En Guide om Nakkesleng og Whiplash

En Guide om Nakkesleng og Whiplash

Har du vært i en bilulykke eller annet traume som har gitt sleng på nakken? I denne guiden vil vi gi deg en bedre forståelse av whiplash (nakkesleng) – blant annet hvordan det kan påvirke deg og hva som kan gjøres med det.

Det er flere tusen som havner i bilulykker hvert år, og noen ulykker er kraftigere enn andre. I mange av disse ulykkene føler mange at «det gikk ganske bra», men så begynner nakkesmertene å komme gradvis etter dager, måneder eller, i visse tilfeller, et helt år senere. Det er også viktig å merke seg at det ikke trenger å være en ulykke i høy fart for å gi nakketraume – det kommer nemlig an på veldig mange faktorer.

 

Nakkesleng Rammer Mange

Whiplash, også kjent som nakkesleng, er en skademekanisme som forekommer oftest i bilulykker, men kan også oppstå innen idrett (bare spør Eidsvoll 1814s) eller et traume hvor nakken blir slengt kraftig bakover, framover eller sidelengs. Nakkesleng kjennetegnes av en spesiell påvirkningsmekanisme hvor nakken blir kastet ukontrollert fram og tilbake som et piskeslag. De mest karakteristiske symptomene er stivhet og nakkesmerter – og mange blir bra igjen etter en periode, men andre får kanskje kroniske smerter.

 

Vi ser også at mange ikke får den utredningen de har krav på etter en ulykke. Det er viktig å få dokumentert en klinisk undersøkelse av nakken kort tid etter et traume i tilfelle det gir deg langvarige plager. I klinikken vår behandler vi regelmessig pasienter med nakkeslenghistorikk og kroniske nakkesmerter. Mange er heller ikke klar over at den voldsomme bilulykken de var i for 10 år siden kan spille en større rolle i deres daglige smerteproblematik.

 

Behandlingen hos oss vil bestå av en kombinasjon av ulike metoder for å redusere smerter og symptomer, samt gjenopprette normal funksjon og muskelbalanse.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Skademekanismen som Foregår ved en Nakkesleng
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Nakkesleng
 • Behandling og Opptrening av Nakkesleng
 • Øvelser og Trening mot Whiplash (inkludert VIDEO)

Hva Slags Skademekanisme Skjer ved et Whiplash?

Ved en nakkesleng oppstår det som regel en mild eller moderat skade på involverte muskler og senevev, hvor de kan bli forstrukket eller få rifter. Studier har også vist nakkesleng kan gi forstrekningsskader på de stabiliserende ligamentene i nakken. Ligamentene er de strukturene som holder sammen bein/skjelett, hvorav sener derimot er de som fester musklene til bein.

 

I mer alvorlige ulykker kan man også pådra seg hjernerystelse og andre skader. I første omgang etter et traume er det viktig å utelukke slike hodeskader. Hvis du opplever konstant hodepine som blir verre, kjenner deg ekstremt trøtt, svimmel, forvirret, kvalm, problemer med å prate, så råder vi deg til å dra rett til sykehuset for å få behandling. Det blir som regel utført CT, MR eller røntgen for å diagnostisere eventuelle skader. Våre klinikere har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er indisert.

 

Symptomer og Kliniske Tegn ved Nakkeslengproblematikk

Det er viktig å være klar over at nakkeslengproblematikk kan gi en lang rekke med ulike symptomer. Men de aller vanligste innebærer en tydelig økning i nakkesmerter og det vi kaller nakkerelatert hodepine. Karakteristiske symptomer kan inkludere:

 

 • Begrenset nakkebevegelighet
 • Konsentrasjonsvansker og utmattelse
 • Nakkehodepine (Cervikogen hodepine)
 • Nakkesmerter som kan være tilstede selv uten bevegelse
 • Nakkesvimmelhet (Cervikogen svimmelhet)
 • Økt stivhet i øvre rygg og ut mot skulderne
 • Ømhet og trykksensitivitet i nakken

Den røde tråden her er altså at en nakkeslengskade kan føre til kompenseringsplager, og økt forekomst av smerter – både i form av frekvens og intensitet.

 

Behandling og Opptrening av Nakkeslengskader

En klinisk førstegangsundersøkelse hos oss legger til rette for et individualisert og tilpasset behandlingsopplegg. Det er også denne som bestemmer hvilke behandlingsteknikker som benyttes.

 

Vi bruker blant annet følgende teknikker for å hjelpe deg med nakkeslengproblematikken:

 

Vårt fokus ligger på å gi deg smertelindring og bedre nakkefunksjon. Dette gjør vi ved å stimulere økt bevegelighet og elastisitet ved å blant annet bryte ned muskelknuter, skadevev og arrvev. Vi vil også ha fokus på gradvis opptrening, da det er god forskning på at whiplash kan føre til muskelforstyrrelser i nakken. Blant annet svakhet i de dype nakkemusklene (dype nakkefleksorer).

 

Nyere forskning har også vist tydelig påvirkning av øvre nakkestrukturer ved mange tilfeller av nakkeslengskader. Vi jobber helhetlig og tilpasset inn mot muskler, bindevev (fascia) og ledd slik at du skal få optimale resultater av behandlingen.

 

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og behandle dine nakkesmerter, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online booking.

 

Treningsvideoer: Isometriske Øvelser mot Whiplash

Mange med betydelig nakkeslengproblematikk opplever at trening blir veldig vanskelig og utmattende. Derfor er det viktig å ta det gradvis. Hvis du reagerer kraftig på en god del nakketrening, så starter man helt i laveste intensitet: Isometrisk trening. Dette er en treningsform hvor man kun aktiverer muskulaturen mot motstand, men uten at den blir lengre (eksentrisk) eller kortere (konsentrisk). Altså et glimrende sted å starte for de med kraftig redusert funksjon.

 

Nedenfor viser vi to treningsvideoer utviklet av vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Den første fokuserer på isometrisk trening og den andre fokuserer på opptrening av plattformen til nakken, nemlig øvre rygg og skuldre. Utvis hensyn til egen dagsform.

 

VIDEO: Isometrisk Nakketrening

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Treningsstrikk

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Du Fortjener en Smertefri Hverdag

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Eghosa Jane Ogoleh og det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

– Trykk her for kontaktinformasjon og for å se ledige timer.

 

Kilder, forskning og referanser:

1. Enix et al, 2014. The cervical myodural bridge, a review of literature and clinical implications.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *