svimmelhet-eidsvoll

Undersøkelse og behandling av svimmelhet | Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter kan vi hjelpe deg med både undersøkelse og behandling av svimmelhet.

Våre klinikere har kompetanse i bruk av reposisjoneringsmanøvre mot krystallsyken, samt behandling av nakkerelatert svimmelhet – også kjent som cervikogen vertigo.

Svimmelhet er blant de mest frustrerende symptomene vi har. I denne artikkelen vil du kunne lese mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å undersøke og behandle dine svimmelhetssymptomer – samt vise deg noen øvelser som kan brukes for å forebygge cervikogen svimmelhet.

Hvilke diagnoser behandler en kiropraktor ift svimmelhet?

En kiropraktor kan behandle krystallsyken (godartet stillingsbetinget vertigo) og nakkerelatert svimmelhet.

I denne seksjonen vil vi gå nærmere inn på disse to diagnosene – og hvordan vi går fram for å hjelpe deg med denne problematikken.

Krystallsyken (BPPV)

Krystallsyken er en ufarlig, men utrolig plagsom tilstand, som rammer mange i norges land – mange er dessverre ikke kjent med at det finnes effektiv behandling tilgjengelig hos din moderne kiropraktor.


Den 6-årige kiropraktorutdanningen inneholder flere år med nevrologi. Inkludert funksjonelle nevrologiske tester for å verifisere om pasienten er rammet av krystallsyke – og hvilken buegang som er rammet (fremre, midtre eller bakre buegangen). Nå skal vi snakke mer om:

 • Årsaken til krystallsyken
 • Diagnostisering av krystallsyken (inkludert bueganger)
 • Behandling av krystallsyke (reposisjoneringsmanøver)
 • Øvelser og trening mot krystallsyke

Årsaken til krystallsyken

I indre øret så er det små krystaller som kalles for otolitter – du kan gjerne se de for deg som ‘småstein’ i øret. Disse krystallene kan løsne fra deres normale posisjon og forflytte seg – for eksempel til en annen buegang.

Når de havner i feil posisjon så kan det også hende at de klumper seg sammen. Dette gjør at krystallene blir tyngre og legger seg i den laveste delen av indre øret – hvor de ikke kan bevege seg som normalt. Dette kalles kanalithiasis.

Dette er den vanligste fysiologiske årsaken til krystallsyke (95%) – og innebærer at otolitter ligger feilplassert løst i væsken i indre øret. Når personen da flytter på hodet – så faller disse partiklene ned i den laveste delen av indre øret – og gir feilinformasjon som resulterer i svimmelhet.

Vanlige årsaker som kan trigge krystallsyke-svimmelhet inkluderer:

 • Rulle fra en side til en annen i sengen
 • Å reise seg eller legge seg i sengen
 • Å bøye seg framover
 • Legge hodet bakover
 • Raske hodebevegelser

Dersom du opplever svimmelhet som vedvarer under etter minutt ved noen av disse triggerne, så kan du være rammet av krystallsyken. Andre tilhørende symptomer kan inkludere kvalme, balanseproblemer og oppkast.

– Nystagmus

Et vanlig klinisk tegn som vi ser etter heter «nystagmus» – det innebærer at øynene beveger seg i spesifikke retninger basert på hvilken buegang som er rammet. Vi gjør oppmerksom på at nærmere 90% av krystallsyketilfellene skyldes otolitter i den bakre buegangen.

Diagnostisering av krystallsyken (inkludert bueganger)

Krystallsyke gir ofte veldig karakteristiske symptomer – nettopp derfor kan en trent kliniker ofte sikte seg inn på diagnosen tidlig i historietagningen. Vanlige symptomer inkluderer:

 • Svimmelheten vedvarer normalt sett mindre enn 1 minutt
 • Symptomene oppstår ved spesifikke bevegelser og triggere (se liste ovenfor)

Etter historietagningen vil klinikeren utføre en klinisk og funksjonell undersøkelse. Denne utføres blant annet for å analysere hvilken buegang som er involvert.

Hvilken type av krystallsyke er vanligst?

Krystallsyke i bakre buegang er definitivt den vanligste (80-90% av tilfellene). Etterfulgt av den midtre / horisontale buegangen (5-15%) og fremre buegang (1-2%).

Spesialtest: Dix-Hallpike

Undersøkelsesmetoden for å finne ut av om pasienten har krystallsyke forårsaket av otolitter i bakre buegang – eller fremre buegang. Det er verdt å minne om at nærmere 90% av krystallsyketilfellene er grunnet otolitter i bakre buegang.

Det er slik at spesialtesten Dix-Hallpike kan gi informasjon om det er otolitter i bakre eller fremre buegang – men med ulike resultater. Nå vil vi gå nærmere inn på resultatene en kliniker kan forvente (1).

Spesialtest: Pagnini-McClure Manøver

Denne testen blir brukt for å finne ut av om krystallsyken til pasienten skyldes otolitter i midtre buegang (horisontale buegangen). Pasienten ligger flatt på ryggen når testen gjennomføres. Deretter vrir man hodet 90 grader til begge sider.

Klinikeren vil deretter vurdere øyebevegelsene til pasienten for å gi en mer nøyaktig beskrivelse av tilstanden.

Noen eksempler på ulik krystallsyke hos pasienter

1) La oss si at en pasient har krystallsyken som skyldes otolitter i bakre buegang på venstre side. Når klinikeren gjennomfører Dix-Hallpike testen på den involverte siden vil man kunne se følgende resultater:

 • Nystagmus: Øynene slår opp i raske bevegelser og mot klokken.

Hvis terapeuten hadde gjort testen på motsatt side ville ikke dette gitt noen utslag i det hele tatt – basert på at dette er unilateral involvering. Om pasienten derimot har krystallsyke grunnet otolitter i fremre buegang blir situasjonen en annen.

2) I vårt andre eksempel så har pasienten krystallsyke grunnet otolitter i fremre buegang på høyre side. Ved gjennomførelse av Dix-Hallpike på en med fremre buegang-involvering vil testen alltid være positiv, men med ulik nystagmus. Resultatet av testen blir:

 • Nystagmus: Øynene slår ned i raske bevegelser og med klokken. Som sett i det første eksempelet så ville involvering på venstre side gitt en rotasjonsbevegelse mot klokken.

Det kreves god kunnskap, faglig dyktighet og erfaring for å kunne stille helt riktig krystallsyke-diagnose. Vår kompetanse tar din svimmelhet på alvor.

Behandling av krystallsyke (reposisjoneringsmanøver)

Ulike typer av krystallsyke krever forskjellige varianter av reposisjoneringsmanøvere.

Grunnen til at det kreves forskjellige manøvere er fordi krystallene ligger i ulike bueganger. Epleys manøver benyttes mot krystallsyke i bakre buegang – og reversert Epleys manøver brukes mot krystaller i fremre buegangen.

En rask oversikt over de ulike behandlingsteknikkene som brukes mot de forskjellige typene av krystallsyke er som følger:

 • Epleys Manøver (bakre buegang)
 • Reversert Epleys Manøver (fremre buegang)
 • BBQ-metoden (midtre buegangen)

Hvordan fungerer reposisjoneringsmanøvere mot krystallsyken?

Kort fortalt så forskyver det eller flytter på otolittene som ligger på feil sted i indre øret. En vellykket manøver vil føre til at deler av eller alle de løse krystallene flytter seg ut av den påvirkede buegangen.

Antall behandlinger er avhengig av alvorlighetsgraden av krystallsyken – men normalt sett merker man bedring med 1-4 behandlinger.

Øvelser og trening mot krystallsyken

Krystallsyken kan ramme alle, men rammer oftest de over 50 år. Man har sett at det å holde seg fysisk aktiv kan fungere forebyggende.

Vi anbefaler gjerne generell bevegelse og daglige turer for å forebygge krystallsyke. Men det er verdt å nevne at dette slettes ikke er noen garanti for at du ikke blir rammet. Det er rett og slett en så vanlig diagnose at mange av oss rammes i løpet av livet.

Man har også sett at nakken har en direkte innvirkning på svimmelhet – og nettopp derfor anbefaler vi deg å holde nakkens muskler og ledd bevegelige og funksjonelle med gitte øvelser – slik som disse:

VIDEO: 5 øvelser mot trange nerveforhold i nakken

I denne videoen ser du vår klinikkleder Alexander Andorff vise deg fem fine nakkeøvelser som kan benyttes dersom du plages med trange nerveforhold i nakken.

Vi innehar god kompetanse og behandler svimmelhet som skyldes krystallsyke – eller cervikogen svimmelhet.

Oppsummering: Mange årsaker til svimmelhet kan behandles.

Vi vil hjelpe deg med å finne årsaken til din svimmelhetsproblematikk – og deretter benytte oss av evidensbaserte behandlingsmetoder for å hjelpe deg med å gradvis bli kvitt svimmelheten.

Svimmelhet er et veldig dehabiliterende sympom som virkelig kan redusere livskvaliteten. Dersom du plages med svimmelhet er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss – så vil vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

Hovedmålet vårt vil alltid være å oppnå symptomlindring og funksjonell bedring for pasienten.

Klientanbefalinger

«De er dyktige, kunnskapsrike og hyggelige. Har gitt meg god behandling og oppfølging. Har min fulle tillit.»

«Jeg opplever dem som imøtekommende og hyggelige. Har mye kunnskap og ekspertise og tar pasienten på alvor. Har fått trygg og god behandling samt gode behandlingsplaner, og gir god informasjon og gode råd underveis.»

«En utrolig dyktig, kunnskapsrik, profesjonell og engasjert kiropraktor som har hjulpet meg med ulike plager i mange år. Et varmt menneske som ser og forstår deg, og strekker seg langt for at man skal bli kvitt de utfordringer man har. Anbefaler han på det sterkeste!»

«Mitt første besøk hos kiropraktor, og det var en meget bra og behagelig person jeg møtte.«

«Dyktig, imøtekommende og alltid blid! Har redda ryggen min så mange ganger. Super fornøyd!»

«En meget dyktig kiropraktor som jeg har 100% tillit til. Han har tatt bort mye smerte fra skuldre og albue som jeg ikke trodde var mulig. Har mye å takke han for. Takker for all god hjelp.

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter, Massasje og Fysioterapi

Vanlige søkeord og synonymer: Hvorfor er jeg svimmel? Behandling av krystallsyke i Eidsvoll. Utredning av svimmelhet i Eidsvoll.