Kjevevondt

Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD Syndrom)

Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD Syndrom)

Temporomandibulær dysfunksjon innebærer feilfunksjon og smerter i kjeveleddet, samt tilhørende kjevemuskler. Også kalt TMD syndrom.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på feilfunksjon og smerter i kjeven. Enda mer spesifikt vil vi se nærmere på mulige årsaker til TMD syndrom, symptomer og kliniske tegn, samt behandling og rehabiliteringsøvelser.

 

– Kjeveplager: Når kjeveleddet ikke fungerer som det skal

Ditt temporomandibulære ledd er et hengsel som forbinder kjeven din til tinningbeina i skallen din, som er foran hvert øre. Det lar deg bevege kjeven opp og ned og side til side, slik at du kan snakke, tygge og gjespe. Problemer med kjeven og musklene i ansiktet som kontrollerer leddet er kjent som temporomandibulær dysfunksjon (TMD). Men du kan høre det feilaktig kalt TMJ, der J står for joint på engelsk. Riktig betegnelse er TMD på norsk.

 

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kjevesmerter og TMD syndrom. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Hva forårsaker TMD syndrom?

Man vet fortsatt ikke med 100% sikkerhet hva som forårsaker TMD. Dòg har man sett mange risikofaktorer – og har flere teorier om årsaken til denne typen kjeveplager. Symptomer oppstår vanligvis som følge av problemer med musklene i kjeven eller med deler av selve leddet.

 

– Traumer og nakkesleng kan føre til TMD syndrom

Skader på kjeven, leddet eller musklene i hodet og nakken – som fra et kraftig fall eller nakkesleng (whiplash) – kan føre til TMD syndrom. Andre mulige årsaker inkluderer:

  • Å gnisse eller bite tennene sammen, noe som legger mye press på leddet
  • Feilstilling av den myke puten eller skiven i kjeveleddet
  • Leddgikt
  • Stress, som kan føre til at du strammer ansikts- og kjevemusklene eller biter tennene sammen
  • Nakkesleng
  • Fibromyalgi

 

Hva er Symptomene ved TMD Syndrom?

TMD syndrom forårsaker ofte sterke smerter og ubehag. Det kan være midlertidig eller vare i mange år. Det kan påvirke en eller begge sider av ansiktet ditt. Flere kvinner enn menn har det, og det er mest vanlig blant personer mellom 20 og 40 år.

 

Symptomer og kliniske tegn kan inkludere: 

  • Smerter eller ømhet i ansiktet
  • Trykkømhet over kjeveleddet
  • Plager i nakken og skuldrene
  • Vondt i eller rundt øret når du tygger, snakker eller åpner munnen på vidt gap
  • Problemer når du prøver å åpne munnen vidt
  • Kjever som låser seg i åpen- eller lukket munnstilling
  • Klikke-, knepping- eller rasplyder i kjeveleddet når du åpner eller lukker munnen eller tygger. Dette kan være ledsaget av smerter, eller oppleves smertefritt.
  • Følelsen av å være sliten i ansiktet
  • Problemer med å tygge eller et plutselig ubehagelig bitt – som om de øvre og nedre tennene ikke passer ordentlig sammen.
  • Hevelse på siden av ansiktet ditt

Du kan også oppleve tannpine, hodepine, nakkesmerter, svimmelhet, øreverk, hørselsproblemer, smerter i øvre skulder og øresus (tinnitus).

 

Hvordan blir TMD diagnostisert?

Noen andre tilstander kan forårsake lignende symptomer – som tannråte, bihuleproblemer, leddgikt eller tannkjøttsykdom. For å finne ut hva som forårsaker symptomene dine, vil klinikeren spørre om helsehistorikk og gjennomføre en fysisk undersøkelse.

 

– Den kliniske undersøkelsen

Klinikeren vil sjekke kjeveleddene dine for smerte eller ømhet og lytte etter klikk, poppe- eller gnisselyder når du beveger kjeven. De vil også sørge for at kjeven din fungerer som den skal og ikke låses når du åpner eller lukker munnen. I tillegg vil de teste bittet ditt og se etter problemer med ansiktsmusklene og kjevemusklene dine.

 

– Bildediagnostisk Utredning av TMD syndrom

Våre klinikere kan henvise deg til røntgenbilder av hele ansiktet, slik at de kan se kjevene, kjeveleddene og tennene dine, med mål om  å utelukke andre problemer. De må kanskje utføre andre prøver også, som MR undersøkelse. MR kan vise om leddskiven er i riktig posisjon når kjeven din beveger seg.

 

Hjemmebehandlinger for TMD (Egentiltak)

Det er ting du kan gjøre på egenhånd for å lindre TMD-symptomer. Klinikeren din kan foreslå at du prøver:

  • Ta reseptfrie medisiner: Ikke-steroide ant-iinflammatoriske legemidler (NSAIDs), som ibuprofen, kan lindre muskelsmerter og hevelser. Konsulter med din fastlege før du starter medikamentell behandling.
  • Påfør varme eller kjøl ned området: Påfør en gjenbrukbar multipakning (kan utføre varme og kuldebehandling) på siden av ansiktet og tinningen i ca. 10 minutter. Gjør noen enkle kjevestrekninger (hvis kiropraktoren eller fysioterapeuten anbefaler dette). Når du er ferdig, hold et varmt håndkle eller vaskeklut mot siden av ansiktet ditt i omtrent 5 minutter. Utfør denne rutinen noen ganger hver dag.
  • Spis myk mat: Spis ting som yoghurt, potetmos, cottage cheese, suppe, eggerøre, fisk, kokt frukt og grønnsaker, bønner og korn. Skjær maten i små biter slik at du tygger mindre. Unngå hard, knasende mat (som kringler og rå gulrøtter), seig mat (som karameller) og tykke eller store biter som krever at du åpner munnen på vidt gap.
  • Unngå ekstreme kjevebevegelser: Forsøk å holde gjesping og tygging til et minimum, unngå spesielt ting som tyggegummi og is, og ikke rop, syng eller gjør noe som tvinger deg til å åpne munnen mye.
  • Unngå uvaner: Ikke hold telefonen mellom skulderen og øret. Øv på god holdning for å redusere nakke- og ansiktssmerter.
  • Hold tennene litt fra hverandre så ofte du kan. Dette vil avlaste trykket på kjeven din. Sett tungen mellom tennene for å kontrollere gnissing i løpet av dagen.
  • Lær avspenningsteknikker for å bidra til å løsne kjeven. En fysioterapeut eller kiropraktor kan vanligvis hjelpe deg. Vurder også stressreduksjonsterapi og daglige kjeveøvelser. En akupressurmatte kan være en glimrende måte for å jobbe med avspenning i nakke, øvre rygg – og dermed også kjeveregionen.

 

Tips 1: Massasjematte med nakkestøtte (lenken åpner i nytt vindu)

Muskulære spenninger er ofte en sentral komponent av kjevesmerter og TMD syndrom. Avspenningsteknikker kan hjelpe deg med å redusere muskelspenninger. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan en akupressurmatte kan hjelpe deg med dette.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Kjevesmerter og TMD

Kiropraktor Sindre Rydvang

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kjevesmerter og TMD. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

Konservativ Behandling ved TMD og Kjevesmerter

Det finnes en rekke teknikker som brukes innen konservativ behandling av TMD syndrom og kjevesmerter. Her ser vi nærmere på fem av dem. Husk at våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi gjerne hjelper deg med utredning, behandling og rehabiliteringsterapi for kjeveplager.

 

5 Behandlinger for TMD Syndrom

  1. Nattkjeveskinne: Disse plastmunnstykkene sitter over de øvre og nedre tennene dine, slik at de ikke berører hverandre. De reduserer gnissing av tenner og korrigerer bittet ved å sette tennene i en mer riktig posisjon.  Nattskinne brukes mens du sover, men det finnes skinner du kan bruke hele dagen. Tannlegen din vil fortelle deg om du gnisser tenner – og eventuelt hvilken type nattskinne du trenger.
  2. Laserterapi: Dette reduserer smerte og betennelse og hjelper deg med å bevege kjeven friere og åpne munnen bredere. En større systematisk oversiktsstudie viste til 12 studier som dokumenterte positiv effekt mot TMD syndrom.¹
  3. Triggerpunktbehandling: Manuell behandling rettet mot ømme ansiktsmuskler og kjevemuskler kalt «triggerpunkter» for å gi lindring.
  4. Fysikalsk behandling. En fysioterapeut eller kiropraktor kan hjelpe deg med kjevemuskelavlastning og instruere deg i spesifikke kjeveøvelser som vil hjelpe deg til å unngå spenninger.
  5. Kjeveleddsmobilisering: Tilpasset mobilisering av kjeveleddet kan lindre ømhet og forbedre mobiliteten.

 

«Husk at hvordan våre klinikere behandler din kjeveproblematikk er avhengig av funnene på den funksjonelle kjeveundersøkelsen. I majoriteten av tilfellene består behandlingen av en kombinasjon av behandlingsteknikker, samt rehabiliteringsøvelser.»

 

Trening og Øvelser ved Kjevesmerter

  • Video med Øvelser mot Kjevesmerter og TMD Syndrom

Ved kroniske og langvarige kjevesmerter og TMD syndrom er det viktig å tenke helhetlig for å bryte ut av smertesirkelen. Vi snakker her om en kombinasjon av gode arbeidsstillinger, daglige kjeveøvelser og avspenning, samt fysikalsk behandling. Nakkeholdningen din og funksjon i øvre rygg er ofte direkte tilknyttet til kjevefunksjonen. For eksempel kan lutet ryggstilling og fremskutt hodestilling føre til ubalanse i kjevemuskulaturen din. Svært ofte er kjevemusklene, dòg stramme, faktisk ofte ganske svake – så daglig bruk av kjevetrener (5 minutter) anbefales også.

 

Tips 2: Kjevetrener med innebygget motstand (lenken åpner i nytt vindu)

Mange tror, feilaktig, at kjevespenninger betyr at man også er ‘for sterk’ i kjeven. Dette er ikke helt riktig, fordi man kan nemlig være både stram og øm i muskulaturen uten å være sterk. Faktisk er jenvlig trening med på å løse opp i kjevemuskulaturen og styrke både muskelfibrene, samt sirkulasjonen. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan en kjevetrener kan hjelpe deg med dette.

 

VIDEO: Øvelser mot Kjevesmerter og TMD Syndrom

Husk hvordan vi nevnte at redusert funksjon i nakken og nakkespenninger kan gi dårlig kjevefunksjon. Nettopp derfor vil vi vise deg en video med et treningsprogram bestående av fem øvelser som er gode for nakken din. Her viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram disse øvelsene.

 

VIDEO: 5 Øvelser for Nakken og Kjeven

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

 

– Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning
  1. Ahmad et al, 2021. Low-level laser therapy in temporomandibular joint disorders: a systematic review. J Med Life. 2021 Mar-Apr; 14(2): 148–164.

 

Artikkel: Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD syndrom)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *