Kroniske Smerter i Muskler og Ledd

Kroniske Smerter

Kroniske Smerter i Muskler og Ledd

I denne artikkelen vil du lære mer om kroniske smerter i muskler og ledd.

Vi vil blant annet gå gjennom hvordan smertene oppstår og hvordan man kan behandle kroniske smerter.

 

Det er flere som kommer til oss som har hatt betydelige, kroniske smerter over lengre tid. De føler seg gjerne nedstemte og frustrerte da de har blitt fortalt at man ikke kan gjøre noe med kroniske smerter. Slik er det absolutt ikke – man gi både smertelindring og funksjonsbedring ved å jobbe helhetlig og evidensbasert inn mot problematikken.

 

– Lang Erfaring og Høy Kompetanse Innen Utredning og Behandling

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktor & Fysioterapi har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning og behandling av kronisk smerte. Forskning har vist at kroniske smerter har en stor påkjenning på mange mennesker i dagens samfunn. I Norge er det svært mange som plages med kroniske smertediagnoser, og Norge troner i verdenstoppen i forhold til høyeste sykefravær og uførhet.

I forbindelse med dette har mange stilt kritiske spørsmål vedrørende Norges håndtering av denne pasientgruppen. Vi er hvertfall enstemte i at her bør det fokuseres mer på forskning innen kroniske smertediagnoser på et nasjonalt nivå. Denne artikkelen er skrevet av vår dyktige kiropraktor Eghosa Jane Ogoleh.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Hvordan Kroniske Smerter Oppstår
 • Når Smertene Blir Kroniske
 • Årsaker til Kroniske Smerter
 • Hvordan Fysiske Smerter kan Påvirke Psyken
 • Hvordan Behandling hos oss kan Hjelpe Deg

 

Hvordan Oppstår Kroniske Smerter?

Kroniske smertepresentasjoner er komplekse og multifaktorielle, så det kan være flere årsaker til at kroniske smerter oppstår. Noen av de mulige årsakene kan være:

 • Autoimmune Sykdommer (Slik som Sjøgrens Syndrom)
 • Bakterielle eller Virale Infeksjoner
 • Fibromyalgi
 • Revmatisme
 • Skoliose (Skjev ryggrad)
 • Slitasje i Ledd (Artrose)
 • Traumer og Skader (f.eks. Bilulykke)

Kroniske smerter er også krevende psykisk, og kan danne en forhøyet smertesensitivitet i muskler og ledd. Nettopp derfor er det så viktig med en helhetlig tilnærming.

 

Når Smertene Blir Kroniske

Smerte som har vedvart i mer enn 3-6 måneder kategoriseres som kroniske. Kroniske smerter er dessverre svært utbredt – og i følge foreningen for kroniske smertepasienter kan det være så mange som 30% av den norske befolkningen som er rammet av dette.

Kroniske smerter kan påvirke:
 • Livskvalitet
 • Sosiale forhold
 • Søvnkvalitet
 • Arbeidskapasitet

 

Årsaker til Kroniske Smerter

Som nevnt tidligere så kan årsakene til kroniske smerter være en kombinasjon av flere ting. For noen har det kommet av en tidligere skade eller operasjon som kan ha påvirket nærliggende nerver – dette kalles nevropatisk smerte. Fibromyalgi, en form av bløtvevsrevmatisme, er en diagnose vi ser regelmessig på klinikken vår. En tilstand som kan gi kroniske smerter grunnet en kombinasjon av vevskade, hypersensitivitet (allodynia), og betennelsereaksjoner (nosiseptiv smerte).

 

Smerter i muskel- og skjelettsystemet er den vanligste typen av kroniske eller langvarige smerte i Norge.

Kroniske smertetilstander i muskler og ledd som vi utredet og behandler i klinikken er blant annet:

 • Artrose
 • Albuesmerter
 • Bekkenproblematikk (inkludert sakroilitt)
 • Fibromyalgi
 • Hofteproblematikk
 • Kneplager
 • Nakkesmerter
 • Ribbeinsmerter
 • Ryggplager
 • Skuldersmerter

Innunder de enkelte diagnosene så kan vi oppleve kroniske smertesymptomer tilknyttet de individuelle områdene.

 

Hvordan Fysiske Smerter kan Påvirke Psyken

Det psykiske kan ha et innspill. Kanskje du merker at du er mer frustrert, stresset, nedstemt eller engstelig? Dette er svært vanlig blant folk som opplever kroniske smerter, og når smerten begynner å bli kronisk kan det faktisk påvirke nervebanene som reagerer ved å bli mer sensitive. Forskning viser at når nervesystemet er hypersensitivt kan det lett bli overstimulert og påvirke både følelser og smertenivået.

På denne måten kan fysiske smerter gå hardt utover psyken – og kan blant annet føre til:

 • Dårlig Søvn
 • Fatigue og Utmattelse
 • Kognitiv Svekkelse (Hjernetåke)
 • Redusert Motivasjon

 

Slik Behandler vi Kroniske Smerter

Hos oss på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter går vi først gjennom en utredning. Utifra denne historietagningen og funksjonelle undersøkelsen vil vi sette opp et individuelt behandlingsopplegg. Med et helhetlig behandlingsoppsett vil vi jobbe for å forbede hverdagen din og bryte ned den onde sirkelen.

Behandlingen består gjerne av en kombinasjon av følgende tiltak:

Moderne kiropraktikk

Moderne kiropraktikk innebærer en mer helhetlig tilnærming til behandling av plager og smerter i muskler, sener og ledd. Kiropraktisk leddmobilisering kombineres med forskjellige behandlingsmodaliteter for å få optimale resultater.

 

Fysikalsk Behandling

Hos oss tilbyr vi ulike former av massasje, dette gjøres med tanke på å stimulere økt bevegelighet og elastisitet i muskulatur ved å blant annet bryte ned muskelknuter, skadevev og arrvev som ofte oppstår ved kroniske smerter.

 

Laserterapi

Laserbehandling er konsentrerte lysfotoner hvor laserlyset trenger dypt ned i vevet. Dette bryter ned skadevev og stimulerer tilheling ved å aktivere kroppens eget reparasjonsapparat – som igjen gir økt blodsirkulasjon og lymfedrenasje. Forskning viser positiv effekt på smertelindring og raskere tilhelning av prolaps, senebetennelser og seneskader. Du kan lese mer om behandlingen her.

 

Intramuskulær Akupunktur (Tørrnåling)

Intramuskulær akupunktur, også kalt tørrnåling, brukes gjerne for mer komplisert muskulaturproblematikk. Behandlingen bryter ned skadevev og stimulerer økt mikrosirkulasjon i det behandlede området. Nålene benyttes gjerne inn mot det vi kaller aktive triggerpunkter (muskelknuter). Våre klinikere har særdeles god kompetanse innen denne behandlingsformen.

 

Tilpasset Trening

Flere studier viser god effekt av trening og tøyning ved kroniske smerter, da dette stimulerer kroppens smertedempende mekanismer. Blant annet har tilpassede øvelser vist at det kan ha en anti-inflammatorisk effekt. Nettopp derfor vil du instrueres i hjemmeøvelser av våre klinikere som skal gjøres underveis i behandlingsoppsettet.

I videoen nedenfor ser du et forslag til tilpassede øvelser for de med kroniske smerter – utført av vår egen kiropraktor Alexander Andorff:

 

VIDEO: 5 Bevegelsesøvelser for de med Fibromyalgi

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (klikk her) for flere gode treningsprogrammer.

 

Vi Vil Hjelpe deg Tilbake til en Bedre Hverdag

Lei av at smertene styrer hverdagen? Våre dyktige klinikere kan hjelpe deg med både utredning og behandling av kroniske smerter. Kontakt oss i dag for å bestille en time – vi minner også om at vi har døgnåpen online timebestilling.

 

Kilder:

1. Brevik et al (2006). Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur.J Pain.

2. Karlsson et al (2017). Chronic Pain and Exercise: Studies on pain intensity, biochemistry, adherence and attitudes. (Doctoral dissertation). Linköping: Linköping University Electronic Press.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *