7 fysikalske behandlingsteknikker

7 fysikalske behandlingsteknikker

Her lærer du mer om 7 fysikalske behandlingsteknikker. Fysikalsk behandling innebærer teknikker som lindrer smerter i muskler, sener, nerver og ledd.

I denne guiden presenterer vi ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi en guide hvor du kan lære mer om syv forskjellige fysikalske behandlingsteknikker. Formålet med fysikalsk behandling er å redusere smerter, forbedre funksjon i muskler og ledd, samt stimulere reparasjonsprosesser. Våre fysioterapeuter og kiropraktorer kombinerer gjerne flere av disse behandlingsmetodene for å oppnå best mulige resultater.

– I denne guiden vil du lære mer om fysikalsk behandling og ulike behandlingsteknikker som gjerne faller inn under dette begrepet. I tillegg til å få hjelp med aktiv behandling er det nyttig å kjenne til gode egentiltak, for eksempel egenmassasje med skumrulle eller triggerpunktball. Nederst i artikkelen kan du se video vi har laget med anbefalte skumrulleøvelser. Alle produktanbefalinger åpnes i et nytt vindu.

Hva er fysikalsk behandling?

Når vi snakker om fysikalsk behandling er dette å regne som et paraplybegrep for en rekke fysikalske behandlingsteknikker. Dòg er det slik at de forskjellige behandlingsmetodene gjerne har samme hovedformål, nemlig å:

  • Forbedre funksjon
  • Forebygge skader
  • Redusere smerter
  • Stimulere sirkulasjon
  • Øke belastningskapasiteten

Noen av de forskjellige behandlingene vil gjerne regnes som bedre mot spesifikke skader og diagnoser. Et eksempel her kan være trykkbølgebehandling eller laserterapi mot seneskader og senebetennelser. Våre behandlere velger behandlingsmetoder og rehabiliteringsteknikker ut i fra kliniske og faglige, forskningsbaserte retningslinjer.

Kan lindre smerter og gi bedre funksjon

Smerter, redusert funksjon og stivhet har en lei tendens til å bli verre og verre. Over tid kan det prege hverdagen på en slik måte at det påvirker humør, tiltakslyst og energinivåene. Vi har sett mange triste eksempler hvor personer ikke kan leke med barnebarna eller ta del i sosiale hobbyer grunnet smertene. Slik skal det ikke være. Fysikalsk behandling kan hjelpe deg med å finne tilbake til gleden ved bevegelse, og våre klinikere vil aktivt jobbe for at du skal nå dine mål. Hvorav første mål naturlig nok er en hverdag som ikke preges av smerter og stivhet.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

De 7 fysikalske behandlingsmetodene

I denne delen av artikkelen vil du lære mer om de forskjellige fysikalske behandlingene. Våre fysioterapeuter og kiropraktorer er godt trente innenfor disse behandlingsteknikkene, og innehar lang erfaring innenfor både aktiv behandling og rehabilitering.

1. Terapeutisk laserterapi

muskuloskeletal-laserterapi

Laserterapi er en behandlingsmetode som bruker konsentrerte lysbølger for å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosess. Denne typen terapi kan brukes til å behandle en rekke tilstander, inkludert smerte, betennelse og skader. Behandlingen blir også kalt terapeutisk laser eller lav-dose laserterapi.

– Hva kan jeg forvente under en behandling?

Under en laserterapibehandling blir en laserenhet rettet mot det berørte området på kroppen. Laserlyset trenger inn i vevet og kan bidra til å øke blodsirkulasjonen, redusere betennelse og akselerere helbredelse. Prosessen er smertefri og ikke-invasiv.

– Stimulerer tilheling og lindrer smerter

Laserterapi har vist seg å være effektiv for en rekke tilstander, inkludert muskel- og leddsmerter, idrettsskader, sårheling og rehabilitering etter kirurgi. Det er viktig å merke seg at laserterapi kun kan utføres av offentlig autorisert helsepersonell i form av kiropraktor, lege eller fysioterapeut.

2. Massasje og muskelterapi

Massasje innebærer bruk av ulike teknikker som trykk og knaing for å løsne opp muskelspenninger, forbedre blodsirkulasjonen og fremme avslapning. Det kan være både avslappende og terapeutisk. Man kan dele massasje videre inn i klassisk massasje, idrettsmassasje, bindevevsmassasje og triggerpunktbehandling.

3. Kiropraktikk

Kiropraktikk fokuserer primært sett på å justere ryggraden og leddene for å forbedre kroppens funksjon og lindre smerte. Kiropraktorer bruker manuelle teknikker for å justere og manipulere leddene. Behandlingen har, blant annet, godt dokumentert effekt mot smerter i nakken, brystryggsmerter og lumbago. Her er det veldig viktig å nevne at moderne kiropraktorer også behandler muskler, sener og nerver. Du kan altså forvente både muskulær behandling og leddmobilisering hos en evidensbasert og faglig oppdatert kiropraktor.

4. Nålebehandling

Intramuskulær akupunktur, også kjent som tørrnåling eller dry needling, er en behandlingsmetode som innebærer å sette tynne nåler inn i spesifikke muskelknuter på kroppen. Dette bidrar til å lindre smerte, redusere betennelse og fremme kroppens naturlige helbredelsesprosess. Vi har tidligere skrevet en stor guide om denne behandlingsmetoden som du kan lese her.

Tips: Egenmassasje med triggerpunktball

En triggerpunktball med massasjepigger er et nyttig egentiltak for de aller fleste av oss. Du bruker den rett og slett ved å trykke den inn mot muskelspenninger med moderat trykk – samtidig som at du ruller den i enkle sirkelbevegelser. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om denne anbefalte triggerpunktballen. Å rulle på en skumrulle kan også være gunstig for stive og ømme områder. Som du forstår er vi opptatt av at du skal oppleve langvarig bedring og optimale resultater.

5. Tøyninger og øvelser

Tøyninger og øvelser er en viktig del av fysikalsk behandling. Dette innebærer spesifikke bevegelser og øvelser som bidrar til å forbedre fleksibilitet, styrke og funksjon i muskler og ledd. Våre fysioterapeuter og kiropraktorer setter sammen individuelt tilpassede rehabiliteringsøvelser i et treningsprogram for deg. De valgte øvelsene er altså tilpasset for akkurat deg og de målene man ønsker å oppnå.

6. Terapeutisk ultralyd (ultralydterapi)

Ultralydterapi bruker høyfrekvente lydbølger for å behandle skader og fremme helbredelse. Behandlingen er skånsom, og egner seg veldig godt til de mer smertefulle senebetennelsene og seneskadene. Teknikken kan også egne seg spesielt godt mot muskulære områder rammet av hyperalgesia (økt smertesensitivitet) eller allodynia (selv lette berøringer kan føre til smerte). Fordi behandlingen regnes som såpass snill er den også populær blant pasientgrupper med høy muskelsensitivitet (inkludert personer med fibromyalgi). Det er viktig å skille mellom terapeutisk ultralyd og diagnostisk ultralyd, da dette er to forskjellige ting. Behandlingen har også dokumentert effekt ved artrose i hofter og kneet.¹

7. Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgebehandling, er en behandling hvor sjokkbølger sendes inn mot muskler eller sener for å promotere økt sirkulasjon og bryte ned skadevev. Behandlingen er spesielt effektiv som en behandling mot seneskader og senebetennelser. Du kan lese en større guide om denne behandlingsformen her eller lese mer om trykkbølgebehandling for sener her.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: 7 fysikalske behandlingsmetoder

I denne artikkelen har du blitt introdusert for syv ulike behandlingsmetoder. Dette er behandlingsmetoder vi bruker ved alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Hvis ønskelig kan du også lese mer omfattende artikler om de forskjellige behandlingsteknikkene her på nettsiden vår. Ellers er det bare å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe. For timebestilling har vi døgnåpen timebestilling.

VIDEO: 5 øvelser med skumrulle mot muskelspenninger i lår og legger

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram med skumrulle, som løser opp i muskulære spenninger i lår og legger. Her kan du se den anbefalte skumrullen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder: 7 fysikalske behandlingsteknikker

  1. Aiyer et al, 2020. Therapeutic Ultrasound for Chronic Pain Management in Joints: A Systematic Review. Pain Med. 2020 Nov 7;21(7):1437-1448.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1329370704 Credit: yacobchuk

Artikkel: 7 fysikalske behandlingsteknikker | En guide av Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *