Alt du bør Vite om Stiv Nakke (Stor Guide)

Alt du bør Vite om Stiv Nakke (Stor Guide)

Er du plaget med stiv nakke? Bevegelighet i nakken er viktig for at muskler, ledd og sener skal fungere optimalt. I denne artikkelen vil du lære mer om årsakene bak nakkestivhet, og hva som kan gjøres med det.

En stiv nakke karakteriseres som oftest av smerter og vanskeligheter med å bevege nakken, spesielt når du prøver å snu hodet til siden. Hodepine, nakkesmerter, skuldersmerter og/eller armsmerter kan også medfølge. Man kan måtte snu hele kroppen istedenfor den stive nakken for å kunne se til siden eller over skulderen.

 

De fleste kjenner til smerten og ubeleiligheten forbundet med en stiv nakke. Uansett om den først dukket opp om morgenen etter å ha sovet forkjært, eller utviklet seg senere på dagen etter flytting av møbler. I de fleste tilfeller går stivheten og smertene vekk innen et par uker. Men dersom stivheten vedvarer over lengre tid, så kan den påvirke total funksjonen – og føre med seg hodepine, svimmelhet og andre plager. Om man velger å høre på symptomene fra nakken, eller ignorere dem, kan påvirke smertenivået, helbredningstiden og risikoen for at tilstanden kommer tilbake.

 

– Ekspertise Innen Utredning og Behandling av Nakkeproblemer

Ved våre klinikker jobber vi alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Vår ekspertise og profesjonalitet er vårt varemerke. Et varemerke som kommer pasienten til gode.

Våre klinikere er derfor offentlig godkjente. De jobber jevnlig med etterutdanning og å holde seg oppdatert på den nyeste evidensen i relevante forskningstidsskrifter. Ekspertise er essensielt for å komme til bunns i årsaken til hvorfor du rammes av stiv nakke. Skyldes det et tidligere traume? Kanskje har du vært rammet av whiplash? Ved hjelp av funksjonelle og kliniske undersøkelser vil våre terapeuter kunne hjelpe deg med å få svar på dette. Som offentlig godkjente terapeuter innehar vi også også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR, røntgen og CT) og legespesialister (e.g. nevrolog og revmatolog) dersom dette er medisinsk indisert.

 

Denne artikkelen er skrevet av vårt dyktige tverrfaglige team – som du kan lese mer om, og bli bedre kjent med, her.

 

Godt tips: Nederst i artikkelen finner du også en treningsvideo med øvelser mot stiv nakke.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 • Vanlige Årsaker til Stiv Nakke

+ Andre Årsaker til Stiv Nakke

 • Symptomer på Stiv Nakke
 • Hvordan Oppstår Nakkeproblemer?
 • Behandling av Stiv Nakke
 • Øvelser mot Stiv Nakke (inkludert TRENINGSVIDEO)

 

Vanlige Årsaker til Stiv Nakke

Den vanligste årsaken til stiv nakke er en kombinasjon av redusert leddfunksjon (populært kalt leddrestriksjon eller låsning) og overbelastning av det bløte muskelvevet. Levator scapulae muskelen er spesielt sårbar for feilbelastning. Levator scapulae muskelen finnes bak og på siden av nakken og kobler virvlene i nakken til skulderbladet. Denne muskelen kontrolleres av den tredje og den fjerde spinalnerven (C3, C4).

 

Nakkestrekk oppstår som regel når man har en dårlig støttet kroppsholdning over lengre tid. For eksempel som når man henger framover og ser på en PC-skjerm, ser ned på en mobiltelefon, holder telefonen mellom nakken og skulderen eller sover i en rar stilling (sover forkjært).

 

Når nakkemusklene og nakkeleddene overbelastes, for eksempel grunnet framoverskutt hodestilling, så kan muskelfibrene og senene strekkes utenfor sine vanlige grenser eller rifter kan oppstå. Dette kan igjen føre til smerter, sårhet og problemer med å bevege nakken. Om en stor muskel som øvre trapezius blir overbelastet, kan smerten fra nakken stråle inn i skulderen og over skulderbladet og øverst på ryggen. Som vist i illustrasjonen nedenfor:

 

 

I listen nedenfor går vi nærmere inn på vanlige årsaker til at man rammes av stiv nakke. Nakkemusklene og leddene kan bli overbelastet gjennom mange vanlige hverdagslige aktiviteter, som:

 • Å sove med nakken i en ukomfortabel stilling (sove forkjært)
 • Fall eller plutselig slag som dytter hodet til siden, som ved sportsskader
 • Å snu hodet fra side til side gjentatte ganger under en aktivitet, som å svømme krål
 • Å sitte henslengt med dårlig kroppsstilling mens du ser på PC-skjerm eller ser ned på en mobiltelefon over lengre tid (noen ganger tiltalt «mobilnakke»)
 • Å oppleve mye stress eller angst, som kan føre til spenninger i nakken
 • Å ha nakken i en unaturlig stilling over lengre tid, som når du holder telefonen mellom nakken og skulderen

I visse tilfeller kan selvfølgelig årsaken til den stive nakken være åpenbar, som når du faller mens du driver med sport. Mens i andre tilfeller kan årsaken være mer komplisert og sammensatt.

 

Andre Årsaker til Stiv Nakke

Noen ganger kan nakkestivhet være en reaksjon på en underliggende tilstand i spinalkanalen. For eksempel nerveirritasjon eller avklemming grunnet:

 • Skiveprolaps: Den beskyttende ytre delen av skiven i ryggraden bryter sammen og den indre delen lekker ut, som fører til press på nærliggende vev. Som en konsekvens av denne irritasjonen kan muskulaturen bli smertesensitiv og overaktiv.
 • Cervikal degenerativ skivesykdom: Når skivene i ryggen mister væske og høyde over tid, bygger det seg opp press i nærliggende ledd, nerver og bløtvev som leddbånd og muskler. Denne prosessen kan føre til nakkesmerter og stivhet.
 • Cervikal slitasjegikt: Giktrelatert påvirkning av cervikale fasettledd mellom virvlene oppstår ofte sammen med andre degenerative tilstander, slik som spinal stenose og anatomiske endringer som forkalkninger. Slitasjegikt er også kjent som artrose. Manuell behandling av nakkeartrose har godt dokumentert virkning.

 

Symptomer på Stiv Nakke

En stiv nakke kan variere i intensitet og kan kjennes ut som alt fra irriterende ubehag til ekstremt smertefulle, skarpe og dehabiliterende smerter. Typisk sett vil det å prøve å bevege nakken til den ene siden føre til smerter slik at bevegelsen vil begrenses. Slik redusert nakkebevegelighet kan, naturlig nok, påvirke aktivitetsevnen til den som opplever tilstanden.

 

Nakkesmerter involverer som oftest en kombinasjon av en eller flere av disse symptomene og tegnene:

 • Redusert Bevegelighet: Sårhet og problemer med å bevege nakken, spesielt når du prøver å snu hodet fra side til side.
 • Skarpe Smerter: Denne smerten er ofte lokalisert til et enkelt område og kjennes ut som en stikkende eller klypende smerte. Denne typen smerte oppstår som regel nederst i nakken – eller i øvre festet.
 • Generell Sårhet og Ømhet i Nakken: Denne ukomfortable følelsen kjennes som regel i et bredere område i nakken. Den beskrives som øm eller verkende, ikke skarp.
 • Radierende Smerte: Denne smerten kan stråle ut fra en irritert eller avklemt nerve i nakken inn i skulderen eller armen. Intensiteten kan variere og denne nervesmerten kan oppleves som brennende, sviende eller ilende.

Et bilde som viser ulike dermatomer ved nakkeprolaps

 • Cervikal Radikulopati: Nevrologiske problemer – som ved påvirkede reflekser, hudfølelse eller styrke – som oppleves i armen på grunn av press på nerveroten. Cervikal radikulopati kan også følge med utstrålende smerter.
 • Problemer med å ta tak i eller løfte objekter: Dette problemet kan oppstå grunnet nerveirritasjon i nakken som gir nummenhet eller svakhet i armer, hender og fingre. Her er det også verdt å nevne at dette også kan skyldes avklemmingssyndrom i skulderen.
 • Hodepine: Også kjent som cervikogenisk hodepine. Nerveirritasjon i nakken kan også føre til symptomatikk som går inn mot tinning, panne og hodet generelt. Noen andre eksempeler inkluderer stresshodepine og occipital nevralgi.
 • Svimmelhet: Det er godt dokumentert at svimmelhet kan oppstå grunnet nakkeproblematikk (1). Ofte så er dette et symptom som oppstår først etter lengre tids nakkeproblematikk og nakkesmerter. Cervikogenisk svimmelhet (nakkesvimmelhet) oppstår gjerne grunnet en kombinasjon av redusert leddfunksjon, primært sett i øvre nakke (se kjente dermatomer for C1, C2 og C3), og muskeldysfunksjon – gjerne med involvering av suboccipitalis, levator scapulae og øvre trapezius.

 

Hvordan Oppstår Nakkeproblemer?

Nakkesmerter og nakkestivhet kan gjerne oppstå grunnet en kombinasjon av ulike årsaker. Det er tilnærmet alltid en kombinasjon av flere forskjellige faktorer som forårsaker nakkestivhet – både muskler og ledd. Nakkeproblemer oppstår gjerne på en av følgende måter:

 • Sakte over tid: Nakkesmerter kan begynne som milde eller kun oppstå på slutten av en arbeidsdag, for så å forverre seg gradvis over tid. Dette skyldes gjerne at feilbelastningen fortsetter uten at man tar tak i problemet. Som igjen kan føre til økt skadevev og ytterligere redusert leddfunksjon. Etterhvert som tilstanden blir verre, vil man også oppleve mer og mer smerter.
 • Rett etter en skade: For eksempel kan nakkesmertene oppstå like etter en idrettskade eller fall på sykkel. Eventuelt noe så mildt som å ha sovet med nakken i feil stilling.
 • Forsinket reaksjon etter skade: Symptomer på nakkesleng etter bilulykker kan for eksempel oppstå et par timer, dager eller uker etter at skaden fant sted. Noen nakkeskader blir verre og verre over tid. Dette er vanlig ved for eksempel påkjørseler bakfra. Du kan lese mer om dette i vår artikkel om nakkesleng.
 • Plutselig uten noen form for tidlige symptomer: Noen ganger kan det virke som at nakkesmerter oppstår uten noen åpenbar grunn. Men sannheten er at det gjerne er biomekaniske årsaker som står bak symptomene og smertene. Noe våre klinikere vil hjelpe deg med å finne ut av.

 

Behandling av Stiv Nakke

Behandling av stiv nakke innebærer at man sikter seg inn på både muskelvev og leddrestriksjoner. Bevegelighet stammer fra en kombinasjon av muskler og ledd, så derfor er det også viktig at man har en helhetlig tilnærming til problematikken for optimale resultater. Med det sagt, så er det selvfølgelig variasjoner i hvor mye den ene versus den andre faktoren påvirker diagnosen. Når våre klinikere behandler nakkestivhet, så er hovedformålene å:

 1. Lokalisere og bryte ned skadevev i bløtvevsrestriksjoner (muskler, bindevev og sener).
 2. Fjerne trykk fra eventuelle nerveirritasjoner eller avklemminger.
 3. Stimulere til økt bevegelighet i nakkeleddene

Alle disse tre to hovedformålene overlapper noget. Slik at ved å bedre den ene, så gir man bedre ‘groforhold’ for de to andre. Økt bevegelse i leddene, og dermed større bevegelsesutslag, vil også gi bedre og mer riktig bruk av nakkemuskulaturen. Nettopp derfor går vi løs på problemet fra flere vinkler – slik at du som pasient skal få best mulig effekt. Også i det lange løp.

 

Ved behandling av stiv nakke benytter vi gjerne en kombinasjon av følgende teknikker:

Hvis du vil kan du lese mer om de forskjellige behandlingsmetodene på klinikken vår ved å klikke på lenkene ovenfor.

 

Våre klinikere er offentlig autorisert helsepersonell – dette er et kvalitetsstempel som innebærer spesielle rettigheter og beskyttet tittel. De to yrkene i Norge med særegen muskuloskeletal ekspertise og offentlig autorisasjon er kiropraktor og fysioterapeut (inkludert MT).

 

Andre Tips for å Motvirke Stiv Nakke

1. God kroppsholdning

Å bli vant til å alltid ha god kroppsholdning og sittestilling kan hjelpe deg når det kommer til forebygging av stivhet og smerter i nakken. Noen eksempler på dette kan være å stille inn skrivebordet slik at den er ergonomisk, å løfte tunge ting med beina istedenfor ryggen eller å sove på ryggen eller på siden med en ergonomisk pute. Å være bevisst over hvordan kroppsholdningen er gjennom dagen kan hjelpe ryggraden med å unngå feilbelastning.

2. Vedlikeholdsbehandling

Mange med fysisk belastede yrker får også gjerne det vi kaller vedlikeholdsbehandlinger. Dette innebærer gjerne at de kommer inn for en behandling av muskler og ledd, cirka 1 gang i måneden eller annenhver måned, basert på deres smertebilde og fysiske virke. Slik vedlikeholdsbehandling har vist dokumentert positiv effekt i forhold til å redusere sykefravær blant ansatte (2).

3. Hold nakken sterk og fleksibel

Når nakkemusklene og leddene er funksjonelle og fleksible er det lettere å opprettholde god kroppsholdning og redusere smerter. Våre klinikere vil normalt sett sette sammen et program med hjemmeøvelser tilpasset din problematikk bestående av både tøying og styrkeøvelser.

 

Øvelser mot Stiv Nakke (inkludert video)

Det kan være nyttig å både tøye nakkemuskler, men også stimulere bevegelse i både nakke og brystrygg, for en optimal tilnærming. Dette vil kunne føre til mer mobilitet i leddene og økt elastistisitet i bløtvevet. En god kombinasjon.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Stiv Nakke

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for ditt smertebilde.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en time for problemet ditt?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-sideHvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også lese mer om våre klinikere her.

Med de beste ønsker om god helse,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

 

Kilder og Referanser:

1. Reiley et al. Archives of Physiotherapy volume 7, Article number: 12 (2017). How to diagnose cervicogenic dizziness.

2. Eklund et al. PLoS One. 2018; 13(9). The Nordic Maintenance Care program: Effectiveness of chiropractic maintenance care versus symptom-guided treatment for recurrent and persistent low back pain—A pragmatic randomized controlled trial.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.