Halebeinsmerter: Alt om vondt i halebeinet

Halebeinsmerter: Alt om vondt i halebeinet

Denne guiden gir deg alt du trenger å vite om halebeinsmerter. Vondt i halebeinet kan skyldes flere mulige biomekaniske årsaker og faktorer som du bør kjenne til.

Noe av det første vi må forstå, er at halebeinsmerter kan være komplekse, og at de ofte involverer feilfunksjon i nærliggende anatomiske strukturer. Hoftene, korsryggen og bekkenleddene er strukturer vi må ta spesiell hensyn til ved halebeinsmerter. Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av denne diagnosen. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger – blant annet i Oslo (lenken åpner i nytt leservindu).

– På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram bestående av 7 øvelser mot halebeinsmerter. Disse er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av både fysioterapeuter og kiropraktorer. I tillegg til aktiv behandling og rehabilitering er det også viktig med avlastning for halebeinet. Å bruke en halebeinspute når du sitter, og en bekkenpute når du sover kan være veldig gunstig. Vi snakker også mer om dette i denne guiden.

Muskelknuter som gir vondt i halebeinet

Det er spesielt tre muskler som oftest er smertegivende ved halebeinsmerter. Disse tre er:

 1. Musculus gluteus maximus
 2. Musculus gluteus medius
 3. Musculus piriformis

Samtlige av disse har direkte innvirkning på halebeinet. I neste del av artikkelen vil vi vise deg smertemønsteret fra disse musklene. Når en muskel blir forkortet og smertesensitiv (oftest grunnet skadevev) vil den kunne referere smerter, slik som vist i illustrasjonene nedenfor.

1. Musculus gluteus maximus

I illustrasjonen ovenfor ser du det kjente refererte smertemønsteret til setemuskelen gluteus maximus. Som du ser går flere av smertemønstrene videre inn mot halebeinet. Aktiv behandling av setemusklene ved triggerpunktbehandling eller intramuskulær akupunktur (tørrnåling) er derfor ofte sentralt ved behandling av halebeinsmerter.

2. Musculus gluteus medius

Her tar vi for oss setemuskelen kjent som gluteus medius. Også denne har et smertemønster som kan bidra til vondt i halebeinet. De aktive og smertegivende muskelfibrene ved feilfunksjon i denne muskelen, altså triggerpunkter, sitter høyere opp enn tilsvarende i gluteus maximus. Igjen er det viktig med aktiv behandling og muskulære teknikker for å løse opp i de forkortede fibrene.

3. Musculus piriformis

En av de aller dypeste setemusklene med direkte feste inn mot halebeinet. Her snakker vi altså om en muskel som har sin egen diagnose, nemlig piriformis syndrom– som refererer til nerveavklemming dypt i setet grunnet denne muskelen. På illustrasjonen ovenfor ser du også hvordan denne kan være direkte involvert ved halebeinsmerter.

Ergonomisk tips: Avlast med halebeinspute

Når musklene i setet er smertegivende er dette et tydelig tegn på at de trenger ergonomisk avlastning. Det finnes ergonomiske sitteputer med minneskum, slik som vist i bildet ovenfor, som gir avlastning til halebeinet. På denne måten kan irritert vev, halebeinet og nærliggende stramme muskler få avlastning og ro – slik at de kan lege seg selv igjen. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om denne ergonomiske halebeinsputen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Årsaker til halebeinsmerter

Vanlige årsaker til vondt i halebeinet kan være fall eller støt mot halebeinet, forstuing eller refererte smerter fra musklene rundt halebeinet, eller overbelastning etter fødsel / svangerskap. En annen mulig årsak kan være en tilstand som kalles coccydynia. Dette kan oppstå som følge av traumer, langvarig sitting på harde overflater eller til og med gjentatte belastninger på halebeinet. Det er også verdt å merke seg at noen ganger kan halebeinsmerter være et resultat av underliggende medisinske tilstander som leddgikt eller andre former av revmatisme. Studier har vist at personer med vondt i halebeinet opplever nedsatt livskvalitet.¹

9 årsaker til vondt i halebeinet

 1. Fall eller støt mot halebeinet
 2. Forstuing (f.eks. etter fall)
 3. Refererte smerter fra musklene rundt halebeinet
 4. Refererte smerter fra bekkenleddene
 5. Fødselsrelatert overbelastning
 6. Coccydynia
 7. Langvarig sitting (derav tipset tidligere om ergonomisk sittepute)
 8. Gjentatte belastninger på halebeinet
 9. Underliggende medisinske tilstander som leddgikt eller revmatisme

Med utgangspunkt i listen ovenfor forstår vi at det kan være mange mulige årsaker som ligger bak halebeinsmerter. Og veldig ofte er det nettopp en kombinasjon av faktorer som gir grunnlaget for smertene og feilfunksjonen. Det å utføre en grundig funksjonell undersøkelse står derfor sentralt når det gjelder å kartlegge de medvirkende faktorene – og dette kan vi hjelpe deg med.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Symptomer ved halebeinsmerter

Når vi har vondt i halebeinet kan vi oppleve forskjellige symptomer. Her er det viktig å få fram at ikke alle vil oppleve de samme symptomene, og at det i majoriteten av tilfellene vil være en kombinasjon av forskjellige symptomer.

6 vanlige symptomer ved halebeinsmerter

 1. Smerte på og rundt halebeinet: Du kan oppleve smerte som er lokalisert i området på og rundt halebeinet. Smerten kan være dypt verkende, skarp eller øm.
 2. Smerter ved sitting: Smerten kan forverres når du sitter, spesielt på harde overflater eller etter langvarig sitting.
 3. Smerter når du reiser deg opp: Noen mennesker kan oppleve økt smerte når de reiser seg opp fra en sittende stilling eller når de går.
 4. Smerte ved aktiviteter: Aktiviteter som involverer bevegelse i halebeinsområdet, som å bøye seg, løfte eller sitte i en bestemt stilling, kan forårsake smerte.
 5. Trykkømhet: Du kan oppleve ømhet eller smertesensitivitet i området rundt halebeinet. Berøring eller trykk kan forverre smerten.
 6. Smerter når du sitter på do: Noen mennesker kan oppleve økt smerte under dobesøk på grunn av trykket som utøves på halebeinet.

Diagnostisering av halebeinsmerter

Våre klinikere ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er opptatt av å gjøre en grundig og god funksjonell undersøkelse av halebeinsområdet. Men som nevnt tidligere er det også veldig viktig at man undersøker funksjonen i nærliggende områder, og da særlig:

 • Bekkenleddene
 • Korsryggen
 • Hoftene
 • De dype setemusklene

Den funksjonelle undersøkelsen vil innebære testing av muskler, ledd, sener og nerver. I tillegg vil man teste leddbevegelighetsutslag og utføre spesialiserte diagnostiske tester. Våre klinikere kan også henvise til bildediagnostikk, slik som MR, dersom dette er medisinsk indisert.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling av halebeinsmerter

Nålebehandling

For å få bukt med halebeinsmerter er det viktig med en helhetlig behandlingsplan. Det er nemlig viktig å adressere alle faktorer og behandle muskelknuter, stive ledd og irriterte nerver, for å få best mulige resultater. Hvilke behandlingsmetoder som brukes er avhengig av hvilke funn som gjøres under den funksjonelle utredningen. Med noen av behandlingsmetodene mot vondt i halebeinet kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Lav-dose laserterapi
 • Leddmobilisering
 • Moderne kiropraktorbehandling
 • Senevevsbehandling
 • Traksjon
 • Triggerpunktbehandling
 • Trykkbølgebehandling (for eksempel mot dype setemuskler)
 • Tørrnåling

Som nevnt tidligere i artikkelen er dype setesmerter ofte sentrale ved vondt i halebeinet. Og nettopp derfor kan både triggerpunktbehandling og tørrnåling være to svært gode behandlingsteknikker. Studier har dokumentert positiv effekt av trykkbølgebehandling mot kroniske halebeinsmerter.²

«ESWT has been reported to be useful in chronic coccydynia as it increases blood circulation and tissue regeneration. It has also been emphasized that ESWT should be adjusted according to the dose and duration required by the individual. The pain relief started after the fourth session in our study. Therefore, we recommend more ESWT sessions for patients with chronic coccydynia.» Aydin et al, 2020

Dòg merket studien seg at bedringen først startet ordentlig etter den fjerde behandlingen, og de understreket derfor at ved langvarige tilfeller med halebeinsmerter må man forvente at det vil ta flere behandlinger før man blir bedre. Vår kliniske erfaring med lignende kasustikker viser at det gjerne tar 8-10 behandlinger ved slike pasientpresentasjoner.

Tørrnåling mot halebeinsmerter

Intramuskulær akupunktur, også kjent som tørrnåling eller intramuskulær stimulering, kan være en behandlingsmetode som kan hjelpe mot vondt i halebeinet. Ved tørrnåling bruker man tynne nåler som settes inn i spesifikke punkter i musklene rundt halebeinet. Dette kan bidra til å redusere smerte, samt forbedre blodsirkulasjonen i området. Tørrnåling kan også bidra til å løse opp i muskelknuter og lindre spenninger som kan være direkte knyttet til halebeinsmerter. Alle våre offentlig autoriserte klinikere, både kiropraktorer og fysioterapeuter, har omfattende faglig kompetanse innen denne behandlingsteknikken.

Forebyggende tiltak mot halebeinsmerter

Tidligere i artikkelen har vi nevnt ergonomisk halebeinspute for avlastning av bekken og halebein. I til dette ønsker vi også å rette fokus mot en ergonomisk sovestilling for best mulig hvile for halebeinet. Mange av oss er kjent med at gravide sover med bekkenliggepute for å få en best mulig stilling for bekken og halebein. Men det mange av oss glemmer er at dette også er like gunstig for alle oss med vondt i halebeinet, korsryggsmerter eller hofteartrose.

Tips: Sov med bekkenliggepute med festestropp (lenken åpner i nytt vindu)

Mange bruker bekkenliggepute med festestropp for å få en bedre sovestilling. Riktig sovestilling reduserer trykkbelastning mot essensielle strukturer og kan bidra til optimal tilheling og restitusjon når vi sover. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om den anbefalte bekkenliggeputen her.

Oppsummering: Halebeinsmerter – alt om vondt i halebeinet

Halebeinsmerter kan gradvis forverre seg og ha en svært negativ påvirkning på livskvaliteten din. Derfor er det så viktig å få slike smerter utredet i en relativt tidlig fase. Autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler, sener og ledd, kan hjelpe deg med utredning av dine plager. Kiropraktorer har, i likhet med leger, henvisningsrett til MR undersøkelse dersom dette skulle være medisinsk indisert. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen spørsmål.

VIDEO: 7 øvelser mot halebeinsmerter

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram syv anbefalte øvelser mot halebeinsmerter.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

 1. Foye et al, 2017. Coccydynia: Tailbone Pain. Phys Med Rehabil Clin N Am . 2017 Aug;28(3):539-549.
 2. Aydin et al, 2020. The Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Chronic Coccydynia. Med Princ Pract. 2020 Sep; 29(5): 444–450.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1495874661 Credit: Staras

Artikkel: Halebeinsmerter: Alt om vondt i halebeinet

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *