Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

Trykkbølgebehandling mot plantar fascitt er godt dokumentert behandling. Hælsmerter grunnet plantar fascitt reagerer ofte positivt på trykkbølge – og større studier (meta-analyser) har vist smertelindring og raskere bedring.¹

Plantar fascitt er en skadereaksjon i plantar fascia (fotsålens bindeplate), som er et vevsbånd som er festet langs bunnen av foten og forbinder hælbenet med tærne. Denne tilstanden kan forårsake hælsmerter som ofte er verst eller mest merkbare om morgenen, når du tar de først stegene for dagen. Diagnosen kan også være verre etter hvile.

 

Tips: Nederst i artikkelen viser vi en video hvor kiropraktor Alexander Andorff forklarer om hvordan trykkbølgebehandling fungerer mot plantar fascitt.

 

– Smertene er ofte verst i framkant og under hælbenet

Smertene ved plantar fascitt er oftest tydligst i festepunktet på hælbenet. I illustrasjonen ovenfor kan du se hvordan plantar fasciaen fester helt fram mot tærne. Dette kan være en langdryg og vanskelig diagnose. Nettopp derfor har trykkbølgebehandling mot plantar fascitt blitt en populær behandling, da det ofte kutter ned tilhelingstiden og varigheten på diagnosen.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av plantar fascitt og fotsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Oversikt – I guiden her vil du lære mer om:

 1. Behandling av plantar fascitt
 2. Hvordan fungerer trykkbølgebehandling mot plantar fascitt?
 3. Hva kan du Forvente ved Behandling med Trykkbølge?
 4. Hvor effektivt er trykkbølgebehandling?
 5. Hva er fordelene med trykkbølgebehandling?
 6. Hva er andre behandlingsalternativer for plantar fascitt?

 

1. Behandling av Plantar Fascitt

Tradisjonelle behandlinger mot plantar fascitt inkluderer hvile, øvelser, fysioterapi og ortopediske strekkskinner (som man sover med). Men de siste tiårene har trykkbølgebehandling blitt et mer og mer populært behandlingsalternativ. I tillegg til dette vet man også at stramme leggmuskler spiller en sentral rolle ved denne diagnosen – og at disse derfor også bør behandles.

 

– Målrettede Sjokkbølger

Trykkbølgebehandling bruker kraftig målrettet kinetisk energi for å fremme tilheling og redusere smerte. Det er ikke inngripende og kan hjelpe personer med plantar fascitt til å unngå mer invasive behandlinger. Men behandlingen fungerer ikke 100% for alle. Les videre for å lære mer om hva forskningen sier om effekten av trykkbølgebehandling, hvordan prosedyren fungerer og hva du kan forvente av resultatene.

 

2. Hvordan fungerer trykkbølgebehandling mot plantar fascitt?

Trykkbølgebehandling

(Det kan også være at klinikeren behandler stramme leggmuskler samtidig – dersom disse vurderes å være en del av problemet ditt)

Ved trykkbølgebehandling vil en kliniker, ofte kiropraktor eller fysioterapeut, påføre trykkbølger mot et skadet område – vanligvis rettet direkte inn mot sener eller muskelfester. Dette bryter ned skadevev og skaper mikrotraumer i det området. Mikrotraumene starter en betydelig tilhelingsprosess.

 

Positive virkemetoder kan:

 • Skape nye blodårer som gir mer blod og næring til det betente området (angiogenese).
 • Påføre hyperstimulering av nerveendinger, noe som resulterer i umiddelbar smertereduksjon.
 • Bryte ned forkalkninger (som ved kalkskulder).
 • Øke cellepermeabiliteten for økt tilheling.

Trykkbølgebehandling er trygt, ikke-invasivt og kan betydelig redusere smerte og andre symptomer på plantar fascitt. Dette gjør det til et ideelt alternativ for personer som kanskje ikke ønsker å ta medisiner eller gjennomgå inngripende kirurgi. Studier har vist til at trykkbølgebehandling er en effektiv behandling mot plantar fascitt.² Forskerne konkluderte med at fire økter med trykkbølgebehandling bidro til å redusere tykkelsen på plantar fasciaen i fotsålen. Det reduserte også symptomer på betennelse i området. Mer alvorlige tilfeller av plantar fascitt krever dòg vanligvis mer enn fire behandlinger.

 

3. Hva kan du Forvente ved Behandling med Trykkbølge?

Trykkbølgebehandling er, som nevnt, ikke-invasivt, noe som betyr at det skjer på utsiden av kroppen din. Når du ankommer klinikken for din behandling, er dette hva du vanligvis kan forvente:

1. Du blir bedt om å ta av sokkene og skoene.
2. Du får ultralydgel på hælene dine.
3. En av våre klinikere bruker en målrettet probe, koblet til et trykkbølgeapparat, for å levere trykkbølger til hælene dine.

Du kan føle litt ubehag når trykkbølgene trenger inn i hælen din. Avhengig av hvor alvorlige dine smertesymptomer på plantar fascitt er, kan det hende du må tilbake for alt fra fire til åtte behandlinger. Vanligvis responderer de fleste godt på fem behandlinger.

 

– Vondtklinikkene: Vi Tilbyr Effektiv Trykkbølgebehandling

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av seneskader og senebetennelser. Vi jobber alltid målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

4. Hvor effektivt er trykkbølgebehandling?

Generelt antas trykkbølgebehandling å gi en symptomlindring hos opptil 80% av de som mottar denne behandlingen. Det er fysisk umulig at trykkbølgebehandling ikke har noen effekt, da trykkbølgene vil stimulere økt blodsirkulasjon og tilheling. Dòg kan det være at, ved betydelige tilfeller, så når man ikke gjennom på det ‘tradisjonelle antallet’ med behandlinger.

 

– Forskning: Effektiv Behandling (i de fleste tilfeller)

En større meta-analyse konkluderte med at trykkbølgebehandling mot plantar fascitt er effektivt.¹ Trykkbølgebehandling mot plantar fascitt anses generelt som en effektiv behandling, ifølge en 2021-studie.² Likevel, må vi huske på at, basert på tidligere tall (80% opplever bedring), er det 1 av 5 som ikke opplever den tydelige forbedringen. For å forbedre sjansen for bedring er det viktig at trykkbølgebehandlingen kombineres med rehabiliteringsøvelser, egentiltak og en biomekanisk vurdering (for å se om andre strukturer gir feilbelastning mot føttene).

 

– Vi Kombinerer med Plantar Fascitt Øvelser for Best Resultater

Mange som har blitt behandlet for plantar fascitt med trykkbølgebehandling rapporterer at de har opplevd en betydelig reduksjon i smerte – både kasusstudier og meta-analyser bekrefter mange av disse opplevelsene. Ikke overraskende har studier indikert at trykkbølgebehandling i kombinasjon med andre behandlinger kan være mer effektiv enn trykkbølgebehandling alene. For eksempel kan det å kombinere øvelser og trykkbølgebehandling fremme langsiktig, bærekraftig tilheling.

 

Plantar fascitt øvelser – video:

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med seks øvelser mot plantar fascitt.

5. Hva er fordelene med trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling har mange mulige fordeler. Noen av fordelene med trykkbølgebehandling inkluderer at det:

 • Er en ikke-inngripende behandling med minimalt behov for forberedelse og restitusjon
 • Kan lindre smerte raskt
 • Kan gi raskere tilheling
 • Anses som trygt
 • Har lavere risiko for komplikasjoner enn mange medisiner eller kirurgiske behandlinger
 • Kan bidra til at personer med plantar fascitt unngår unødvendig kirurgi

 

6. Hva er andre behandlingsalternativer for plantar fascitt?

Trykkbølgebehandling er ikke det eneste behandlingsalternativet mot plantar fascitt. Flere andre behandlingsalternativer er tilgjengelige for denne smertefulle tilstanden, og ofte er det gunstig å kombinere flere av dem samtidig. Hvilken behandling som er riktig for deg avhenger av alvorlighetsgraden på symptomene dine og hvordan du reagerer på ulike behandlinger. Noen vanlige behandlingsalternativer inkluderer:

 • Fysioterapi: Fysioterapi kan bidra til økt muskelstyrke og fleksibilitet, som kan fremme tilheling, samt redusere smerte.
 • Laserterapi: Behandling med laser kan være et gunstig behandlingsalternativ ved plantar fascitt.
 • Leddmobilisering: Restriktive ledd i foten kan bidra til at du feilbelaster fotbladet når du går.
 • Nattskinne: Både kompresjonssokker og nattskinner (lenkene åpner i nytt leservindu) kan være gode egentiltak mot plantar fascitt.
 • Senevevsverktøy: Klinikeren vil bruke spesialiserte behandlingsverktøy, og jobbe målrettet inn mot senevevet i fotsålen din.

 

«Hos våre behandlere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, vil alltid rehabilitering – i tillegg til behandlingen – være en sentral komponent av behandlingsforløpet. Her vil klinikeren kartlegge funksjon og eventuelle restriksjoner i muskler, sener, ledd og nerver. De vil informere deg fortløpende om funn, og foreslå individualiserte behandlingsplaner og rehabiliteringsøvelser.»

 

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølge kan brukes mot plantar fascitt.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

 1. Aqil et al, 2013. Extracorporeal shock wave therapy is effective in treating chronic plantar fasciitis: a meta-analysis of RCTs. Clin Orthop Relat Res . 2013 Nov;471(11):3645-52.
 2. Molla et al, 2021. Evaluation of plantar fasciitis improvement after shock wave therapy in calcaneal spur patients by musculoskeletal ultrasonography. Egyptian Rheumatology and Rehabilitation volume 48, Article number: 43 (2021).

 

Artikkel: Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

 

FAQ: 5 Vanlige Spørsmål om Trykkbølgebehandling

1. Hva slags erfaringer har folk med trykkbølgebehandling på plantar fascitt?

Folk flest har stort sett svært positive erfaringer. Dette er også dokumentert gjennom forskning som viser til at 80% blir bedre av trykkbølgebehandling på plantar fascitt. Trykkbølgene bryter ned det fortykkede skadevevet og stimulerer økt tilheling og sirkulasjon.

2. Hva slags pris kan man forvente ved trykkbølgebehandling?

Moderne trykkbølgeapparater er dyre i innkjøp eller leasing. Derfor vil prisen på trykkbølgebehandling være noe høyere enn andre behandlingsformer.

3. Hvor mange behandlinger er vanlig ved trykkbølgebehandling?

Siden trykkbølgebehandlingen gradvis bryter ned fortykket skadevev, gjenoppretter blodsirkulasjon og stimulerer tilheling – så er dette avhengig av omfanget på skademekanismen man faktisk behandler. Mer alvorlige tilfeller vil trenge flere behandlinger. Men med det sagt er det vanlig å starte med fem trykkbølgebehandlinger – og etter disse fem ta en vurdering i forhold til effekt.

4. Gjør trykkbølgebehandling vondt?

Ja, det kan gjøre vondt til en viss grad. Men det er absolutt ikke uoverkommelig, og nyere trykkbølgeapparater har nyere mekanismer som gjør at trykkbølgebehandling ikke er like vondt som det var kjent som tidligere.

5. Hvor ofte kan man ta trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling er en trygg behandlingsmetode. Men for at tilhelingen skal få best effekt etter behandling tilrådes det at man venter 4-7 dager mellom hver behandling. Det kan også være lurt å ta det rolig samme dag som behandlingen – ihvertfall første behandling.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.