En Guide om Spinal Stenose

En Guide om Spinal Stenose

spinal-stenose

Spinal stenose er en tilstand hvor ryggmargskanalen blir smalere og trangere. Spinal stenose oppstår oftest hos voksne som er 50 år eller eldre. Dette kan føre til smerter og andre symptomer grunnet nerveavklemming grunnet de trange forholdene.

Ryggraden din består av en rekke sammenkoblede ryggvirvler med sjokkabsorberende mellomvirvelskiver innimellom. Disse beskytter ryggraden din, og er en viktig del av sentralnervesystemet som samkjører hjernen med resten av kroppen. Den aktuelle nerven ligger inni kanalen (spinalkanalen) som går gjennom ryggvirvlene dine. Spinal stenose oppstår normalt sett i enten nakken eller korsryggen, hvorav sistnevnte er det definitivt vanligste området som rammes.

Kort fortalt

  • Trange forhold i spinalkanalen og ryggmargen
  • Kan behandles funksjonelt
  • Kan gi alvorlige symptomer (sjeldne)

For de fleste kan stenose dukke opp som resultat av slitasjeforandringer eller traume. Dette kan føre til at ryggmargskanalen blir smalere, og at de åpne tomrommene mellom ryggvirvlene blir mindre. Denne innstrammingen kan føre til at ryggmargen eller nervene rundt den går i klem, som forårsaker smerter, kribling eller nummenhet i bein, armer eller midje. Avhengig av hvilket nivå som er rammet.

– Ingen kur, men du kan få det mye bedre

Det finnes ingen kur mot spinal stenose, men det finnes gode konservative behandlinger og øvelser for å styrke riktige muskler og holde funksjonen i gang. De fleste som har spinal stenose lever helt normale liv. På klinikken her har vi god effekt av godt dokumenterte behandlingsmetoder, slik som traksjon, leddmobilisering, intramuskulær akupunktur og terapeutisk laser. Hos oss ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi får du både smertedempende aktiv behandling i kombinasjon med korrigerende rehabiliteringsøvelser. På denne måten kan vi oppnå best mulige resultater. Dersom du ikke er i Eidsvoll (Akershus) minner vi om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).

Gode tips: På slutten av denne artikkelen viser vi fram to anbefalte treningsprogrammer mot spinal stenose. Det første har et primærfokus på tøying og bevegelighet. Det andre har mer fokus på å styrke de riktige musklene og områdene som vil kunne avlaste spinalkanalen. I tillegg gir vi også konkrete råd vedrørende bruk av egentiltak og selvhjelp, slik som tøying av ryggen med ryggtraksjonsbrett, selvmassasje med varmemuskelkrem og opptrening med minibånd.

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  1. Årsakene til spinal stenose
  2. Symptomer og kliniske tegn på spinal stenose
  3. Diagnostisering og kliniske tester for spinal stenose
  4. Behandling av spinal Stenose
  5. Når vurderer man kirurgisk inngrep mot spinal stenose?
  6. Gode råd og tips ved spinal stenose
  7. Øvelser og trening mot spinal Stenose (inkludert VIDEO)

1. Årsakene til Spinal Stenose

  • Primært forårsaket av slitasjeforandringer, men kan også skyldes andre årsaker

Hovedårsaken bak spinal stenose er artrose, en tilstand som fører til at brusken – det myke beskyttende materialet mellom knoklene dine – brytes ned og vekst hemmes. Det kan igjen føre til ufullstendige reparasjonsprosesser som danner beinpåleiringer og beinsporer. Slitasje kan føre til skiveforandringer og fortykning av leddbåndene i ryggraden. Dette kan legge press på ryggmargen og nervene rundt den. Andre årsaker kan innebære:

Skiveprolaps

Om beskyttelsesputene mellom ryggvirvlene eller nakkevirvlene skades, kan materie fra dem flyte ut og legge press på ryggmargen eller nervene. Ved sjeldne tilfeller, ved meget store prolaps, så kan den myke massen trykke ut mot selve ryggmargen. Dette er dòg temmelig sjeldent.

Skader

En ulykke kan føre til inflammasjon i deler av ryggraden din – som deretter forårsaker en forbigående avklemming av ryggmargen. Dette er også kjent som «spinalsjokk«, og kan være særdeles skummelt, da det kan gi symptomer slik som lammelser.

Svulster

Om kreftinfiserte svulster kommer borti ryggmargen kan du oppleve stenose. Igjen, så understreker vi at dette er svært sjeldent, men det kan forekomme.

Pagets sykdom

Om man har denne tilstanden vokser knoklene seg unormalt store og er skjøre. Dette fører til fortynning av ryggmargskanalen og nerveproblemer.

Genetisk medfødt

Noen mennesker er født med spinal stenose eller sykdommer som fører til det. For dem begynner ofte tilstanden å føre til problemer i alderen mellom 30 og 50 år.

2. Symptomer på Spinal Stenose

  • Ikke alle utvikler tydelige symptomer
  • Stivhet, nummenhet og ryggsmerter er vanlige symptomer
  • Smerter og symptomer som blir verre ved gange (ryggstenose)

Spinal stenose merkes vanligvis best i nakken eller korsryggen. Ikke alle utvikler tydelige symptomer, men om du gjør det er de ofte gjenkjennelige og karakteristiske i form av stivhet, nummenhet, slitenhet i ryggen og ryggsmerter. Mer spesifikke symptomer kan inkludere:

Isjias

Denne skytende smerten nedover beinet begynner som en verking i korsryggen eller bak. Smertene og symptomene vil kunne variere i forhold til hvilken nerverot som er påvirket og i hvilken grad den er avklemt. Avklemming i nakken vil kunne gi nummenhet og/eller nervesmerter nedover i armen og mot hånden.

Droppfot

Smerter kan føre til svakhet i beinet som gjør at du kan ende opp med å «klaske» foten din i bakken. Droppfot er et betydelig nevrologisk tegn, og du bes ta kontakt omgående med legevakt hvis dette er noe som oppstår akutt.

Problemer med å stå eller gå

Når du står oppreist kan det komprimere ryggvirvlene, som gjør vondt grunnet de trange nerveforholdene. Nettopp derfor må mange rammet av spinal stenose ofte ta pauser når de går tur. Pauser hvor de ofte lener seg framover, og dermed åpner opp mellom de ulike påvirkede ryggvirvlene.

Inkontinens og tap av analsfinkterkontroll

I ekstreme tilfeller kan tilstanden svekke nervene til blæren eller tarmene. Dette kan føre til det vi kaller urinretensjon (vanskelig å starte en urinstråle) eller manglende kontroll «der bak» (altså at tarminnholdet plutselig går ‘rett gjennom’). Hvis du opplever blæreparese eller manglende analsfinkterkontroll, så skal du ta kontakt med legevakt omgående, da det kan tyde på total avklemming av ryggmargen. Total avklemming må reduseres innen 72 timer for å unngå sjanser for varige mèn.

Dermatomer: Symptomene ved spinal stenose varierer i forhold til nervenivå

Dermatomer - Oversikt over hvordan ulike nervepåvirkninger kan gi følelseendringer i lår, bein og fot

Her i denne illustrasjonen kan du se fire ulike nervepåvirkninger basert på hvilken nerve som er avklemt. De ulike presentasjonene, også kjent som dermatomer, vil også kunne gi forskjellige symptomer basert på hvilke muskler og områder som mottar sine nervesignaler fra den aktuelle nerven.

Godt tips: Selvmassasje med varmemuskelkrem mot vonde områder

Det finnes en rekke gode og reseptfrie smertesalver der ute. Ved spinal stenose kan det bli mye muskelspenninger i nærheten av det påvirkede området, og da kan selvmassasje med varmemuskelkrem være smertedempende. Men husk å kun påføre et svært tynt lag, da slike varmemuskelkremer inneholder capsaicin (den aktive ingrediensen i chili), og at for mye kan gi en for sterk effekt i området (og føre til at det blir rødlig). Andre smertesalver du også kan ha nytte av er arnicasalve eller smertelindrende kuldegèle. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte varmemuskelkremen her.

3. Diagnostisering av Spinal Stenose

  • Grundig funksjonell undersøkelse kan gi mistanke om spinal stenose
  • Kan diagnostiseres med røntgen, CT eller MR undersøkelse
  • Våre klinikere har henvisningsrett til bildediagnostisk Utredning

Våre klinikere gjennomfører alltid en grundig undersøkelse når du kommer til oss. Dette innebærer historietagning, spørsmål om tidligere sykehistorikk, samt kliniske og funksjonelle tester. Disse testene kan danne grunnlaget for at man kan stille diagnosen – etter dette vil et behandlingsopplegg settes sammen basert på de kliniske funnene.

Henvisningsrett til bildediagnostikk

Våre kiropraktorer har rettigheter til å henvise deg til bildediagnostisk utredning. Hvis du får henvisning fra kiropraktor eller lege går dette gjennom det offentlige og du betaler da kun en mindre egenandel.

Røntgen

Bruk av røntgenundersøkelser kan vise hvordan fasongen på ryggvirvlene dine ser ut, og kan avdekke beinpåleiringer og artrose.

Magnetresonanstomografi (MRI)

Ved å bruke elektromagnetiske radiobølger, kan en MR-maskin skape et 3D-bilde av ryggraden din. Den kan avsløre svulster, andre vekster og til og med skader på mellomvirvelskiver og leddbånd. Fordelen med MR er at man også vil kunne visualisere bløtvev på en god måte.

Computertomografi (CT scan)

En CT-scanner bruker røntgenbilder for å skape et detaljert bilde. Ved hjelp av et fargestoff som sprøytes inn i kroppen, kan den vise skader på bløtvev, i tillegg til problemer i knoklene. Sistnevnte kalles CT med kontrastvæske. CT skanning er ikke anbefalt grunnet høy strålingsdose, men kan være det eneste valget dersom du har kontraindikasjoner som gjør at du ikke kan ta MR (slik som pacemaker).

4. Behandling av Spinal Stenose

  • Vi behandler spinal stenose funksjonelt
  • Behandlingsmetodene inkluderer gjerne spinal traksjon
  • Dokumentert effekt for bedre plassforhold og økt skivehøyde
  • Kombineres med korrigerende opptrening
  • Våre pasienter kan vise til gode resultater

Det finnes en rekke ulike behandlinger for spinal stenose. Ved klinikken vår benytter vi oss av godt dokumenterte behandlingsmetoder, slik som traksjon, leddmobilisering, intramuskulær tørrnåling og laserterapi. Noen ganger kan det også være aktuelt med supplementerende behandling hos fastlegen – slik som:

Medisinering

Vanlige smertestillende som paracet, aspirin, acetaminophen (Tylenol), ibuprofen, og naproxen kan gi midlertidig lindring. Andre medisiner, inkludert muskelavslappende eller anti-anfallsmedikamenter kan behandle enkelte aspekter ved spinal stenose som muskelspasmer og nerveskader. Medikamentell behandling må alltid skje i samråd med fastlegen din.

Kortikosteroidinjeksjoner

Legen din injiserer en steroidbehandling som prednisolon inn i ryggen eller nakken din. Steroider roer ned betennelsen. Dessverre har kortison en rekke dokumenterte bivirkninger som gjør at de brukes sparsommelig. Blant annet kan det føre til langsiktige skader på bløtvev og sener.

Fysisk aktivitet

Du kan forbedre fleksibiliteten, styrken og balansen din med regelmessig aktivitet. Lenger ned i artikkelen vil du også kunne se noen forslag til treningsprogrammer som du kan bruke.

Effekt av funksjonell behandling

  • Bedre plassforhold
  • Stimulerer reparasjon av akutte og kroniske skader
  • Bevist regenerasjon av nerveskader

Behandling av spinal stenose går ut på flere ting, og man kombinerer gjerne flere behandlingsmetoder for å få best mulig effekt. En viktig del av behandlingen hos oss går ut på å stimulere bedre plassforhold i det trange området i rygg eller nakke. Dette gjøres ved at man bruker traksjonsbehandling og tilpasset leddmobilisering for å stimulere til økt høyde mellom virvelene og forbedret skivehøyde. Ved behandling av spinal stenose kombinerer vi gjerne flere av følgende behandlingsmetoder:

Studie: Terapeutisk laser demper betennelse og stimulerer nervereparasjon

muskuloskeletal-laserterapi

Vi benytter også moderne behandlingsmetoder som terapeutisk laser. Muskuloskeletal laserbehandling har godt klinisk bevist effekt ved isjias, spinal stenose og nerveavklemming. Studier har vist at det reduserer betennelse, demper smerter og stimulerer nervereparasjon og tilheling i de påvirkede nerveområdene (1).

Studie: Manuell traksjonsbehandling lindrer kroniske ryggsmerter

Dekompresjon og Traksjonsbehandling

[Illustrasjon 1: Slik fungerer traksjonsbehandling mot trange ryggforhold og nerveavklemming]

Manuell traksjonsbehandling innebærer altså at klinikeren, vanligvis kiropraktor eller fysioterapeut, strekker ut ryggen ved bruk av en egen traksjonsmodul innebygget i behandlingsbenken. Bevegelsen gjentas en rekke ganger, og effekten innebærer at man tøyer ryggvirvlene fra hverandre, og at plassforholdene mellom virvlene blir forbedret (ref: illustrasjon 1 ovenfor). Når virvlene trekkes fra hverandre, blir det mindre trykk i de behandlede områdene, og dette lar væske trekke inn igjen i mellomvirvelskivene (hydrering). Dette er en behandlingsmetode vi bruker ved alle våre klinikkavdelinger, og som kan vise til svært gode resultater mot spinal stenose og ryggsmerter.²

Godt tips: Strekk ut ryggen daglig med ryggtraksjonsbrett

Det finnes også måter å tøye ut ryggvirvlene hjemme. Dette ryggtraksjonsbrettet fungerer på mange måter på samme måte som traksjonsbehandlingen vi har nevnt ovenfor, hvor hovedformålet er å strekke ut ryggvirvlene slik at det blir bedre plassforhold og økt leddbevegelighet. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte ryggstrekkeren her. PS: Det finnes også lignende oppblåsbare nakkestrekkere (for deg med trange forhold i nakken også).

5. Når vurderes kirurgi mot spinal stenose?

Noen har veldig alvorlige tilfeller av spinal stenose. De sliter med å gå eller har problemer med blæren eller tarmene. Ved tegn på blæreparese eller analsfinkterproblematikk skal man umiddelbart ta kontakt med legevakten. Da kan resultatet bli en hasteoperasjon i form av laminektomi eller laminoplasti for å lage mer plass mellom ryggvirvlene, og dermed avlaste de irriterte nervene.

Alle operasjoner medfører risiko

Operasjoner medfører dòg risiko. Det må alltid vurderes nøye med ortopedisk kirurg og lege om hvor mye det eventuelt kan hjelpe, restitusjonstid og mer før du tar det neste steget. Ikke bare er det selve inngrepet som er risikabelt, men også det å bli lagt i fullnarkose kan være en stor påkjenning på både kroppen og hjertet.

6. Gode råd og tips mot spinal stenose

I denne artikkelen har vi gått gjennom en rekke ergonomiske tiltak og råd for deg med spinal stenose. Det aller beste rådet er at du tar diagnosen på alvor, og at du får jevnlig oppfølging av fysioterapeut og kiropraktor med særegen interesse innenfor dette feltet. Som nevnt tidligere er spinal stenose en kronisk diagnose, så du vil derfor også trenge aktiv oppfølging for å oppnå målene om symptomatisk lindring og funksjonell forbedring.

7. Treningsvideoer: Øvelser mot Spinal Stenose

Det er viktig med både styrke og bevegelighet når det kommer til spinal stenose. Nedenfor vil du se to treningsvideoer utviklet av oss og kiropraktor Alexander Andorff. Vi håper de kommer til nytte.

VIDEO 1: Tøye og mobilitetsøvelser mot spinal stenose

VIDEO 2: Styrkeøvelser mot spinal stenose

Bli med i familien og abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu). På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Godt tips: Bruk minibånd for enda mer effektiv styrketrening

Strikktrening er en glimrende måte for å trene både trygt og effektivt. Ved å bruke elastisk strikk i styrketreningen din vil du kunne isolere visse muskelgrupper på en bedre måte, og få enda mer ut av treningen. Denne typen av strikk er glimrende for opptrening av hofter, bekken og korsryggen. Grunnet at forskjellige øvelser gjerne trenger forskjellig motstand, anbefaler vi at du kjøper et sett med 5 ulike minibånd. Du kan lese mer om eller kjøpe dette settet med minibånd her.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Hei! Dersom du har spørsmål vedrørende spinal stenose eller andre plager så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Vi besvarer gladelig alle henvendelser. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen timebestilling, slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Ellers kan du også gjerne ringe oss innenfor våre åpningstider.

«Mange med spinal stenose og trange forhold i spinalkanalen tar ikke aktive grep. Dette angrer de ofte på senere når nervesmertene og nervesymptomene stadig blir verre og verre. I tillegg er det også slik at man kan bli rammet av muskelsvinn i de affekterte områdene ved langvarig nerveavklemming. Noe av det viktigste ved spinal stenose er at man kommer i gang med både aktiv behandling for å løsne opp i anspente muskelknuter og mobilisere stive ledd (eksempelvis idrettsmassasje, tørrnåling og traksjonsbehandling), samtidig som at man får styrkende og korrigerende øvelser for rygg og kjerne. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi kan du føle deg trygg på at du får forskningsbasert og riktig oppfølging ved spinal stenose.

Ikke i Eidsvoll (Akershus)?

Hvis du ikke er i nærheten av Eidsvoll, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Oslo (Lambertseter) og Aust-Agder (Grimstad).»

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og forskning

1. Chen et al, 2014. Effect of Low Level Laser Therapy on Chronic Compression of the Dorsal Root Ganglion. PLoS One. 2014; 9(3): e89894.

2. Oh et al, 2018. The impact of manual spinal traction therapy on the pain and Oswestry disability index of patients with chronic back pain. J Phys Ther Sci. 2018 Dec;30(12):1455-1457.

Bilder og kreditering

Bilde 1 (behandling av rygg): iStockPhoto (lisensiert bruk) Stock photo ID: 1126011093 Credit: Atstock Productions

Artikkel: En guide om spinal stenose

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.