Smerter og Nummenhet i Beinet

Prolaps i Ryggen - Avklemming av L3 nerveroten

Smerter og Nummenhet i Beinet

Er du rammet av smerter og nummenhet i beinet? Det kan være flere ulike årsaker til dette, og det er viktig å finne den riktige diagnosen for å kunne gi optimal behandling.

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi god kompetanse innen utredning, undersøkelse og behandling av smerter og nummenhet i beinet. Avhengig av hva årsaken er, så kan man oppleve at smertene og nummenheten følger visse mønstre – bedre kjent som dermatomer eller refererte smerter.

 

Smerter i det ene beinet, eller visse tilfeller, i begge beina, kan rangere fra episodiske til konstante smerter. De kan også føles verkende, pulserende, skarpe eller brennende av smertekarakter. Nummenhet derimot blir ofte beskrevet av pasient som en isende følelse eller, rett og slett, mangel på følelse i visse områder av beinet. Våre offentlig autoriserte klinikere vil kunne hjelpe deg med utredning og behandling av din problematikk. Våre terapeuter innehar også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning og spesialister.

 

Denne artikkelen er skrevet av vårt dyktige tverrfaglige team – som du kan lese mer om her.

 

Godt råd: Nederst i artikkelen finner du også en treningsvideo med øvelser mot smerter i beina.

 

I denne artikkelen vil du blant annet få svar på:

 • Årsaker: Hvordan Oppstår Beinsmerter?
 • Symptomer ved Beinsmerter
 • Behandling av Beinsmerter

+ Behandlingsmetoder

+ Egentiltak

 • Øvelser mot Smerter og Nummenhet i Bein og Føtter (inkludert TRENINGSVIDEO)

 

Årsaker: Hvordan Oppstår Beinsmerter?

Smerter nedover eller i beinet kan skyldes årsaker i lavryggen, bekkenet, eller et lokalt problem i selve beinet ditt. Vanlige funksjonelle årsaker til smerter i et eller begge bein inkluderer:

 • Ryggnervekompresjon
 • Spinal Stenose
 • Bekken og Hofteproblemer

 

Ryggnervekompresjon eller irritasjon

En av de vanligste årsakene til smerter i beinet, leggen og / eller foten, stammer fra nerveirritasjon i lavryggen. Avklemte nerver kan, i varierende grad avhengig av kompresjonen, føre til det vi kaller isjias. Altså avklemming av isjiasnerven. Dette oppstår vanligvis grunnet feilfunksjon i muskler og ledd i lavryggen eller bekkenet, men kan også skyldes lokal nerveirritasjon i beinet. En sjelden tilstand, Cauda Equina Syndrom, innebærer en total kompresjon av nervene som skal ned i beina – og kan føre til akutt svikt i beina (svakhet), blære og sfinkterproblemer, samt betydelig nummenhet og smerte i begge beina samtidig.

 

Spinal Stenose

En innsnevring av selve spinalkanalen, enten i ryggen eller i nakken (cervikal stenose), vil kunne gi symptomer i nervebanene nedenfor avklemmingen. Ved sentral spinal stenose vil man kunne oppleve smerter og nummenhet i begge beina samtidig.

 

Bekken og Hofteproblemer

Bekkenproblematikk, slik som bekkenlåsning, eller hoftediagnoser, inkludert hofteartrose, kan gi smerter i beina. Dersom det er tilhørende nerveirritasjon i tillegg til feilfunksjonen, så vil man også kunne oppleve nummenhet. En annen vanlig diagnose, som ofte forekommer sammen med bekkenlåsning, er piriformis syndrom – en tilstand hvor muskulaturen i setet blir så feilfunksjonell at den irriterer eller bidrar til å legge trykk på isjiasnerven.

 

Andre tilstander

Smerter i beina kan også skyldes lokal muskeloverbelastning, seneskader, sirkulasjonsproblemer og dehydrering (som kan føre til muskelkramper). Ofte ser vi at det gjerne er en kombinasjon av flere ulike årsaker som står bak problematikken. Hvis du har kjente hjerte og blodtrykksproblemer, så må du være ekstra påpasselig med å følge opp smerter i bein og legg hos fastlegen din – for å være på den sikre siden.

 

Symptomer ved Smerter og Nummenhet i Beina

Smerter og nummenhet kan oppleves via en rekke forskjellige symptomer. Det oppstår gjerne i kombinasjon av flere ulike symptomer, og kan også variere i intensitet. Noen av de vanligste, og hyppigst beskrevne, pasientsymptomene inkluderer:

 • Svakhet i Beina
 • Endret Følelse ved Berøring
 • Smerter i Føttene
 • Økt Smerte ved Visse Stillinger og Aktiviteter

 

Svakhet i Beina

Ved irritasjon av nerver eller andre årsaker, kan man oppleve begrenset styrke i det påvirkede området. Ofte blir dette også beskrevet som at beinet kjennes tungt ut, og at visse bevegelser føles treigere og vanskeligere enn tidligere. Dette kan skyldes begrensede nervesignaler til de påvirkede musklene. Hvilken nerve – eller hvilke nerver (dersom det er flere) – som er påvirket, vil bestemme hvilke muskler som rammes. I illustrasjonen nedenfor, hentet fra vår guide om ryggprolaps, ser du hvordan ulike nerver fra ryggen (lumbal columna, bedre kjent som korsryggen), gir signaler til forskjellige deler av beina.

 

Dermatomer - Oversikt over hvordan ulike nervepåvirkninger kan gi følelseendringer i lår, bein og fot

Med andre ord vil nerveirritasjon i laveste nivå i ryggen, L5-S1, kunne påvirke signaler ned i hele beinet og ut i foten. Våre klinikere vil gjennomføre spesielle funksjonelle undersøkelser for å kartlegge hvilken nerve som er irritert eller avklemt – og selve årsaken.

 

Endret Sensorisk Følelse

Nervesystemet inneholder både motoriske og sensoriske nerver. De motoriske sender signaler til muskulaturen vår, og de sensoriske innhenter informasjon fra berøring. Grunnet dette kan en irritert nerve medføre prikking, en følelse av ising, verking, brenning, sviing og / eller nedsatt følighet ved berøring.

 

Smerter i Føttene

Mange tror at dersom man har vondt i føttene, så må du skyldes lokale årsaker, men sånn er det ikke nødvendigvis. Faktisk er det veldig vanlig at smerter i legger og føtter har en involvering fra rygg, bekken eller hofte. Selvfølgelig har vi også karakteristiske tilstander som gir smerter i føttene, for eksempel plantar fascitt (smerter på undersiden av foten, i framkant av hælbenet), hælspore og muskulære fotsmerter.

 

Økt Smerte ved Visse Stillinger og Aktiviteter

Merker du at smertene i beina og føttene blir verre når du er i visse stillinger? For eksempel når du sitter (les også: Vondt i Ryggen når jeg Sitter)? Det kan skyldes kompresjon av visse nerver i korsryggen eller i bekkenet. Når vi sitter er det nemlig slik at vi får trangere plassforhold inne i ryggen, og dermed kan det oppstå nerveavklemming. Andre føler økte smerter når for eksempel går i trapper.

 

Behandling av Smerter og Nummenhet i Beina

Kiropraktikk

All behandling ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er tilpasset til den enkelte pasienten. Behandlingen baserer seg på en klinisk og funksjonell undersøkelse utført av våre offentlig godkjente klinikere med omfattende kompetanse og erfaring. Ved behandling av smerter og nummenhet i beina er det, naturlig nok, essensielt å finne ut av årsaken til symptombildet. Hvis årsaken viser seg å stamme fra rygg, bekken og hofte, så blir behandlingen primært siktet inn mot dette området. Dersom årsaken er mer lokalt, for eksempel i lår eller legg, så tilpasses behandlingen etter dette.

 

Vanlige behandlingsmetoder vi gjerne benytter oss av ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi mot smerter og nummenhet i beina:

Det er også viktig å nevne at våre klinikere gjerne benytter seg av en kombinasjon av ovenstående teknikker. I tillegg til også å instruere i tilpassede hjemmeøvelser basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen. Du kan lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene på klinikken vår ved å klikke på lenkene ovenfor.

 

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell – dette er et kvalitetsstempel som innebærer spesielle rettigheter og beskyttet tittel. De to yrkene i Norge med særegen muskuloskeletal ekspertise og offentlig autorisasjon er kiropraktor og fysioterapeut (inkludert MT).

 

Tips – Egentiltak: Halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

Våre pasienter spør oss ofte om hvordan de kan tilpasse hverdagen bedre for ryggen og bekkenet. Et særskilt godt egentiltak kan være en investering i det vi kaller en halebeinspute. Hovedfordelene med en slik sittepute er mindre kompresjonskrefter mot lavrygg og bekkenet når vi sitter. Puten hjelper til med å fordele kreftene på en bedre måte – slik at vi får en mer ergonomisk sittestilling. Trykk på bildet ovenfor eller lenken her hvis du ønsker å lese mer om denne spesialdesignede sitteputen.

 

Øvelser mot Smerter og Nummenhet i Bein og Føtter (inkludert video)

For å gi tilpassede øvelser mot smerter og nummenhet i beinet, så må man kjenne årsaken. Derfor har vi, ved valg av de to treningsvideoene nedenfor, tatt oss den friheten å gå utifra at symptomene skyldes lokale muskulære årsaker i lår og legg eller trange nerveforhold. Første videoen viser deg hvordan man kan benytte en skumrulle for å bearbeide og jobbe med muskulaturen i beina. Den andre videoen jobber mer inn mot trange nerveforhold i rygg og bekken.

 

VIDEO: 5 Skumrulleøvelser mot Vonde Bein og Legger

I videoen benyttes en skumrulle. Disse finnes i forskjellige variasjoner.

VIDEO: Øvelser mot Trange Nerveforhold i Ryggen

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for ditt smertebilde.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en time for problemet ditt?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-sideHvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også lese mer om våre klinikere her.

Med de beste ønsker om god helse,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
14 replies
 1. Vidar
  Vidar says:

  Hei! Jeg sliter med mine føtter! De virker nummene og kalde, men det er bare at det føles ut som skjelettet i føttene er iskaldt. Føttene er ikke kalde. Nå begynner det å spre seg oppover leggene også! Dette gjelder for begge føttene!

  Svar
  • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
   Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

   Hei Vidar,

   Kjenner du deg igjen i noen av de andre symptomene i artikkelen? Vi råder deg uansett til å få det undersøkt og utredet. Særlig ettersom du også melder om at det ser ut til å forverre seg – og nå også går oppover i leggene.

   Vennlig hilsen,
   Alexander (Klinikkleder)

   Svar
  • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
   Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

   Så kjedelig å høre, Steinar! Vi er her dersom du ønsker utredning av smertene. Våre klinikere, både kiropraktorer og fysioterapeuter, jobber daglig med undersøkelse, behandling og rehabilitering av fotsmerter – også mer krevende kasusistikker.

   Vennlig hilsen,
   Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

   Svar
 2. Vidar
  Vidar says:

  Hei. Jeg fikk hjerneinfarkt i hjernestammen for 2 år siden. Mista balansen i venstre bein. Å nervesystemet ble påvirket i høyre. Har fått igjen mye av balansen. Men nervesystemet er ikke bra. Det brenner, svir og stikker. Også nummen. Dette er på innsiden av beinet, fra lysken og helt ned i foten. Legen finner ikke ut noe eller gjør hvertfall ikke noe. Hva kan være årsaken til disse smertene? Mvh vidar

  Svar
  • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
   Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

   Hei Vidar!

   Så kjedelig å høre om infarktet ditt. Våre klinikere kan hjelpe deg med fysikalsk behandling – som blant annet retter seg inn mot å redusere trykk på nerver og nervesmerter. Dette kan i mange tilfeller gi smertelindring og funksjonell bedring.

   Vår fysioterapeut vil kan også være behjelpelig med å finne de riktige rehabiliteringsøvelsene for deg – i kombinasjon med gode fysikalske behandlingsteknikker rettet inn mot nerveområder og smertesensitive muskler.

   Vennlig hilsen,
   Teamet v/ Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

   Svar
 3. Sissel
  Sissel says:

  Hei! Har no i 2,5 år hatt smerter fra ett sted midt i korsryggen, men den kommer og går. Den er rett over hoftekammen, rompen og noen ganger i lysken. Kramper, nesten tannverksmerter og dårlig bevegelighet i dem i mange år. Dette i begge bein. Ingen medisiner hjelper mot det. Er ondt om eg ligger, sitter eller går. Har fått tung pust bare eg beveger meg litt og taleproblemer. Men de finner ikke noe. Tatt Ct av hofta. Smertene ødelegger hverdagen min. Det blir bare verre og verre etter som månedene går.

  Svar
  • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
   Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

   Hei Sissel! Forstår at såpass vedvarende og heftige smerter må være veldig hemmende for hverdagen og generell funksjon. Du melder at smertene kommer fra korsryggen og går videre ned i beinet, så det kan definitivt virke som at det er nerveavklemming eller nerveirritasjon som står bak smertene dine. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker at vi skal se nærmere på problematikken. I de aller fleste tilfellene, selv avanserte og kompliserte saker, finner vi ofte årsaken – og kan utifra det gi optimal behandling og rehabiliteringsøvelser.

   Vennlig hilsen,
   Teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

   Svar
 4. Helen
  Helen says:

  Hei. Operert for isjias og prolaps i 1990. Var veldig ung da. Nå er jeg 49. Har vært plaget med smerte i nedre del av rygg og utover/ned i venstre fot. Sporadisk (mest i voksen alder) til tider nesten sengeliggende. Mitt spørsmål til dere er: Har nå blitt satt på neurontin tabletter og bruker 12 stk hver dag – en tablett 300mg. Finnes det ikke nå anna (tabl/beh) som æi kan motta? En til to tabl pr dag kan jo vær ok+behandling.

  Svar
  • Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
   Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

   Hei Helen!

   Det høres jo virkelig ikke noe gøy ut. For det første vil jeg jo få anbefale regelmessig fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening. Her kan blant annet traksjonsbehandling, intramuskulær nålebehandling og laserterapi være gode behandlingsalternativer. Som jeg forstår av det du skriver er din dagsdose på 3600mg – iflg felleskatalogen kan man tolere en dagsdose opp mot 4800mg (https://www.felleskatalogen.no/medisin/neurontin-upjohn-eesv-561923). Men her er det også viktig å ta hensyn til egenvekt. All medikamentbruk skal være i regi av din fastlege/lege.

   Vi hjelper deg gjerne med fysikalsk utredning, moderne behandling og tilpassede rehabiliteringsøvelser.

   Vennlig hilsen,
   Teamet v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

   Svar
 5. John
  John says:

  Hei. Vondt i ryggen 2 dager. Nå på lørdag nummen og føler at jeg har konstant strøm + nummenhet i fra tæra og opptil mageregionen. søndag så spredde det seg til venstrebeinet også. Veldig ubehagelig å gå, beina svikter innimellom. Snakket med legevakt, de tror at det kan ligge en nerve i klem. Men har plutselig ikke så vondt i ryggen.
  Hva tror dere at det kan være?

  Svar
 6. May
  May says:

  Hei. Jeg ble operert i 2019 med netting og stifter i buken. Det gikk betennelse i stiftene med påfølgende sepsis og spondylodiskitt. Fikk behandling med antibiotika og smertestillende. Mistet også følelse i halve underliv og fot og ble operert på Ullevål hvor de fjernet absess fra hovednervene i ryggens høyre side. Smertene ble bedre og følelsen kom tilbake, Men jeg blir ikke bra på den siden nervene ble operert. Det har blitt mer smerter i nedre ryggen og har ofte kramper i den høyre foten. Det er også lite nervereaksjon ved høyre ankel. Jeg har vondt når jeg reiser meg opp fra stol, og vondt når jeg ligger. Å gå går veldig bra. Er det håp for meg?

  Svar
 7. Margrethe
  Margrethe says:

  Hei, først og fremst takk for fine informative artikler forståelige for folk flest og for at dere er aktive på denne måten. Det var årsaken til at jeg har faktisk tatt ett skritt frem, oppsøkt en kiropraktor, fått kartlagt problemet og fått behandling som virker, men jeg kunne ha gjort som de fleste som kommenterer denne artikkelen her og på Facebook, oppsøkt min fastlege. Jeg mener seriøst at kiropraktorer og fysioterapeuter som er offentlig godkjent helsepersonell i Norge burde ha vært inkludert i hver fastlege praksis med offentlig tilskudd fra staten på linje med fastleger. Kanskje man kunne hjelpe på den måten flere som ikke får hjelp fra fastlegen? Det er bare en tanke i en tid hvor man snakker om fastlegekrisen. Det er på tide at Helsedirektoratet og leger åpner øyne og anerkjenner kompetansen til kiropraktorer og fysioterapeuter. Nå vet jeg ikke hva kiropraktorer og fysioterapeuter tenker selv, men jeg er villig til å ta det videre.

  Svar
 8. Tove
  Tove says:

  Jeg fikk problemer med å gå for 6 år siden. Kjennes ut som jeg har ei reim rundt lårene. Derfor blir jeg sliten og må sette meg ned. Beina vil liksom ikke bære meg. Har blitt verre de to siste år og i fjor fikk jeg rullestol. Har vært på røntgen og MR, har forkalkninger nakke, rygg, hofter, knær og ankler men ingenting som tilsier at jeg skal ha slike problemer sier min lege. Så da er det ingen ting å gjøre med unntatt fysioterapi. Kan dere skjønne noe av dette. Er fortsatt til fysioterapi.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *