Vondt på baksiden av låret (smerter i hamstringmusklene)

Vondt på baksiden av låret (smerter i hamstringmusklene)

Smerter i hamstringmusklene bak låret er en vanlig idrettsskade. Vondt på baksiden av låret kan skyldes strekk og rift i hamstringmusklene. I visse tilfeller kan det være langvarig grunnet at skaden ikke får gode nok forhold for å lege seg. I denne artikkelen lærer du mer om symptomer, årsaker, egentiltak, øvelser og behandling av hamstringmusklene.

På baksiden av låret finner vi hamstringmusklene. Disse er ansvarlige for å bøye kneet og består av tre muskler:

 • Semimembranosus
 • Semitendinosus
 • Biceps femoris

Dersom det oppstår en strekk, rift eller ruptur i en av disse musklene, blir dette kalt for en hamstringskade. Å få en slik plage på baksiden av låret er en relativt vanlig idrettsskade. Særlig løpere, fotballspillere og håndballspillere er spesielt utsatt for dette, da skaden gjerne oppstår ved sprinting og mer eksplosive bevegelser. Senere i artikkelen vil vi gå gjennom de ulike gradene av hamstringskader, og i tillegg vise deg hva som skjer med de skadde muskel og senefibrene.

– Vi hjelper deg med behandling og rehabilitering av idrettsskader (inkl hamstringskader)

Vår klinikk har samarbeidsavtaler med flere lokale idrettslag. Inkludert Eidsvoll Turn Fotball, Eidsvoll Basket og Eidsvoll 1814s. Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av idrettsskader. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo (lenken åpner i nytt leservindu).

«På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram med øvelser som kan hjelpe mot smerter i hamstringmusklene (ved å styrke nærliggende muskler). Disse er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av våre fysioterapeuter og kiropraktorer. I tillegg til øvelser kan også egentiltak, slik som selvmassasje med skumrulle og påføring av varmemuskelsalve, være veldig gunstig for smertelindring og funksjonell bedring. I tillegg til dette kan trykkbølgebehandling, idrettsmassasje og intramuskulær akupunktur (tørrnåling) være gode behandlingsmetoder. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.»

Anatomi: Dette er hamstringmusklene

På starten av artikkelen nevnte vi hvordan hamstringmusklene består av 3 muskler: 

 • Biceps femoris
 • Semimembranosus
 • Semitendinosus

Her viser vi deg en anatomisk illustrasjon slik at det blir lettere å forstå hvor de er og hvor de fester. Strekk, rifter eller rupturer kan oppstå i det øvre festet (proksimale senefestet), muskelbuken eller i det nedre festet (distale senefestet). I tillegg til er det også forskjellige graderinger og typer av hamstringskader. Det ser vi nærmere på i neste avsnitt.

Gradering og typer av hamstringskader

La oss starte med å se nærmere på de 3 gradene av hamstringskader:

 • Grad 1: Mindre enn 5% av muskelfibrene eller senefibrene er avrevet eller skadet.
 • Grad 2: Flere enn 5% av fibrene er skadet. Redusert funksjon og smerter ved eller etter aktivitet.
 • Grad 3: Betydelig avrivning av muskelfibre. Svært svekket funksjon, hevelse og tydelig blodutredelse.

Hamstringskader kan også oppstå i forskjellige deler av hamstringmusklene. Dersom det oppstår i øvre hamstringfestet er dette en skade på det proksimale senefestet. Hvis det forekommer midt på muskelen er dette en skade på muskelbuken. Den tredje utgaven forekommer i nedre festet, ved kneet, og vil da regnes som en distal senefesteskade. Hvis det oppstår betennelse i senefestet kalles dette for entesitt.

Symptomer ved hamstringskader

Med utgangspunkt i de to forrige avsnittene, så har du nå fått en bedret forståelse for at symptomer og smerter grunnet hamstringskader vil variere basert på hvilke grad av skade det er, samt om det er en muskelbuk eller senefesteskade. Men det er allikevel visse symptomer som vi kan kalle karakteristiske ved hamstringskader.

5 vanlige symptomer ved hamstringskader

 1. Smerter: Du kan oppleve smerter i baksiden av låret, spesielt under aktivitet som involverer hamstringsmuskelen, som løping eller hopp.
 2. Hevelse: En hamstringskade kan føre til hevelse rundt det skadede området. Dette kan være synlig og føles ømt når du berører det.
 3. Stivhet: Du kan oppleve stivhet i hamstringsmuskelen, noe som kan gjøre det vanskelig å strekke eller bøye benet helt.
 4. Redusert bevegelse: En hamstringskade kan begrense bevegelsen i benet ditt. Du kan oppleve vanskeligheter med å gå, løpe eller utføre aktiviteter som krever full bevegelsesutslag i hofte og kne.
 5. Svakhet: Du kan føle en generell svakhet i hamstringsmuskelen, noe som kan påvirke din evne til å utføre aktiviteter som krever styrke og kraft i benet.

Dersom du kjenner deg igjen i ovenstående symptomer er det tilrådet å få de undersøkt av fysioterapeut eller idrettskiropraktor. Dette er en idrettsskade vi regelmessig utreder, behandler og rehabiliterer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker en konsultasjon. Du kan også bestille time via vår døgnåpne online timebestilling.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Årsaker til hamstringsmerter

Hovedårsaken til vondt i baksiden av låret grunnet hamstringskade kommer fra skadde muskelfibre eller senefibre. Disse kan være forstrukket, riftet eller avrevet. Dersom området gjentatte ganger skades på nytt og på nytt vil det kunne danne seg arrvev i området grunnet ufullstendig tilheling. Dette er noe vi virkelig vil unngå, da det vil kreve betydelig mer langvarig behandling og rehabilitering. Dersom man har svært langvarige hamstringplager kan det skyldes at det har dannet seg smertesensitivt arrvev i muskelbuken eller senefestet. En god behandlingsteknikk for å bryte ned skadevev og stimulere dannelse av nytt vev er trykkbølgebehandling.

3 typer av vevskade i hamstringmusklene 

Ved rifter og strekkskader skjer det også strukturelle forandringer i musklene. Visse fibre kan ryke tvers av og andre kan gro tilbake i en ikke-optimal struktur. Slikt skadet vev vil ha redusert funksjon og økt smertesensitivitet. Dersom man fortsetter å ignorere skaden kan det, som nevnt, bli enda verre (arrvev). I tredje fase er det også betydelig økt risiko for å oppleve en delvis eller fullstendig avrivning av en muskel eller sene. Dersom noe slikt skjer må du belage deg på flere måneder med betydelig begrenset aktivitet.

Tips: Løs opp stramme muskler med skumrulle

En skumrulle er et glimrende egentiltak for å løse opp i anspente lårmuskler. Den kan hjelpe deg med å stimulere økt sirkulasjon inn mot muskulaturen, og fremmer også raskere restitusjon etter treningsøkter. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om skumrullen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Slik kan en skumrulle hjelpe deg

Å bruke en skumrulle aktivt kan stimulere økt blodsirkulasjon til muskelfibrene på baksiden av låret. Dette kan hjelpe deg med å lindre selve skaden og også ha en forebyggende effekt for å forhindre lignende skader i framtiden. Rull den inn mot baksiden av låret som vist på bildet ovenfor. Sikt på 10 repetisjoner over 3 sett.

Diagnostisering av hamstringskader

Våre offentlig autoriserte klinikere er godt trente og har lang utdanning innenfor utredning, behandling og rehabilitering av idrettsskader. For å kartlegge omfanget av hamstringskaden vil klinikeren gjennomføre flere ulike tester. Blant annet vil man undersøke hvor smertene sitter og tilhørende funksjon i området. Tester kan inkludere:

 • Dynamisk palpasjon av smertesensitive områder
 • Leddbevegelighetstesting
 • Muskelkartlegging (funksjon, fleksibilitet og styrke)
 • Nervetesting
 • Ortopediske tester

Etter å ha gjennomført testing vil klinikeren ha en mistanke om graderingen på skaden, og hvilken eller hvilke av hamstringmusklene som er involvert. Nervetesting kan også være aktuelt for å undersøke etter nerveirritasjon og nerveavklemming. Ved mistanke om større hamstringskader eller større avrivninger kan det være aktuelt å henvise til en MR undersøkelse. Våre kiropraktorer har henvisningsrett til MR undersøkelse.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg!

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling mot smerter i hamstringmusklene

Aktiv fysikalsk behandling vil kunne hjelpe deg med å løse opp i muskelspenninger, promotere tilheling og gi smertelindring. Ved hamstringskader kan særlig trykkbølgebehandling, tørrnåling og idrettsmassasje være spesielt effektivt (utføres både av kiropraktor og fysioterapeut). Behandlingsmetoder kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Idrettskiropraktikk
 • Idrettsmassasje
 • Lav-dose laserterapi
 • Massasje og muskulære teknikker
 • Senevevsbehandling (Graston eller IASTM)
 • Triggerpunktbehandling
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Ved vondt i baksiden av låret grunnet hamstringskade er det viktig å bryte ned skadevev og gjenopprette normal fleksibilitet i muskelfibrene. En kombinasjon av trykkbølgebehandling, idrettsakupunktur og muskulære teknikker kan gjerne være det mest effektive ved denne typen av smerter. Lav-dose laserterapi kan også være et gunstig supplement for å stimulere økt sirkulasjon i området. I tillegg vil man også motta tilrettelagte og individuelt tilpassede rehabiliteringsøvelser (se video lenger ned i artikkelen). Trening med minibånd er mye brukt ved rehabilitering av slike idrettsskader på baksiden av låret.

Tørrnåling mot vondt i baksiden av låret

Studier har dokumentert at intramuskulær nålebehandling har signifikant positiv effekt mot hamstringskader som involverer forkortede og skadde muskelfibre. Funnene viste økt muskelfleksibilitet og økt toleranse for strekk etter behandling.¹ Dette skyldes økt blodsirkulasjon og tilførsel av næringsstoffer til skadeområdet. Den positive effekten startet allerede etter første behandling.

Trykkbølgebehandling mot hamstringskader

Trykkbølger kan bidra til å bryte ned skadevev og stimulere tilheling. Dette skjer blant annet ved en prosess som heter angiogenese, som innebærer dannelse av nye blodårer til skadeområdet. Dermed blir det også økt tilgang på «byggeklosser», og skaden tilheles raskere. Forskning har vist at den positive effekten av trykkbølgebehandling også er vedvarende i lang tid etter selve behandlingen, og at studier har vist at muskelfleksibiliteten var betydelig bedret umiddelbart, men også ved re-sjekk etter 4 uker.²

Egentiltak mot smerter i hamstringmusklene

Tidligere i artikkelen har vi nevnt hvordan en skumrulle kan brukes for selvmassasje mot stramme lårmuskler. I tillegg har vi også nevnt påføring av varmesalve på muskulaturen for smertelindring og økt sirkulasjon.

Tips: Påfør varmesalve på muskulaturen (lenken åpner i nytt vindu)

Mange fotballspillere og idrettsutøvere sverger til å massere inn et tynt lag med varmesalve på muskulaturen før treningsøkter. Dette øker sirkulasjonen og kan også gi symptomatisk lindring. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om Linnex varmekrem her.

Øvelser og trening mot vondt på baksiden av låret

Spesifikk opptrening av lårmusklene vil øke toleransen for belastning og eksplosive bevegelser. Å bruke en skumrulle, eller et minibånd, i forkant av en treningsøkt som involverer sprinting eller raske retningsforflytninger, kan også redusere risikoen for muskelskader. Vår idrettsfysioterapeut hjelper deg gjerne med tilrettelagt rehabiliteringstrening – og guider deg gjennom opptreningen med progresjonsøvelser.

Oppsummering: Vondt på baksiden av låret (smerter i hamstringmusklene)

Ikke bli gående med vondt på baksiden av låret. Det kan nemlig være en muskelskade som bør behandles og rehabiliteres på en spesifikk måte for best mulige resultater. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe. Husk at du enkelt kan bestille time hos oss via online timebestilling eller ved å ringe oss.

VIDEO: Øvelser mot vondt i baksiden av låret grunnet hamstringskader

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram anbefalte øvelser for å styrke lårmusklene og redusere belastningen på baksiden av låret. Særlig trening med strikk (minibånd) og eksentrisk trening er blant de vanligste rehabiliteringsmetodene for slike plager.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

 1. Ansari et al, 2020. Immediate Effects of Dry Needling as a Novel Strategy for Hamstring Flexibility: A Single-Blinded Clinical Pilot Study. J Sport Rehabil. 2020 Feb 1;29(2):156-161.
 2. Kim et al, 2017. Effect of Extracorporeal Shock Wave Therapy on Hamstring Tightness in Healthy Subjects: A Pilot Study. Yonsei Med J. 2017 May 1; 58(3): 644–649.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 519833638 Credit: Albina Gavrilovic

Bilde 2 (hamstring -anatomi): iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1143317399 Credit: medicalstocks

Bilde 3 (hamstring skadetyper): iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1143679428 Credit: medicalstocks

Bilde 4 (skumrulle) iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1125764722 Credit: Yelizaveta Tomashevska

Artikkel: Vondt på baksiden av låret (smerter i hamstringmusklene)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *