Alt du Bør Vite om Hofteartrose [Stor Guide]

Alt du Bør Vite om Hofteartrose [Stor Guide]

Gir hofteartrose deg smerter i hverdagen? Her i denne store guiden gir vi deg nyttig kunnskap om hva hofteartrose er – og hvordan det kan bedres.

Artrose innebærer leddslitasje. Det er en ikke-inflammatorisk tilstand vi assosierer med slitasje over tid eller traume – som særlig påvirker leddspalten og leddbrusken. Mange unngår å gjøre noe med hoftesmertene, da de har fått feilaktig beskjed om at det ikke kan gjøres noe med artrosesmerter i hoftene. Men sannheten er at dette er helt feil. Vi ser mange pasienter hvor denne avventende holdningen over lengre tid har ført til forverrede symptomer og smerter.

 

– Ta Tilbake Gleden ved Bevegelse

Ved å forbedre funksjonen kan man begynne å bruke hoftene riktig igjen. Manuell behandling har bevist effekt i forhold til mindre smerter, økt bevegelighet og hoftefunksjon (1). Studier har også vist økt livskvalitet og forbedret ganglag. Laserterapi kan også vise til smertereduksjon og mindre hoftestivhet (2). Ved å kombinere forskjellige behandlingsmetoder kan vi også ofte oppnå enda bedre resultater.

 

En meta-analyse, som er den mest validerte typen av forskning, konkluderte med at manuelle behandlingsteknikker av kne og hofteartrose var – overraskende for mange – mer effektivt enn trening (3). Hos oss ved Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi kombinerer vi behandlingen med tilpassede hjemmeøvelser for enda bedre resultater.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • Hva er Hofteartrose?

+ Ulike Stadier av Hofteartrose (Grad 0-4)

+ Skadevev i og Rundt Hofteleddet ved Artrose

+ Hvordan kan Våre Klinikere gi deg Bedre Hoftefunksjon?

  • Symptomer på Hofteartrose
  • Årsaker til Hofteartrose
  • Diagnostisering av Artrose i Hoften
  • Behandling av Hofteartrose

+ Intramuskulær Stimulering (IMS)

+ Moderne Kiropraktikk og Fysioterapi

+ Laserterapi

+ Traksjonsbehandling

+ Når vurderes operasjon av hofteartrose (nasjonale retningslinjer)?

+ Egentiltak ved Hofteartrose

  • Trening og Øvelser mot Artrose i Hoftene (inkluderer TRENINGSVIDEO)

 

Hva er Hofteartrose?

Hofteartrose er ensbetydende med slitasje på brusk og leddspalter inne i hoften. Denne slitasjen kan variere i gradering – fra mild til avansert artrose. Grunnet disse slitasjeforandringene i hoften kan det bli feilfunksjon i muskulatur og senevev som ligger i og rundt hoften. Dette kan medføre smertesensitivitet avhengig av hvor stor grad av skadevev det er. I likhet med artrose, deler man også inn skadevev i graderinger fra grad 1 til grad 4.

 

Feilmekanismer kan igjen føre til endringer i hvordan selve hodet på lårbeinet fester inn i hofteskålen. Dette resulterer i mindre plass og irritasjon av leddleppene (labrum) i selve hoftefestet – som igjen kan føre til raskere slitasje. Her er det viktig å nevne at ved nedbryting av dette skadevevet, så kan man få bedre hoftebevegelighet, selv med en artrosediagnose.

 

I denne delen av artikkelen vil du blant annet bli bedre kjent med:

  • De ulike gradene av hofteartrose
  • Hvordan skadevev i og rundt hoftene kan påvirke smerter og funksjon
  • Hvordan våre klinikere kan hjelpe deg til bedre hoftefunksjon

Med økt forståelse for din egen diagnose, så vil det også bli lettere for deg å ta tak i problemet på en helhetlig måte.

 

De Ulike Gradene av Hofteartrose

Vi deler hofteartrose inn i fem forskjellige stadier – fra grad 0 til grad 4. Hvorav en høyere grad innebærer mer alvorlig hofteartrose. Kort fortalt kan vi beskrive de som vi har gjort nedenfor.

  • Grad 0

    Hoften har ingen fysiske tegn på artrose eller leddslitasje.

  • Grad 1

    Minimale slitasjeforandringer i hofteleddet.

  • Grad 2

    Mild-moderat slitasje i hofteleddet. På røntgen vil man nå kunne se forandringer i leddoverflaten og muligens også noen forkalkninger.

  • Grad 3

    Moderate til alvorlige leddslitasjeforandringer i hoften. Ved denne graderingen er det innsnevret plass inne i hoften, og tydelige slitasjetegn på leddbrusken.

  • Grad 4

    Den mest alvorlige og omfattende graden av hofteartrose. Pasienter med avansert artrose i dette stadiet har gjerne smerter ved bevegelse av hofteleddet og når de belaster beinet. Denne pasientgruppen ender vanligvis opp med hofteprotese grunnet den alvorlige leddslitasjen.

 

Slik kan Skadevev i og Rundt Hoftene Påvirke Smerter og Funksjon

I illustrasjonen ovenfor ser du de tre hovedtilstandene for bløtvev.

Nemlig friskt bløtvev, skadevev og arrvev. Sensitivitet ovenfor trykk og berøring i musklene stammer gjerne fra skadevev (4). Smertefullt skadevev har dårligere utholdenhet, er mindre elastisk og avgir mer smertesignaler. Disse negative egenskapene forsterkes i forhold til hvor høy graderingen på skadevevet er. Altså vil bløtvevsskader med grad 3 gi mer smerter og ha dårligere funksjon enn en grad 1. Ved redusert funksjon, for eksempel i form av mindre bevegelsesutslag, så vil man kunne forvente en gradvis forverring med mer og mer omdanning til skadevev. Høyere grad av skadevev gir økt risiko for muskelspasmer, muskulære skader, rifter og, i verste fall, avrivninger.

 

Vi Jobber med Nedbryting av Skadevev

Det er nettopp derfor vi jobber helhetlig med muskler, ledd og senevev. Ved å ha en tilnærming som gir bedre funksjon på flere aspekter, kan man forvente mer langvarige resultater. Ved å stimulere nedbryting av det skadde muskel- og senevevet vil man promotere tilheling av friskere bløtvev. En slik omgjøring vil kunne resultere i reduserte smerter og forbedret funksjonalitet. Her bruker vi gjerne

 

 

Kort oppsummert: Vi jobber helhetlig med dine hoftesmerter med fokus på muskler, sener og leddfunksjon. Mer funksjonelt bløtvev gir en reduksjon i smertesensitivitet og bedre reparasjonsevne (inkludert bedre blodsirkulasjon).

 

Hvordan kan Våre Klinikere gi deg Bedre Hoftefunksjon?

Ved våre klinikker er vi levende opptatt av å alltid være i eliten når det kommer til utredning, behandling og tilpasset opptrening av hofteartrose. Våre klinikere benytter toppmoderne, evidensbaserte behandlingsteknikker for å fremme forbedret hoftehelse.

 

Noen positive effekter man kan oppleve ved behandling:

  1. Nedbryting av Skadet Bløtvev
  2. Forbedret Mikrosirkulasjon inn mot Skadeområdet
  3. Større Bevegelsesutslag i Hofteleddet
  4. Forbedret Ganglag (Lengre Skrittlengde og Bedre Støtdemping)

 

Symptomer ved Hofteartrose

Ved artrose i hoftene kan man oppleve både smerter og forskjellige hoftesymptomer. 

Symptomene og smertene du opplever varierer gjerne basert på flere faktorer – inkludert omfanget av slitasjeforandringene og skadevevet rundt hofteleddet. Noen av de vanligste symptomene innebærer lokale hoftesmerter og forverring ved for mye belastning eller gange.

 

Vanlige Symptomer ved Hofteartrose

Her er en liste med fem vanlige symptomer ved hofteartrose. I seksjonen nedenfor går vi gjennom de ulike symptomene i detalj.

 

  • Hevelse og Væskeansamling i Hoften (Særlig etter for mye belastning)
  • Morgenstivhet i Hoftene
  • Knepping og Knasing i Hoftene ved Visse Bevegelser
  • Redusert Hoftebevegelighet og Funksjon (F.eks. det å bøye hoften for å ta på sokker kan være vanskelig)
  • Smerter som blir forverret ved aktivitet
  • Stivhet i Hoftene når du har Sittet Stille en Stund

 

Hevelse i og Over Hofteleddet

Slitasjeforandringer i brusk og leddleppen inne i hoften kan føre til irritasjon av leddoverflaten. Denne irritasjonen, som gjerne oppstår hvis man har belastet seg mer enn man er vant til, kan starte milde inflammasjonsprosesser og naturlige reparasjonsmekanismer. Som en konsekvens at dette vil man kunne merke at det kan oppstå en lett væskeansamling i og rundt hofteleddet. Noen ganger, avhengig av inflammasjonsreaksjonen, vil huden kunne kjennes varm ved berøring. Denne reaksjonen er helt naturlig fra kroppen sin side, og skyldes mekanismer som jobber med å reparere de påvirkede delene av hoften din. Men, med det sagt, så indikerer det også en for lav funksjonsevne i hofteledd og tilhørende strukturer.

 

Morgenstivhet i Hoftene

Tar det lang tid for deg å riste av deg stivheten i hoftene på morgenen? Er det vanskelig å bøye hoftene tilstrekkelig for å ta på sokkene? Dette skyldes – beklager, men her går vi rett på sak – for dårlig funksjon. Hvis man ikke tar tak i hoftesmertene og hofteproblematikken, vil man kunne oppleve at funksjonen blir gradvis svekket. Visse studier, denne på kneartrosepasienter, har også vist at disse artroseområdene har svekket blodsirkulasjon sammenlignet med friskere ledd (5). Ved riktig opptrening og behandling kan man gradvis snu den negative utviklingen, og igjen kjenne gleden fra en hverdag uten hoftesmerter.

 

Knepping og Knasing i Hoftene ved Visse Bevegelse

«Det knaser i hoftene mine!» Er du irritert over knaselyder i hoftene når du går eller beveger deg på visse måter? Det kalles medisinsk sett for krepitus. Krepitus er et veldig vanlig symptom ved leddslitasje. Denne følelsen av knasing og lyden av knepping, indikerer at overflatene inne i hofteleddet ikke fungerer optimalt i forhold til hverandre. Det er altså slik at artroseforandringene inne i hoften fører til et irregulært leddtrykk og et ujevnt bevegelsesmønster.

 

Redusert og Dårligere Hoftefunksjon

En nedadgående kurve i forhold til hoftefunksjon kan føre til at man blir mindre aktiv. Kanskje slutter man å gå tur, eller man begynner å ta enklere løsninger i hverdagen – slik som å ta heis istedenfor å gå trappene. Forskningsstudier viser at det å slutte og belaste hoftene er noe av det verste man kan gjøre. Hvis musklene, senene og leddene ikke blir brukt, så går også belastningskapasiteten ned. Etterhvert så vil de tåle kortere turer og fnyse bare med tanken på å gå trapper. Derfor er det så viktig å ta symptomer og smerter fra muskler og ledd på alvor. Vi kombinerer tilpassede behandlingsteknikker med individuelle hjemmeøvelser for at du som pasient skal få best mulige resultater.

 

Hoftesmerter som Blir Verre ved Belastning

Vi hører stadig «det blir bare verre hvis jeg går tur». Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det blir vondt og verre hvis du overbelaster deg i forhold til kapasitetsevnen til hoftene dine. Hvis du opplever forverring av å gå en mindre tur på noen få kilometer, så sier det mer om hoftehelsen din enn om selve turen. I så fall anbefaler vi at du ikke venter lenger, og at du faktisk tar tak i problemet, og at du begynner reisen på en gradvis progresjon mot bedre hoftehelse.

 

Stivhet i Hoftene som Blir Verre når du har Sittet Stille en Stund

Vi var innom årsaken til dette allerede under ‘morgenstivhet i hoftene’. Men kort fortalt så skyldes det redusert funksjon i muskler og ledd – og dårlig samspill mellom bekken, hofte og rygg. Årsakene til stivhet i hofte og rygg er ofte satt sammen av flere faktorer – bestående av faktorer i både ledd og muskler.

 

Artrose kan gi Redusert Blodsirkulasjon

Tidligere i år skrev i en stor guide om artrose i knærne. Denne er selvfølgelig også høyaktuell for denne guiden vår om hofteartrose. I denne kneguiden viste vi til en veldig interessant forskningsstudie i anerkjente Journal of Photomedicine and Laser Surgery (5). I den nevnte forskningen benyttet man lav-dose laserterapi mot artrose i knærne. I bildet nedenfor ser du en termografiundersøkelse, som blant annet brukes til å måle mikrosirkulasjon.

Her er to ulike bilder som viser målinger med Thermovision (termografimåling). Studien delte pasientene inn i to grupperinger. En med laser og en gruppe som kun fikk placebo. Behandlingene ble utført 2 ganger i uken over 4 uker – altså 8 behandlinger totalt sett. Med utrolig spennende resultater.

 

Bilde A: Her ser vi målinger fra en termografiundersøkelse av kneet til pasienten før 8 behandlinger med laserterapi.

Bilde B: Noter deg den markante forskjellen fra bilde A. Man kan tydelig se at bildet er lysere og at sirkulasjonen i området er signifikant forbedret – som man også så via blodsirkulasjonsmålingene. Relevansen dette har for deg med prolapsproblematikk, er at dette betyr at området får betydelig mer næring til det skadde nervevevet og selve prolapset. Dette er altså en av hovedårsakene til at laserbehandling kan vise til raskere skadetilheling ved både skader i bløtvev og nervevev. Studien viste også at denne bedringen vedvarte selv ett år etter de nevnte behandlingene.

Disse resultatene er veldig spennende, og støttes videre opp av studier som viser at laserterapi også er effektivt mot kroniske smerter grunnet artrose (6). Husk også at vi kombinerer flere dokumenterte behandlingsmetoder, ikke bare en enkelt behandlingsteknikk, for å få best mulige resultater.

 

Sterk Faglig Kompetanse Innen Laserbehandling og Helhetlig Behandling

Laserterapi

Våre terapeuter er godt trent i terapeutisk laserterapi i vår moderne klinikk. En spennende og godt dokumentert behandlingsteknikk som virkelig supplementer de andre behandlingsformene vi også bruker inn mot plager og smerter i muskler, nerver, sener og ledd.

 

Årsaker til Hofteartrose

Slitasje i hoftene kan skyldes flere ulike årsaker. Skader eller naturlig aldersslitasje over tid er de to vanligste.

Hoftene kan få seg en trøkk fra tid til annen. Kanskje merker du etterdønningene fra en gammel idrettsskade? Eller har du tråkket mye rundt på hardt underlag hele livet? Forskning har vist at de med tidligere skader i hoftene har høyere sjanse for å få artrose senere i livet. Man har også knyttet visse andre risikofaktorer opp mot utvikling av hofteartrose. Blant annet:

  • Alder
  • Belastningsskader (for eksempel daglig arbeid på hardt underlag)
  • Genetiske og arvelige faktorer
  • Idrett og sport
  • Revmatisk artritt og andre leddsykdommer
  • Vekt

 

Alder og Hofteartrose

Aldersrelatert slitasje er den vanligste årsaken til hofteartrose. Med tiden så får hoftene en akkumulert belastning – gjerne satt sammen av naturlige påkjenninger, traumer og overbelastning. Dessverre så er det også slik at brusk og leddreparasjonsprosessene svekkes med alderen. Det er viktig å ikke bli resignert av dette, men heller bruke det som en motivasjon til å få så god funksjon og hoftehelse som mulig.

 

Belastningsskader fra repetitivt arbeid

Visse faktorer i daglig virke kan utsette hoftene for mye belastning. Det er når denne belastningen blir for repetitiv at ledd og muskler ikke får restituert mellom øktene. Noen yrker har en arbeidshverdag som innebærer mye belastning for hofter og knær. For disse utsatte yrkene er det ekstra viktig med tilpasset opptrening, ergonomisk tilpasning og fysikalsk behandling.

 

Genetiske og arvelige faktorer + kjønn

Kjønn kan faktisk spille en sentral rolle i utviklingen av hofteartrose. Overraskende for mange, men det er faktisk slik at rollene reverseres ved 50 år. Under 50 år, så er det vanligst med mest artrosefunn blant menn, men etter fylte 50 er det slik at kvinner er mer utsatt for hofteartrose. Andre faktorer kan være arvelige – slik som beinstilling, fotbuer og grunne hofteskåler.

 

Idrett og sport

Andreas Thorkildsen, vår kjære eks-spydkaster, som satte olympisk rekord på 90,57 meter (2008), måtte gi seg grunnet hoftesmerter. Spydkast, og flere andre idretter, setter ekstremt høye krav til hoftefunksjon. Det er derfor ingen overraskelse at også håndballspillere ofte rammes av hoftesmerter og, senere i livet, hofteartrose. Våre kiropraktorer og fysioterapeuter jobber daglig med semi- og helprofesjonelle idrettsutøvere, men også mosjonister.

 

Revmatisk artritt og andre leddsykdommer

Mange er kjent med at visse former av revmatisme, blant annet revmatisk artritt, kan føre til nedbryting av brusk og leddoverflater. For de som er rammet av slike diagnoser, er det også gjerne slik at leddene rammes raskere av slitasje enn det som er normalt. Fastlegen din, og eventuelt revmatolog, vil hjelpe deg med betennelsesdempende medikamenter. Dette kombineres gjerne med forebyggende behandling og tilpasset opptrening (f.eks. trening i varmtvannsbasseng).

 

Vekt

Vektbærende ledd er naturlig nok utsatt for høyere belastning ved høyere egenvekt. Grunnet fysikkens lover og regler er det slik at en ekstra kilo på kroppen danner så mye som 2-3 kilo økt vektbelastning i hoftene. Som mange vet, så gir smerter også mindre treningslyst. Dermed blir det vanskelig å holde seg i bevegelse, og man legger gjerne på seg noen ekstra kilo – som igjen forsterker problematikken. Vi hjelper deg gjerne tilbake til en hverdag som er mindre preget av smerter og mer preget av bevegelse.

 

Diagnostisering av Hofteartrose

Hofteartrose er sterkt knyttet opp mot alder, tidligere skader og belastning. For å stille diagnosen ‘hofteartrose’ vil våre klinikere basere seg på anamnese, funksjonell utredning og bildediagnostikk.

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell og har henvisningsrett til bildediagnostikk – og kan dermed henvise deg til røntgenundersøkelse eller for å ta MR-bilder hvis dette er medisinsk indisert. Bildediagnostisk utredning vil avdekke hvor omfattende artroseforandringene er (ref: hofteartrosegradering nevnt tidligere i artikkelen).

 

Nedenfor kan du se noen av punktene som vi legger til grunn når vi diagnostiserer. Blant de viktigste faktorene finner vi følgende:

 

  • Anamnese og Historietagning
  • Analyse av Symptomer og Kliniske Tegn
  • Funksjonell Undersøkelse og Utredning
  • Spesialtester og Eventuell Bildediagnostikk

 

Når man endrer funksjonell helse vil det også ofte oppstå ømhet etter de første behandlingene. Dette er helt naturlig og skyldes at man har satt i gang behandlingsprosesser i det anatomiske området.

 

Våre klinikere jobber daglig med pasienter rammet av artrose og hoftesmerter – hos oss vil du alltid bli tatt på alvor og få den hjelpen du fortjener.

 

Behandling av Hofteartrose

Alle våre behandlingsopplegg for hofteartrose tar utgangspunkt i evidensbasert og høyteknologisk behandling – slik som manuelle teknikker, spesifikk opptrening, laserterapi og terapeutisk ultralyd.

En førstegangskonsultasjon starter gjerne med en grundig historietagning, som deretter blir etterfulgt av en funksjonell undersøkelse. Basert på funn utifra dette vil klinikeren sette opp en behandlingsplan. Et slikt oppsett er justert etter faktorer som alder, tidligere sykdomshistorie, fysisk form og smertebilde. Vi nevnte tidligere i artikkelen hvordan vi bruker laserbehandling i behandlingen av artrosesmerter i hoftene – og knærne. Et slikt behandlingsoppsett tar gjerne utgangspunkt i denne studien med 8 behandlinger fordelt ut over 4 uker. Men dette kan også variere avhengig av alvorlighetsgraden på problemet. Terapeutisk ultralyd er en annen spesialbehandling vi benytter som også har dokumentert effekt på artrosesmerter.

 

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell – dette er et kvalitetsstempel som innebærer spesielle rettigheter og beskyttet tittel. De to yrkene med muskuloskeletal ekspertise og offentlig autorisasjon er kiropraktor og fysioterapeut (inkludert manuellterapeut).

 

Mulige positive effekter ved behandling av hofteartrose hos oss:

  • Bedre Muskulær Funksjon
  • Forbedret hoftefunksjon og økte bevegelsesutslag
  • Mindre Hoftesmerter
  • Redusert forekomst av Hoftelåsninger
  • Sterkere blodtilførsel til Hofteledd og brusk
  • Økt belastningskapasitet

 

Vi baserer vår behandling på forskning og beviste effekter som viser hvordan manuelle behandlingsteknikker og laserterapi alle har bevist effekt på symptomer og dysfunksjoner forårsaket av artrose. Ved å kombinere behandling med spesifikke hjemmeøvelser har vi ofte enda bedre resultater enn i de viste studiene – grunnet at disse studiene ikke implementerer trening i sin effekt.

 

Vi benytter blant annet:

Du kan lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene ved klinikken vår ved å klikke på lenken ovenfor. Ta ellers gjerne kontakt med oss hvis du har noen spørsmål angående dine plager og hvordan vi kan hjelpe deg.

 

Når Vurderer man Hofteprotese?

Ved den groveste formen av hofteartrose, så vil man vurdere hofteprotese. Men normalt sett vil man avvente så lenge man kan, og ha fokus på fysikalsk behandling og opptrening. Men, det hjelper ikke for alle alvorlige tilfeller, og for disse må man da vurdere henvisning til en ortopedisk vurdering. Våre klinikere har også henvisningsrett til ortopedkirurg.

 

Egentiltak mot Hofteartrose

Flere med hofteartrose melder om at det kan gjøre vondt å sove med den smertefulle siden ned mot underlaget. Således er det flere av våre pasienter som spør om gode egentiltak. Våre råd er derfor rettet inn mot mer ergomisk riktig belastning ved sitting og soving. En bekkenpute (lenken åpner i nytt leservindu), ofte brukt av personer med bekkenproblemer, er spesialkonstruert for at man skal ha en bedre sovestilling. For avlastning av bekken og hofter når man sitter kan man også utprøve halebeinspute.

 

Tips: Ergonomisk Halebeinspute (lenken åpner i nytt vindu)

Hvis du vil lese mer om tipsene kan du trykke på lenkene eller bildet ovenfor. Andre aktive egentiltak kan inkludere bruk av triggerpunktball inn mot anspente muskelknuter eller avspenning med akupressurmatte.

 

Øvelser og Trening mot Hofteartrose

En ting vi ofte ser er at hofteartrose gjerne fører til mindre bevegelse i hverdagen. Hos oss vil vi, basert på den funksjonelle undersøkelsen, få kartlagt din belastningsevne – og sette opp et oppsett for å redusere dine hoftesmerter med spesifikk behandling og tilpassede hjemmeøvelser. Ved artrosesmerter må man gjerne ha litt tålmodighet, da dette er en diagnose som har bygget seg opp gjennom nedbryting over mange år.

 

Nedenfor ser du to tilpassede programmer for deg med hofteartrose – det første programmet er for deg med grov hofteartrose og det andre programmet er mer generelt med strikktrening. Vår egen kiropraktor Alexander Andorff – som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor – viser her fram øvelsene.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Hofteartrose

VIDEO: Effektiv Hjemmetrening for Hoftene

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Vi ser fram til å hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder, forskning og referanser:

1. Hoeksma et al. Comparison of manual therapy and exercise therapy in osteoarthritis of the hip: a randomized clinical trial. Arthritis Rheum . 2004 Oct 15;51(5):722-9.

2. Stausholm et al. Efficacy of low-level laser therapy on pain and disability in knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. B

3. French et al. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther . 2011 Apr;16(2):109-17.

4. Arendt-Nielsen et al. Basic aspects of musculoskeletal pain: from acute to chronic pain. J Man Manip Ther. 2011 Nov; 19(4): 186–193.

5. Hegedus et al. The Effect of Low-Level Laser in Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Photomed Laser Surg. 2009 Aug; 27(4): 577–584.

6. Francio et al. Prolotherapy and Low Level Laser Therapy: A Synergistic Approach to Pain Management in Chronic Osteoarthritis. Anesth Pain Med. 2017 Oct; 7(5).

 

Tittelbilde: Vondt.net – VondtKlinikkene

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *