Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse

Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse

Entesitt, også kjent som senefestebetennelse, er en tilstand der senefestene blir skadet og betente. Dette kan forårsake smerte, hevelse og redusert bevegelighet.

Entesitt kan oppstå i ulike deler av kroppen, som skuldrene, hoftene, albuene, knærne eller ankelen. Et annet begrep for senefesteplager er entesopati. Her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet behandler og rehabiliterer vi denne diagnosen ganske ofte. Blant annet har trykkbølgebehandling dokumentert effekt mot seneskader og senebetennelser. Dette er en behandlingsform alle våre behandlere har god svært god kompetanse på.

– Det er viktig og smart å ta senefestebetennelser og seneskader på alvor tidlig i forløpet. På denne måten kan man forhindre at plagene blir langvarige og mer omfattende. I tillegg til aktiv behandling og tilpassede øvelser kan det også være gunstig å bruke kompresjonsstøtter for å avlaste området. Eksempler kan inkludere knestøtter eller plantar fascitt kompresjonssokker.

Anatomien bak entesitt

For å forstå senefesteskader og senefestebetennelse er det essensielt å forstå hvor de fester. Et senefeste er altså selve områdte hvor musklene fester inn på beinet. Uten disse ville vi ikke hatt noe festepunkt mellom muskler og beinvev, noe som igjen ville gjort all bevegelse fullstendig umulig. Studier har vist at pasienter med psoriasis artritt eller ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) har høyere risiko for å bli rammet av senefestebetennelse.¹ Men man er ikke helt sikker på hvorfor det er slik.

Vanlige områder som rammes av entesitt

Teoretisk sett kan enhver sene bli rammet av senefestebetennelse. Men noen områder er mer utsatt enn andre. Dette gjelder spesielt anatomiske områder som er mer utsatt for repetitiv belastning – for eksempel:

 • Akillessenene
 • Albuene
 • Hælene
 • Hoftene
 • Knærne
 • Skuldrene

Årsaker til entesitt

Årsakene til entesitt kan variere, men det er vanligvis knyttet til overbruk eller gjentatt belastning av muskler og sener, uten tilstrekkelig tid til restitusjon og fysikalsk oppfølging. Idrettsutøvere og personer som utfører repeterende bevegelser i jobben sin, som for eksempel håndverkere eller musikere, er spesielt utsatt for å utvikle entesitt. Nedenfor kan du se en liste med syv mulige årsaker. Husk også at det kan være en kombinasjon av disse som har ført til skade eller betennelse i senefestet.

7 årsaker til senefestebetennelse

 1. Overbelastning: Hyppig og intens bruk av muskler og sener kan føre til entesitt.
 2. Skader: Akutte skader som forstuing eller brudd kan utløse entesitt.
 3. Feil teknikk: Dårlig kroppsholdning eller feil teknikk under fysisk aktivitet kan bidra til utviklingen av entesitt.
 4. Repetitive bevegelser: Gjentatte bevegelser over tid, som løping eller hopping, kan øke risikoen for entesitt.
 5. Ustabil trening: Mangel på gradvis progresjon eller overtrening kan belaste muskler og sener og føre til entesitt.
 6. Underliggende tilstander: Visse medisinske tilstander, slik som noen revmatiske diagnoser, kan øke risikoen for entesitt.
 7. Genetikk: Noen mennesker kan ha en genetisk disposisjon for å utvikle entesitt.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Symptomer på senefestebetennelse

Symptomene på entesitt kan være smerte og ømhet rundt senefestene. Du kan også, i visse tilfeller, oppleve hevelse og vanskeligheter med å bevege det påvirkede området. Smerten kan være verre under aktivitet og bedre ved hvile. Hvis entesitten blir betydelig kan det gå hardt utover din daglige funksjon og livskvalitet.

8 vanlige symptomer ved entesitt

 1. Smerte: Smerter ved senefestene er et vanlig symptom ved entesitt.
 2. Hevelse: Noen kan oppleve hevelse rundt det berørte området. Men ikke alle.
 3. Stivhet: Stivhet kan være et tegn på entesitt.
 4. Rødlighet: Det kan være synlig rødhet eller irritasjon rundt senefestene. Men dette forekommer langt fra alltid.
 5. Begrenset bevegelighet: Entesitt kan føre til begrenset bevegelse eller vanskeligheter med å utføre visse aktiviteter.
 6. Ømhet: Berøring eller trykk på senefestene kan være smertefullt.
 7. Smerter ved aktivitet: Smertene kan forverres under eller etter fysisk aktivitet som belaster de berørte senene.
 8. Nattesmerter: Området kan være vondt å ligge på eller føles ubehagelig når du sover.

Her er det viktig å få fram at hvilke symptomer man opplever kan variere fra person til person. Noen kan oppleve omtrent hele listen, og andre vil kun kanskje ha noen få av symptomene.

Diagnostisering av entesitt

Diagnosen entesitt kan vanligvis stilles basert på symptomer og en fysisk undersøkelse av det smertefulle området. Ved en slik undersøkelse vil terapeuten blant annet undersøke muskelfunksjon, senevevsfunksjon, utføre styrketester, bevegelighetstester og spesialiserte diagnostiske tester. Våre klinikere kan også henvise til bildediagnostikk, slik som MR, dersom dette er medisinsk indisert.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling av senefestebetennelse

Behandlingen av entesitt fokuserer på å lindre smerte, redusere betennelse, bryte ned skadevev, stimulere tilheling og forbedre funksjonen. Dette kan inkludere avlastning, nedkjøling, bruk av støtter eller skinner, fysioterapi og anti-inflammatoriske medikamenter for å lindre smerte og betennelse. To dokumenterte behandlingsmetoder mot slike seneplager inkluderer laserterapi og trykkbølgebehandling. Dette er behandlingsteknikker vi bruker med god suksess i vår klinikk.

Entesopati: Skadevev i senefestet

[Illustrasjon 1: Oversikt over skadevev og arrvev]

For å forstå mer av hvordan fysikalsk behandling kan hjelpe mot seneskader og senebetennelser, må vi forstå mer av skademekanismen. Friskt senevev har god sirkulasjon og har derfor også normal reparasjonsevne. Men dersom senefibrene blir skadet vil dette føre til redusert funksjon, smerter og økt risiko for videre skader. Det danner seg altså mer og mer skadevev. Noe som igjen kan føre til hevelser grunnet at kroppen ikke klarer å få unna alle avfallsstoffene.

Trykkbølgebehandling mot senefestebetennelse

Trykkbølgebehandling

Studier har vist at både trykkbølgebehandling og laserterapi har betydelig dokumentert effekt mot senefestebetennelser under foten.² Her kunne de også vise til positive strukturelle forandringer, som kan tilegnes reparasjonsprosessene disse behandlingsmetodene setter i gang. Med basis i illustrasjon 1 ovenfor, innebærer dette altså blant annet:

 • Nedbryting av skadevev
 • Økt sirkulasjon i området
 • Økt væskedrenasje i skadeområdet
 • Dannelse av nye blodårer (angiogenese)

Den store fordelen med denne typen behandling er altså at den gjør noe med selve årsaken til seneplagene. Altså at senefibrene faktisk blir friskere og sterkere. Noe som fører til lavere risiko for gjentagende plager og reduserer risikoen for ytterligere forverring. I tillegg til aktiv behandling vil vi også kombinere med tilpassede rehabiliteringsøvelser – både styrkeøvelser og tøyeøvelser. Eksentrisk trening er også aktuelt ved mange typer av seneproblematikk, samt tilpasset trening med strikk eller minibånd.

Forebyggende tiltak mot seneskader og senebetennelser

I tillegg til behandling kan forebyggende tiltak være nyttige for å unngå tilbakefall av entesitt. Dette kan inkludere å unngå overbelastning av muskler og sener, oppvarming og tøying før fysisk aktivitet, samt gradvis økning av treningsintensiteten. Det er også viktig å ha riktig teknikk og ergonomi under aktiviteter for å redusere belastningen på senefestene. I tillegg kan bruk av kompresjonstøy eller støtter bidra til å beskytte utsatte områder fra overbelastning.

– Er visse av dine områder mer utsatt enn andre?

Still deg selv spørsmålet ‘er det noen områder jeg har bruker for mye?’. Hvis du kom på noen områder, så kan vi anbefale at du går til anskaffelse av en støtte eller kompresjonstøy for dette området. Et eksempel kan være bruk av kompresjonssokker eller knestøtter for deg som står mye på beina gjennom dagen – eller for ivrige joggere. For deg som er mye på datamaskinen kan en albuestøtte eller kompresjonshansker ha en forebyggende og avlastende effekt.

Tips: Bruk kompresjonshansker for økt sirkulasjon (lenken åpner i nytt vindu)

Mange av oss bruker hendene på repetitiv belastning gjennom dagene. Dette kan over tid føre til overbelastning. Ved å bruke kompresjonstøy kan vi oppnå økt sirkulasjon og avlastning på samme tid – noe som kan være delaktig i forebygging av framtidige skader. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om de anbefalte hanskene her. Du finner også mer om annet kompresjonstøy på samme side.

Oppsummering: Entesitt – En guide om senefestebetennelse

Et av de viktigste stegene ved mistanke om seneskader eller senefestebetennelser er å oppsøke kyndig hjelp. Autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler, sener og ledd, kan hjelpe deg med utredning av dine plager. Kiropraktorer har, i likhet med leger, henvisningsrett til MR undersøkelse dersom dette skulle være medisinsk indisert. Trykkbølgebehandling, laserterapi og eksentrisk trening har alle dokumentert effekt mot denne typen seneplager.

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot senebetennelse i akilles

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølgebehandling kan brukes mot seneskader og senebetennelser i, blant annet, akillessenen. Det er også en effektiv behandling mot plantar fascitt.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

 1. Schett et al, 2017. Enthesitis: from pathophysiology to treatment. Nat Rev Rheumatol. 2017 Nov 21;13(12):731-741.
 2. Alpturker et al, 2020. Evaluation Effects of Laser Therapy and Extracorporeal Shock Wave Therapy with Clinical Parameters and Magnetic Resonance Imaging for Treatment of Plantar Fasciitis in Patients with Spondyloarthritis: A Randomized Controlled Trial. Int J Rheumatol . 2020 Aug 27:2020:4386361.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 902990088 Credit: Andreus

Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1070934090 Credit: Michelangeloop

Artikkel: Entesitt: En stor guide om senefestebetennelse

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *