Fibromyalgi og lysfølsomhet (fotofobi)

Fibromyalgi og lysfølsomhet: Når skarpt lys er vondt

En smertefull overfølsomhet ovenfor skarpt lys er kjent som fotofobi. Dette er klassifisert som et nevrologisk symptom, og forekommer hos så mange som 80% av personer med diagnosen fibromyalgi.

Fotofobi, altså en overfølsomhet ovenfor lys, er altså langt vanligere blant personer med fibromyalgi enn mange tror. Hele 8 av 10 med dette kroniske smertesyndromet rapporterer om dette nevrologiske symptomet. Til sammenligning er tallet så lavt som 6% hos personer uten fibromyalgi.¹ Man mener det skyldes en overbelastning, eller overstimulering, av det sensoriske nervesystemet. Her er det viktig å få fram at en slik overfølsomhet vanligvis er episodisk – og at den altså ofte forekommer i perioder med mye stress.

– I denne artikkelen vil du lære alt du trenger å vite om relasjonen mellom fibromyalgi og fotofobi. Vi vil også gå gjennom anbefalte egentiltak som kan hjelpe deg som har overfølsomhet ovenfor skarpt lys. Som kjent er også fotofobi et mulig symptom ved migrenehodepine.

Hva er fotofobi?

Fotofobi, eller lysfølsomhet, er en tilstand der personen opplever økt sensitivitet eller ubehag når de utsettes for lys.

Når visse lyskilder er smertefulle

I likhet med migrene-lyssensitivitet er fibromyalgi-lyssensitivitet ofte spesielt relatert til visse typer av lys. Særlig fluorescerende lys og skarp sol kan gi fotofobi for personer med fibromyalgi. I tillegg til skarpheten kan også omfanget av ubehaget være relatert til selve lysmønsteret eller lysbølgelengdene. Denne fotofobien kan føre til at noen unngår situasjoner hvor skarpt lys kan være et problem. Særlig med tanke på at mange med fibromyalgi også plages med hypersensitivitet ovenfor lyd også (misofoni).

– Lys tolkes som elektriske signaler

Tidligere i artikkelen nevnte vi hvordan lysfølsomhet kan skyldes en overbelastning av det sensoriske nervesystemet. Dette er den delen av nervesystemet som, blant annet, registrerer berøring, temperatur, vibrasjoner, lyd og lys. Alle disse elektriske signalene reiser gjennom nervetråder som og opp til hjernen for tolkning. Skarpere lys kan resultere i sterkere signaler, og kan dermed tolkes som ubehag i et overaktivt nervesystem. Man mener at sentral sensitivisering, altså en overaktivitet i det sentrale nervesystemet, kan være en av de sentrale årsakene til en rekke symptomer og smerter assosiert med fibromyalgi.

Studie: Fotofobi rammer 80% av personer med fibromyalgi

I illustrasjonen nedenfor kan du se et utdrag fra studien «Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study».² Vi har tidligere skrevet om hvordan overfølsomhet ovenfor høye lyder i er betydelig utbredt blant fibromyalgipasienter (94%). Deretter følger sensitivitet ovenfor kulde og luftfuktighet. På fjerde plass noterer vi oss nettopp overfølsomhet ovenfor lys.

I denne studien rapporterte altså hele 94% av kvinner med fibromyalgi at det de er mest sensitive ovenfor er lyder. Vi kan også se at dette er den faktoren som er rangert som nummer en av de ulike faktorene.

Kan forverre hodepine og utmattelse

Når personer med fibromyalgi utsettes for sterkt lys, kan det forverre deres generelle symptomer, inkludert muskelsmerter, hodepine og tretthet. Årsaken til fotofobi hos personer med fibromyalgi er ikke helt klar, men det antas altså at det kan være knyttet til forstyrrelser i sentralnervesystemet, som er involvert i smertemodulering og sensorisk behandling. Det er viktig å merke seg at fotofobi og fibromyalgi kan variere fra person til person.

– Hvordan kan man håndtere fotofobi?

Det å unngå situasjoner hvor man vet at visse typer sterkt lys vil være tilstede er naturlig nok veldig viktig. Men gode solbriller og å hvile øynene med øyemasker kan være lindrende i perioder hvor man merker økt forekomst av fotofobi. Avspenningsteknikker, for å redusere overaktiviteten i nervesystemet, kan også fungere generelt lindrende.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Symptomlindring og egentiltak

Å bruke gode, polariserte solbriller utendørs vil dempe refleksjoner og skarpt lys fra solen. Slike solbrilleglass filtrerer faktisk bort så mye som 99% av reflektert lys.³ Dette fører til mindre belastning på øynene. Særlig i områder med mye lysrefleksjoner – slik som ved vann og snø.

– Gi øynene gode restitusjonsforhold og hvile

Dersom man sover med en øyemaske kan dette bidra til å opprettholde fuktigheten i øynene, og kan redusere forekomsten av øyeirritasjon og tørre øyne. Visse spesialkonstruerte sovemasker har også kjøleelement inne i masken som vil roe ned øynene, og få de til å slappe av. Dette kan også redusere væskeansamling og poser under øynene. Øyedråper kan også gi symptomlindring til slitne øyne.

Tips: Sov med lystett sovemaske (lenken åpner i nytt vindu)

Sovevansker er et kjent problem for mange med fibromyalgi. Nettopp derfor er det mange som bruker sovemaske for å fullstendig blokkere lys. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om denne anbefalte sovemasken. Denne masken er annerledes enn mange andre, da den er konstruert for å ikke legge trykk på øynene.

Vi anbefaler deg å kontakte en optiker dersom du er usikker på hvilke solbriller som passer best for akkurat deg. Prøv også å undersøke lyskilder hjemme, og sørg i den grad det er mulig for at disse ikke avgir for «usynlig blinking».

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Fibromyalgi og fotofobi

Fotofobi blant personer med fibromyalgi er altså regnet som et nevrologisk symptom lenket til et overaktivt sentralnervesystem. Det er viktig å ha kjennskap til at dette er et veldig vanlig symptom blant fibromyalgipasienter, og at over 80% rapporterer om ubehag ved for sterkt lys. Her er det viktig å understreke at slik lysfølsomhet gjerne er episodisk og ikke nødvendigvis tilstede hele tiden.

VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram som kan få ryggmusklene til å slappe av.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Watson et al, 2009. Neurological Signs and Symptoms in Fibromyalgia. Arthritis Rheum. 2009 Sep; 60(9): 2839–2844.
  2. De Roa et al, 2018. Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study. Pain Res Manag . 2018 Apr 1:2018:8269564.
  3. Brilleland: «Hvorfor velge polariserte solbriller?«

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1083316464 Credit: Jun

Artikkel: Fibromyalgi og lysfølsomhet (fotofobi)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *