Cervikal kyfose: En guide om lut nakke

Cervikal kyfose: En guide om lut nakke

Cervikal kyfose betyr at den naturlige stillingen til nakkevirvlene luter framover. I motsetning til normal nakkekurve som heter cervikal lordose. En lut nakkestilling kan gi smerter og diverse plager – inkludert cervikogen svimmelhet og hodepine. Her lærer du alt du trenger å vite om mulige årsaker, symptomer, anbefalte øvelser og behandling ved lut nakke.

Nakken, medisinsk kjent som cervikal columna, består av syv nakkevirvler. Disse går fra øverste nakkevirvel (C1) og til nederste nakkevirvel (C7). En normal nakkekurvatur heter cervikal lordose. Dette innebærer at nakkevirvlene har en normal plassering i forhold til hverandre, og danner en naturlig lett bakoverlent kurve, som også er optimalt i forhold til støtdemping og leddbevegelighet. Riktige rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling kan hjelpe mot lut nakke.

– Ta tak i plagene dine

Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av nakkeplager. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo (lenken åpner i nytt leservindu).

» På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram med øvelser som kan hjelpe mot lut nakke. Disse er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av våre fysioterapeuter og kiropraktorer. Å kjenne til gode egentiltak, som du selv kan bruke for å jobbe mot muskelubalanser og spenninger, kan gi optimale resultater. Særlig bruk av skumrulle og trening med pilatesbånd kan være spesielt nyttig. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.»

Framoverlent nakkestilling kan gi diverse plager

Det er ganske naturlig at en lut nakke og framoverlent hodestilling gir mer belastning på nakkemusklene. Vi må ikke glemme at hodet veier ganske mye, og at dette over tid fører til en overbelastning, særlig mot nakkeovergangen og øvre nakkeregion. Dette er nakkemuskler som er direkte involvert i spenningshodepine og nakkehodepine (cervikogen hodepine). Studier har dokumentert at lut nakke gir økt forekomst av hodepine.¹ Nettopp derfor er det så viktig å ta tak i sine plager og smerter før det blir verre og verre.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Nakkens anatomi

For å forstå mer om egne nakkeplager er det viktig å kjenne til nakkens anatomiske strukturer. I denne delen av artikkelen vil du lære mer om hvordan nakken er bygget opp – og hvorfor den er en av de viktigste biomekaniske strukturene i kroppen vår.

Syv nakkevirvler

Nakken, også kjent som cervikalregionen, er en del av ryggraden som forbinder hodet med resten av kroppen. Den består av syv små bein som kalles nakkevirvler. Disse virvlene er nummerert fra C1 til C7, der C står for cervikal. Nakkevirvlene er spesielle fordi de er mindre og mer fleksible enn virvlene i resten av ryggraden.

Støtdempere mellom hver nakkevirvel

Mellom hver nakkevirvel finner vi mellomvirvelskiver, som fungerer som støtdempere og gir fleksibilitet til nakken. Disse skivene består av en ytre ring av fibrøst brusk, kalt annulus fibrosus, og en indre gelélignende kjerne, kalt nucleus pulposus. De bidrar til å absorbere støt og gir rom for bevegelse i nakken. Dersom den ytre veggen skades, kan den myke kjernen sive ut, og deretter legger trykk mot nærliggende nerver. Dette kalles for et skiveprolaps (se illustrasjonen nedenfor).

nakkeprolaps-collage-3

(Illustrasjon 1: En oversikt over hvordan et nakkeprolaps ser ut)

Nakkemusklene: Overfladiske og dype muskler

Musklene i nakken spiller en viktig rolle i å opprettholde stabilitet og bevegelse. De kan deles inn i to hovedgrupper: overfladiske og dype muskler. De overfladiske musklene, som sternocleidomastoideus og øvre trapezius, bidrar til å bevege hodet og nakken i forskjellige retninger. De dype musklene, som de cervikale multifidene og dype nakkefleksorene, er ansvarlige for å opprettholde stabiliteten i nakken.

Tips: Løs opp stive ledd med skumrulle

En skumrulle er et glimrende egentiltak for å løse opp i anspente muskler og stive ledd. Ved lut nakke er det ofte også veldig stivt i brystryggen – og det er et område vi kan bruke skumrulle for å løse opp i stive ledd. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om skumrullen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Årsaker til lut nakke

Den vanligste årsaken til fremoverlent hodestilling og lut nakke er muskulær ubalanse. Dette er kjent som øvre kryss syndrom. For å motarbeide denne muskelubalansen er det viktig å forstå hvilke muskler som er involvert. De overaktive og forkortede musklene er:

 • Suboccipitalis (øvre nakkemusklene)
 • Øvre trapezius (musklene i skuldergropen)
 • Levator scapula (muskelen på hjørnet av skulderbladet)
 • Pectoralis (brystmusklene)

Disse musklene er ofte smertegivende hos pasienter med cervikal kyfose og lut nakkestilling. Aktiv fysikalsk behandling, tøyeøvelser og styrking av de underaktive musklene involvert ved øvre kryss syndrom er essensielt for å bearbeide slike smerter og muskelubalanser. I tillegg til muskelubalanser kan også tidligere nakkeslengskader (whiplash) og nakkeartrose være medvirkende årsaker til lut nakke.

Diagnostisering av cervikal kyfose

For å diagnostisere årsaken til lut nakke og cervikal kyfose er det viktig med en funksjonell undersøkelse. Her vil våre klinikere undersøke en rekke faktorer, inkludert:

 • Dynamisk palpasjon
 • Leddbevegelighet
 • Muskelfunksjon
 • Muskelstyrke
 • Nervetesting
 • Ortopediske tester

På bakgrunn av dine symptomer og de kliniske funnene vil terapeuten kunne stille en funksjonell diagnose. Deretter vil man utarbeide en behandlingsplan og en individuelt tilpasset rehabiliteringsplan med spesifikke treningsøvelser.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg!

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling av lut nakke og cervikal kyfose

Ved cervikal kyfose og lut nakke er ofte visse muskler smertegivende og veldig anspente. Som nevnt tidligere er det særlig visse muskelknuter og muskelspenninger som vil trenge aktiv behandling og rehabiliteringsøvelser. Aktiv fysikalsk behandling bryter ned forkortede og smertesensitive muskelknuter ved å øke lokal blodsirkulasjon og bryte ned skadevev. Behandlingsmetoder vi benytter for å motarbeide lut nakke og cervikal kyfose kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Lav-dose laserterapi
 • Leddmobilisering
 • Massasje og muskulære teknikker
 • Moderne kiropraktorbehandling
 • Traksjon
 • Triggerpunktbehandling
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Muskelknuter i øvre nakke og nakkeovergangen er ofte involvert ved lut nakke. I tillegg til dette er nakken ofte stiv og har redusert bevegelighet. Muskelspenningene kan behandles effektivt med muskelteknikker og tørrnåling (intramuskulær akupunktur), og leddstivheten kan behandles med en kombinasjon av traksjon (en strekkteknikk som bidrar til bedre leddplass) og cervikal leddmobilisering.

Leddmobilisering mot cervikal kyfose og lut nakke

Leddmobilisering og traksjon har godt dokumentert effekt mot nakkesmerter.² Cochrane-studier, en av de sterkeste formene av forskningsstudier, viser til at denne behandlingsmetoden har bedre kortsiktig og langsiktig effekt enn smertestillende medikamenter. Både symptomlindrende og i form av funksjonell bedring. Dette er også effektivt mot stiv midtrygg og brystryggsmerter.

Fysioterapi mot øvre kryss syndrom

Våre dyktige fysioterapeuter kan hjelpe deg med aktiv behandling og rehabiliteringstrening mot øvre kryss syndrom og lut nakke.

Egentiltak og øvelser mot lut nakke

Tidligere i artikkelen har vi nevnt hvordan en skumrulle kan hjelpe mot stivhet og spenninger i brystrygg og nakke. I tillegg har vi også nevnt  hvordan strikktrening med pilatesbånd er en optimal treningsform for å motarbeide muskulære ubalanser og dårlig holdning. Andre egentiltak som kan være fordelaktige kan innebære bruk av nakkehammock eller massasje med triggerpunktball. Dette er for å strekke nakkeleddene og selvbehandling mot muskelknuter.

Tips: Trening med pilatesbånd (lenken åpner i nytt vindu)

Å trene med yogabånd har dokumentert effekt mot dårlig holdning og lut nakke. Grunnen til at det fungerer såpass godt er at det aktiverer underaktive muskler, som deretter reduserer belastningen fra overaktive muskelknuter. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om det anbefalte pilatesbåndet her.

Oppsummering: Cervikal kyfose – en guide om lut nakke

Cervikal kyfose innebærer at nakkestillingen er fremoverlent. Ofte kalt lut nakke. Dette kan, blant annet, medføre økt forekomst av nakkesmerter, hodepine og svimmelhet. Du bør alltid få slike plager utredet hos autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd, da det finnes en rekke gode behandlingsmetoder og rehabiliteringsøvelser som kan hjelpe deg. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe. Husk at du enkelt kan bestille time hos oss via online timebestilling eller ved å ringe oss.

VIDEO: Strikkøvelser mot lut nakke og øvre kryss syndrom

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram anbefalte strikkøvelser mot øvre kryss syndrom. Disse øvelsene stimulerer økt sirkulasjon og motarbeider muskelubalanser som bidrar til dårlig holdning og lut nakke. I videoen bruker han et pilatesbånd (som du kan anskaffe her).

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

 1. Fernandez et al, 2007. Myofascial trigger points, neck mobility, and forward head posture in episodic tension-type headache. Headache. 2007 May;47(5):662-72.
 2. Gross et al, 2015. Manipulation and mobilisation for neck pain contrasted against an inactive control or another active treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 23;2015(9):CD004249.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 2067897020 Credit: VectorMine

Artikkel: Cervikal kyfose – en guide om lut nakke

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *