Akutte smerter i korsryggen: En guide om lumbago

Akutte smerter i korsryggen: En guide om lumbago

Akutte smerter i korsryggen blir også kalt lumbago. Det innebærer ryggsmerter fra muskler, ledd eller nerver i nedre del av ryggen. Oftest er det en kombinasjon av flere av dem som gir akutt lumbago. I denne artikkelen lærer du mer om symptomer, årsaker, lindrende egentiltak, øvelser og anbefalt behandling.

Korsryggen, medisinsk kjent som lumbal columna, består av fem ryggvirvler. Disse går fra øverste korsryggvirvel (L1) og til nederste korsryggvirvel (L5). Ved langvarig feilbelastning eller plutselig overbelastning (for eksempel et dårlig utført løft) kan du oppleve at ryggmusklene trekker seg sammen, og at leddene «låser seg». Når dette forekommer veldig plutselig blir det gjerne kalt for et hekseskudd. Heldigvis er det hjelp å få, både mot de akutte ryggsmertene, men også mer langsiktig med tanke på forebygging. Ved å ta aktive grep kan du redusere risikoen for gjentagende episoder med lumbago.

– Ta vare på korsryggen din

Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av lumbago. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo (lenken åpner i nytt leservindu).

«På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram med øvelser som kan hjelpe mot akutte smerter i korsryggen (lumbago). Disse er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av våre fysioterapeuter og kiropraktorer. I tillegg til øvelser kan også egentiltak, slik som påføring av varmesalve, soving med bekkenliggepute eller selvmassasje med skumrulle, være gunstig for smertelindring og funksjonell bedring. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.»

Symptomer ved lumbago

Lumbago betyr, rett og slett, korsryggsmerter. Men det er viktig å understreke at lumbago også vanligvis består av en kombinasjon av flere ulike symptomer.

5 vanlige symptomer ved lumbago

 1. Smerter i korsryggen: Det mest åpenbare symptomet ved lumbago er smerter i korsryggen. Dette kan variere fra mild til alvorlig smerte og kan være konstant eller komme og gå.
 2. Stivhet i ryggen: Personer med lumbago kan oppleve stivhet i ryggen, spesielt etter å ha sittet eller ligget i en bestemt stilling i lang tid.
 3. Begrenset bevegelse: Lumbago kan føre til begrenset bevegelse i ryggen. Det kan være vanskelig å bøye seg, vri seg eller utføre daglige aktiviteter som å løfte gjenstander.
 4. Muskelkramper: Noen mennesker med lumbago kan oppleve muskelkramper og muskelspasmer i korsryggen. Dette kan være smertefullt og ytterligere begrense bevegelsen.
 5. Strålesmerter: I noen tilfeller kan smerten fra korsryggen stråle ut til baken, hoftene eller nedover bena. Dette kalles isjias eller isjialgi, og det kan forekomme sammen med nummenhet eller prikking. Husk at det er viktig å oppsøke hjelp hvis du opplever alvorlige smerter, nummenhet, problemer med vannlating eller sfinkterproblematikk sammen med lumbago.

Ved akutt lumbago er det ofte involvering av betydelige muskulære sammentrekninger og leddrestriksjoner (folkelig kalt låsninger). I tillegg kan disse muskelspasmene og den reduserte leddbevegeligheten irritere nervene i området (nervetensjon).

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Årsaker til lumbago

Her er det viktig å understreke at feilbelastning over tid kan føre til oppbygning av muskulære spenninger og gradvis redusert leddbevegelighet. Det samme kan skje ved en plutselig overbelastning – slik som et feilaktig løft eller en plutselig vridning. Dette er blant de aller vanligste årsakene til lumbago.

6 vanlige årsaker til lumbago

 1. Muskelspenninger: Overanstrengelse av musklene i ryggen, for eksempel ved tung løfting, feilaktig løfteteknikk eller gjentatte bevegelser, kan føre til lumbago. Særlig musculus quadratus lumborum og paraspinalis er gjerne involvert ved lumbago.
 2. Leddrestriksjoner: Hver korsryggvirvel fester inn mot hverandre via fasettledd. Dersom det oppstår reduserte plassforhold i fasettleddene kan dette føre til stivhet og låsningsfølelse.
 3. Dårlig kroppsholdning: Langvarig dårlig holdning, spesielt når du sitter eller står i feil stilling over tid, kan legge press på ryggraden og forårsake lumbago.
 4. Slitasjegikt: Slitasjegikt i ryggraden, også kjent som spinal artrose, kan føre til lumbago. Slitasjegikt er en tilstand der brusken i ryggvirvlene blir slitt og brutt ned.
 5. Skiveskade: Et skiveprolaps oppstår når en av de myke skivene mellom ryggvirvlene buler ut gjennom en skade på ytterveggen av mellomvirvelskiven. Dette kan føre til både lumbago og isjias. Våre klinikere vil hjelpe deg med å stille en funksjonell diagnose.
 6. Inaktivitet: Mangel på fysisk aktivitet og svakhet i rygg- og magemuskulaturen kan også bidra til lumbago. Husk at dette er bare noen av de vanligste årsakene til lumbago, og det er alltid best å oppsøke kliniker for funksjonell undersøkelse, behandling og rehabilitering.

Muskelknuter i korsryggen

Muskelknuter i korsryggen, også kjent som myofascielle triggerpunkter, kan være ganske plagsomme og smertefulle. Disse knutene dannes når muskelfibre blir stramme og ømme, og de kan føre til smerter og begrenset bevegelse i området. Her er det viktig å kjenne til at slike muskelknuter også innebærer strukturelle forandringer i muskelfibrene. Aktiv fysikalsk behandling, for eksempel med tørrnåling (intramuskulær akupunktur), vil kunne hjelpe deg med å bryte ned skadevev og bidra til bedret reparasjon og sirkulasjon i området.

Tips: Løs opp stramme muskler med skumrulle

En skumrulle er et glimrende egentiltak for å løse opp i anspente muskler og stive ledd. Ved lumbago er det ofte også veldig stivt i korsryggen – og det er et område vi kan bruke skumrulle for å løse opp i stive ledd. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om skumrullen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Diagnostisering av lumbago

For å fastslå hvilke anatomiske strukturer som er involvert vil våre klinikere gjennomføre en funksjonell undersøkelse. Dette er for å kartlegge hvilke muskler som er smertegivende og hvilke ledd som har redusert bevegelighet. I tillegg undersøkes det for tegn på nerveirritasjon eller nerveavklemming. En slik undersøkelse kan, blant annet, inkludere:

 • Dynamisk palpasjon av smertesensitive områder
 • Leddbevegelighetstesting
 • Muskelkartlegging (funksjon, fleksibilitet og styrke)
 • Nervetesting
 • Ortopediske tester

Funnen fra denne undersøkelsen legger deretter til rette for valg av behandlingsteknikker og for utarbeiding av en målrettet rehabiliteringsplan med riktige øvelser. Ved akutte korsryggsmerter er det selvfølgelig smertelindring og funksjonell bedring som er det aller viktigste i den første fasen.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg!

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling av akutte korsryggsmerter og lumbago

Ved akutte smerter i korsryggen er første prioritet å lindre smertene, redusere muskelspasmer og normalisere leddbevegelighet.  For å oppnå dette på best mulig måte er det viktig med en helhetlig tilnærming – og nettopp derfor vil man gjerne kombinere flere forskjellige behandlingsmetoder i behandlingen. Dette kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Lav-dose laserterapi
 • Leddmobilisering og «knekking«
 • Massasje og muskulære teknikker
 • Moderne kiropraktorbehandling
 • Nervemobiliseringsteknikker
 • Traksjon
 • Triggerpunktbehandling
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Ved akutte korsryggsmerter er det ofte involvering av muskler, ledd og nerver. En kombinasjon av leddmobilisering, traksjon og muskulære teknikker (inkludert tørrnåling), er gjerne det mest effektive ved denne typen av smerter. Lav-dose laserterapi kan også være et gunstig supplement for å stimulere økt sirkulasjon i området.

Tørrnåling mot akutte korsryggsmerter

Studier har dokumentert at intramuskulær nålebehandling, også kjent som tørrnåling eller idrettsakupunktur, inn mot overaktive og vonde muskler (lumbale myalgier), har en smertelindrende og funksjonelt bedrende effekt mot lumbago.¹ Alle våre klinikere er godt trent innenfor denne behandlingsformen.

Kiropraktisk leddbehandling mot lumbago

Leddmobilisering og traksjon har godt dokumentert effekt mot korsryggsmerter. Dette fungerer ved at behandlingen trekker fasettleddene fra hverandre, noe som igjen resulterer i mindre trykk mot leddet, bedre plassforhold og mer væske i mellomvirvelskivene. Faktisk har forskning vist at den forbedrede plassen medfører at de myke skivene blir mindre sammentrykket.² Noe som naturlig nok er veldig positivt for bevegeligheten i området. Mange opplever ofte en relativt tydelig bedring i leddbevegeligheten og smertene kort tid etter behandlingen (selv om det er verdt å merke at man kan være ganske øm samme dagen).

Egentiltak og øvelser mot akutte korsryggsmerter

Tidligere i artikkelen har vi nevnt hvordan en skumrulle kan hjelpe mot stivhet og spenninger i korsryggen. I tillegg har vi også nevnt  hvordan en mer ergonomisk sovestilling kan være fordelaktig for deg med akutte ryggsmerter. Dette kan oppnås ved bruk av en bekkenliggepute (slik som vist nedenfor).

Tips: Sov med bekkenliggepute (lenken åpner i nytt vindu)

Grunnen til at mange gravide kvinner sover med bekkenliggepute er fordi det er en optimal, ergonomisk sovestilling. Men det betyr ikke at den ikke egner seg for alle oss andre – tvert i mot! Posisjonen legger nemlig minst mulig trykk på korsryggen og bekkenet, som dermed får hvile og restituere på best mulig måte. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om den anbefalte bekkenliggeputen med festestropp her.

Oppsummering: Akutte korsryggsmerter – en guide om lumbago

Ikke bli gående med korsryggsmerter. Det kan gå hardt utover hverdagen og livskvaliteten din. Oppsøk heller kyndig hjelp og få utredet korsryggplagene dine hos autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd. Det finnes nemlig en rekke gode behandlingsmetoder og rehabiliteringsøvelser som kan hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe. Husk at du enkelt kan bestille time hos oss via online timebestilling eller ved å ringe oss.

VIDEO: Øvelser mot hekseskudd (lumbago)

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram anbefalte øvelser mot akutte korsryggsmerter. I tillegg vises det fram en akutt hvilestilling på slutten av videoen som gir minst mulig belastning mot de nedre korsryggvirvlene. Vi gjør oppmerksom på at ved veldig akutte korsryggsmerter kan være vanskelig å gjøre noen av øvelsene.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

 1. Loizidis et al, 2020. The effects of dry needling on pain relief and functional balance in patients with sub-chronic low back pain. J Back Musculoskelet Rehabil. 2020;33(6):953-959.
 2. Choi et al, 2014. The Effects of Manual Therapy Using Joint Mobilization and Flexion-distraction Techniques on Chronic Low Back Pain and Disc Heights. J Phys Ther Sci . 2014 Aug;26(8):1259-62.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 504461420 Credit: AntonioGuillem

Artikkel: Akutte smerter i korsryggen – En guide om lumbago

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *