Piriformis Syndrom (Nerveavklemming i Setet)

Piriformis Syndrom (nerveavklemming i setet)

Piriformis syndrom er synonymt med nerveavklemming i setet. Piriformismuskelen kan gi trykk mot isjiasnerven i setet, kjent som isjialgi eller falsk isjias.

Men, tro oss, det er ingenting falsk med isjiassmertene forårsaket av piriformis syndrom. Smertene kan være helt på linje med isjias som stammer fra skiveproblemer i ryggen eller nerveirritasjon i bekkenovergangen. Og dermed gi grunnlag for smerter i rumpa og veldig lignende nervesmerte, samt nummenhet og prikking i beinet, som ved isjiasproblematikk (1).

Piriformismuskelen og bekkenleddsfunksjon går hånd i hånd – anatomisk sett. Ved feilfunksjon i en av partene vil man gjerne se en overkompensering og feilbelastning i den andre parten. Et godt eksempel her blir bekkenproblematikk i form av bekkenlåsning eller bekkenløsning. Når bekkenleddet er for lite bevegelig, eller mer folkelig kalt ‘låst’, så vil ikke piriformismuskelen kunne fungere ordentlig. Som et resultat av redusert bekkenleddsfunksjon vil man da gjerne kunne se tilstramninger og muskelspasmer i setemuskulaturen. Inkludert den dyptliggende piriformismuskelen.

– Ekspertise Innen Utredning og Behandling av Nerveirritasjon

Våre offentlig godkjente klinikere med ekspertise innen dette fagområdet vil kunne hjelpe deg med utredning og behandling av din problematikk. Denne ekspertisen er viktig for å kunne kartlegge og finne ut av hva som forårsaker smertene dine – her er det blant annet viktig å kunne skille mellom prolaps og piriformis syndrom. Våre terapeuter innehar også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR, røntgen og CT) og spesialister (e.g. nevrolog og revmatolog) dersom dette er medisinsk indisert. Denne artikkelen er skrevet av vårt dyktige tverrfaglige team – som du kan lese mer om her.

Godt tips: Nederst i artikkelen finner du også en treningsvideo med øvelser mot piriformis syndrom.

I denne artikkelen vil du blant annet få svar på:

  • Hva er Musculus Piriformis?
  • Symptomer ved Piriformis Syndrom
  • Behandling av Piriformis Syndrom
  • Øvelser mot Piriformis Syndrom (inkludert TRENINGSVIDEO)

Hva er Musculus Piriformis?

Piriformismuskelen er en liten muskel lokalisert dypt inne i setet, bak musculus gluteus maximus (den store setemuskelen). Noen flere detaljer angående musculus piriformis:

  • Den starter i sakrum og går deretter ut til øvre festet på lårbeinet.
  • Bidrar til å rotere hoften og snu beinet utover.
  • Går diagonalt, tvers over setet, med isjiasnerven like under.

Årsaker til piriformis syndrom

Grunnen til at piriformis syndrom oppstår kan være vanskelig å sette fingeren på. Men fall på setet, overbelastning over lengre tid (gjerne grunnet gange eller arbeid på hardt underlag) eller bekkenproblematikk er vanlige årsaker.

Symptomer ved Piriformis Syndrom

En meta-analyse, bestående av forskningsstudiene innen tematikken, konkluderte med at det er fire hovedsymptomer ved piriformis syndrom (1). Disse inkluderer:

  • Smerter i setet (Rumpa)
  • Forverrede smerter når man sitter
  • Trykkømhet over sitteknuten og smerter ved manøvre som øker muskeltensjonen i piriformis
  • Redusert utslag på strakt beinløft (Lasegues test), samt nerveirritasjon

Smerter i setet

Grunnet tilstramningen i selve muskulaturen, så vil man gjerne oppleve lokale smerter i setet ved piriformis syndrom. Faktisk så kan man vel faktisk si at dette er et av hovedsymptomene ved denne diagnosen. Vi vet ellers at bekkenproblematikk gjerne er involvert, og at refererte smerter ned i setet er et vanlig symptom ved både bekkenlåsning og bekkenløsning. Derfor er det slik at disse to faktorene gjerne legger seg oppå hverandre og dermed gir deg sterkere setesmerter.

Forverrede smerter når man sitter

Det er kanskje ikke så overraskende at piriformis syndrom forverres ved sitting. Det er primært sett to hovedgrunner til dette:

  • Piriformismuskelen er lokalisert dypt i setet – ved det anatomiske landemerket vi kaller ‘sitteknuten’.
  • Isjiasnerven og nervegangen i lavryggen har mindre plass i sittende stilling.

Trykkømhet over sitteknuten og smerter ved manøvre som øker muskeltensjonen i piriformis

En smertegivende muskel er også gjerne trykksensitiv ved berøring. Dette kan skyldes skadevev i muskulaturen grunnet langvarig belastning, eller så kan det også stamme fra den underliggende nerveirritasjonen. I illustrasjonen nedenfor ser du forskjellige faser av bløtvev, fra friskt vev til skadevev og arrvev.

Som du ser har også skadevev ikke bare økt smertesensitivitet, men også redusert funksjon og elastisitet. Noe som resulterer i dårligere kapasitet og høyere risiko for skader.

Behandling av Piriformis Syndrom

Ved behandling av piriformis syndrom har vi to hovedformål:

  1. Bryte ned skadevev i musculus piriformis, for å bidra til forbedret sirkulasjon og muskelelastisitet
  2. Redusere trykket på isjiasnerven

Disse to hovedformålene glir litt inn i hverandre, i og med at ved å forbedre den ene så bedres også den andre. Eksempelvis vil man oppleve mindre muskelspenninger dersom nerveirritasjonen avtar. Vi kombinerer gjerne flere ulike behandlingsmetoder i behandlingen av piriformis syndrom, men en kombinasjon som gjerne fungerer godt er intramuskulær akupunktur og kiropraktisk leddmobilisering, samt traksjon dersom det er indisert. Nålebehandling har dokumentert effekt mot myofascielle smerter (2), hvorav forskningsstudier har vist at det ikke bare påvirker muskelknuter på en positiv måte, men også nervevev.

Vi har også toppmoderne trykkbølgeapparat – som også har dokumentert effekt mot gluteale smerter, slik som ved piriformis syndrom (3). Sistnevnte kan være særlig aktuelt ved mer langvarige og alvorlige tilfeller.

I behandlingen av piriformis syndrom bruker vi gjerne en kombinasjon av følgende teknikker:

Hvis du vil kan du lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene på klinikken vår ved å klikke på lenkene ovenfor.

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell – dette er et kvalitetsstempel som innebærer spesielle rettigheter og beskyttet tittel. De to yrkene i Norge med særegen muskuloskeletal ekspertise og offentlig autorisasjon er kiropraktor og fysioterapeut (inkludert MT).

Egentiltak og øvelser mot piriformis syndrom (inkludert video)

For å avlaste piriformismuskelen er det viktig å både tøye setemuskulaturen, men også å aktivere nærliggende muskulatur. På denne måten kan man avlaste det smertefulle området, og være med på å bidra til mindre nervetensjon i området. Mange spør oss også om aktive egentiltak de kan bruke i hverdagen – i tillegg til øvelser – da anbefaler vi gjerne bruken av ergonomisk halebeinspute ved lengre sitteøkter. I tillegg til triggerpunktballer (se eksempel her – lenken åpner i nytt vindu) for bruk rettet inn mot muskelknuter i setet og lavryggen.

Tips – Egentiltak: Ergonomisk Halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

I vår moderne hverdag blir det dessverre kanskje litt vel mye sitting. For deg med nerveavklemming i setet og piriformis syndrom kan dette være en ekstra påkjenning. Fordelen med halebeinspute er at den er enkel å bruke daglig, samt at det kan direkte avlaste de symptomgivende områdene – inkludert isjiasnerven. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om tiltaket.

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for ditt smertebilde.

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en time for problemet ditt?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-sideHvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også lese mer om våre klinikere her.

Med de beste ønsker om god helse,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

Kilder og referanser

1. Hopayian et al. Eur J Orthop Surg Traumatol . 2018 Feb;28(2):155-164. Four symptoms define the piriformis syndrome: an updated systematic review of its clinical features.

2. Dunning et al. Phys Ther Rev. 2014 Aug; 19(4): 252–265. Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines.

3. Carlisi et al. Clin Rehabil . 2019 Apr;33(4):670-680. Focused extracorporeal shock wave therapy for greater trochanteric pain syndrome with gluteal tendinopathy: a randomized controlled trial.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
9 replies
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Joao, vi utreder og behandler jevnlig denne type av problematikk på klinikken vår – og vi vet hvor hardt slike smerter kan gå utover hverdagsfunksjonen. Prøv gjerne å komme i gang med øvelsene vi viser i videoen, da disse kan hjelpe deg med å løse opp i muskelspenninger og årsaker til nerveirritasjon. Hvis ønskelig kan du også gjerne bestille en time hos oss via online timebestilling hvis du ønsker en klinisk vurdering.

      Ha en fin dag videre!

      Mvh.
      Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
  1. Tim
    Tim says:

    Har et felt på høyre lår som er nesten følelsesløst ca 10 år. Ble operert for ca 8 år med prolaps i korsryggen. Har noen prolaps i nakken, og er veldig stiv i ryggen om morgenen.

    Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Tim! Dette kalles for hyposensitivitet – og kan forekomme ved langvarig nerveavklemming. Det er nettopp derfor det er så viktig at man tar nervesymptomer, nervesmerter og generelle smerter på alvor. En tidlig utredning og fysikalsk undersøkelse kan hjelpe til med å unngå at smerter og feilfunksjoner blir langvarige og, i verste fall, kroniske.

      Dòg er det viktig å huske på at det aldri er for sent å få det funksjonelt og smertemessig bedre. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker god fysikalsk behandling, grundig utredning og rehabilitering av dine ovennevnte plager.

      Ønsker deg en fin dag videre!

      Vennlig hilsen,
      Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Vi er glade for å høre at du likte artikkelen vår. Håper du syntes den var nyttig og at den kan hjelpe deg framover.

      Vennlig hilsen,
      Teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
  2. Mona
    Mona says:

    Hei! Jeg har tidvis vondt/ veldig ømt i et punkt på venstre side av baken. Det «stråler og pitrer» nedover benet på baksiden av låret og nedover leggen og ut under foten. Merkes godt ved hvile og når jeg skal sove. Merker noe til det ved bevegelse også. Jeg tåler dårlig å bli kaldt på føttene da er det ekstra ille. Jeg har Sjøgren og har jo noe verking i bena i perioder, men dette er på en helt annen måte. Kan det være piriformis syndrom?

    Svar
    • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Arthur! Ved piriformis syndrom dreier det seg vanligvis ikke om nerveskade, men heller nerveirritasjon – grunnet feilfunksjon i nærliggende muskler og ledd. Noen er også mer predisponerte for å få denne typen av nerveavklemming i setet – grunnet at de har medfødt kortere muskulatur i området, eller at isjiasnerven ligger litt ugunstig til.

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *