Smerter i Skulderbladet

Smerter i Skulderbladet

Smerter i skulderbladet er veldig vanlig, men kan likeså være veldig vondt og plagsomt. Skulderbladssmerter skyldes normalt sett smerter fra muskler og ledd, med årsaker som spenner seg fra enkle forstrekkelser til ribbeinslåsninger – eller kostokondritt (betennelse i ribbeinsfestet).

 

Å fastslå årsaken bak skulderbladssmertene kan tidvis være krevende. I denne artikkelen undersøker vi et mangfold av grunner til at smerter oppstår i og rundt skulderbladene, i tillegg til hva som kan gjøres for å løse problemet. Du finner også en video med gode øvelser helt på slutten av artikkelen.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Årsaker til Skulderbladssmerter

  + Når Bein og Ledd gir Smerter

  + Muskel og Skjelettrelaterte Årsaker

 • Behandling av Smerter i Skulderbladet

  + Moderne Behandling av Muskler og Ledd Rundt Skulderbladet

  + Derfor Tilpasses Behandlingen Indivduelt

  + Egentiltak mot Skulderbladssmerter

 • Øvelser og Trening mot Skulderbladssmerter (Inkludert VIDEO)

 

En Introduksjon til Skulderbladssmerter

Det kan finnes flere grunner og muligheter til at du opplever smerter i skulderbladene. For å ta det helt fra starten – skulderbladene er de trekantformede beinene bak skuldrene dine, som på medisinsk språk kalles for scapulae. Hvert av skulderbladene er koblet til overarmsbeinet via kragebeinet, med tre tilhørende hovedmuskler. Disse musklene hjelper deg å bevege skulderleddet.

 

Skulderen har et bredt bevegelsesområde. Musklene som knytter skulderbladene til resten av kroppen lar skulderen din rotere, bevege seg i sirkler, opp og ned og fra side til side. Siden skuldrene er så mobile og kan beveges på så mange måter er det lett å skade dem, som igjen kan føre til smerter i skulderbladene.

 

Årsaker til Skulderbladssmerter

Det finnes mange mulige årsaker til at skulderbladssmerter oppstår. I enkelte tilfeller kan man finne ut hva som forårsaker smerten på egenhånd, men i andre tilfeller kan man trenge profesjonell hjelp – og da hjelper vi deg isåfall gjerne med det.

 

Et par eksempler på årsaker som er mer åpenbare for enkeltindivider kan være:

 • Skade i området på grunn av fall, ulykker eller traume.
 • Å sove i en ukomfortabel eller uvanlig stilling (sovet forkjært).
 • Muskelfatigue etter løft av tunge gjenstander
 • Ribbeinslåsning grunnet plutselig vridning

 

Noen ganger derimot, kan det være vanskeligere å fastslå grunnen til at smertene oppsto. Enkelte tilstander kan føre til det som kalles refererte smerter, som oppstår i skulderbladene på grunn av problemer i andre deler av kroppen.

 

Noen av årsakene bak det vi kaller refererte smerter i skulderbladene inkluderer:

 • Ryggproblemer
 • Skiveprolaps i ryggen
 • Galleblæresykdom
 • Leverproblemer
 • Magesår

Det er viktig å nevne at de vanligste årsakene til smerter i og rundt skulderbladet er muskler og ledd. Men like viktig er det også å nevne at hvis man har andre symptomer som kan indikere annen sykdom, så må man alltid ta dette på det høyeste alvor. For eksempel så kan hjerteinfarkt forårsaker smerter i venstre skulderblad og galleblæresykdom gjør det mer sannsynlig å kjenne smerte i høyre skulderblad.

 

Når Bein- og Ledd gir Smerter i Skulderbladene

Det finnes flere ulike typer bein- og leddrelaterte problemer som kan føre til smerter i skulderbladene. Siden skulderbladet er et bein, er det mulig å brekke det. Dette er svært uvanlig i de fleste tilfeller, da det krever et veldig kraftig fall, en ulykke eller liknende direkte skader på skulderbladet.

 

Når mennesker eldes, kan degenerative tilstander føre til smerter i skulderbladene. Blannet annet:

 • Artrose
 • Osteoporose

Det er også verdt å nevne den revmatiske lidelsen kalt ankyloserende spondylitt, som er mest vanlig blant folk i aldere mellom 20 og 40 år. Dette er en form for artrose som hovedsakelig påvirker ryggraden, men den kan føre til smerter og betennelsestilstander i nærliggende områder også. Diagnosen gir betennelsereaksjoner mellom leddene, og kan føre til forkalkninger som gir mindre plass mellom ryggvirvlene.

 

Andre tilstander som også kan gi smerter i skulderbladene inkluderer:

 • Skoliose
 • Spinal stenose
 • Fibromyalgi
 • Frossen skulder

 

Muskel- og Skjelettrelaterte Årsaker

Som vi har nevnt flere ganger så er det aller vanligste at skulderbladssmerter har opphav i feilfunksjon i muskler og ledd. Overforbruk, strekkskader, ubehagelige sovestillinger og roteringsleddproblemer faller innenfor denne kategorien.

 

Noen mulige årsaker til at du får vondt i skulderbladet kan være en eller flere av følgende:

 • Muskelknuter på Innsiden av Skulderbladet (Musculus Rhomboideus)
 • Redusert Nakkebevegelighet
 • Redusert Skulderbevegelighet
 • Ribbeinslåsning (Costa dysfunksjon)
 • Stivhet i Brystryggen og Øvre Rygg

 

Disse problemene er ofte relatert til smerter i muskelgruppene rundt skuldrene, inkludert noen av armmusklene. Det er visse årsaker som kan være med på å gi smerter i både nakke og skulderblad – disse inkluderer:

 

Dårlig kroppsholdning: Dårlig sittestilling kan legge unødvendig press på musklene i og rundt musklene i nakken, som kan føre til ujevn vektfordeling som til slutt vil utspille seg som smerter på den overbelastede siden.

Dårlig sovestilling: Å sove i ubehagelige stillinger kan føre til nakkesmerter, som er mer sannsynlig for mennesker som sover på magen. Om du bruker for mange puter eller ikke har nok støtte fra madrassen kan det også føre til problemer.

Nakkesleng: En nakkesleng kan gi overbelastning på nakkens leddbånd og muskulatur. Selv om nakkesleng oftest forbindes med å ha vært i bilulykke, finnes det andre vanlige årsaker, som for eksempel voldsom fysisk aktivitet og berg-og-dalbaneturer. Dette er en tilstand som i mange tilfeller kan bli kronisk ved manglende behandling etter at selve skaden har oppstått.

 

Behandling av Smerter i Skulderbladet

Kroppen vår er kompleks. Derfor er det også slik at det gjerne er kombinasjoner av ulike årsaker som gjør at du opplever smerter i og rundt skulderbladet ditt. For eksempel så er det veldig sjeldent at man «kun» har en sterk muskelknute uten at det er dårlig funksjon i nærliggende ledd. Stivhet i leddene mellom skulderbladene fører til mindre bevegelse, og dermed også mindre blodsirkulasjon til muskulaturen. Som et resultat av dette vil man kunne forvente at muskulaturen blir anspent og smertefull.

 

Det er nettopp derfor at en kombinasjonsbetinget tilnærming, med både behandling av muskler og ledd, vil kunne være den mest effektive behandlingen. På denne måten behandler man både årsaken og symptomatikken i samme sleng.

 

Ved klinikken vår bruker vi gjerne en kombinasjon av følgende behandlingsmodaliteter:

 • Fysikalsk Behandling
 • Idrettsakupunktur (Tørrnåling)
 • Laserterapi (Terapeutisk laser)
 • Moderne Kiropraktikk
 • Muskelarbeid og Massasje

Ved å kombinere med biostimulerende laser i behandlingen kan man være med på å gi raskere tilheling i forhold til både muskelskader og senebetennelser. Dette er en behandling som kun lovlig sett (i henhold til Strålevernforskriften) kan utføres av kiropraktor, lege eller fysioterapeut. Behandlingen er trygg og uten bivirkninger. Les mer om den muskuloskeletal laserterapi her. En ny studie viste også meget god effekt av kiropraktorbehandling mot skulder og skulderbladssmerter.

 

Egentiltak mot Skulderbladssmerter

Flere av våre pasienter med smerter i skulderbladet spør oss om gode råd angående egentiltak. En fellesnevner for majoriteten med denne typen smerter er at de ofte har betydelige muskelspenninger. Tre gode tiltak kan derfor være akupressurmatte, triggerpunktball og/eller gjenbrukbar varmepakning (lenkene åpnes i nytt vindu). Disse kan hjelpe deg med å lindre anspente muskler mellom skulderbladene og i nakken.

 

Tips: Akupressurmatte (lenken åpnes i nytt vindu)

Å ligge på en akupressurmatte med massasjepunkter kan være fordelaktig for deg med smerter i skulderbladene. En annen fordel er at denne matten kommer med en praktisk nakkepute som gjør det enkelt å også bearbeide anspente nakkemuskler. Et forslag kan være å sikte seg inn mot 20-40 minutters daglig bruk.

 

Øvelser og Trening mot Smerter i Skulderbladet

Ved Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi er vi, naturligvis, veldig opptatte av å gi gode og langvarige resultater. Derfor vil du også motta råd, instruksjoner og veiledning i hjemmeøvelser som du skal gjøre i kombinasjon med behandlingen. Disse øvelsene vil da være basert på den funksjonelle undersøkelsen som blir gjort ved førstegangskonsultasjonen.

 

I denne videoen viser vår klinikkleder kiropraktor Alexander Andorff deg et eksempel på øvelser som kan hjelpe deg med å bekjempe smerter i og rundt skulderbladet.

 

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Skulderbetennelse og Skulderbladssmerter

Bli med i familien vår! Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere gode treningsprogrammer.

 

Bestille Time? Eller Kanskje du har Noen Spørsmål?

Vi hjelper deg gjerne med dine smerter og feilfunksjoner. Du finner online timebestilling og kontaktinformasjon her.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.