Fibromyalgi og misofoni

Fibromyalgi og misofoni: Når lyder frustrerer og irriterer

Majoriteten av personer med fibromyalgi rapporterer en overfølsomhet ovenfor lyder. Dette kalles misofoni. Her ser Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi nærmere på relasjonen mellom de to tilstandene.

Dersom du har fibromyalgi er det viktig å ha kjennskap til misofoni. Forskning har nemlig vist at over 90% av kvinner med fibromyalgi er rammet av denne tilstanden.

– I denne artikkelen vil du, blant annet, bli bedre kjent med hvor vanlig misofoni er blant personer med fibromyalgi.

Fibromyalgi: Et kronisk smertesyndrom

Fibromyalgi er en kompleks og kronisk tilstand som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Smertesyndromet er preget av kroniske smerter og ømhet i muskler og vev, samt andre symptomer som fatigue, søvnproblemer og kognitive vansker (inkludert hjernetåke).

– Fortsatt ukjent årsak

Til tross for at så mange er rammet av denne diagnosen, er årsaken til fibromyalgi fortsatt ukjent. Forskere tror imidlertid at det kan være en kombinasjon av genetiske, miljømessige og andre faktorer som spiller en rolle.

– En usynlig sykdom

En av de mest utfordrende aspektene ved fibromyalgi er at det er en usynlig sykdom. Mange mennesker med fibromyalgi ser tilsynelatende friske ut, noe som kan føre til misforståelser og mangel på forståelse fra andre. Det kan være vanskelig å forklare de daglige kampene og smertene som følger med tilstanden.

Studie: Over 90% av personer med fibromyalgi er oversensitive ovenfor lyd

I skjemaet nedenfor kan du se et utdrag fra studien «Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study». Denne ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Pain Research and Management.¹

I denne studien rapporterte altså hele 94% av kvinner med fibromyalgi at det de er mest sensitive ovenfor er lyder. Vi kan også se at dette er den faktoren som er rangert som nummer en av de ulike faktorene. Kulde er rapportert som den nest vanligste overfølsomheten.

Hva er misofoni?

Misofoni er en tilstand som ikke er like kjent som fibromyalgi. Den er preget av en ekstrem følsomhet for bestemte lyder, som smatting, pusting, sniffing eller tapping. Disse lydene kan utløse negative følelser som sinne, irritasjon eller avsky hos personer med misofoni.

– Kombinasjonen kan påvirke sosiale situasjoner

Det kan være svært utfordrende å håndtere disse reaksjonene, spesielt når de oppstår i sosiale settinger. Både fibromyalgi og misofoni kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten til de som opplever disse tilstandene. Smertene og utmattelsen forbundet med fibromyalgi kan gjøre det vanskelig å utføre dagligdagse aktiviteter og delta i sosiale arrangementer. Misofoni kan også begrense ens evne til å være i bestemte situasjoner eller omgivelser der de utløsende lydene er til stede.

– Hvordan kan man håndtere misofoni?

Det kan være utfordrende å finne måter å håndtere og takle disse reaksjonene på, og det kan være nødvendig med støtte og behandling for å håndtere misofoni på en bedre måte. La oss se nærmere på flere ulike teknikker i neste avsnitt av artikkelen.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Symptomlindring og helhetlig tilnærming

Selv om både fibromyalgi og misofoni kan være utfordrende å leve med, er det viktig å huske at det finnes måter å håndtere og lindre symptomene på. For fibromyalgi kan en helhetlig tilnærming som inkluderer medisiner, fysisk aktivitet, fysikalsk behandling og livsstilsendringer være nyttig. For misofoni kan k0gnitiv terapi, lydbehandling og avspenningsteknikker (inkludert avspenningsmassasje) være til hjelp.

– Et støtteapparat er viktig

Det er også viktig å søke støtte fra helsepersonell, venner og familie når man lever med disse tilstandene. Å ha et støttende nettverk kan bidra til å håndtere utfordringene og gi en følelse av fellesskap.

Avspenningsteknikker mot misofoni

Siden vi vet at stress kan være en medvirkende årsak, anbefaler ofte være klinikere avspenningstiltak i hverdagen. Dette kan for eksempel innebære avspenning på akupressurmatte, rulling på massasjeball eller bruk av nakkehammock (lenkene åpner i nytt leservindu).

Tips: Avspenning på akupressurmatte m/ nakkepute (lenken åpner i nytt vindu)

Vårt moderne samfunn er ofte preget av stress og dårlig tid. Når satte du sist av tid til ren avspenning? Vel, det er hvertfall selve meningen med en akupressurmatte – og det anbefales cirka 20 minutter daglig bruk for best effekt. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer den anbefalte akupressurmatten.

Behandling som gir avspenning og lindrer

Nålebehandling

Det finnes god dokumentasjon på at en rekke tiltak og behandlingsmetoder kan hjelpe deg med avspenning. Dette inkluderer blant annet behandling med massasje, intramuskulær akupunktur (tørrnåling), fysioterapi, laserterapi, massasjeteknikker og kiropraktisk leddmobilisering. Blant annet har studier vist at behandling med nåler, utført av offentlig autorisert kliniker, slik som kiropraktor eller fysioterapeut, kan redusere muskulære spenninger og gi en avslappende effekt. Ved alle våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene vil du som pasient nyte godt av en helhetlig og moderne tilnærming.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Fibromyalgi og misofoni

Dersom du er rammet av fibromyalgi så er det viktig at du kjenner til at oversensitivitet ovenfor lyder er temmelig normalt. Å ha denne kunnskapen kan gjøre det lettere å vite hvilke typer av aktiviteter du bør unngå – og kan bidra til bedre livskvalitet.

VIDEO: 8 øvelser for nakken og ryggen

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram åtte øvelser som både styrker og gir mer bevegelighet til nakken og ryggen.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. De Roa et al, 2018. Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study. Pain Res Manag . 2018 Apr 1:2018:8269564.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 843526408. Credit: Pixsooz

Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1417519308. Credit: Nicoletaionescu

Artikkel: Fibromyalgi og misofoni

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *