Den Store Smerteguiden (Klassifisering og Årsaker)

Den Store Smerteguiden (Klassifisering, Typer og Årsaker)

Smerter er et av kroppens viktigste kommunikasjonsverktøy. Tenk på hva som ville skje hvis du ikke følte noe når du la hånden på en varm komfyr. Smerte er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt og krever din oppmerksomhet.

Men smerte, enten det kommer fra en sår muskel, et brukket bein eller en langvarig sykdom – er også noe som oppleves som ubehagelig, både fysisk og emosjonelt. Smerter har mange årsaker, og folk reagerer på det på forskjellige måter. Smerten du presser deg gjennom kan være uutholdelig for noen andre.

 

Tips: Nederst i artikkelen viser vi deg en video med øvelser som kan hjelpe deg med å redusere muskulære spenninger i ryggen og nakken.

 

Klassifisering av de Ulike Smertetypene

Selv om smerteopplevelsen er forskjellig fra person til person, er det mulig å gruppere smertetypene. I denne smerteguiden vil du se en oversikt over smertetypene og hva som gjør dem forskjellige fra hverandre.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i ledd, nerver og muskler. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Akutt Smerte og Kronisk Smerte

Det er flere måter å klassifisere smerte på. Den ene er å skille den inn i akutt smerte og kronisk (langvarig) smerte. Akutt smerte oppstår vanligvis plutselig og varer i en begrenset periode. Noen typer skade på vev – som bein, muskler eller organer – forårsaker ofte akutt smerte. Når smerten oppstår, kan det forårsake angst eller andre følelsesmessige problemer.

 

Kroniske Smerter er Vanskelige å Lindre

Kroniske smerter varer lenger enn akutte smerter. Kronisk smerte kan ofte være vanskelig å lindre, fordi smerten kan motstå tradisjonell smertebehandling. Kroniske smerter er vanligvis knyttet til en langvarig sykdom, for eksempel slitasjegikt. I noen tilfeller, slik som med fibromyalgi, er smerte en av hovedsymptomene på tilstanden. Kronisk smerte kan være et resultat av skadet vev, men veldig ofte ligger det nerveskader bak i tillegg.

 

Når Smertene Bryter Gjennom: Gjennombruddssmerter

Både akutte og kroniske smerter kan være overveldende. Omtrent 70 % av personer som regelmessig tar medisiner for kroniske smerter har det som kalles gjennombruddssmerter. Dette er oppblussing av smerte som forekommer selv når du tar smertestillende medikamenter regelmessig. Noen ganger kan gjennombruddssmerter komme ut av det blå, eller det kan utløses av noe som tilsynelatende er en bagatell, for eksempel når man snur seg i sengen. Noen ganger kan det skje når smertestillende medisiner mister sin effekt, før det er tid for neste dose.

 

Andre Smerteklassifiseringer

vondt-i-midtre-del-av-ryggen

  • Nociseptive Smerter
  • Nevropatiske Smerter
  • Smertesyndromer
  • Psykogene Smerter

Smerte er oftest gruppert etter hvilken type skade som forårsaker den. De to hovedtypene er smerte forårsaket av vevsskade (også kalt nociseptiv smerte) og smerte forårsaket av nerveskade (også kalt nevropatisk smerte). En tredje kategori er psykogen smerte: dette er smerte som påvirkes av psykologiske faktorer. Psykogen smerte har oftest en fysisk opprinnelse, enten i vevsskade eller nerveskade, men smerten blir verre eller varer lenger på grunn av ting som frykt, depresjon, stress eller angst.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Leddsmerter og Muskelplager

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

Muskelsmerter og Leddsmerter

Smerte er også klassifisert etter typen vev som er involvert eller av den delen av kroppen som er berørt. Smerte kan for eksempel refereres til som muskelsmerter eller leddsmerter. Visse typer smerte omtales som syndromer. For eksempel refererer myofascielt smertesyndrom til smerter som starter i triggerpunkter i kroppens muskler.

 

Smerter forårsaket av vevsskade

De fleste smerter kommer fra vevsskade – når kroppens vev er skadet. Skaden kan være på ledd, nerver, bløtvev eller muskler, eller det kan komme fra en fysisk skade, som et kutt eller et brukket bein. Smerten du føler kan være verkende, et skarpt stikk, eller bankende. Den kan komme og gå, eller den kan være konstant. Du kan føle smerten bli verre når du beveger deg eller ler. Noen ganger kan selv det å puste dypt forsterke smertefølelsen.

 

– Akutte Vevsskader

Smerter fra vevsskade kan være akutte. For eksempel skjer idrettsskader som en forstuet ankel eller skader på stortåen ofte når bløtvev er skadet. Det kan også være kronisk, som leddgikt, fibromyalgi eller kronisk hodepine.

 

Smerter forårsaket av nerveskade

Prolaps i Ryggen - Avklemming av L3 nerveroten

Nerver fungerer som elektriske kabler som sender signaler – inkludert smertesignaler – til og fra hjernen. Skader eller irritasjon på nerver kan forstyrre måten disse signalene sendes på.  Nerveskader kan forårsake smertesignaler som ikke fungerer slik de skal. For eksempel kan du føle at hånden din brenner, selv om det ikke er varme til stede.

 

– Sentralnervesystemet og Perifere Nerver

Smerter kan skyldes skade på sentralnervesystemet, som består av hjernen og ryggmargen, eller det kan komme fra skade på perifere nerver, altså nervene i resten av kroppen som sender signaler til sentralnervesystemet. Sykdommer som diabetes kan skade nerver. Smerter forårsaket av nerveskade – nevropatisk smerte – beskrives ofte som brennende eller stikkende. Noen mennesker beskriver det som et elektrisk støt. Andre sier det er som nåler og eller beskriver en stikkende følelse. Noen mennesker med nerveskader er ofte svært følsomme for temperatur og berøring. Bare en lett berøring, som å komme borti et laken, kan utløse smerten.

 

Smerteguiden: 4 Typer Kroniske Nevropatiske Smertetilstander

Ofte er nevropatisk smerte kronisk. Eksempler på smerte forårsaket av skadede nerver inkluderer:

  • Sentral smerte: Denne kroniske smerten starter med skade på sentralnervesystemet. Skaden kan komme fra slag, multippel sklerose, svulster eller flere andre tilstander. Smerten – som vanligvis er konstant og kan være svært kraftig – kan påvirke en stor del av kroppen eller mindre områder, som hender eller føtter. Bevegelse, berøring, følelser og temperaturendringer kan ofte gjøre smerten verre.
  • Komplekst regionalt smertesyndrom: Dette er et kronisk smertesyndrom som kan følge en alvorlig skade. Smerten beskrives som en konstant brennende følelse. Andre symptomer er uvanlig mye svette, endringer i hudfarge eller hevelse der smerten er.
  • Diabetisk nevropati: Diabetes forårsaker nerveskader som påvirker føtter, ben, hender eller armer. Det kan føles som en brennende, stikkende eller prikkende smerte.
  • Trigeminusnevralgi: Betennelse i en nerve i ansiktet som gir smerter beskrevet som svært kraftige og lynaktige. Det kan skje i leppene, hodebunnen, pannen, øyet, nesen, tannkjøttet, kinnet og haken på den ene siden av ansiktet. Berøring av visse områder eller til og med små bevegelser kan utløse smerten.

 

«Meningen med denne smerteguiden var å gi deg som pasient en bedre forståelse for hvor komplekse og omfattende smerter egentlig er.»

 

Egentiltak og Øvelser mot Smerter

Som du forstår utifra denne smerteguiden – så er det å aktivt motarbeide smertene veldig viktig. Regelmessig bevegelse, trening og aktive egentiltak for å forbedre egen fysikalsk helse kan gi store, positive helsegevinster. Noe av det viktigste er også å finne treningsformer og tiltak som man liker – og har motivasjon for å gjøre regelmessig. Massasje og fysikalsk behandling kan også hjelpe deg.

Tips 1: Akupressurmatte (lenken åpner i nytt vindu)

Å ta seg tid til egentid og tilhørende avspenning er essensielt. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan en akupressurmatte kan lindre spenninger.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Stramme Ryggmuskler

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram med fem øvelser mot stramme muskler i rygg og nakke.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Artikkel: Den Store Smerteguiden

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.