Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser)

Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser)

Trykkbølgebehandling er en dokumentert behandling for seneskader og senebetennelser. Behandlingen har god effekt mot, blant annet, plantar fascitt, tennisalbue, hoftesenebetennelse og kalkskulder. Behandlingen fungerer ved å bryte ned skadevev og stimulere dannelsen av nytt, friskt vev.

Dersom du har pådratt deg en senebetennelse eller seneskade – for eksempel i albuen eller på baksiden av låret (hamstrings), kan fastlegen din anbefale trykkbølgebehandling. Trykkbølgebehandling, også kjent som ekstrakorporeal sjokkbølgeterapi (ESWT) eller sjokkbølgebehandling, administreres til en sene eller muskel gjennom huden med en håndholdt enhet som ligner på en ultralydprobe.

 

Tips: Nederst i artikkelen viser vi fram en video hvor kiropraktor Alexander Andorff forklarer nærmere om hvordan trykkbølgebehandling faktisk fungerer.

 

– Særlig Benyttet mot Langvarige Seneskader og Senebetennelser

Som nevnt tidligere har trykkbølgebehandling godt dokumentert effekt mot seneskader og senebetennelser.¹ Behandlingsformen er gjerne førstevalget mot flere diagnoser, slik som plantar fascitt, tennisalbue, senebetennelse i hoften og kalsifisert tendinitt i skulderen. I tillegg til dette kan det også være effektiv mot seneskader i lårene, akilles og knærne.¹

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av seneskader og senebetennelser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Oversikt – I guiden her vil du lære mer om:

 1. Hva er Trykkbølgebehandling?
 2. Hvordan Fungerer Trykkbølgebehandling?
 3. Fordeler ved Trykkbølgebehandling
 4. Mulige Bivirkninger ved Trykkbølge
 5. Fysioterapi mot Seneskader og Senebetennelser

 

1. Hva er Trykkbølgebehandling?

Hvis du noen gang har slitt med en idrettsskade eller smerte som bare ikke vil gi seg, kan det hende at kroppen din ville hatt godt av litt ekstra hjelp for å stimulere reparasjon. Trykkbølgebehandling kan tilby slik hjelp, og stimulere kroppens evne til å regenerere nytt vev. Behandlingen reduserer også smerter ved å stimulere nervene dine direkte på området hvor skaden befinner seg. Selv om navnet på behandlingen får den til å høres smertefull ut, vil den for de aller fleste bare medføre mildt og forbigående ubehag.

 

– Trykkbølgebehandling for Sener: Effektiv mot Idrettsskader og Senebetennelser

Behandlingen er ofte foreskrevet for pasienter som har idrettsskader som golfalbue, tennisalbue eller hamstringsstrekk (seneskade eller senebetennelse på baksiden av låret). Den administreres også til pasienter som opplever smerter i bløtvev og bindevev (fascia), for eksempel forårsaket av plantar fascitt (plantar hælsmerte) – en smertefull tilstand som gir smerter i undersiden og framsiden av hælene på føttene.

 

2. Hvordan Fungerer Trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling ble utviklet i Tyskland på slutten av 1960-tallet. Forskere begynte å studere effekten av trykk-/sjokkbølger på menneskekroppen, og oppdaget at disse påvirket ulike deler av kroppen på forskjellige måter. På dette tidspunktet ble den for det meste brukt til å bryte opp smertefulle nyresteiner, slik at det er lettere for pasientene å få ut nyresteinen.

 

– Stimulerer nye Reparasjonsprosesser

Noe senere begynte forskere å studere effekten av trykkbølgebehandling på bløtvevsskader og seneskader. Trykkbølgebehandlinger fungerer ved å sende sjokkbølger med energi til det skadde området. Disse bryter ned skadet vev og arrvev, som igjen stimulerer regenerering av nytt, friskt vev.

 

Trykkbølgebehandling kan brukes til å:

 • Øke sirkulasjonen rundt skadet bløtvev
 • Stimulere reparasjon i et område som har ‘stoppet opp’
 • Bryte ned forkalkede avleiringer (som seneforkalkninger)
 • Stimulere celler som danner nytt beinvev, muskler og bindevev
 • Redusere smerte ved å overstimulere nerveender i det berørte området
 • Redusere forekomsten av biokjemiske smertesendere (substans P)

 

Trykkbølgebehandling er en moderne behandlingsform for seneskader og senebetennelser. Det kan medføre noe ubehag underveis i behandlingen, men moderne trykkbølgeapparater gjør ikke like vondt som de gjorde før i tiden.

 

– Vondtklinikkene: Vi Tilbyr Effektiv Trykkbølgebehandling

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av seneskader og senebetennelser. Vi jobber alltid målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

3. Fordeler ved Trykkbølgebehandling

Bruken av trykkbølgebehandling har blitt langt vanligere siden behandlingen ble oppfunnet for mer enn 50 år siden, og forskere fortsetter stadig å oppdage nye måter å bruke trykkbølger for å hjelpe pasienter med å håndtere smerte og regenerere vev. Hvis du plages av muskel- og skjelettlidelser, kan du ha nytte av ekstrakorporeal sjokkbølgebehandling på følgende måter:

 

 • Den er ikke-kirurgisk

Du kan fortsette å leve tilnærmet som normalt mens du får trykkbølgebehandling for plantar fasciitt, seneskader eller tennisalbue, i stedet for å sette av tid til en invasiv langvarig kirurgisk behandling. Man begynner vanligvis med en prøveperiode på fire behandlinger. Dersom det ikke er noen forbedring etter behandlingene, vil du få hjelp til å revurdere om dette er riktig behandling for tilstanden din.

 

 • Raskere Tilbake til Jobb og Idrett

Trykkbølgebehandling kan også kombineres med et fysioterapiprogram for å få en pasient med skader tilbake i jobb – eller for å kunne komme raskere tilbake til favorittidretten sin. Det er en ideell behandling for idrettsutøvere som ennå ikke ønsker eller trenger kirurgi for kroniske smerter eller skader. Kirurgi kan også være ekstremt dyrt hvis man må ta det privat.

 

 • Kroniske Skader kan Tilheles

Den kan bidra til at langvarige skader leges. Enhver form for seneskade (tendinose) eller senebetennelse  (tendinitt) kan medføre at du ikke kan gå på jobb på flere uker. Uansett kan denne typen murrende (og noen ganger alvorlige) smerten begrense mulighetene dine til både hobbyer og jobb. Hvis senene dine er skadet, kan man først prøve andre fysikalsk behandlingsmetoder, men trykkbølge bør også vurderes.

 

 • Kan gi Tilhelingsgjennombrudd

Tilfeller av seneskader og bløtvevsskader som ikke responderer på vanlig behandling, kan skape frustrasjon hos både klinikere og pasienter. Plantar fascitt er et eksempel på en kronisk tilstand som kan være vanskelig å behandle, og som ofte medfører store smerter for pasienter. Trykkbølgebehandling tilbyr behandling på et mellomnivå som kan hjelpe bløtvev regenerere. I USA har trykkbølgebehandling også blitt FDA-godkjent som behandling for tennisalbue og plantar fascitt.

 

4. Bivirkninger ved Trykkbølgebehandling

Det er ingen grunn til å forvente mange bivirkninger når du gjennomgår trykkbølgebehandling. Tenk på prosedyren som noe lignende ultralyd – selv om du vil føle litt ubehag på behandlingsstedet. Dòg er det viktig at du bare får denne behandlingen av en kvalifisert kliniker (vanligvis fysioterapeut eller kiropraktor).

 

– Mindre Blåmerker og Ømhet kan Forekomme

Du kan legge merke til små blåmerker eller merkelige følelser på stedet der du ble behandlet. Det kan oppleves som stølhet og ømhet i området – og skyldes gjerne økt tilheling og vevsaktivitet i det behandlede området. Mer alvorlige bivirkninger er ikke normale, og bør kommuniseres til klinikeren din.

 

«Samme dagen som du mottar trykkbølgebehandling kan det være greit å ikke trene eller å gjøre for mye fysisk. Dette er fordi trykkbølgebehandlingen fysisk bryter ned skadevev, og kroppen da får en ekstra oppgave i form av å stimulere nytt, friskt vev.»

 

Trykkbølgebehandling bør heller ikke brukes:

 • Nær livmoren under graviditet
 • På ondartede svulster eller nærliggende vev
 • Nær hjernen eller hodet
 • I nærheten av lungene
 • På pasient med blødningsforstyrrelser

Hvis du har tendinopati (seneproblematikk) eller en bløtvevsskade som ikke responderer på annen konservativ behandling, tyder forskning på at trykkbølgebehandling kan være verdt et forsøk. Vi har gode resultater med trykkbølgebehandling her hos oss ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Om du velger trykkbølgebehandling i stedet for en annen type behandling er til syvende og sist opp til deg.

 

5. Fysioterapi mot Seneskader og Senebetennelse

Hos våre behandlere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, vil alltid rehabilitering – i tillegg til behandlingen – være en sentral komponent av behandlingsforløpet. Her vil klinikeren kartlegge funksjon og eventuelle restriksjoner i muskler, sener, ledd og nerver. De vil informere deg fortløpende om funn, og foreslå individualiserte behandlingsplaner og rehabiliteringsøvelser.

 

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot Seneskader i Skulderen

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølge kan brukes mot skulderplager. Trening med strikk er en trygg og god måte å trene på dersom du har senebetennelse i skulderen.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

 1. Mani-Babu et al, 2014. The effectiveness of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: a systematic review. Am J Sports Med . 2015 Mar;43(3):752-61.

 

Artikkel: Trykkbølgebehandling for Sener (Seneskader og Senebetennelser)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.