5 Myter om Fibromyalgi

5 Myter om Fibromyalgi

Det er dessverre mye uvitenhet, misforståelser og myter om det kroniske smertesyndromet fibromyalgi der ute. Her ser vi på 5 av de vanligste mytene om fibromyalgi.

Først og fremst, fibromyalgi er en ekte revmatisk diagnose, anerkjent av store nasjonale navn som det engelske helsevesenet (NHS), amerikanske CDC, Helsedirektoratet, American College of Rheumatology og flust av godt dokumenterte forskningsstudier. Så la oss bare legge alt dette med «det er ikke en ekte diagnose» til side med en eneste gang. For å ikke anerkjenne dette som en diagnose skal du ha hatt hodet temmelig langt nede i sanden i godt over 20 år. Selv på slutten av 1980-tallet ble det publisert større studier som viste at fibromyalgi var en kompleks smertediagnose.(1)

 

«- Fibromyalgi er en anerkjent medisinsk, revmatisk diagnose»

 

– Både revmatologisk og nevrologisk involvering

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som involverer sentralnervesystemet – og det vi kaller sentral sensitivisering (lenken åpnes i nytt vindu). Diagnosen gir utstrakte og varierende smerter i ulike steder av kroppen, ofte med hovedområdene i nakke og skuldre, samt lavrygg og bekken. I tillegg til dette er det vanlig at man også opplever andre symptomer som søvnvansker, fordøyelseplager, utmattelse og fatigue. Med grunnlag i dette blir det også riktig å påpeke at fibromyalgi ser ut til å ha både revmatologiske og nevrologiske aspekter.

 

– Rammer forskjellig

Dòg vet vi også at fibromyalgi rammer ulike mennesker forskjellig. Noe som også legger grunnlaget for hvor komplisert diagnosen er. Det kan også være at mye av grunnlaget for misforståelser. Å få fram god kunnskap til allmennheten, og ikke minst de som selv er rammet, vil kunne være med på å knuse disse mytene og legge grunnlag for gjensidig forståelse og respekt. Det kan også hjelpe de som har diagnosen til å bli bedre kjent med tilstanden – og hva man kanskje bør prøve å gjøre mer av. Vi vet også at det kan være ulike årsaker til at man rammes av fibromyalgi (uten at forskningen helt og holdent har fått full oversikt over dette enda).

 

– Vi tar smertene dine på alvor

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter i Viken fylke (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere artikler som dette) hjelper vi mange pasienter som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertetilstander. Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – blant annet i Oslo og Viken – lenken åpner i nytt vindu) jobber aktivt for bedre forståelse og en bedre hverdag for en pasientgruppe som ofte blir glemt og bortgjemt. Vi ønsker også å benytte anledningen til å takke for gode tilbakemeldinger på den store guiden om bløtvevsrevmatisk fibromyalgi som våre moderne kiropraktorer og fysioterapeuter har skrevet sammen.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

 • 5 Misforståelser og Myter om Fibromyalgi
 • Moderne Helhetlig Oppfølging av Fibromyalgipasienter
 • Egentiltak og Rehabiliteringsøvelser ved Kroniske Smerter

 

5 Misforståelser og Myter om Fibromyalgi

Vi hopper i det og gir oss i kast med fem av de vanligste mytene vedrørende fibromyalgi. Forhåpentligvis kan vi hjelpe til med å ta brodden av mange av de verste misforståelsene.

 

1) MYTE: ‘Fibromyalgi er ikke en ekte diagnose’

Du har kanskje hørt det før? En bekjent eller lignende som fnyser og blir provosert av å bare høre om «diagnosen» din? Vel, Verdens Helseorganisasjon (WHO) kategoriserer fibromyalgi inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer. I det norske helsevesenet har fibromyalgi diagnosekodene M.79,7 og L18.

 

Grunnlaget for misforståelsen om at fibromyalgi ikke er en ekte diagnose kan stamme fra, blant annet, at det ikke kan påvises ved for eksempel blodprøver og lignende kliniske prøver. Men med det sagt, så er det mange diagnoser som i så fall faller under samme kategorien. Diagnosen stilles utifra kriterier som smerteområder, tilhørende symptomer og varigheten på smertene. Det vanligste er at diagnosen stilles av en revmatolog.

 

2) MYTE: ‘Fibromyalgi er en form for depresjon’

Kjevevondt

Noen vil si at fibromyalgi er en form for «maskert depresjon». Men det stemmer ikke, da ikke alle med fibromyalgi blir rammet av depresjon. Studier har vist at rundt 40% av de med fibromyalgi rammes av episodisk depresjon. Men er det egentlig så rart om man tidvis føler seg psykisk nedfor når man er rammet av kroniske smerter? Man må også ha lov til å gi uttrykk for frustrasjon og vise følelser uten at man automatisk blir klassifisert som deprimert.

 

Her er det også viktig å snu på det og nevne at slettes ikke alle med depresjon har kroniske smerter eller symptomer på fibromyalgi. Fibromyalgi er ikke det samme som depresjon. Faktisk er det pågående forskningsstudier som jobber videre med å kartlegge årsakene til begge de to ulike diagnosene.

 

3) MYTE: ‘Fibromyalgi rammer bare kvinner’

I følge tall fra amerikanske NFA (National Fibromyalgia Association) er det nærmere 75-90% kvinner som får denne diagnosen. Her er det altså mellom 10-25% menn som også rammes av fibromyalgi. Basert på den generelle misforståelsen om at ‘fibromyalgi er en kvinnesykdom’ er det også nærliggende å tro at det kan foreligge mørketall i denne statistikken – også i Norge. Mange menn melder om at de nærmest blir fortalt direkte at «Du kan ikke ha fibromyalgi… du er jo mann!».

 

Her jobbes det også med målrettet forskning for å få bedre oversikt over hvor mange – både menn og kvinner – som rammes av fibromyalgi. Ikke minst jobber man med å få en bedret forståelse av årsakene til at diagnosen oppstår. Av sistnevnte har man kartlagt flere risikofaktorer som virusinfeksjoner, psykiske og fysiske traumer, nakkesleng/whiplash og autoimmune årsaker.

 

4) MYTE: ‘Ingenting hjelper mot fibromyalgi’

Å bli rammet av fibromyalgi er særdeles krevende – både fysisk og psykisk. Derfor er det så utrolig viktig å kjenne til at det faktisk finnes tiltak, behandlingsmetoder og øvelser som kan hjelpe deg til en bedre hverdag. Problemet igjen er at ikke alle har effekt av de samme tingene – så her er det utrolig viktig med at man kartlegger egne gleder og behov. Denne kartleggingen kan igjen gi deg konkret veiledning på hvilke tiltak og behandlinger som du kan ha effekt av.

 

Eksempler på tiltak som kan hjelpe inkluderer blant annet:
 • Avspenningsteknikker (f.eks på akupressurmatte eller nakkehammock)
 • Daglig egentid
 • Fysikalsk behandling og massasje
 • Jevnlig bevegelse
 • Stressreduksjon
 • Støttegrupper (Lokale revmatikerlag)
 • Trening i varmtvannsbasseng
 • Yogaøvelser og tøyeøvelser

Husk at vi mennesker er forskjellige. Derfor er det viktig at du forsøker å finne ut av hvilke tiltak og behandlingsmetoder som passer akkurat deg – og ikke alle andre. Kanskje er det en ukentlig massasjetime eller time hos kiropraktor? En daglig gåtur? Håndverkkveld med venner? Eller en kombinasjon av ulike tiltak? Her er det opp til deg å styre hverdagen i ltt mer egen favør. Studier har vist at fibromyalgipasienter kan ha god effekt av fysikalsk behandling, da i form av mindre smerter, mindre fatigue og bedret søvnkvalitet.(2)

 

«- Ta deg tid til å tenke over hva som tar og gir deg energi i livet. Prøv deretter å implementere mer av de positive tingene du liker i hverdagen.»

 

5) MYTE: ‘Trening gjør det bare verre’

ute på tur

Her er det viktig å påpeke at det finnes riktig treningsbelastning og feil treningsbelastning – som igjen er i forhold til den enkelte personen (som igjen gjør det mer komplisert). Det vi sier er altså at det er feil at trening gjør tilstanden verre, men at vi kan være enige med at overbelastning kan gjøre det verre. Nettopp derfor er det så viktig med gradvis og snill progresjon. Start heller med det vi kaller en «myk start», og deretter bygger deg opp sakte, men sikkert. På denne måten slipper man flare-ups og trigging av tilstanden.

 

Studier har vist at særlig aerobisk trening kan være spesielt fordelaktig. I denne kategorien finner vi blant annet gåturer, svømming, sykling og vanntrening. Styrketrening kan også være fordelaktig, men her er det ekstra viktig å ta hensyn til dagsform og sykdomshistorikk. Vi anbefaler at man forsøker å starte med strikktrening med flat elastisk strikk (se eksempel på strikktypen via lenken her), da dette vanligvis regnes som tryggere og mer skånsomt enn trening med vekter og manualer.

 

Konklusjon: – Vi må Bryte ned Mytene om Fibromyalgi med Kunnskap

Å ikke bli trodd eller mistenkeliggjort er en betydelig dobbelbelastning for personer rammet av fibromyalgi. Nettopp derfor er det så viktig at vi bidrar med å bryte ned skadeliggjørende myter – og fortsetter arbeidet med å få økt kunnskapen rundt diagnosen blant allmennheten og i helsevesenet. Hvis ønskelig vil vi sette pris på om du for eksempel deler denne artikkel-lenken i sosiale medier eller lenker til den på din hjemmeside/blogg.

 

Moderne og Kunnskapsbasert Oppfølging

 • Hovedformål å Bryte ned Smertesensitivitet og gi Funksjonsbedring
 • Målsetting å Kartlegge Pasientens Optimale Egentiltak
 • Gi Pasienten Økt Kunnskap om Egen Diagnose

Her ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, i Viken fylke, mottar vi veldig mange pasienter med kroniske smerter. Gjennom en grundig førstegangsundersøkelse blir vi godt kjent med muskler, bindevev, sener og leddfunksjon hos den enkelte pasienten. Utifra de kliniske opplysningene setter våre offentlig autoriserte klinikere opp et behandlingsoppsett og treningsprogram som er tilpasset den enkelte pasienten. Vår moderne og kunnskapsbaserte tilnærming kommer pasienten til gode – og du skal alltid føle at du er i trygge og kompetente hender.

 

Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, har også vist at laserterapi, i kombinasjon med muskulære teknikker, kan ha en god effekt for fibromyalgipasienter.(3) Dette er en kombinasjon av behandlingsteknikker vi gjerne bruker ved våre klinikker.

 

Egentiltak og Rehabiliteringsøvelser ved Kroniske Smerter

 • Tips til Egentiltak for Avspenning

 • Video med Forslag til Strikktrening for Nakke og Skuldre

Som vi skrev om tidligere i artikkelen er det å finne riktige tiltak ekstra viktig for dem med kroniske smerter. To eksempler på egentiltak som vi har sett at kan bidra til avspenning er en kveldsøkt på akupressurmatte – og 10 minutter daglig bruk av nakkehammock (se eksempler ved å trykke på lenkene – så åpnes det i et nytt vindu). Dette er to egentiltak som flere av våre pasienter også melder om at kan gi avspenning før man legger seg – og som dermed kan gi bedre søvnkvalitet. I tillegg til dette anbefaler vi lette, daglige tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for nakke, skuldre og rygg.

 

Tips: Akupressurmatte (lenken åpner i nytt vindu)

Flere med høy smertesensitivitet i muskulatur og bløtvev melder om god effekt av avspenning på akupressurmatte. Tanken vedrørende fibromyalgi er at de hundre massasjepunktene samlet sett distraherer smertenervesystemet – og på den måten får vi en desensitiviserende effekt. Dessverre funker det ikke like bra på alle, men mange melder om positiv effekt ved cirka 20 minutter daglig bruk. Du kan klikke på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om den.

 

Strikktrening for Nakke og Skuldre

I videoen nedenfor viser vi fram noen gode øvelser for deg med spenninger i nakke og skuldre (som er et område som mange fibromyalgipasienter plages med). Igjen så ønsker vi å vektlegge at du starter rolig og kontrollert. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen øvelser som kan være gode for å øke sirkulasjon og bevegelighet i nakke og skuldre. Et forslag kan være å starte med 2 økter i uken.

 

VIDEO: Strikktrening mot Skuldersmerter og Nakkespenninger

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Kontakt oss gjerne enkelt og greit med en melding hvis det er noe du lurer på.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

5 Myter om Fibromyalgi – Kilder og Forskning:
 1. Turk et al, 1989. Primary fibromyalgia is greater than tender points: toward a multiaxial taxonomy. J Rheumatol Suppl. 1989;19:80–86.
 2. Celenay et al, 2017. A comparison of the effects of exercises plus connective tissue massage to exercises alone in women with fibromyalgia syndrome: a randomized controlled trial. Rheumatol Int 37, 1799–1806.
 3. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *