19 Vanlige Spørsmål og Svar om Prolaps
19 Vanlige Spørsmål og Svar om Prolaps
I denne artikkelen svarer vi på hele 19 vanlige spørsmål om prolaps. Mange har nemlig spørsmål om prolaps, så her får du altså svaret på 19 av de som folk spør mest om.
Du har kommet for å lære mer om prolaps, så la oss hoppe rett i det. Vi minner dòg om at du finner en gratis treningsvideo på slutten av artikkelen med øvelser som passer for deg med prolaps. Denne guiden om prolaps er utarbeidet av et tverrfaglig team med både fysioterapeuter og kiropraktorer fra flere av våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, som alle har en særegent stor interesse og faglig kompetanse innenfor skiveskader og prolaps.
Vi besvarer alle spørsmål og innspill
Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål. Eventuelt kan du også bruke vår døgnåpne online timebestilling hvis du vil bestille en konsultasjon hos oss – og hvis du ikke er i Eidsvoll (Akershus) ønsker vi å informere om at vi også har andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).
Liste: 19 vanlige spørsmål om prolaps
- Hva er et skiveprolaps?
- Hva er årsaken til prolaps?
- Hva er vanlige symptomer på prolaps?
- Kan prolaps gi alvorlige symptomer og lammelser?
- Hva slag behandling kan brukes mot prolaps?
- Er det best med fysioterapeut eller kiropraktor for behandling av prolaps?
- Hvor lang tid tar det å bli bra fra et prolaps?
- Kan man bli frisk fra prolaps?
- Hvor er det vanligst å få prolaps?
- Hvor vondt gjør et prolaps?
- Hva er de fire stadiene av en skiveskade?
- Vil prolapset mitt måtte opereres kirurgisk?
- Er en skiveutglidning og et prolaps samme greia?
- Hva er en skivebukning?
- Er en skivebukning like alvorlig som et prolaps?
- Hva er forskjellen på en bukende skive og et skiveprolaps?
- Kan man få flere prolaps samtidig?
- Hva er gode og trygge øvelser mot ryggprolaps?
- Finnes det effektiv trening mot prolaps i nakken?
Her ser du en liste over vanlige spørsmål om prolaps. Kommenter gjerne nedenfor hvis du har flere spørsmål eller gode innspill.
1. Hva er et skiveprolaps?
I mellom ryggvirvlene i ryggraden, så har du noen myke skiver som kalles for mellomvirvelskiver. Deres oppgave er å dempe støtbelastning når du går, står og beveger deg. Disse skivene består av en indre masse som kalles nucleus pulposus, og et hardere skall som ligger rundt – med navnet annulus fibrosus. Hvis den myke massen blir forskjøvet gjennom den ytre veggen, så defineres dette som et skiveprolaps.
2. Hva er årsaken til Prolaps?
Det er flere mulige årsaker til prolaps. De kan oppstå gradvis over tid grunnet gradvis feilbelastning over lengre tid via mikrotraumer, eller så kan det også oppstå mer akutt ved en stor og akutt overbelastning – for eksempel ved dårlig løfteteknikk og tung belastning. Andre faktorer som spiller inn er genetikk og epigenetikk. I form av at man kan bli født med visse kurver i ryggen som legger mer press mot visse skiver – eller at man blir født med tynnere ytre vegg i mellomvirvelskiven. Dermed skal det, naturlig nok, mindre til før man får prolaps. Røyking er også en faktor som øker sjansen for prolaps.
3. Hva er vanlige symptomer på prolaps?
En skiveskade kan gi varierende omfang av symptomer og smerter. Det er først hvis den myke massen siver ut og legger trykk på nerverøtter at vi får mer alvorlige symptomer tilsvarende avklemmingen og hvilke nerver som er påvirket. Det vanligste er at symptomene kun skjer på en side, men det kan i mer alvorlige tilfeller også ramme begge beina eller armene. Vanlige symptomer på prolaps kan inkludere:
- Iling, nummenhet eller stråling nedover arm (nakkeprolaps) eller bein (ryggprolaps) på en side
- Lokale smerter og muskelspenninger
- Manglende eller svekkede utslag på senereflekser
- Tap av eller redusert muskelstyrke
- Trykkende følelse eller smerter i visse deler av rygg, sete eller beinet
Ovenstående er bare et utvalg av ulike symptomer. Det kan også medføre mer alvorlige symptomer, som vi vil snakke mer utdypende om i neste spørsmålsparagraf. Du kan også lese mer i vår store guide om prolaps her hvis du ønsker å gjøre et skikkelig dypdykk.
Godt tips: Selvmassasje med muskelvarmesalve
Som nevnt i listen av symptomer ovenfor kan prolaps også føre til lokale sammentrekninger, smerter og spenninger i muskulaturen i området. Ved å massere inn området med muskelvarmesalve kan vi desensitivisere de overaktive nervene i området og tilføre økt blodsirkulasjon til anspente muskler. Noe som kan resultere i smertelindring og at man kjenner seg bedre. Men husk for all del å bare bruke et tynt lag med varmesalve dersom du aldri har brukt slike før. Slike salver inneholder nemlig vanligvis den aktive ingrediensen i chili (capsaicin), og hvis du tar på for mye vil dette føre til irritasjon og ømhet i huden. Du kan lese mer om eller kjøpe denne hyppig anbefalte muskelvarmesalven her.
4. Kan prolaps gi alvorlige symptomer og lammelser?
Dersom prolapset er usedvanlig stort kan det gi tilnærmet eller full avklemming av ryggmargen. Hvis det blir en total avklemming i lavryggen med tilhørende droppfot (foten klasker i bakken uten kontroll over den), hyposensitivitet i «ridebukseområdet», manglende kontroll over blære (vanskelig å starte en urinstråle) og tarm (akutt tap av analsfinkterkontrollen), så kan dette være tegn på Cauda Equina Syndrom. Et syndrom som krever tilsyn på legevakt omgående.
Fullstendig avklemming av ryggmargen kan føre til permanent tapt funksjon, lammelse i visse muskler og permanente skader. Dette inkluderer muliget for varig svekket blærefunksjon, potens for menn og at visse områder ikke lenger kan kjenne berøring. Derfor må slike symptomer undersøkes omgående, og, ved total avklemming, dekomprimeres (kirurgi) før 72 timer har gått.
5. Hva slags behandling kan brukes mot prolaps?
De behandlingsmetodene som har best dokumentert effekt mot prolaps er traksjonsbehandling (gir økt skivehøyde og fører til retraksjon av prolapset), spesifikk leddmobilisering og laserterapi (bevist at det stimulerer raskere reparasjon ved skiveskader), samt intramuskulær nålebehandling (tørrnåling), i tillegg til korrigerende treningsøvelser.¹ Vi kombinerer gjerne en blanding av disse for å få optimale resultater. Hver enkelt behandlingsplan baserer seg på en grundig førstegangsundersøkelse, slik at man kan ta hensyn til tidligere sykdomshistorikk, funksjon og andre variable faktorer.
Godt tips: Strekk ut ryggvirvlene med et ryggtraksjonsbrett
Som nevnt ovenfor er spinal traksjonsbehandling en svært nyttig og godt dokumentert behandlingsmetode mot skiveprolaps. Et ryggtraksjonsbrett som vist her benytter seg av mye av de samme virkemåtene, ved at det strekker ryggvirvlene fra hverandre og dermed reduserer trykket mot den skadde mellomvirvelskiven (skiveprolapset) – noe som også lar væske trekke inn og hydrere den avklemte skiven. Dette vil også ha en positiv tøye-effekt på ryggmusklene i området. Sikt på å bruke den daglig for best mulig effekt. De første gangene kan det oppleves ubehagelig, da du fysisk tøyer og strekker på veldig forkortede og anspente områder. Du kan lese mer om eller kjøpe denne ryggstrekkeren her. PS: Det finnes også lignende til bruk mot nakkeprolaps, i form av oppblåsbart nakketraksjonsapparat.
6. Best med fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor mot prolaps?
Her snakker vi om tre gode og offentlig autoriserte yrkesgrupper (faktisk de tre eneste offentlig autoriserte yrkesgruppene innenfor behandling av muskel og skjelettlidelser). Kiropraktorer har noe lengre utdanning, men det viktigste er at du som pasient kommer til en terapeut med god kompetanse og interesse ovenfor skiveskader. Det kommer altså an på den enkelte terapeuten, men så lenge de benytter seg av en kombinasjon av de ovenstående behandlingsmetodene, så er du i gode hender. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ser at du er litt langt unna våre klinikker, men allikevel ønsker en anbefaling på en dyktig terapeut i nærheten av deg.
7. Hvor lang tid tar det å bli bra fra et prolaps?
Et meget godt spørsmål, og en klassiker når det kommer til vanlige spørsmål om prolaps. Ingen prolaps er like, og ingen mennesker er like heller. Det er visse faktorer som gjør at en prolaps ikke forbedrer seg slik den skal, for eksempel røyking og gjentatte belastninger, samt tunge løft. Det er også viktig å ta hensyn til størrelsen på prolapset. Et mindre prolaps har, naturlig nok, større sjanse for å bli bra sammenlignet med et veldig stort prolaps.
Viktig å legge til rette for skadetilheling og reparasjon
Hvis man legger forholdene til rette, så vil det ta kortere tid å bli bra. Terapeutisk laser har blant annet bevist effekt i forhold til redusert tilhelingstid ved prolaps. Selv ganske alvorlige prolaps blir ofte veldig mye bedre i løpet av 3-4 uker med behandling. Prolaps, hvis ubehandlet, kan ellers pågå i månedsvis med «av og på» i forhold til feilbelastning og forverring. Hvis du ikke er noe bedre i løpet av 6-8 uker, så bør du absolutt ta kontakt med autorisert terapeut for behandling.
8. Kan man bli frisk fra prolaps?
Ja, det kan man. Når et prolaps trekker seg tilbake, og ytterveggen reparerer seg selv, så kalles dette for retraksjon. Ved riktig behandling vil forbedret blodsirkulasjon og mikrosirkulasjon kunne bringe enzymer og næringsstoffer til skaden, som deretter vil kunne gradvis tilheles. Det handler særlig om å bryte ned skadevev, spastisitet og redusere nervetensjon i området. Du kan lese mer om hvordan vi promoterer tilheling av prolaps i vår store guide om tematikken her.
9. Hvor er det vanligst å få prolaps?
Forskning har vist at i nakken, så er det nivåene C6-C7 som er hyppigst rammet. Dette er altså mellomvirvelskiven mellom sjette og syvende nakkevirvel – de to nederste virvelene. I korsryggen er det L5-S1 som er det nivået som er mest rammet. Igjen, så ser vi at det er det nederste nivået som er involvert. Dette skyldes altså at dette er områder i det vi kaller overgangsområder. Disse er mer utsatt for krefter og belastning fra gravitasjon, arbeid og ved traumer. Mange er, naturlig nok, interessert i å vite hvor man oftest får prolaps – og dette er nok et av de mest populære spørsmålene i listen vår over vanlige spørsmål om prolaps.
10. Hvor vondt gjør et prolaps?
Visse prolaps gjør ikke spesielt vondt i det hele tatt. Så har vi akutt oppståtte prolaps, for eksempel ved tungt løft eller markløft, og her vil man merke at smertene skyldes delvis muskelspasmer, delvis fasettleddirritasjon (redusert plassforhold i festepunktene på virvelen), samt smertene grunnet nerveavklemmingen. Smertene vil variere basert på hvilke muskler og ledd som er involvert, i hvilken grad de er påvirket, og hvordan nerveavklemmingen er.
Som mange vet kan nervesmerter være intense, og det er ikke uvanlig at et akutt prolaps blir beskrevet opp mot 7-10/10 VAS på smerteskalaen. Men det varierer også avhengig av personlig smerteterskel og andre faktorer.
11. Hva er de fire stadiene av en skiveskade?
Man deler inn skiveskader i fire hovedstadier. Hvorav det første er skivedegenerasjon, altså slitasje på skiven. Andre stadiet er skivebukning, som innebærer at den myke massen inne i selve mellomvirvelskiven skyves ut mot den ytre veggen, som konsekvent risikerer å gi etter for det økte trykket inne i skiven. Tredje stadiet er når et prolaps har oppstått, og fjerde stadiet er det vi kaller alvorlig prolaps – altså et stadie hvor kirurgisk inngrep kan bli nødvendig grunnet symptomer mot blære og tarmfunksjon.
12. Vil prolapset mitt måtte opereres kirurgisk?
Det er visse faktorer og hendelser som gjør at man kan måtte hasteopereres. En veldig sjelden diagnose kalles Cauda Equia Syndrom, og innebærer en akutt sub-total eller fullstendig avklemming av ryggmargen. Dette kan blant annet skje grunnet et traume hvor prolapset som oppstår er så stort at det avklemmer hele spinalkanalen med de negative følgende det kan få.
Som nevnt tidligere kan en slik avklemming føre til tap av blære og tarmfunksjon, samt betydelige lammelser i for eksempel foten (droppfot). Hvis du opplever slike symptomer og kliniske tegn må du ta kontakt med legevakten omgående, da en slik tilstand bør opereres innen 72 timer for å unngå varige nerveskader. Ved langvarige prolaps kan det også vurderes kirurgi, men forskningen har vist at det er bedre med konservativ behandling og trening enn kirurgi i nesten alle tilfeller. Operasjoner kan også gi grunnlag for smertefullt arrvev i det opererte området, som kan gjenskape, i sjeldne tilfeller, de samme symptomene man hadde før operasjonen.
13. Er skiveutglidning og prolaps det samme?
Skiveutglidning kommer av det engelske ordet slipped disc, og har blitt vannet ut i bruken opp gjennom årene. Mange med vanlig kink i rygg eller nakke vil blant annet presentere med det de selv kaller «skiveutglidning» til sin lokale fysioterapeut eller kiropraktor. Sannheten er at hvis den myke massen i en skive har glidd ut, så vil dette være et prolaps. Så, under de forutsetningene, kan man si at en skiveutglidning og en prolaps er det samme.
14. Hva er en skivebukning?
Skivebukning er det andre av fire stadier i en skiveskade. En skivebukning forekommer når den ytre veggen buler utover grunnet at innholdet, den myke massen (nucleus pulposus), trykker bakover fra innsiden av selve skiven. En skivebukning er normalt sett asymptomatisk, men kan også være en indikasjon på at personen som er rammet bør gjøre visse endringer i hverdagen for å unngå at det blir et prolaps ut av situasjonen. Det er lettere å behandle feilfunksjon og skadevev rundt en skivebukning enn en prolaps, så man rådes normalt sett til å gjøre disse endringene før et eventuelt prolaps oppstår.
15. Er en skivebukning like alvorlig som prolaps?
Nei, det er det ikke. Hvis vi går tilbake til det vi har valgt å kalle «de fire stadiene av skiveskade», så ser vi at en skivebukning er stadie 2 og prolaps er stadie 3 eller 4 (avhengig av alvorlighetsgrad).
Med andre ord, så er en skivebukning et forstadie til et prolaps. Mange kaller det pre-prolaps, men det blir litt misvisende, da det ikke er sikkert at en skivebukning noen gang vil utvikle seg videre til et prolaps. Minner også om at man kan ha det vi kaller asymptomatisk prolaps, altså et prolaps uten nerverotstrykk eller nevrologiske symptomer. Dette er langt vanligere enn hva mange tror.
16. Hva er forskjellen på en bukende skive og et skiveprolaps?
Det er en rent fysisk forskjell, og det er at ved bukende skive så har den myke massen ikke sivet ut gjennom den fibrøse ytterveggen. Når en skiveskade blir definert som prolaps, da har det indre materialet (nucleus pulposus) fysisk trengt ut gjennom en skade i skiveveggen. Hvor mye av den myke massen som trykker ut angir størrelsen på selve prolapset.
17. Kan man få flere prolaps samtidig?
Et spørsmål som vi får ofte, og som vi følte at måtte inn i listen vår over vanlige spørsmål om prolaps. Ja, dessverre kan man det. Men det er svært uvanlig å ha mer enn to samtidig i nakke eller korsrygg. Populært kalt dobbelprolaps på folkemunne. Det vanligste her vil være at det rammer inntil det andre prolapset, altså for eksempel både i L4-5 og i L5-S1 dersom det er i korsryggen. Eller i C5-6 og C6-7 hvis det er snakk om dobbelprolaps i nakken. Problemet med dobbelprolaps er at det gir dårligere tilhelingsvilkår for at skaden skal kunne gro. For rent biomekanisk sett vil man jo få redusert støtdemping i et ganske essensielt område.
18. Hva er gode og trygge øvelser mot ryggprolaps?
Stuart McGill er professor innen biomekanikk. Han har særlig lenket for høyt buktrykk (intra-abdominalt trykk) til økt forekomst av skiveskader. Så, med det i tankene, så er det særlig øvelser med lavt buktrykk som regnes som gode og trygge. Du må dòg alltid ta hensyn til hvilket stadie av prolapset som du er i. Øvelser og trening kan for eksempel være vanskelig når prolapset er veldig akutt. Noen av disse er «sagen», «armsirkler på terapiball», rygghev på ball, «opptrekk med ball» og diagonalhev. Som vist i denne treningsvideoen her:
VIDEO: 4 trygge øvelser mot prolaps i ryggen
I videoen ovenfor ser du kiropraktor Alexander Andorff som viser fire øvelser som gjerne brukes i opptrening ved ryggprolaps. Abonner gjerne gratis på kanalen vår for flere treningsprogrammer og gode helsekunnskapsvideoer.
19. Finnes det effektiv trening for nakkeprolaps?
Ja, trening er svært viktig ved nakkeprolaps. Men nakken kan være en sart struktur, så i starten anbefaler vi gjerne at man først starter med isometrisk trening (se video med isometrisk nakketrening her). Dette er altså opptrening hvor man engasjerer muskulaturen mot motstand, men uten selve bevegelsen. Slik trening brukes også til rehabiliteringstrening etter nakkeslengulykker (whiplash), og andre krevende nakkediagnoser. Trening med strikk er også hyppig brukt ved slik opptrening, da det er både trygt og effektivt.
Godt tips: Tren opp skuldre og nakkeovergangen med pilatesbånd
En flat og elastisk strikk som vist ovenfor kalles for et pilatesbånd. Som nevnt er disse svært nyttige for å trene opp skulderbladene og skulderstabilisatorene. Det lar deg også trene opp musklene i nakkeovergangen. Regelmessig trening med strikk kan hjelpe deg med å få trukket tilbake skulderbladene, slik at du får opp brystkassen og dermed også får en mindre fremoverlent, lut nakkestilling. Dette vil legge mindre trykk på mellomvirvelskivene i nederste del av nakken. Du kan lese mer om eller kjøpe denne strikken her.
Litt klokere etter listen vår med vanlige spørsmål om prolaps?
Nå har du blitt klokere på prolaps etter å ha lest listen vår med vanlige spørsmål om prolaps. Som du sikkert har skjønt, så er vi levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan naturligvis også ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Dersom du ikke er i nærheten av Eidsvoll (Akershus) minner vi om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse også har en rekke andre klinikkavdelinger med ekspertise på prolaps og skiveskader. Dette inkluderer Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og forskning
1. Oh et al, 2018. The impact of manual spinal traction therapy on the pain and Oswestry disability index of patients with chronic back pain. J Phys Ther Sci. 2018 Dec;30(12):1455-1457.
- 9 Gode Øvelser mot Kink i Nakken - 9. september 2024
- En Guide om Nakkesleng og Whiplash - 8. september 2024
- 5 effektive øvelser mot bekkenlåsning - 4. september 2024
Det er mye som står om prolaps i nakken og korsryggen, men lite om midt på ryggen og kanskje litt over. Altså brystryggprolaps (torakal skiveprolaps).
Hei Sissel! Et svært godt poeng. Det er fordi det er sjeldnere at det forekommer torakalt, men vi skal få skrevet en artikkel om det også. Tusen takk for innspillet ditt! Ønsker deg en flott dag!
Vennlig hilsen,
Magnus v/ Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi