Muskelspasmer i Korsryggen

Muskelspasmer i korsryggen innebærer en ufrivillig sammentrekning eller spenning av musklene i korsryggen. Muskelspasmer kan variere i styrke og varighet.

Her i artikkelen vår vil du lære mer om hvorfor du rammes av muskelspasmer, og hvordan det kan både behandles og forebygges. Helt på bunnen av artikkelen viser vi også fram noen effektive øvelser mot muskelspasmer i korsryggen. På folkemunne kalles det også gjerne for ryggspasme eller ryggkrampe.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • Årsaker til Muskelspasmer i Korsryggen
  • Hvordan man Diagnostiserer Ryggspasmer
  • Behandling av Muskelspasmer i Korsryggen
  • Forebygging av Ryggspasmer
  • Øvelser og Trening mot Ryggkramper (inkludert VIDEO)

 

– Veldig Mange Rammes

Omtrent 80 prosent av alle nordmenn vil oppleve ryggsmerter på et eller annet tidspunkt i livet. En ryggspasme er en ufrivillig sammentrekning eller spenning av musklene i korsryggen. Tilstanden spenner fra uregelmessige spasmer med lett ubehag til kroniske spasmer med påfølgende alvorlige smerter som gjør det vanskelig å bevege seg. Ryggspasmene kan normalt sett behandles effektivt med konservativ behandling, men noen tilfeller er mer alvorlige enn andre.

 

Årsaker til Muskelspasmer i Korsryggen

Ryggspasmer kan oppstå som resultat av feilfunksjon i muskler, sener og ledd i ryggen, eller de kan være på grunn av andre tilstander – slik som nerveirritasjon. Tunge løft med vridning er en vanlig årsak til at man får ryggspasmer. I tillegg til tunge løft, kan all aktivitet som legger overflødig press på musklene og leddene i korsryggen føre til muskelspasmer. Sportstyper som fotball og golf kan føre til ryggspasmer fordi de krever at ryggen beveges i plutselige rykk over flere runder og over lengre tid.

Ryggmusklene dine kan være mer utsatt for ryggspasmer om du har dårlig funksjon i kjernemusklaturen, da disse hjelper med å støtte opp ryggens muskler og ledd. Svake eller stive muskler i ryggen blir lettere påvirket enn muskler som er sterke og mer bevegelige. Ryggspasmer kan også oppstå grunnet artrose, nerveavklemming eller skiveprolaps. Artrose i korsryggen kan legge press på ryggmargen, som fører til smerter i ryggen og beina. En sprukket eller bulende mellomvirvelsskive mellom ryggvirvelene kan også føre til press på en nerve, som kan utløse både lokale ryggsmerter, samt beinsmerter.

 

Diagnostisering av Ryggspasmer

Ved førstegangskonsultasjonen vil våre dyktige terapeuter gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse. Denne undersøkelsen undersøker funksjon, mobilitet og bevegelighet i muskler, sener og ledd. De vil også undersøke for nervepåvirkning. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til både magnetisk resonansavbildning (MR) eller computertomografi (CT) dersom dette er medisinsk indisert. Disse undersøkelsene benyttes normalt sett bare hvis det foreligger mistanke om skiveprolaps eller annen nerveavklemming.

Før du kommer til oss, så kan du forberede deg ved å være klar til å fortelle oss mer om:

  • Alvorlighetsgraden på ryggsmertene dine (smerteskala)
  • Hvor ofte de blusser opp
  • Ting som lindrer smertene
  • Når smertene begynte

Sørg også for å fortelle oss om du begynte å få spasmer etter en sportsulykke eller annen tung fysisk aktivitet, som flytting av møbler. Dette kan hjelpe å fastslå hva som forårsaket spasmene.

 

Behandling av Muskelspasmer i Korsryggen

Vi behandler regelmessig muskelspasmer i korsryggen. Ofte skyldes problemet flere faktorer, slik som redusert bevegelighet i korsryggen i kombinasjon med skadevev i det affekterte muskelvevet. Behandlingen består gjerne av en kombinasjon av muskulært arbeid, leddkorrigering og behandlinger som kan promotere tilheling og forbedret funksjon – inkludert biostimulerende laserterapi. Vi bruker blant annet følgende behandlingsmetoder:

Intramuskulær akupunktur

Laserterapi

Massasje og muskelarbeid

Moderne kiropraktorbehandling

Traksjonsbehandling for Bedre Plassforhold

 

Forebygging av Ryggspasmer

Ryggen din jobber hardt for deg. Jo bedre du tar vare på den, jo lavere er risikoen for at du utvikler ryggspasmer. Å benytte mikropauser på arbeid, samt belønne seg selv med en fysikalsk behandling nå og da vil også kunne forebygge ryggproblematikk. Å bevege seg regelmessig, samt utføre styrkende øvelser for ryggen og kjernemusklaturen din, vil også hjelpe deg med å holde i gang rygghelsen. Om du sitter eller ligger for mye i senga, kan dette forverre ryggproblemene dine. Om du ikke er fysisk aktiv nok for øyeblikket, så kan vi hjelpe deg med å starte opp med et nytt treningsprogram. Våre klinikere kan foreslå treningsøvelser som er snillere mot ryggen din.

 

Trening og Øvelser mot Muskelspasmer i Korsryggen

En mer bevegelig rygg vil også gi bedre forhold for muskulaturen. På samme måte som en mer elastisk muskulatur uten for mye skadevev vil hjelpe på leddbevegeligheten. Når man behandler ryggproblematikk, så er det veldig viktig at man jobber med begge disse nøkkelfaktorene (ledd og muskler) for å få optimale resultater.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Stramme Ryggmuskler

Her ser du fem gode ryggøvelser som kan fungere forebyggende mot anspente muskler i ryggen og ryggspasmer. Videoen er presentert av vår egen kiropraktor Alexander Andorff, og vi håper du har nytte av dem. Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen for flere gode treningsprogrammer.

 

Konklusjon

Du trenger ikke å leve med muskelspasmer i korsryggen. Dette er en plage som effektivt kan behandles med trygge og effektive behandlingsmetoder. Livet er for kort til å gå rundt med vond rygg.

Ta gjerne kontakt med oss ved eventuelle spørsmål – eller for å bestille time.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *