Plantar Fibromatose (Kuler under foten)

Plantar Fibromatose (Kuler under foten)

Har du merket deg at du har myke kuler under foten? Nærmere bestemt på innsiden av fotbuen og på fremre del av fotbuen? Kanskje er de vonde også? Det kan være plantar fibromatose.

Heldigvis er det god hjelp å få for denne tilstanden. I denne artikkelen vil du lære mer om hva plantar fibromatose faktisk er, hvordan det behandles og også lære mer om anbefalte øvelser, samt egentiltak.

 

– Godartet Bindevevsansamling på Undersiden av Fotbuen

Diagnosen kalles altså plantar fibromatose. Plantar refererer til området under foten – altså fotsålen. Fibromatose betyr at det er en ansamling av godartet bindevev som har klumpet seg sammen i det øvre laget av plantar fasciaen. Tilstanden er i samme diagnosekategori som Dupuytrens kontraktur, en tilstand som forårsaker opphopning av bindevev i basen av fingrene – og som gjør at fingrene trekkes sammen (også kalt triggerfinger eller krokfinger).

 

– Godartet, men kan Allikevel gi Smerter

Plantar fibromatose forekommer ofte sammen med plantar fascittDersom bindevevsansamlingene blir store og harde nok kan de irritere og legge trykk på muskler, sener og nerver i foten. Noe som igjen kan resultere i fotsmerter.

 

Gradvis Oppbygning: Oppstår Over Lengre tid

Bindevevet som gir grunnlag for plantar fibromatose bygger seg opp over lang tid. Nettopp derfor tar det vanligvis lang tid før pasienter legger merke til kulene. Det er vanligvis først når de blir store nok til å gi smerter og muligens også forårsake lokal hevelse at de blir lagt merke til.

 

Godt tips: På bunnen av artikkelen kan du se en video med et treningsprogram med gode øvelser for bein og føtter.

 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:

  1. Etiologi: Hvorfor får man Plantar Fibromatose?

  2. Epidemiologi: Hvem rammes av plantar fibromatose?

  3. Kliniske Tegn og Symptomer ved Plantar Fibromatose

  4. Diagnostisk Utredning av Plantar Fibromatose

  5. Behandling mot Plantar Fibromatose

  6. Egentiltak og Øvelser mot Fotsmerter

 

1. Etiologi: Hvorfor får man Plantar Fibromatose?

fotsmerter-og-vondt-i-foten

Man mener at plantar fibromatose oppstår grunnet flere faktorer. Forskning har vist at det både foreligger indikasjoner på at genetiske og traumatiske faktorer spiller en sentral rolle. Blant annet har man sett at langvarig immobilisering og avlastning, for eksempel etter beinbrudd, kan gi grunnlag for at diagnosen oppstår. Man har sett at personer med følgende faktorer har høyere risiko for å utvikle plantar fibromatose:

  • Dupuytrens kontraktur
  • Diabetes
  • Epilepsi
  • Alkoholikere med leverskader
  • Stressende arbeid
  • Arbeid med løsemidler

Dòg er man ikke helt sikker på hvorfor noen personer utvikler denne tilstanden. Det spekuleres i om det, i tillegg til ovennevnte risikofaktorer, også forekommer genetiske faktorer.

 

Patofysiologisk sett skyldes tilstanden overaktive fibroblaster (tidlig fase av bindevevsceller). Dette gir en unormalt høy ansamling av fibrocytter lokalt i området under fotsålen (kan også forekomme i hendene, da som Dupuytrens kontraktur).

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Fotsmerter og Fotplager

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av fotsmerter og fotplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

2. Epidemiologi: Hvem rammes av plantar fibromatose?

Dette er en veldig sjelden diagnose. Vanligvis oppstår den først etter at man har fylt 40 år – og blir normalt sett først oppdaget hos de mellom 40 og 50 år. Det er dobbelt så vanlig hos menn som hos kvinner, med en ratio på 2:1. Plantar fibromatose forekommer hyppigere i økt alder – og er vanligere hos eldre personer. Amerikanske studier har vist at cirka 0.6% av befolkningen rammes av denne diagnosen.¹

 

Som vi ser av ovenstående tall er diagnosen meget sjelden. Dòg forekommer den også betydelig hyppigere hos personer som har alvorlig Dupuytrens kontraktur.

 

3. Kliniske Tegn og Symptomer ved Plantar Fibromatose

Fotsmerter

Myke kuler, av bindevev, oppstår i midtre eller indre del av fotbuen. Kulene sitter i det øvre laget av huden, men kan vokse og gradvis vokse inn mot dypere strukturer i foten.

 

– Hvorfor kan Plantar Fibromatose gi Smerter i Foten?

Som nevnt tidligere i artikkelen er, heldigvis, plantar fibromatose en godartet bindevevstilstand. Den er ikke ondartet. Dòg kan bindevevsansamlingene, altså kulene, bli så store at de gir symptomer grunnet at bindevevsmassen trykker mot nærliggende muskler og nevrovaskulære strukturer (nerver og blodårer). Veldig ofte vil disse pasientene også ha diagnosen plantar fasciose / fascitt (skader på seneplaten under foten). I motsetning til Dupuytrens kontraktur vil bindevevsansamlingene vanligvis ikke føre til en fleksjonsdeformitet (at foten krøller seg).

 

Vanlige Symptomer ved Plantar Fibromatose

Noe av det første som vanligvis merkes er økte smerter i fotsålen etter lengre gåturer. Langvarig eller repetitiv belastning – slik som å gå lengre distanser, eller å stå stille i lang tid, samt visse skotyper, kan alle forverre symptomatikken og tilhørende fotsmerter. Også å gå barbeint kan gjøre smertene verre. Diagnostisk sett stilles diagnosen ved observasjon av de myke, synlige kulene på undersiden av foten.

 

Forverrende Faktorer

Stramme leggmuskler og forkortet akillessene kan bidra til å forverre både plantar fasciose / fascitt og plantar fibromatose. I likhet med plantar fascitt bør også behandling av plantar fibromatose inkludere assosierte anatomiske strukturer – slik som leggmuskulaturen.

 

Differensiale Diagnoser

Plantar fibromatose kan forekomme sammen med:

  • Dupuytrens kontraktur
  • Peyronies sykdom

Andre differensialdiagnoser kan inkludere:

  • Epilepsi
  • Diabetes
  • Alkoholavhengighet
  • Plantar fascitt
  • Kronisk ruptur av plantar fascia

 

4. Diagnostisk Utredning av Plantar Fibromatose

En kliniker vil først observere og undersøke funksjonen i føttene dine. Dette inkluderer vanligvis palpasjon og funksjonelle undersøkelser. Ved plantar fibromatose er det, som nevnt tidligere i artikkelen, observasjon av de synlige bindevevskulene som er første steg til å sette diagnosen.

 

Palpatorisk Undersøkelse av Fotsålen

Palpasjon innebærer at klinikeren kjenner på foten din med hendene sine. Her evalueres blant annet hvor harde kulene er, om de gir etter for trykk og et anslag av størrelse.

 

Bildediagnostisk utredning

Vanligvis er det ikke nødvendig med bildediagnostisk undersøkelse. Men ved langvarige plager som ikke har respondert på konservativ behandling kan det være medisinsk indisert. I disse tilfellene kan lege eller kiropraktor henvise deg til MR undersøkelse for evaluering av kulene under foten. Våre kiropraktorer innehar henvisningsrett til MR undersøkelse dersom det er behov for dette.

 

5. Helhetlig Behandling mot Plantar Fibromatose

  • Best resultater ved kombinasjon av behandling, øvelser og egentiltak
  • Viktig å lære om gode rutiner og daglige vaner
  • Trykkbølgebehandling har dokumentert effekt

Her ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, i Viken fylke, jobber vi daglig med pasienter som har kompliserte fotplager og fotsmerter. Gjennom en grundig førstegangsundersøkelse blir vi godt kjent med muskler, sener og leddfunksjon hos den enkelte pasienten. Utifra de kliniske opplysningene setter våre offentlig autoriserte klinikere opp et behandlingsoppsett og treningsprogram som er tilpasset den enkelte pasienten.

 

Fysikalsk Behandling og Rehabilitering

Konservative behandlingsmetoder skal alltid utprøves først. Dette inkluderer fysikalsk behandling hos enten fysioterapeut eller kiropraktor. I visse tilfeller tilrådes det også en tverrfaglig tilnærming. I startfasen av problematikken kan vanligvis relativt enkle egentiltak, slik som framfotstøtter, gi noe lindring. Dette er en form for demping som gjør at mindre vekt distribueres gjennom det smertefulle området. I tillegg til å gi avlastning vil redusert overbelastning gi området en sjanse til å tilhele.

 

TIPS: Framfotstøtter (lenken åpner i nytt vindu)

Nøkkelen med disse støttene er å dempe støtbelastningen mot området affektert av plantar fibromatose. Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om dem. De kan også brukes i perioder hvor føttene er vonde etter overbelastning.

 

Behandlingsteknikker mot Plantar Fibromatose

Hovedformålet vil ligge i å redusere symptomer og bidra til forbedret funksjon i både fot og legg. Dette innebærer fysikalske teknikker som bidrar til å gjøre kulene mindre harde og smertefulle. Ved å løse opp i disse restriksjonene gir man området tilgang på forbedret sirkulasjon og tilgang på næringsstoffer – som brukes til å forhindre ytterligere oppbygning av bindevev.

  • Bløtvevsarbeid
  • Bindevevsbehandling / senevevsverktøy (IASTM)
  • Øvelser for tå-strekkerne (de som bøyer tærne bakover)
  • Trykkbølgebehandling
  • Fysioterapi

 

Bløtvevsarbeid og Massasje

Muskulære teknikker og bindevevsteknikker, slik som kryssfriksjonsmassasje og triggerpunktbehandling, kan bidra til å løse opp i anspente fotsåler og myke opp bindevevsrestriksjonene. I tillegg til dette vil massasje mot stramme leggmuskler kunne føre til mindre trykk ned mot akillessenefestet. Vonde leggmuskler kan også respondere positivt på intramuskulær nålebehandling (tørrnåling).

 

IASTM (instrument-assistert bløtvevsbehandling)

IASTM, ofte også kalt Graston tools, er spesiallagde bindevev og senevevsverktøy laget av stål. Disse kommer i forskjellige former og fasonger basert på hvilket område de er laget for. De brukes til å bryte ned skadevev i sener og bindevev – og kan også brukes ved plantar fibromatose.

 

Øvelser for Tå-Ekstensorene

I visse alvorlige, sjeldne tilfeller av plantar fibromatose ser man en sammentrekning av tærne og fotbuen – altså at foten og tærne krøller seg nedover. Og det er der logikken ligger i at man skal trene opp muskulaturen som gjør akkurat det motsatte, nemlig tå-ekstensorene, også kjent som tåstrekkerne. Ved å trene opp disse kan man gjenopprette forbedret muskulær ratio i fleksor (bøyerne) versus ekstensorene (strekkerne). En fysioterapeut eller moderne kiropraktor vil kunne hjelpe deg med å sette sammen et treningsprogram som du kan utføre regelmessig på egenhånd.

 

Trykkbølgebehandling mot Plantar Fibromatose

Sjokkbølgebehandling har dokumentert effekt mot fibromatose, da man har dokumentert at bindevevsknutene blir mykere og mindre ved denne typen av behandling.² I tillegg til dette har trykkbølgebehandling også dokumentert positiv virkning mot plantar fascitt.

 

– Knuser Skadevev og Starter Reparasjonsmekanismer

Kort fortalt fungerer trykkbølgebehandling ved at den kinetiske energien fra trykkbølgene bryter ned og knuser skadevev som ikke skal være der. I tillegg til dette bidrar behandlingen til å starte en større tilheling i området – som innebærer at man noterer seg økt blodsirkulasjon og raskere skadetilheling i de påvirkede områdene.
Det er denne nedbrytingen av de større skadevevsoppbygningene (kulene) som fører til at kulene blir mykere og reduseres i størrelse.

 

Fysioterapi og Fysikalsk Behandling

Det finnes mange ulike behandlingsteknikker som kan hjelpe deg ved smerter under foten. Vanligvis vil en kliniker benytte en kombinasjon av flere av disse for å oppnå best mulig effekt. Dette kan også inkludere fotleddsmobilisering og kiropraktisk leddkorrigering – dersom det oppdages hypomobile leddrestriksjoner i fot eller ankel.

 

6. Egentiltak og Øvelser ved Fotsmerter og Plantar Fibromatose

ute på tur

  • Tips til Egentiltak mot Plantar Fibromatose og Fotsmerter

  • Video med Øvelser mot Vonde Bein og Føtter

Som nevnt tidligere i artikkelen har fysikalsk behandling dokumentert positiv virkning mot både plantar fascitt og plantar fibromatose. Men det er også viktig å kunne jobbe med sin egen fotfunksjon på daglig basis – for man kan jo ikke få daglig fysikalsk behandling. Ved plantar fascitt og fibromatose er det særlig bruk av fotkompresjonssokker, nattskinne og fotmassasjerulle (se eksempler ved å trykke på lenkene – så åpnes det i et nytt vindu) som regelmessig anbefales. Dette er to egentiltak som kan være med på å øke blodsirkulasjonen i påvirkede områder. I tillegg til dette anbefaler vi daglige tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for bein, legger og føtter. I videoen nedenfor viser vi et treningsprogram som kan være aktuelt.

 

Tips: Kompresjonssokker (lenken åpner i nytt vindu)

Ved å bruke kompresjonssokker kan du stimulere økt blodsirkulasjon og løse opp i anspente muskler. Disse kompresjonssokkene er også vanlige å bruke ved plantar fascitt og fotbladssmerter. Du kan trykke på bildet eller lenken her for å lese mer om hvordan de fungerer. Det vanlige er at man bruker de minst 3 timer om dagen.

 

Tips: Justerbar nattskinne (lenken åpner i nytt vindu)

Plantar fibromatose kan føre til foten strammer seg – og i visse tilfeller at den også krøller seg grunnet forkortede tå-fleksorer (tåbøyere). Ved betydelige tilfeller av plantar fascitt og plantar fibromatose anbefales det å forsøke å sove med justerbar natteskinne. Disse er spesielt utviklet for å tøye fotblad og leggmusklene når du sover (kan selvfølgelig også brukes i våken tilstand når du slapper av på sofaen). Den grunnleggende meningen med disse er å motarbeide sammentrekningen og forkortingen i fotsålen. Et temmelig smart egentiltak som egner seg for mange.

 

Treningsvideo med forslag til øvelser

I videoen nedenfor viser vi fram et treningsprogram som kan passe for deg med vonde føtter. Det er dòg viktig at du tilpasser antall repetisjoner og sett utifra dine egne personlige forutsetninger. Start heller rolig og sikt på å bygge deg opp over tid. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen øvelser som kan hjelpe deg med å styrke føttene dine.

 

Spesifikk Uttøyning av Leggmusklene og Plantar Fascia (2 ganger om dagen)

Flere av leggmusklene dine fester i foten, både på siden av foten, i hælen og på undersiden av foten. Dette er overraskende for mange, men er altså grunnlaget for at man anbefaler regelmessig tøying av leggmusklene, fotbladsmusklene og plantar fascia (seneplaten under foten).

 

Men for å få god effekt må dette gjøres regelmessig. Helst bør man utføre 3 sett med 30 sekunder 3 ganger om dagen. Hver dag. Her er det også verdt å merke seg at det kan ta lengre tid før du merker en tydelig effekt.

 

VIDEO: Øvelser mot Vonde Føtter og Legger (Stimulerer sirkulasjon og bevegelighet)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Plantar Fibromatose – Kilder og Forskning:
  1. Meyers et al, 2023. Plantar Fibromatosis. 2023 – PubMed. StatPearls.
  2. Young et al, 2018. The etiology, evaluation, and management of plantar fibromatosis. Orthop Res Rev . 2018 Dec 17;11:1-7.
Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *