beinhinnebetennelse

Behandling av Beinhinnebetennelse

Behandling av Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse gir smerte eller ømhet i underbenet, vanligvis langs den indre kanten av skinnebenet (tibia) i leggen.

Diagnosen skyldes overbelastning av muskler og senefester i leggen. Disse senefestene rykker og drar i periosteum, altså det øvre laget av beinvev på skinnebenet, kalt beinhinnen. Tilstanden er også kjent som medialt tibialt stress syndrom, medial traksjonsperiostitt eller pretibial periostitt. En illustrasjon kan være behjelpelig for å forstå smertetilstanden bedre (se figur 1 og 2).

 

Beinhinnebetennelse: Anatomioversikt

Den nederste delen av beinet, kalt underbenet – eller leggen – består av to bein. Tibia og fibula. La oss ta for oss navnet på diagnosen, medialt tibialt stress syndrom. Vi kan bryte ned betydningen til følgende:

  • Medialt: På innsiden.
  • Tibialt: Indre leggbeinet.
  • Stress syndrom: Overbelastning.

Periosteum er altså det ytterste laget av bein hvor musklene fester. Det er altså selve beinhinnen. Irritasjon, inflammasjon og smerter oppstår grunnet repetitiv strekkbelastning fra musklene på beinhinnen. Med riktig hvile og restitusjon har området tid til å lege og tilhele seg, men hvis man ignorerer smertene er det høy risiko for forverring. De to musklene som har blitt identifisert som hovedårsakene er soleus (leggmuskel) og musculus flexor digitorum (tåbøyerne).¹ I tillegg til dette er også tibialis posterior og tibialis anterior involvert i en viss grad.

 

Bilde: Hvor er Periosteum?

[Figur 2: Periosteum / Bilde: MMG]

 

Tips: Nederst i artikkelen viser vi fram en video hvor kiropraktor Alexander Andorff viser fram hvordan trykkbølgebehandling kan fungere mot seneskader og senebetennelser.

 

– Hvem Rammes av Beinhinnebetennelse?

Det er en vanlig skade for løpere, dansere, idrettsutøvere og mange i militæret – men alle som går, løper eller hopper kan utvikle beinhinnebetennelse fra gjentatt belastning eller overbelastning. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva du kan gjøre med det.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av idrettsskader og senebetennelser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

1. Egentiltak og Hjemmebehandling mot Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse rammer både idrettsutøvere og mosjonister. Veldig ofte har man, hvis man tenker litt etter, også fått flere advarsler fra kroppen sin side. Vanligvis starter det med relativt milde smerter, som gradvis bygger seg oppover dersom man fortsetter å belaste. Belastningsstyring og restitusjon er derfor to nøkkelord når det kommer til behandling av beinhinnebetennelse. I tillegg til dette er det også dokumenterte behandlingsmetoder – slik som trykkbølgebehandling og intramuskulær akupunktur i leggene, som kan få i gang tilheling i området raskere.

 

6 Egentiltak du bør Benytte deg av:

  • Hvile
  • Is
  • Heve
  • Kompresjon
  • Massasje
  • Belastningsstyring

Hvile (men ikke for mye)

Det er viktig at du gir deg selv en pause fra aktiviteter med stor belastning – fram til smertene dine forsvinner. Du må kanskje hvile fra tung belastning i to til seks uker. Men du må ikke stanse all aktivitet, bare de aktivitetene som gir deg smerter eller som medfører hard støtbelastning for beina. Med tanke på trening kan du prøve aktiviteter med lav belastning som f.eks:

  • Svømming
  • Stasjonær sykling
  • Gåturer
  • Trening på ellipsemaskin (crosstrainer)
  • Styrkeøvelser med strikk

Når smertene dine har blitt bedre eller er borte, kan du sakte gå tilbake til den tidligere aktivitets- eller treningsrutinen din. Hvis du for eksempel jogger, kan du jogge på mykt underlag eller gress, og starte med kortere joggeturer. Øk treningsaktiviteten din gradvis.

 

Nedkjøling (is)

I den akutte fasen, første 72 timene, eller etter større belastninger – kan du bruke en gjenbrukbar kuldepakning for å kjøle ned innsiden av leggen. Bruk denne 15 til 20 minutter om gangen, 3 ganger om dagen. Dette vil bidra til å redusere smerte og hevelse. Fortsett behandlingen med nedkjøling ved behov.

 

Tips: Gjenbrukbar Kjølepakning med festebånd (lenken åpner i nytt vindu)

Dette er faktisk en multipakning, som både kan brukes som varmebehandling og kjølebehandling. Vi anbefaler egentlig alle familier å ha en kjølepakning som dette liggende i fryseren. En kuldepakning som dette kan være gull verdt ved akutte skader – slik som overtråkk og kneskader. Trykk på bildet eller her for å lese mer om kuldepakningen.

 

Heve beinet

Når du sitter eller ligger, hold bena høyt på puter for å redusere hevelsen. Poenget er å heve bena til et nivå som er høyere enn hjertet ditt. Dette vil gjøre det lettere for venene å arbeide effektivt, samt bidra til bedret mikrosirkulasjon og væskedrenasje.

 

Kompresjonstøy

Klinikere vil ofte anbefale at du bruker kompresjonsstrømper eller leggkompresjonsstøtte når du trener. Dette kan gi både beskyttelse, stabilitet og mer sirkulasjon til området.

 

Tips: Kompresjonssokker når du jogger (lenken åpner i nytt leservindu)

Et populært egentiltak for personer plaget med beinhinnebetennelse. Kompresjonssokkene fungerer ved at de stabiliserer leggene, samtidig som at de også stimulerer økt mikrosirkulasjon i området. Trykk på bildet eller her for å lese mer.

 

Massasje

Tilpasset muskelarbeid og massasje kan bidra til å løse opp i anspente leggmuskler – og stimulere drenasje av overflødig væske. Du kan også bruke egenmassasje med en triggerpunktball. og rulle denne aktivt inn mot leggmuskulaturen (men ikke for hardt).

 

Belastningsstyring: Gradvis opptrapping av aktivitet

Det å ta hensyn og gradvis vende tilbake til treningen eller aktiviteten er det beste. Diskuter en trinnvis plan med din kiropraktor, fysioterapeut eller trener. Studier har vist at en 50 prosent reduksjon i intensitet, lengde og hyppighet på aktiviteten din til å begynne med kan være gunstig.

 

– Vondtklinikkene: Vi Hjelper deg med Idrettsskader

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av idrettsskader og beinhinnebetennelse. Vi jobber alltid målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

2. Andre Behandlinger mot Beinhinnebetennelse

I den aller første fasen er hvile, belastningsstyring og nedkjøling det viktigste. Dòg finnes det også andre behandlingsformer som kan ha god effekt mot beinhinnebetennelse (medialt tibialt stress syndrom), noen av disse inkluderer:

Disse behandlingsformene kombineres igjen med tilpassede rehabiliteringsøvelser og veiledning. Våre klinikere jobber regelmessig med idrettsskader – inkludert beinhinnebetennelse.

 

Fysioterapi for Beinhinnebetennelse

En fysioterapeut kan jobbe aktiv inn mot de anspente musklene i leggen din. I tillegg kan de veilede deg om øvelser for å strekke og styrke legg- og ankelmusklene. Fysioterapeuten kan også vise deg spesifikke øvelser for å korrigere muskler eller mekaniske abnormiteter som kan bidra til at du får beinhinnebetennelse.

 

Intramuskulær Akupunktur (IMS)

Nålebehandling

Intramuskulær akupunktur, ofte kalt idrettsakupunktur, er en mulig behandlingsmetode mot beinhinnebetennelse. Nålene stimulerer økt sirkulasjon og kan bidra til tilheling i det affekterte området.

 

Trykkbølgebehandling for Beinhinnebetennelse

Påføring av trykkbølger rettet inn mot skinnebeinet kan være en effektiv behandling for kronisk beinhinnebetennelse og kan forkorte tiden det tar å heles. Studier, blant annet en større studie i Journal of American Sports Medicine, har vist at trykkbølgebehandling er effektivt mot langvarig beinhinnebetennelse, og at det gir både smertelindring og raskere tilheling.² Våre klinikere innehar meget god kompetansen innen trykkbølgebehandling.

 

– Stimulerer nye Reparasjonsprosesser

Trykkbølgebehandling er effektivt mot beinhinnebetennelse fordi det stimulerer tilheling. Trykkbølgene bryter ned skadet vev og stimulerer oppbygging av friskt, sterkere vev.

 

Trykkbølgebehandling er en moderne behandlingsform mot beinhinnebetennelse. Det kan være en god behandling for deg som plages med langvarig og gjentagende beinhinnebetennelser.

 

3. Viktigheten av behandling for beinhinnebetennelse

Hvis smertene dine fra beinhinnebetennelse vedvarer, er det viktig å oppsøke kliniker for utredning og behandling. Noen ganger kan enkle endringer i treningsrutinen eller øvelser forhindre at problemet gjentar seg. Det er også mulig at smerter i bena har en annen årsak. Hvis medisinsk indisert, kan være klinikere henvise til MR undersøkelse av leggen din.

 

– Behandling kan Gjøre at du Opprettholder Treningsformen

Ved å behandle smerter i skinnebenet/beinhinnebetennelse, og iverksette forebyggende tiltak for å hindre at smertene kommer tilbake, kan du fortsette å trene uten smerter. Ikke prøv å være en «martyr» og fortsette med intens trening mens du har smerter. Dette vil bare øke sannsynligheten for ytterligere skade på beina.
Når du har beinhinnebetennelse, bør du behandle den og diskutere med klinikeren din eller treneren din hvordan du gradvis kan gjenoppta treningen.

Hos våre behandlere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, vil alltid rehabilitering – i tillegg til behandlingen – være en sentral komponent av behandlingsforløpet. Her vil klinikeren kartlegge funksjon og eventuelle restriksjoner i muskler, sener, ledd og nerver. De vil informere deg fortløpende om funn, og foreslå individualiserte behandlingsplaner og rehabiliteringsøvelser.

 

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot Seneskade i Foten

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram hvordan trykkbølge kan brukes mot seneskader og senebetennelser i foten.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Forskning og Kilder

  1. Brown et al, 2016. «Medial Tibial Stress Syndrome: Muscles Located at the Site of Pain», Scientifica, vol. 2016, Article ID 7097489, 4 pages, 2016.
  2. Rompe et al, 2009. Low-Energy Extracorporeal Shock Wave Therapy as a Treatment for Medial Tibial Stress Syndrome. The American Journal of Sports Medicine. 2010;38(1):125-132.

 

Artikkel: Behandling av Beinhinnebetennelse

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *