Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet

Forstuet ankel (overtråkk): Symptomer, behandling og varighet

En forstuet ankel, også kjent som et overtråkk, innebærer skade eller strekk på en (eller flere) av ankelens tre hovedligamenter på utsiden av ankelen (inversjonsovertråkk). Ankelen er en utrolig viktig funksjon, så slike skader bør alltid tas på alvor – da det å ignorere skaden kan, i verste fall, gi grunnlag for kronisk ankelinstabilitet og smerter.

Ankelleddet forbinder foten med leggen. Tre ligamenter på utsiden av ankelen, også kalt leddbånd, holder ankelleddet på plass. En forstuet ankel er når ett av disse leddbåndene er strukket for langt eller revet i stykker. Når disse er involvert kalles dette for inversjonsovertråkk – som er den vanligste formen for overtråkk. Vi har også et hovedligament på innsiden av ankelen (deltoideusligamentet).

Tips: Nederst i artikkelen viser vi fram en video med et godt treningsprogram for ankelstabilitet. Husk også ta RICE-prinsippet og ankelstøtter er viktig med ankelforstuinger.

– Forskjellen på inversjonsovertråkk og eversjonsovertråkk

I denne artikkelen vil du se at vi snakker primært sett om inversjonsovertråkk – altså forstuing av et eller flere leddbånd på utsiden av ankelen. Dette er det langt vanligste av de to typene overtråkk, da et eversjonsovertråkk hovedsakelig forekommer innen idrett (når vi blir stemplet eller taklet på utsiden av ankelen for eksempel). Det er blant annet svært vanlig innenfor basket, og dette er en av skadene vi ønsker å forebygge med vår fysikalske samarbeidsavtale med Eidsvoll Basket.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ankelskader og fotsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Oversikt – I guiden her vil du lære mer om:

  1. De 3 hovedligamentene i ankelen (Leddbåndene)
  2. Gradering av ankelforstuinger (Grad 1 – 3)
  3. Årsaker til forstuet Ankel
  4. Risikofaktorer for overtråkk
  5. Symptomer og kliniske tegn ved ankelforstuinger
  6. Diagnostisering
  7. Behandling
  8. Fysioterapi mot overtråkk
  9. Trening og øvelser mot forstuet ankel

1. De 3 hovedligamentene i ankelen (Leddbåndene)

[Figur 1: Ankel og fot sett fra utsiden (lateralt). Bilde: Wikimedia]

På illustrasjonen ovenfor ser vi altså ankelen fra utsiden. De tre ligamentene som kan skades eller strekkes ved forstuing er:

1. Calcaneofibularligamentet

Dette leddbåndet forbinder hælbenet, calcaneus, med ytre skinnebein – også kjent som fibula.

2. Fremre talofibularligamentet

Leddbånd som fester, og stabiliserer, fra talus (vristbeinet i fotroten) til fibula (ytre skinnebein). Dette er det svakeste av de tre leddbåndene – og er dermed ligamentet som er mest skadeutsatt. På engelsk heter det anterior talofibular ligament.

3. Bakre talofibularligamentet

Dette leddbåndet fester inn mot bakre del av talus (vristbeinet) og bakre del av ytre skinnebeinet.

– Ta ankelskader på alvor

Hvis du har skadet ankelen, og mistenker at du har skadet et eller flere leddbånd, bør du få skaden vurdert tidlig. Tidlige sirkulasjonsøvelser, nedkjøling (de 2-3 første dagene), belastningsstyring og riktig avlastning kan være essensielt for at leddbåndene gror optimalt og riktig. Våre behandlere jobber aktivt med idrettsutøvere – og kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av ankelskader.

2. Hvor alvorlig er overtråkket (3 graderinger)?

Forstuede ankler deles inn fra grad 1 til grad 3. Etter en evaluering vil klinikeren kunne si deg hvilken gradering din skade faller inn i. Disse tre graderingene innebærer:

Mild ankelforstuing (grad I)

Ett eller flere av leddbåndene dine er forstrukket, men ikke avrevet. Ankelen føles fortsatt stabil. Du kan ha noe smerter og stivhet, men vanligvis ikke blodutredelser.

Moderat ankelforstuing (grad II)

Ett eller flere leddbånd er delvis revet. Foten er ikke helt stabil, og du kan ikke bevege den så mye som vanlig. Du har hevelse og moderat smerte.

Alvorlig ankelforstuing (grad III)

Ett eller flere leddbånd er helt avrevet (total ruptur), og ankelen din er ustabil. Du har mye smerter og kan ikke bevege den eller belaste den. Slike skader gir ofte grunnlag for betydelige hevelser, blodutredelser (blåmerker) og instabilitet i ankelen.

Varighet av ankelforstuinger

Et mildt overtråkk vil vanligvis bli bedre i løpet av noen få uker. Et moderat overtråkk vil ta lenger tid – vanligvis 1-3 måneder. Her er det også viktig å huske på at man har høyere risiko for å skade seg igjen i månedene etter skaden. Så utvis hensyn.

Altfor mange tar ikke ankelforstuinger på alvor – noe som fører til at de belaster området for mye, for tidlig – og dermed kanskje skader leddbåndene ytterligere. En direkte konsekvens av dette, kan innebære et lengre skadeforløp og kroniske komplikasjoner (ikke fullstendig tilheling for eksempel).

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med ankelskader og fotsmerter

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ankelskader, idrettsskader og fotsmerter. Vi jobber alltid målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

3. Årsaker til forstuet ankel

Som du så på illustrasjonen som viser inversjonsovertråkk versus eversjonsovertråkk – så ser du at førstnevnte skyldes når ankelen faller/ruller ut mot utsiden (og fotbladet peker innover). Alt som strekker ankelens strukturer mer enn de er vant til, kan gi skader på leddbånd (og muskelfester). Eksempler hvor dette kan skje, inkluderer blant annet:

  • Feiltråkk når du løper eller går
  • Tråkker ned på en ujevn overflate, slik som et hull eller fordypning
  • Blir tråkket på eller taklet

Overtråkk kan for eksempel skje når du spiller basketball, hopper for å ta imot en retur og lander uventet på toppen av en annen spillers fot. Forstuede ankler er også vanlige innenfor håndball og fotball.

4. Risikofaktorer for overtråkk

Noen mennesker har større risiko for å forstue anklene. Kvinner, barn og tenåringer har en tendens til å få flere forstuinger. Du kan også ha høyere risiko hvis du:

  • Spiller sport, spesielt på en innendørs bane
  • Har balanseproblemer
  • Bruk av høye hæler eller sko som ikke passer godt
  • Har svake eller stive ankler, for eksempel på grunn av en tidligere skade

Alle som driver med idrett (og løping generelt) bør også ta vare på anklene sine. Det tar ikke lang tid å gjennomføre et ankelstabilitetsprogram noen få ganger i uken. Gevinstene kan være usynlige, men det kan også være det som gjør at du ikke må slutte med idretten du elsker. Altfor mange må slutte med fotball, håndball og friidrett grunnet ankelskader.

«Husk at anklene må være forberedt på nye utfordringer. En av de aller vanligste årsakene til ankelskader er at man starter med en idrett man ikke har bedrevet på flere år – og dermed er ikke leddbåndene vant til å strekke seg som tidligere. Resultatet kan innebære et raskt comeback – og en rask tilbaketrekning (med skoene på hylla).»

5. Symptomer ved en forstuet ankel

Symptomer og kliniske tegn ved et overtråkk vil variere basert på hvilke leddbånd som er skadet – og i hvilken grad de er skadet (grad 1 til 3). Ved forstuinger vil det også forekomme hevelser, og dette kan skape både problemer og smerter. Symptomer vil ofte inkludere, basert på skadeomfanget, flere av disse:

Hevelse, blodutredelse og blåmerker

En grad 1 forstuing, som bare involverer en forstrekking av ligamentene, vil vanligvis ikke gi noen større hevelse eller blodutredelser. Dette forekommer dòg i grad 2 og grad 3 forstuinger – hvorav særlig sistnevnte vil hovne opp temmelig mye, og ofte være umulig å vektbelaste. Det kan faktisk være så hovent at du kan trykke på området med fingeren og legge igjen et inntrykk.

Smerter i ankelområdet

Nervene dine er mer følsomme etter en forstuing. Ledd gjør vondt og kan føre til bankende smerter. Det er ofte verre når du trykker på den, beveger foten på bestemte måter, går eller står. Dette skyldes også den økte væskeansamlingen i ankelen, i forbindelse med at kroppen aktivt fører sirkulasjon inn i skadeområdet. Dette er en naturlig reaksjon – men hevelsen kan, i de fleste tilfeller, bli litt vel sterk – og man må derfor forsøke å kjøle ned området tidlig, og få ankelen lagt høyt i en hvilestilling (RICE-prinsippet).

Rødlighet og varmeutvikling

En forstuing fører til at mer blod strømmer til området, som resulterer i at området blir mer rødlig i fargen – og varmere ved berøring.

Instabilitet

Leddet kan føles svakt eller overbevegelig når leddbåndet er helt avrevet (fullstendig ruptur). En kliniker vil kunne evaluere leddutslaget i ankelen, og også basert på andre undersøkelser, gi deg en mistenkt gradering på skadeomfanget.

Problemer med å gå og vektlegge

En forstuing kan begrense hvor mye du kan bevege ankelen og legge vekt på foten. Særlig i starten vil hevelsen kunne legge trykk mot nerver på innsiden og utsiden av ankelen – som gjør smertene tydeligere.

Større ankelskader bør vurderes raskt

Noen skader er mer alvorlige enn andre – og dette gir også ofte utslag i større smerteomfang og symptomer. Dersom personen som er skadet melder om sterke smerter bør skaden vurderes på legevakt, da man også må utelukke beinbruddskader. I tillegg til dette bør ankelskader, hvor personen ikke klarer å legge vekt på foten, vurderes så raskt som mulig. Ved Vondtklinikkene har vi såkalte akutt-timer for vurdering av slike skader.

Tidlig avlastning er viktig

Få støttet opp ankelen og påfør en stor gjenbrukbar kjølepakning. Hvis personen har problemer med å vektlegge foten, bør hen få støtte av andre eller få krykker. Deretter bør personen få foten høyt og hvile.

Tips: Stor gjenbrukbar Kjølepakning med Festebånd (Lenken åpner i nytt leservindu)

Å ha en gjenbrukbar kjølepakning (med tilhørende festebånd) er alltid smart, da du aldri vet når du vil få et akutt behov for den.

Nedkjøling etter ankelforstuinger er særlig viktig de første 72 timene (3 døgn). Du forsøker da å kjøle ned ankelen, 4-5 ganger om dagen, med cirka 10-15 minutter på, deretter 20 minutter av, før du gjentar en gang til. Spre dette utover dagen. Å holde en kuldepakning på plass kan være skikkelig knot, men denne utgaven som faktisk har et festebånd er lett å ta i bruk på riktig plass.

«Det viktigste er at man alltid tar en grundig vurdering når det kommer til ankelskader. Våre klinikere er alltid her for å veilede og hjelpe deg.»

6. Diagnostisering av forstuet ankel

Våre klinikere vil kunne evaluere omfanget av skademekanismene i ankelen din. Basert på funksjonelle undersøkelser, historietagning og tester – vil man kunne sette en mistenkt gradering, samt hvilke ligamenter som er involvert. I tillegg til dette vil klinikeren vanligvis også undersøke legg og akillessenen for å se at ikke den er involvert i skaden.

– Bildediagnostisk vurdering

Våre behandlere har henvisningsrett til både røntgen, CT og MR undersøkelse. Ved forstuet ankel er det særlig MR undersøkelse som kan være mest aktuelt, men i de aller fleste tilfeller klarer man seg uten. Slike undersøkelser er primært sett til de mest alvorlige forstuingene og ankelskadene.

7. Behandling av forstuet ankel

Avlastning, nedkjøling og hvile er det viktigste i starten. Ved slike skader baserer man seg på det vi kaller RICE-prinsippet. Dette står for:

  • Hvile (Rest): Sørger for at du ikke skader ankelen igjen eller legger unødig stress på betent vev. En ankelstøtte kan ta presset av leddet.
  • Is (Ice): Er den viktigste behandlingen de første 72 timene. Sett den gjenbrukbare kjølepakningen på ankelen for å dempe hevelse, rødlighethet og varmeutvikling. Det kan forhindre unødvendig stor hevelse hvis du gjør det raskt nok etter en skade.
  • Kompresjon (Compression): Kan holde hevelsen nede. Bruk en elastisk støtte til hevelsen går ned (se eksempel nedenfor).
  • Høyde (Elevation): Å ligge med foten høyt vil hjelpe kroppen din til å absorbere ekstra væske. Det er best å støtte ankelen opp slik at den er høyere enn hjertet ditt, som med en lenestol eller lignende.

Du skal altså starte med disse umiddelbart etter en ankelskade. Vi tilråder også å få skaden utredet, da det ofte er positivt å komme i gang med tidlig fysioterapi og sirkulasjonsøvelser, for å få raskest mulig tilheling. Betydelige ankelskader kan også gi behov for krykker i en periode.

Tips: Elastisk ankelstøtte, one size (Lenken åpner i nytt leservindu)

Den store fordelen med en elastisk ankelstøtte er at du selv velger hvor stramt du fester den. Dette innebærer at det blir lettere å bruke den i tidligere faser, da man kan ta hensyn til hevelsene ved å bare stramme den mindre. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

8. Fysioterapi mot forstuet ankel og ankelskader

En forstuet ankel har større sjanse for å bli skadet igjen, så gjør det du kan for å redusere risikoen. Hold anklene sterke og fleksible. En fysioterapeut kan hjelpe deg med å sette opp et tilpasset styrkeprogram.

– Redusere smerter og hevelser

Ved mild ankelforstuing er de første hovedmålene for fysioterapi å redusere smerte og hevelse, samt beskytte leddet og dets leddbånd fra ytterligere skade. Du bør se en god effekt i løpet av 14 dager. Når det gjelder kronisk ankelforstuing, fokuserer målene for fysioterapi på å redusere smerte og ødem, samt gjenopprette funksjonell bevegelse og stabilitet. En langvarig ankelskade vil ta lenger tid – opp mot 12 uker rehabiliteringsterapi. Vi tilbyr også anti-inflammatorisk laserterapi som kan hjelpe deg. Behandling med laser har dokumentert positiv virkning på ankelskader og forstuinger – ved å redusere væskeansamling og stimulere reparasjon.¹

9. Trening og øvelser mot ankelforstuing

Øvelser og trening vil være basert på omfanget av skaden. I starten er det hvile og avlastning som gjelder, men etterhvert som du blir bedre vil du raskt gå over til sirkulasjonsøvelser og andre treningsøvelser. Dette kan også inkludere balansetrening.

VIDEO: Øvelser for forstuet ankel

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram flere øvelser som kan brukes for å trene opp ankler og fotvristen. Disse øvelsene er, som du ser, tilsiktet å starte etter den akutte fasen av skaden. Det er alltid viktig å evaluere om du er i riktig fase av tilhelingen før du starter med øvelsene.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse)

«Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder

  1. Stergioulas et al, 2004. J Clin Laser Med Surg . 2004 Apr;22(2):125-8. Low-level laser treatment can reduce edema in second degree ankle sprains.

Artikkel: Ankelforstuing (Overtråkk)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *