Arnica montana: Naturlig smertelindring?

Arnica montana: Naturlig smertelindring?

Blomsten arnica montana har i lang tid blitt brukt innen naturlig behandling og smertelindring. Arnicasalve, med denne blomsten som hovedingrediens, er spesielt populær blant personer med kroniske smerter og revmatikere. Her ser vi nærmere på hva forskningen sier.

Når man er rammet av kronisk sykdom og kroniske smerter er det ingen vei utenom at det blir et økt forbruk av smertestillende preparater. Mange opplever også negative bivirkninger og reaksjoner på visse av de sterkere medikamentene. Og det er kanskje nettopp derfor så mange også ønsker mer naturlige alternativer? Av slike mer naturlige eksempler kan man jo for eksempel nevne Linnex varmestift (med Capsaicin fra chili), Biofrost kuldegel og nettopp… arnicasalve.

– I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvorfor så mange er så glad i arnicasalven og dens rapporterte, naturlige smertelindring mot muskel og leddsmerter. Vi vil også gå nærmere inn på rapportert virkemåte og hva forskningen sier om effekten. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Hvordan fungerer arnica montana?

Arnica montana er en fjellblomst som har blitt brukt innen naturmedisin siden 1500-tallet. Primært sett er den populær innenfor symptomatisk lindring og betennelsesdempende effekt på revmatiske muskel og leddsmerter. Blant annet kan forskning vise til positiv effekt mot leddbetennelse (artritt). La oss først se nærmere på en studie hvor man undersøkte effekten av Arnica mot artritt hos rotter:

«(…) Treated rats had lower expression levels of nitric oxide, tumor necrosis factor-α, interleukins (IL-1β, IL-6 and IL-12) and titer of anti-type II collagen antibody compared with untreated CIA rats. Furthermore, by inhibiting these mediators, AMME also contributed towards the reversal of disturbed antioxidant levels and peroxidative damage.» – Sharma et al¹

AMME står her for arnica montana methanol ekstrakt. Altså det rottene med artritt ble behandlet med. Resultatene ovenfor kun vise til en rekke positive effekter, blant annet signifikant effekt i form av mindre pro-inflammatoriske (betennelsesskapende) komponenter. Dette bidro til å reversere de forstyrrede antioksidant-nivåene og forhindret oksidativ skade på leddene. Forskerne konkluderte med følgende:

«The study also shed some light on mechanisms involved in diminution of inflammatory mediators and free radical-generating toxicants and enhancement of the antioxidant armory, thereby preventing further tissue damage, injury and synovial hyperproliferation in arthritis.»

De viste altså til at virkemåten til Arnica bidro til å redusere innholdet av betennelsesskapende komponenter og frie radikaler. I tillegg kunne de også vise til at det styrket det antioksidative forsvaret i kroppen, og på den måten forhindret skade på bløtvev, samt skade og slitasje på synovial-leddet påvirket av artritt.

Tips: Egenmassasje med naturlig Arnicasalve (trykk her for å lese mer om den)

Mange revmatikere og kroniske smertepasienter bruker naturlig Arnicasalve, som har sitt for å lindre smerter i muskler og ledd. Med referanse til studien ovenfor vet du nå mer om hvordan den fungerer. Salven påføres enkelt ved at man selv masserer den inn mot smerte områder. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om denne anbefalte Arnicasalven. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Arnica montana: Er det trygt for meg?

Arnica påføres som salve på huden. Det skal aldri spises. Grunnet at Arnica har en rekke effekter, slik som anti-inflammatoriske og betennelsesdempende effekter, bør du unngå det dersom:

  • Går på blodfortynnende
  • Går på medikamenter mot høyt blodtrykk
  • Går på kortison
  • Selv om man ikke kjenner til noen dokumentert negativ effekt for gravide, så anbefaler man likevel at både gravide og ammende unngår å ta Arnica (man trenger mer forskning på dette området)

Hvis man er usikker bør man alltid rådføre seg med lege eller farmasøyt. Det er en god huskeregel alle bør ha i bakhodet.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kroniske smerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Dokumentert effekt mot artrosesmerter

Arnicasalve kan vise til dokumentert, positiv effekt mot artrosesmerter i hender og fingre. Faktisk kunne en kjent studie dokumentere at Arnica var like effektivt som Ibuprofen ved behandling av denne typen plager.²

«Our results confirm that this preparation of arnica is not inferior to ibuprofen when treating osteoarthritis of hands.» – Widrig et al

Andre naturlige behandlinger

Husk også at det finnes andre, naturlige måter å lindre smerter på – slik som bruk av varmepakning. Vi anbefaler ofte kombinasjonspakninger, slik som denne, fordi de kan brukes som både kuldepakning og varmepakninger. I tillegg er det verdt å utprøve intramuskulær akupunktur (tørrnåling), bindevevsmassasje og moderne kiropraktisk behandling, dersom du er på utkikk etter smertelindring og funksjonell bedring. Vi hjelper deg gjerne med å oppnå dine mål på best mulig måte.

– Vondtklinikkene: Vi er her for deg

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Oppsummering: Arnica – naturlig smertelindring?

Det finnes en rekke gode studier som kan vise til positiv effekt mot smerter i muskler og ledd, samt mot leddbetennelse (artritt). Men som mange andre naturlige preparater bør man utvise hensyn dersom man går på blodfortynnende, blodtrykksmedikamenter eller kortison. Gravide og ammende bør ikke bruke Arnica, da man ikke har nok forskning på om det er trygt. Det viktigste er altså at man rådfører seg meg lege eller farmasøyt dersom man er usikker på om man kan begynne med visse typer av naturpreparater. Husk også at fysikalske behandlingsteknikker, slik som akupunktur og massasje, er gode naturlige behandlingsformer.

Tips: Bruk varmepakning for å løse opp i muskelspenninger

Dette er en smart kombinasjonspakning med festestropp. Dette innebærer at den kan brukes som både kuldepakning (mot hevelser og betennelser) og varmepakning (for å stimulere økt sirkulasjon til vonde og anspente muskler). Veldig kjekt å ha tilgjengelig for de aller fleste av oss. Du kan lese mer om denne anbefalte kombinasjonspakningen her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

VIDEO: Øvelser mot anspente nakkemuskler og nakkekink

Husk at gode tøyeøvelser også kan være en del av naturlig behandling mot smerter i muskler og ledd. I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram en rekke anbefalte øvelser for å tøye opp stramme og vonde nakkemuskler

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo.

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og Kilder

  1. Sharma et al, 2016. Cumulative therapeutic effects of phytochemicals in Arnica montana flower extract alleviated collagen-induced arthritis: inhibition of both pro-inflammatory mediators and oxidative stress. J Sci Food Agric. 2016 Mar 30;96(5):1500-10.
  2. Widrig et al, 2007. Choosing between NSAID and arnica for topical treatment of hand osteoarthritis in a randomised, double-blind study. Rheumatol Int . 2007 Apr;27(6):585-91.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 982988318 Credit: daniilphotos

Artikkel: Arnica montana: Naturlig smertelindring?| Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *