervesystemet og somatosensorisk plexus

Det autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet som vi ikke har bevisst kontroll over. Kroppens somatosensoriske system er den delen av nervesystemet vårt som håndterer signaler fra berøring, trykk, smerte, temperatur, bevegelse og vibrasjon. Disse reseptorene er lokalisert i muskler, ledd, hud og bindevev. Bindevevsmassasje har som hovedformål å stimulere og påføre positiv forandring på disse, i form av reduserte smertesignaler og forbedret blodsirkulasjon i bindevevet.¹ Her ønsker vi å nevne tidlig at bindevev også blir kalt fascia, og at fasciose betyr bindevevsskade. Fasciitt indikerer en bindevevsbetennelse. Plantar fasciitt (gir langvarige hælsmerter) regnes dermed som en bindevevstilstand.

– Vondtklinikkene: Alle våre klinikker tilbyr bindevevsmassasje

Husk at alle våre klinikkavdelinger tilknyttet Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr bindevevsmassasje. I tillegg til våre tverrfaglige klinikker på Eidsvoll Sundet og Råholt i Eidsvoll kommune, Akershus, har vi også – blant annet – klinikk i Oslo. Du kan se en oversikt over våre klinikker her (lenken åpner i nytt leservindu).

«- Hovedformålet med bindevevsmassasje er å oppnå positive vevsforandringer i form av økt sirkulasjon, desensitivisering av smertereseptorer og forbedret fleksibilitet i bindevevet. Her bruker klinikeren hendene for å jobbe inn mot de relevante områdene. Men her er det viktig å nevne at også terapeutisk laserterapi har dokumentert, positiv effekt på bindevev og bløtvev.² Dette er også en behandlingsform alle våre klinikere har god faglig kompetanse innenfor.»

Smertesensitivt bindevev og bløtvev

For å forstå behandling av bindevev må vi forstå de underliggende årsakene. Enkelt forklart kan en rekke årsaker føre til negative forandringer i både bindevev og bløtvev, slik som feilbelastning over tid, skader og høyt stressnivå. Dette kan føre til strukturelle endringer i form av:

 • Endret fiberoppbygning (forkortede fibre)
 • Mindre kollageninnhold
 • Redusert bindevevsfleksibilitet
 • Økt smertesensitivitet

Bindevevsmassasje og behandling av bindevev med lav-dose laserterapi fører til forbedret kollagenstruktur, kollagendannelse og blodsirkulasjon. Dette er dokumentert i flere studier.²

Behandling av bindevev

Når man behandler underliggende smerter fra bindevevet kan klinikeren velge å bruke forskjellige teknikker. Svært ofte har personen også triggerpunkter (smertesensitive muskelknuter), og derfor kombinerer man gjerne bindevevsmassasje med triggerpunktbehandling.

6 måter bindevevsmassasje fungerer på:

 1. Bindevevsmassasje fokuserer på å løsne og manipulere bindevevet i kroppen.
 2. Teknikken kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen og lymfedrenasjen.
 3. Ved å bruke ulike teknikker som iskemisk trykk og strekk, kan bindevevsmassasje bidra til å redusere muskelspenninger og smerte.
 4. Massasjen kan også bidra til å forbedre fleksibiliteten og bevegeligheten i kroppen.
 5. Bindevevsmassasje kan ha en avslappende effekt og bidra til å redusere stress og angst.
 6. Massasjen kan også stimulere kroppens naturlige helingsprosess.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av klinikknettverket Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Bindevevsmassasje har utviklet seg

Den foreslåtte teoretiske modellen understreker at bindevevsmassasje stimulerer en underliggende refleks i det autonome nervesystemet. Man oppnår denne responsen via stimulering og manipulasjon av bindevev i og under huden.³ I nyere tid har man også sett at lav-dose laserterapi kan brukes til effektiv behandling mot bindevevsrestriksjoner.

Studie: Bindevevsmassasje kan brukes i behandling av fibromyalgi

En forskningsstudie i det anerkjente tidsskriftet European journal of pain undersøkte effekten bindevevsmassasje hadde mot symptomer og smerter grunnet det kroniske smertesyndromet fibromyalgi.4 Studien kunne vise til flere positive effekter:

 • 37% reduksjon i smerter
 • Forbedret livskvalitet
 • Mindre nedstemthet og depresjon
 • Redusert bruk av smertestillende

Effekten oppstod gradvis gjennom 10 behandlinger i løpet av 10 uker. Altså en behandling i uken i 10 uker. Så det er viktig å bemerke seg at man må gjennom flere behandlingstimer før man kan forvente en mer vedvarende positiv effekt. Dòg er det også slik at fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom, som innebærer at de underliggende årsakene alltid vil jobbe i bakgrunnen, og dermed føre til at man vil trenge oppfølgende behandling og rehabilitering.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Utredning og undersøkelse av bindevev

Ved våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, er vi alltid opptatt av å utføre en funksjonell undersøkelse av bindevev og bløtvev. Dette inkluderer kartlegging av bindevevsfleksibilitet, bindevevssensitivitet og funksjonalitet. Dette innebærer selvfølgelig også undersøkelse av de andre bløtvevstypene, inkludert senevev og annet bløtvev.

Oppsummering: Bindevevsmassasje

Bindevevsmassasje og behandling av bindevev er en trygg og effektiv behandlingsmetode. Den har en dokumentert effekt i form av, blant annet, økt kollagendannelse og forsterkede reparasjonsprosesser. Behandlingsteknikken er også populær blant pasienter med det kroniske smertesyndromet fibromyalgi.

VIDEO: 6 øvelser mot plantar fascitt

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram mot bindevevstilstanden plantar fasciitt. En av de vanligste årsakene til langvarige smerter under hælen og bakre delen av fotbladet.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder

 1. Goats et al, 1991. Connective tissue massage. Br J Sports Med. 1991 Sep; 25(3): 131–133.
 2. Brito et al, 2018. Effect of photobiomodulation on connective tissue remodeling and regeneration of skeletal muscle in elderly rats. Lasers Med Sci. 2018 Apr;33(3):513-521.
 3. Holey et al, 2014. Connective tissue manipulation: a review of theory and clinical evidence. J Bodyw Mov Ther. 2014 Jan;18(1):112-8.
 4. Brattberg et al, 1999. Connective tissue massage in the treatment of fibromyalgia. Eur J Pain . 1999 Jun;3(3):235-244.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1129717090 Credit: fotomaniya

Artikkel: Bindevevsmassasje ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Akershus)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.