Fibromyalgi og muskelknuter

Fibromyalgi og muskelknuter

Personer med fibromyalgi har økt forekomst av muskelknuter og muskelsmerter. Slike muskelrestriksjoner er også kjent som triggerpunkter. Men hvorfor er det egentlig slik? Her ser vi nærmere på hva forskningen sier om saken.

At personer med fibromyalgi er mye plaget med restriksjoner og smerter i både muskler og bindevev ligger, bokstavelig talt, i navnet. Fibromyalgi er nemlig satt sammen av ordene fibro (bindevev), myo (muskel) og algi (smerter). Setter vi de tre ordene sammen får vi altså ‘smerter i bindevev og muskler‘. Dette er også grunnlaget for at det blir kalt bløtvevsrevmatisme.

– I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvorfor personer med fibromyalgi har økt forekomst av muskelsmerter og spenninger i kroppen. I tillegg vil vi også gi konkrete råd og tips om hva du kan gjøre for å holde de i sjakk. Blant annet ved bruk av avspenningsteknikker på akupressurmatte eller nakkehammock. Mange vil også kunne ha nytte av egenmassasje med Biofrost. En reseptfri, smertelindrende muskelsalve som roer ned smertesignaler fra anspente muskler og bindevev. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Fibromyalgi og intramuskulært trykk (3x så høyt!)

Vi har lovet å ta for oss relevant forskning innenfor fibromyalgi og muskelsmerter, så la oss hoppe rett i en spennende forskningsstudie. En nyere studie i anerkjente Journal of Rheumatology kunne nemlig vise til det de mener er årsaken til økt muskelfølsomhet hos personer med fibromyalgi.¹ Første målte de trykket inne i trapezius-muskelen på følgende måte:

«Muscle pressure was measured in mmHg using a pressure gauge attached to a no. 22 needle inserted into the mid-portion of the trapezius muscle.»

Ved hjelp av et målerapparat og tilhørende nål kunne de måle trykket inne i trapezius-muskelen. Resultatet var ganske så utrolig:

«Muscle pressure was substantially higher in patients with FMS with a mean value of 33.48 ± 5.90 mmHg.»

For å sette dette i kontekst… dette var 3 ganger så høyt som hos personer uten fibromyalgi! Forskerne viste også til at det indre muskeltrykket var tilnærmet dobbelt så høyt som vanlig hos revmatikere. Med andre ord er musklene også mer sammentrukket og tettere, noe som igjen fører til dårligere blodsirkulasjon inne i muskelen og økt smertesensitivitet. En strukturell forklaring på hvorfor personer med fibromyalgi trenger regelmessig fysikalsk behandling for å opprettholde god funksjon i muskler og bindevev. Denne modellen forklarer også hvorfor både terapeutisk laserterapi og intramuskulær akupunktur har godt dokumentert smertelindrende effekt for fibromyalgipasienter.

Intramuskulær akupunktur: En effektiv måte å ‘lette på trykket’

Nålebehandling

Intramuskulær akupunktur, også kjent som tørrnåling, innebærer at klinikeren målrettet setter sterile nåler inn mot muskelknuter. Forskning har vist veldig positive resultater ved behandling av muskelknuter hos personer med fibromyalgi.

«Dry needling therapy reduces myofascial trigger point pain in the short term in patients with fibromyalgia syndrome. This therapeutic approach improves anxiety, depression, fatigue symptoms, quality of life, and sleep after treatment.»

Studien ovenfor kan altså vise til at tørrnåling reduserer smerter grunnet muskelspenninger og muskelknuter hos personer med fibromyalgi. I tillegg kunne de også vise til forbedring i form av mindre nedstemthet, mindre angst, redusert fatigue, bedre søvn og rapportert livskvalitet. Behandlingen løser opp i de dype spenningene, stimulerer økt sirkulasjon og gir på den måten effektiv smertelindring. Andre behandlingsteknikker som kan ha god effekt inkluderer:

Tips: Avspenning med akupressurmatte og akupressurpute

En akupressurmatte og akupressurpute kan, ved hjelp av massasjepunktene, bidra til symptomatisk lindring og avspenning. Matten brukes daglig, og kan ha effekt ved så lite som 15-20 minutters daglig bruk. Jevnlig bruk kan bidra til å opprettholde lokal sirkulasjon og forhindre at muskelspenningene «bygger seg opp». Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om dette anbefalte settet med akupressurmatte og akupressurpute.

– Behandlingen må gjentas for langvarig effekt

Men grunnet at fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom er det jo slik at behandlingsformen må gjentas for å oppnå den gode effekten. Dette skyldes at det indre muskeltrykket gradvis vil bygge seg opp igjen over tid. Dòg kan anbefalte egentiltak, som avspenning på akupressurmatte, bidra til at det kan gå lenger mellom behandlingene. Alle våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi har særegent god faglig kompetanse innenfor intramuskulær akupunktur. Det kan du lese mer om her.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Avspenningsteknikker mot muskelknuter

En kombinasjon av avspenning, fysikalske behandlingsteknikker (inkludert tørrnåling) og øvelser kan gi lindring mot muskelspenninger og muskelknuter. For å oppnå optimale resultater gjelder det å prøve ut forskjellige teknikker, da vi er forskjellige – og noen vil respondere bedre på visse ting enn andre. Eksempler på avspenningsmetoder inkluderer:

  • Avspenning på akupressurmatte
  • En varm dusj
  • Lette tøyeøvelser for rygg og nakke
  • Meditasjon
  • Mindfulness
  • Tur i skog og mark
  • Yoga

Som du forstår er det ikke slik at alle har effekt av akkurat det samme. Det å kombinere flere forskjellige teknikker kan også være en vinner-strategi for de med mer kompliserte og langvarige plager. Noe som jo er tilfellet hos tilnærmet alle med fibromyalgi.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Fibromyalgi og muskelknuter

Den nyere studien i tidsskriftet Journal of Rheumatology kan vise til fysiske funn ved fibromyalgi. Studien dokumenterte, ved hjelp av trykkmålinger, at det indre trykket i muskler hos fibromyalgipasienter var hele 300% høyere enn hos kontrollgruppen. Et merkverdig resultat som det virkelig er verdt å legge merke til. Det er jo nydelig med forskning som viser konkrete og fysiske funn. Forskning man kan bruke aktivt for å understreke hvor omfattende og alvorlig diagnosen fibromyalgi faktisk er. Håper så mange som mulig tar seg tid til å dele denne artikkelen videre.

Tips: Muskulær smertelindring med egenmassasje med Biofrost

Biofrost er en naturlig, smertelindrende salve. Svært mange melder om at de kan kutte ned på ‘tyngre smertestillende’ når de begynner å bruke dette. Den brukes enkelt ved at du smører og påfører den muskler som er vonde og ømme. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om denne anbefalte smertelindrende salven og hvordan den fungerer.

VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram som kan få ryggmusklene til å slappe av.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Katz et al, 2021. Intramuscular Pressure Is Almost Three Times Higher in Fibromyalgia Patients: A Possible Mechanism for Understanding the Muscle Pain and Tenderness. J Rheumatol. 2021 Apr;48(4):598-602.
  2. Sanchez et al, 2019. Improvement in clinical outcomes after dry needling versus myofascial release on pain pressure thresholds, quality of life, fatigue, pain intensity, quality of sleep, anxiety, and depression in patients with fibromyalgia syndrome. Disabil Rehabil. 2019 Sep;41(19):2235-2246.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 2065617269 Credit: Guzaliia Filimonova

Artikkel: Fibromyalgi og muskelknuter (triggerpunkter)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *