Behandling av Kolikk hos Baby og Spedbarn

liten babyhånd

Behandling av Kolikk hos Baby og Spedbarn

Kolikk hos babyer innebærer unormalt mye gråt og urolighet. Kolikk kan være en stor påkjenning for både babyen og foresatte. I denne artikkelen går vi nærmere inn på mulige årsaker til kolikk, samt hvordan våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi kan hjelpe dere med grundig utredning og trygg behandling.

 

Kolikk – Definisjon:

Kolikk er definert som gråting i over tre timer om dagen, i tre eller flere dager i uken, i en periode på tre uker.

Spedbarnskolikk er altså regelmessige, lange og intense episoder med gråting og urolighet, hos en ellers frisk baby. Spedbarnet vil være tilnærmet utrøstelig, og vil kunne gi en maktesløshet ovenfor babyens foresatte. Kolikkepisoder oppstår vanligvis på kvelden – i en tid på døgnet hvor foreldrene allerede er trøtte og slitne, som gjør dette til en ekstra påkjenning i en allerede krevende tid. Mange oppsøker derfor hjelp for å få en vurdering av opphavet til kolikksmertene.

 

Dokumentert Virkning mot Spedbarnskolikk

Forskning har vist at tilpasset kiropraktisk behandling gir en statistisk signifikant nedgang i gråt og urolighet blant babyer og spedbarn med kolikk (1). Behandlingen i studien var tilpasset etter hva som ble oppdaget i den funksjonelle undersøkelsen, og bestod av lett kiropraktisk manuellterapi rettet inn mot rygg og nakke.

 

Våre kiropraktorer er godt trent innen pediatrisk kiropraktikk og har videre utdanning innen utredning og behandling av muskuloskeletale spedbarnsplager. Behandlingen innebærer ikke «knekking» – og tar primært sikte på å gjenopprette riktig bevegelsesmønster og funksjonalitet hos spedbarnet.

Våre kiropraktorer er også autoriserte medlemmer av Barne- og Ungdomskiropraktikkforeningen med de sertifiseringer og videre utdanning det innebærer.

 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:

 • Hva er Kolikk?
 • Risikofaktorer og Årsaker til Kolikk
 • Symptomer på Spedbarnskolikk
 • Trygg Kiropraktisk Behandling av Babyer

 

Hva er Kolikk?

Spedbarnskolikk er en relativt vanlig tilstand som rammer 1 av 6 nyfødte. Tilstanden kjennetegnes av utrøstelig gråt og urolighet. Definisjonen har vi allerede vært innom i starten av artikkelen. Babyene som rammes er gjerne fire til seks uker gamle, og kan vedvare – tradisjonelt sett – i fire til fem måneder (2).

 

Heldigvis er det slik at de flere tilfeller av spedbarnskolikk avtar når babyen blir fire til seks måneder gammel. Det er dòg en av de vanligste årsakene til at foreldre oppsøker medisinsk hjelp, som reflekterer den psykiske belastningen det er for en familie å ha et barn som er rammet av kolikk. Forskning har også vist at det å ha et spedbarn med kolikk er lenket til høyere risiko for fødselsdepresjon (3). I ekstreme tilfeller har det også blitt knyttet opp mot barnemishandling og filleristing (4). Hvis du som forelder er psykisk sliten oppfordrer vi deg på det sterkeste til å kontakte din lokale helsestasjon.

 

Selv om kolikk ofte blir kalt en «tilstand som går over», så er det økende evidens for at det – ved manglende tiltak og omsorg – kan føre til komplikasjoner senere i livet for barnet i form av utviklingsproblematikk, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og aggresjon (5). Så det er viktig å vise barnet omsorg og tilstedeværelse hele veien, gjennom det som er en særlig krevende periode for barnet.

 

Risikofaktorer og Årsaker til Kolikk

Det er viktig å bemerke at man fortsatt er usikker på hva årsaken til kolikk er – men man har flere teorier. Man mistenker blant annet at i flere tilfeller kan problemet bestå av flere faktorer. Blant annet:

 • At tarmsystemet ikke er fullstendig utviklet enda
 • For mye gass
 • Matintoleranse
 • Muskel- og leddproblematikk (6)
 • Ubalanse i tarmfloraen
 • Vanskeligheter med raping

Med den dokumenterte positive effekten som manuell behandling har på babyer med kolikk (1), så er det grunnlag for å si at muskel- og leddproblematikk kan være en medvirkende årsak.

 

Symptomer på Spedbarnskolikk

De mest karakteristiske symptomene på kolikk er økt forekomst av gråting og urolighet. Blant annet kan man oppleve:

 • Fargeendringer i ansiktet (rødlig grunnet anstrengelsene)
 • Gråting som plutselig oppstår uten noen spesifikk grunn, og som skiller seg fra vanlig gråting i forhold til sult eller bleieskift.
 • Intens gråting som nærmest er mer som skriking.
 • Misnøye ved å ligge i spesielle posisjoner (For eksempel på ryggen).
 • Oppstår gjerne på kvelden til ‘faste tider’.
 • Problemer med Amming (Babyen kan bli frustrert og lene seg bakover).
 • Spenninger i kroppen i form av utstrakte bein og armer, knyttede never, spent rygg og innstramning i magen.

 

Hvordan kan dette påvirke babyen din?

Vel, først og fremst vil du kunne merke det på at babyen din gråter mer og at hen ikke virker komfortabel. På lang sikt kan det også ha en viss påvirkning på barnets motoriske utvikling. Ubehag og smerter kan føre til mindre aktivitet og mer fokus på gråting. I visse tilfeller – som nevnt ovenfor – kan disse plagene stamme fra feilfunksjon i muskler og skjelett. Våre klinikere kan hjelpe deg og babyen din med å undersøke om det foreligger noen tegn på dysfunksjon, samt hjelpe deg med å behandle disse.

 

Trygg Kiropraktisk Behandling av Babyer

Det er viktig å understreke for oss at behandlingen er skånsom og trygg – med hovedfokus på å gjenopprette babyens naturlige bevegelsesmønster. Det brukes kun lette bevegelser for å redusere dysfunksjon og spenninger i babyens bløtvev. Dette vil kunne hjelpe med å optimalisere funksjon i bevegelsesapparatet. Studier, har som nevnt, vist positiv effekt på kolikk (1). Ofte vil klinikeren også gi spesifikke råd og hjemmeøvelser.

 

Hva Slags Andre Spedbarnsproblemer kan dere Hjelpe med?

Kiropraktisk behandling har blitt brukt mot følgende diagnoser med gode resultater:

 • KISS Syndrom
 • Spedbarnskolikk
 • Spedbarnstortikollis

 

Hvordan Foregår Kiropraktorbehandling av Spedbarnskolikk?

I første omgang blir det en gjennomgang av sykehistorie, både fødselsvekt, lengde og svangerskapet er viktig å ta rede for. Deretter blir det gjort en funksjonell undersøkelse av spedbarnet. Her ser klinikeren på bevegelsesmønster og eventuell feilfunksjon i bevegelsesapparatet.

 

Flere studier har blant annet vist til flere mulige positive effekter av kiropraktisk spedbarnsbehandling – slik som:

 • Bedret søvnkvalitet
 • Forbedret bevegelsesmønster
 • Lettere å amme (og dermed lettere for å ta til seg næring)
 • Mindre gråting

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for babyen din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Vi ser fram til å hjelpe dere.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og referanser:

1. Miller et al. Efficacy of chiropractic manual therapy on infant colic: a pragmatic single-blind, randomized controlled trial. J Manipulative Physiol Ther . 2012 Oct;35(8):600-7.

2. Morris et al. Economic evaluation of strategies for managing crying and sleeping problems. Arch Dis Child. 2001 Jan;84(1):15-19.

3. Pott et al. Infants with «colic»-mothers’ perspectives on the crying problem. J Psychosom Res. 2000;48(2):125–132.

4. Reijneveld et al. Infant crying and abuse. Lancet. 2004;364(9442):1340–1342.

5. Smedje et al. Parents’ reports of disturbed sleep in 5-7-year-old Swedish children. Acta Paediatr. 1999;88(8):858–865.

6. Dobson et al. Manipulative therapies for infantile colic. Cochrane Database Syst Rev. 2012.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *