5 Kategorier av Fibromyalgi

5 Kategorier av Fibromyalgi

Vi vet at det forekommer variasjoner innen symptom og smertepresentasjoner hos fibromyalgipasienter. Noen er mer plaget med tarm og fordøyelse, andre med betennelser – i tillegg til smertene altså.

Men kan man dele inn fibromyalgi i 5 kategorier? En revmatologisk forskningsstudie publisert i det anerkjente tidsskriftet Current Rheumatology mener at fibromyalgi muligens bør klassifiseres i 5 kategorier.¹ De legger til grunn at dette også vil kunne gi grunnlag for mer spesifikk behandling og rehabilitering for de enkelte foreslåtte kategoriene innenfor fibromyalgi.

 

Tips: Nederst i artikkelen viser vi en video hvor kiropraktor Alexander Andorff går gjennom flere avspenningsøvelser

 

Fibromyalgi: Et Kronisk Smertesyndrom med Bredt Spekter av Symptomer og Smerter

Vi har tidligere skrevet, sammen med vår søsterklinikk på Lambertseter i Oslo (Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi), flere større artikler om fibromyalgi. Her har vi har gått grundig gjennom en lang rekke kjente symptomer og smerter assosiert med dette kroniske smertesyndromet. Blant annet har vi kunne dele symptombildet inn i 8 symptomkategorier:

 1. Varianter av Fibromyalgismerter
 2. Muskel og Leddsmerter
 3. Kognitive Symptomer
 4. Energi og Søvnproblemer
 5. Nevrosensoriske Symptomer
 6. Tarm og Fordøyelse
 7. Psykologiske Symptomer
 8. Hormonelle Symptomer

 

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og redusert funksjonalitet. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

De 5 Kategoriene av Fibromyalgi

La oss holde de åtte symptomkategoriene litt i bakhodet nå, samtidig som vi ser nærmere på hva forskerne viste til i studien med tittelen «Subcategories of Fibromyalgia: A New Concept«. De skriver at tidligere har man delt inn fibromyalgi i primær fibromyalgi, sekundær fibromyalgi og ungdomsfibromyalgi. Men, basert på egen forskning, med utgangspunkt i patofysiologi og gjennomgang av en større mengde pasientkasuser – foreslår de at man også bør legge til fem nye kategorier innenfor fibromyalgi. De fem underkategoriene av fibromyalgi, som foreslått av dem, er:

 1. Nevropatisk Fibromyalgi
 2. Inflammatorisk Fibromyalgi
 3. Nevroendokrin Fibromyalgi
 4. Psykologisk Fibromyalgi
 5. Hormonell Fibromyalgi

Vi skal, i denne artikkelen gå nærmere, innpå de fem kategoriene de refererer til. Men, kort fortalt, mener de altså at de større variasjonene innen fibromyalgipasienter kan bli lettere å forholde seg til med disse underkategoriene. Og vi må jo si oss enig – særlig hvis dette kan føre til mer spesifikk forskning innen behandling og rehabilitering for de ulike fibromyalgigruppene. Men husk at dette er et nytt konsept som det må forskes mer og dypere på før slike kategorier vil bli implementert i praksis.

 

– Målrettet Behandling og Rehabilitering?

Drømmeresultatet av en slik klassifisering ville jo vært at man kunne opprettet evidensbaserte behandlingsprotokoller for de enkelte kategoriene. Slik at pasientene fikk best mulig oppfølging, tilrettelegging og behandling. Det hadde vært optimalt. Men før vi drømmer oss helt bort, la oss se nærmere på de foreslåtte fem kategoriene av fibromyalgi.

 

1. Nevropatisk Fibromyalgi

Nålebehandling

Denne underkategorien refererer altså til de fibromyalgipasientene som har nevrosensoriske symptomer som en av sine hovedplager. Dette refererer til at vanlig stimuli blir feiltolket i nervesystemet og hjernen. På samme måte som at man har sett en endret tolkning i smertestrukturene i hjernen ved fibromyalgi. Pasienter i denne gruppen vil blant annet, teoretisk sett, ha høyere forekomst av:

 • Hodepine
 • Kronisk migrene
 • Svimmelhet og vertigo
 • Letthodethet
 • Temperatursensitivitet
 • Værsensitivitet
 • Lyssensitivitet
 • Lydsensitivitet
 • Luktsensitivitet

Hos denne pasientgruppen kan man da forespeile at avspenningsteknikker, tilpasset muskelarbeid, laserterapi og intramuskulær akupunktur kan desensitivisere de overaktive nervesenderne. Dette kan også innebære aktiv egentid (helst minst 30 minutter om dagen) med bruk av akupressurmatte, pusteøvelser og meditasjon.

 

Tips: Varmebalsamkryogel og arnicagel er alle populære reseptfrie egentiltak som kan bidra til å desensitivisere smertefulle områder. Kremen eller gelen masseres direkte inn mot det smertefulle området.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan Hjelpe og Veilede deg Gjennom Smertene

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og funksjonsnedsettelser. Vi jobber alltid målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

2. Inflammatorisk Fibromyalgi

Fotsmerter

(Har fibromyalgipasienter i denne gruppen hyppigere forekomst av betennelser?)

Man definerer ikke fibromyalgi som en inflammatorisk diagnose. Men allikevel ser det ut til at en del av pasienter med fibromyalgi har økt forekomst av hevelser og betennelser. Dette er noe vi også har sett i klinikken her. Med dette i tankene vil vi referere til en studie gjort ved Karolinska Institutt som viste til at flere med fibromyalgi har økte betennelsesreaksjoner i hjernen. Studien viste til neural inflammasjon i både hjernen og spinalkanalen – og da særlig i form av en tydelig overaktivitet i glialcellene.

 

– Kan gi Grunnlag for Flere Kjente Fibromyalgisymptomer

Man mener blant annet at det er denne mekanismen som kan gi grunnlag for hjernetåke. I tillegg til episodisk påvirkning av kognitiv funksjon. Det er også nærliggende å referere til at andre studier har vist høyere forekomst av visse betennelser, og skadereaksjoner, (slik som tendinitt, plantar fascitt og bursitt) hos pasienter med fibromyalgi.

 

3. Nevroendokrin Fibromyalgi

Nevroendokrin refererer til samspillet mellom nervesystemet og de endokrine kjertlene. Eksempler på endokrine kjertler er hypofysen og skjoldbruskkjertelen. Forskerne her mener altså at det er en gruppe av fibromyalgipasienter som bør kategoriseres her – basert på deres symptomer. Forstyrrelser av denne funksjonen kan gi grunnlag for en rekke symptomer basert på hvilke endokrine kjertler som er påvirket.

 

4. Psykologisk Fibromyalgi

Her er det viktig å bemerke seg at dette ikke betyr at smerter eller symptomer ikke er ekte. Kategorien her refererer heller til de fibromyalgipasientene som har økt forekomst av psykologiske og kognitive symptomer. Vi snakker da om, blant annet:

 • Glemsomhet
 • Forvirring
 • Konsentrasjonsvansker
 • Angst
 • Nedstemthet
 • Humørsvingninger

 

5. Hormonell Fibromyalgi

Kort fortalt refererer dette til fibromyalgipasienter som særlig har dårlige perioder tilknyttet hormonelle endringer og, for eksempel, sin menstruasjonssyklus. Symptomer innenfor hormonell fibromyalgi kan inkludere:

 • Veldig smertefulle menstruasjoner
 • Bekkensmerter
 • Vulvasmerter
 • Tidlig overgangsalder

 

Oppsummering

«Det er viktig å påpeke at det vil kreves ytterligere forskning før en slik kategorisering faktisk kan implementeres i en klinisk setting. Men allikevel er det spennende å tenke på hvilke muligheter det kan legge til rette for innenfor utvikling av nye behandlingsmetoder.»

 

Avspenningsteknikker ved Fibromyalgi

Avspenning kan være så mangt. For noen er det den daglige gåturen med hunden – og for andre kan det være trening i varmtvannsbasseng, pusteteknikker på massasjematte, yoga eller lett styrketrening med strikk. Her er vi forskjellige. Men det er viktig at man faktisk forsøker å finne ut av hvilke teknikker, hobbyer og fritidssysler som gir deg selv positiv energi og ro i sjelen.

 

TIPS: Avspenning på Akupressurmatte (lenken åpner i nytt vindu)

(Bruk gjerne akupressurmatten i omgivelser du assosierer med ro og avslapping) 

En akupressurmatte er utstyrt med tilpassede massasjepunkter. Den fungerer ved at disse punktene jobber inn i musklene dine samtidig som at du hviler på den. Fordelen med en slik massasjematte er at den er enkel å ta i bruk – og at så lite som 10 minutter med daglig bruk kan ha god effekt. Å kombinere med pusteteknikker kan være en glimrende måte å redusere stress og spenninger i kroppen. Hvis du synes at massasjepunktene er for ‘røffe’ i starten kan du legge et tynt håndkle over.

 

– Les mer: Akupressurmatte (Lenken åpner i nytt vindu)

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram tilpassede bevegelighetsøvelser tilpasset pasienter med fibromyalgi.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

«Hos våre behandlere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, vil alltid rehabilitering – i tillegg til behandlingen – være en sentral komponent av behandlingsforløpet. Her vil klinikeren kartlegge funksjon og eventuelle restriksjoner i muskler, sener, ledd og nerver. De vil informere deg fortløpende om funn, og foreslå individualiserte behandlingsplaner og rehabiliteringsøvelser.»

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

 1. Metyaz et al, 2022. Subcategories of Fibromyalgia: A New Concept. Curr Rheumatol Rev . 2022;18(3):18-25.

 

Artikkel: 5 Kategorier av Fibromyalgi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.