4 stadier av fibromyalgi

4 stadier av fibromyalgi

Kan man dele fibromyalgi inn i 4 stadier? Det mener forskere i denne studien publisert i Journal of American College of Rheumatology.¹ De mener også at en klassifisering av fibromyalgi vil kunne gi bedre grunnlag for individuelt tilpasset behandling og rehabilitering.

Fibromyalgi er en usynlig kronisk sykdom kjennetegnet av karakteristiske, vidstrakte smerter i kroppen. Særlig muskler og bindevev er spesielt utsatt og smertegivende hos denne pasientgruppen. Over tid har forskning kastet lys over at denne diagnosen er langt mer komplisert og kompleks enn det man først trodde. Blant annet har en rekke fysiske forskningsfunn, slik som at det indre trykket i musklene til denne pasientgruppen er 3 ganger så høyt som vanlig, bidratt til økt forståelse. Her vil vi se nærmere på mer spennende forskning på tematikken, som altså mener at man kan klassifisere fibromyalgi i fire stadier.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på forskningsstudiet som altså mener at fibromyalgi kan deles inn i 4 stadier. Grunnet fibromyalgi og dens kroniske natur vil vi også gå gjennom noen råd, tips og avspenningsøvelser som kan gi lindring mot smerter assosiert med denne tilstanden. Blant annet vil vi se nærmere på natursalven Arnica som flere opplever at gir lindring mot smerter i muskler, bindevev og ledd. I tillegg til dette gir vi også anbefalinger i forhold til avspenningstiltak, slik som bruk av nakketraksjonsapparat. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Studie: Fibromyalgi kan deles inn i 4 stadier

Som vi vet er fibromyalgi et kronisk smertesyndrom. Men dette betyr ikke at symptomene og smertene er de samme hele tiden. Faktisk er det slik at fibromyalgi-smerter ofte kan blusse opp (flare-ups) og deretter kan man ha bedre perioder igjen. Dette er gjerne direkte assosiert med individuelle triggere og stress. På den måten kan vi si at fibromyalgi er en dynamisk diagnose (som stadig er i endring). Forskerne i denne studien mener, at i likhet med den kroniske revmatiske lidelsen leddgikt som deles inn i tre stadier, bør det være mulig å kategorisere og dele inn fibromyalgi i stader.

«Several diseases similar to FM have known chronicity trends; rheumatoid arthritis has stages indicated by disease progression, and according to the Centers for Disease Control and Prevention, three different disease courses exist. The objective of this study was to cluster patients into stages, or similar disease profiles, based on severity of FM (i.e., patient co-morbidities, regions of pain, and procedures), as well as time.»

Hovedformålet med studien var altså å utvikle et klassifiseringssystem inspirert av CDC sin klassifisering av leddgikt (revmatisk artritt). Studien var omfattende og 2529 pasienter diagnostisert med fibromyalgi deltok. Her hadde man fått tillatelse til å gå gjennom 79570 helsekonsultasjoner og analysere dataene fra disse. Informasjonen ble samlet inn i perioden januar 1999 til februar 2014. Altså i en periode på hele 15 år. I neste del av artikkelen ser vi nærmere på hvordan de deretter brukte denne informasjonen for å klassifisere og kategorisere pasientene inn i 4 stadier.

 

Godt tips 1: Egenmassasje med naturlig Arnicasalve (trykk her for å lese mer om den)

Mange revmatikere og kroniske smertepasienter bruker naturlig Arnicasalve, som har sitt hovedutspring i blomsten Arnica montana, for å lindre smerter i muskler og ledd. Salven påføres enkelt ved at man selv masserer den inn mot smerte områder. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om eller kjøpe denne anbefalte Arnicasalven. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Arnica montana: Naturlig lindring fra fjellene?

Arnica montana er en gul fjellblomst som primært sett finnes i alpene i det sydlige Tyskland, Østerrike, Sveits og nordlige Italia. De finnes også noen andre steder. Men dette er altså hovedområdene. Denne blomsten har blitt brukt innen naturlig smertelindring i lengre tid, og forskning viser til følgende bruksområder:

«Arnica montana L. (Asteraceae) has a long and successful tradition in Europe as herbal medicine. (,,,) Arnica flowers (Arnicae flos Ph. Eur.) and preparations thereof may be used topically to treat blunt injuries and traumas, inflammations and rheumatic muscle and joint complaints.»² – Schmidt et al

Som du kan se av ovenstående er det særlig bruken mot betennelse og revmatiske muskelsmerter, samt leddsmerter, som er av størst interesse for revmatikere og fibromyalgipasienter. Siden det er et naturlig preparat er det mange som benytter denne salven grunnet at den er snillere mot kroppen enn sterkere smertestillende. Du kan lese mer om denne naturlige smertesalven ved å trykke her eller på bildet av arnicasalven litt høyere opp i artikkelen.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter), Aust-Agder (Grimstad) og Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

De fire stadiene av fibromyalgi

Forskerne brukte blant annet følgende informasjon og data for å danne grunnlaget for de fire stadiene:

«Patients were clustered based on similarity of co-morbidities (symptom severity), region of pain (widespread pain), and procedures (treatment intensity)»

Man så altså, blant annet, på alvorlighetsgraden av symptomer og smerter, hvilke og hvor mange områder som var påvirket av smerter, samt hvilke behandlinger pasientene hadde mottatt. Deretter brukte de den analyserte informasjonen for å danne følgende fire klassifiseringer av fibromyalgi:

«There were four parent stages of FM identified and labeled: 1) regional FM with classic symptoms; 2) generalized FM with increasing widespread pain and some additional symptoms; 3) FM with advanced and associated conditions, increasing widespread pain, increased sleep disturbances, and chemical sensitivity; and 4) secondary FM reactive to disease.»

Oversatt til norsk blir dette altså som følger:

  • Stadie 1: Regional fibromyalgi med klassiske symptomer
  • Stadie 2: Generalisert fibromyalgi med mer utbredte smerter og symptomer
  • Stadie 3: Fibromyalgi med betydelige og komplekse smerter, mer alvorlige søvnproblemer og kjemisk sensitivitet.
  • Stadie 4: Fibromyalgi som har oppstått sekundært til annen sykdom

Personlig synes vi at dette er et godt og interessant klassifiseringssystem. Hvis man hadde tatt dette i bruk ved rehabiliteringsplasser kunne man visst mer om plagene til pasientene, og dermed visst mer om deres behov og begrensninger. Slik informasjon kunne bidratt til en bedre og mer effektiv oppfølging av pasienter. Noe som kunne resultert i både kostnadsbesparelser og forbedrede resultater.

Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Klassifisering av fibromyalgi i 4 stadier

Basert på tilbakemeldinger fra en rekke pasienter med fibromyalgi føler vi at det er et sterkt behov for forbedret klassifisering. Hovedfordelene ved en slik inndeling vil altså være at klinikere og leger vil kunne, allerede før konsultasjonen, få et bedre overblikk over pasientens situasjon og alvorlighetsgrad. Dersom det er slik at symptomene og smertene forverrer seg er det også mulig at man flyttes inn i et annet klassifiseringsstadium. Men dersom dette kan innebære forbedret utredning, behandling og rehabilitering for denne pasientgruppen ville det vært fantastisk.

«Hva tenker du om å klassifisere fibromyalgi inn i fire stadier? Er det en god ide? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet eller i våre SoMe-kanaler. Hvis du har anledning til å dele lenken videre på SoMe er dette også noe vi setter utrolig stor pris på. Takk til alle som engasjerer seg!»

VIDEO: 5 øvelser mot stramme ryggmuskler

Pasienter med fibromyalgi plages ofte med muskelspenninger i rygg, nakke og skulder. I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et treningsprogram som kan hjelpe deg med å løse opp i spenninger i ryggmusklene.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips 2: Daglig avspenning med nakketraksjonsapparat

Fibromyalgi er lenket til veldig høy forekomst av muskelsmerter i både nakke og skuldre. For å roe ned disse muskelspenningene anbefaler vi derfor hyppig bruk av avspenningsteknikker til våre pasienter. En måte som kombinerer positiv tøying av nakkens muskler og ledd, med nettopp avspenning av kroppen, er bruken av nakkehammock (også kalt nakketraksjonsapparat fordi den strekker nakkevirvlene fra hverandre). Den brukes enkelt ved at du legger deg flatt på ryggen, helst på en matte eller lignende, og hviler nakken inn mot den naturlige kurvaturen. 10 minutter daglig er nok. Grunnet formen på nakkehammocken vil den bidra til å motvirke en lut nakkeholdning, og kan derfor muligens oppleves litt ubehagelig i starten (fordi nakkeleddene dine er så stive). Du kan lese mer om eller kjøpe denne populære nakkestrekkeren her.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Davis et al, 2016. The Four Stages of Fibromyalgia: Potential for More Precise Treatment Approaches [abstract]. Arthritis Rheumatol. 2016; 68 (suppl 10).
  2. Schmidt et al, 2023. Arnica montana L.: Doesn’t Origin Matter? Plants (Basel) . 2023 Oct 11;12(20):3532.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1171639646 Credit: wildpixel

Bilde 2 (Arnica montana): iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 982988318 Credit: daniilphotos

Artikkel: 4 stadier av fibromyalgi – Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.