En Guide om Spinal Stenose

En Guide om Spinal Stenose

spinal-stenose

Spinal stenose er en tilstand hvor ryggmargskanalen blir smalere og trangere. Spinal stenose oppstår oftest hos voksne som er 50 år eller eldre. Dette kan føre til smerter og andre symptomer grunnet nerveavklemming grunnet de trange forholdene.

Ryggraden din består av en rekke sammenkoblede ryggvirvler med sjokkabsorberende ryggmargsskiver innimellom. Disse beskytter ryggraden din, og er en viktig del av sentralnervesystemet som samkjører hjernen med resten av kroppen. Den aktuelle nerven ligger inni kanalen (spinalkanalen) som går gjennom ryggvirvlene dine. Spinal stenose oppstår normalt sett i enten nakken eller korsryggen, hvorav sistnevnte er det definitivt vanligste området som rammes.

 

Kort Fortalt

 • Trange Forhold i Ryggmargen
 • Kan Behandles Funksjonelt
 • Kan gi Alvorlige Symptomer (Sjeldne)

 

For de fleste kan stenose dukke opp som resultat av slitasjeforandringer eller traume. Dette kan føre til at ryggmargskanalen blir smalere, og at de åpne tomrommene mellom ryggvirvlene blir mindre. Denne innstrammingen kan føre til at ryggmargen eller nervene rundt den går i klem, som forårsaker smerter, kribling eller nummenhet i bein, armer eller midje. Avhengig av hvilket nivå som er rammet.

 

Det finnes ingen kur mot spinal stenose, men det finnes gode konservative behandlinger og øvelser der ute for å holde funksjonen i gang. De fleste som har spinal stenose lever helt normale liv. På klinikken her har vi god effekt av godt dokumenterte behandlingsmetoder – slik som traksjon, leddmobilisering, intramuskulær akupunktur og laserterapi.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Årsakene til Spinal Stenose
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Spinal Stenose
 • Diagnostisering og Kliniske Tester for Spinal Stenose
 • Behandling av Spinal Stenose
 • Når Vurderer man Kirurgisk Inngrep mot Spinal Stenose?
 • Gode Råd og Tips ved Spinal Stenose
 • Øvelser og Trening mot Spinal Stenose og Trange Nerveforhold (inkludert VIDEO)

 

Årsakene til Spinal Stenose

 • Primært Forårsaket av Slitasjeforandringer, men kan også skyldes andre årsaker

Hovedårsaken bak spinal stenose er artrose, en tilstand som fører til at brusken – det myke beskyttende materialet mellom knoklene dine – brytes ned og vekst hemmes. Det kan igjen føre til ufullstendige reparasjonsprosesser som danner beinpåleiringer og beinsporer. Slitasje kan føre til skiveforandringer og fortykning av leddbåndene i ryggraden. Dette kan legge press på ryggmargen og nervene rundt den. Andre årsaker kan innebære:

 

Skiveprolaps

Om beskyttelsesputene skades, kan materie fra dem flyte ut og legge press på ryggmargen eller nervene. Ved sjeldne tilfeller, ved meget store prolaps, så kan den myke massen trykke ut mot selve ryggmargen. Dette er dòg temmelig sjeldent.

Skader

En ulykke kan føre til inflammasjon i deler av ryggraden din – som deretter forårsaker en forbigående avklemming av ryggmargen. Dette er også kjent som «spinalsjokk», og kan være særdeles skummelt, da det kan gi symptomer slik som lammelser.

Svulster

Om kreftinfiserte svulster kommer borti ryggmargen kan du oppleve stenose. Igjen, så understreker vi at dette er svært sjeldent, men det kan forekomme.

Pagets Sykdom

Om man har denne tilstanden vokser knoklene seg anormalt store og er skjøre. Dette fører til fortynning av ryggmargskanalen og nerveproblemer.

Genetisk Medfødt

Noen mennesker er født med spinal stenose eller sykdommer som fører til det. For dem begynner ofte tilstanden å føre til problemer i alderen mellom 30 og 50 år.

 

Symptomer på Spinal Stenose

 • Ikke alle Utvikler Symptomer
 • Stivhet, Nummenhet og Ryggsmerter er Vanlige Symptomer
 • Smerter og Symptomer som blir Verre ved Gange (Ryggstenose)

Spinal stenose merkes vanligvis best i nakken eller korsryggen. Ikke alle utvikler symptomer, men om du gjør det er de ofte gjenkjennelige og karakteristiske i form av stivhet, nummenhet og ryggsmerter. Mer spesifikke symptomer kan inkludere:

 

Isjias

Denne skytende smerten nedover beinet begynner som en verking i korsryggen eller bak. Smertene og symptomene vil kunne variere i forhold til hvilken nerverot som er påvirket og i hvilken grad den er avklemt. Avklemming i nakken vil kunne gi nummenhet og/eller nervesmerter nedover i armen og mot hånden.

Droppfot

Smerter kan føre til svakhet i beinet som gjør at du kan ende opp med å «klaske» foten din i bakken. Droppfot er et betydelig nevrologisk tegn, og du bes ta kontakt omgående meg legevakt hvis dette er noe som oppstår akutt.

Problemer med å Stå eller Gå

Når du står oppreist kan det komprimere ryggvirvlene, som gjør vondt grunnet de trange nerveforholdene. Nettopp derfor må mange rammet av spinal stenose ofte ta pauser når de går tur. Pauser hvor de ofte lener seg framover, og dermed åpner opp mellom de ulike påvirkede ryggvirvlene.

Inkontinens og Tap av Analsfinkterkontroll

I ekstreme tilfeller kan tilstanden svekke nervene til blæren eller tarmene. Dette kan føre til det vi kaller urinretensjon (vanskelig å starte en urinstråle) eller manglende kontroll «der bak» (altså at tarminnholdet plutselig går ‘rett gjennom’). Hvis du opplever blæreparese eller manglende analsfinkterkontroll, så skal du ta kontakt med legevakt omgående, da det kan tyde på total avklemming av ryggmargen. Total avklemming må reduseres innen 72 timer for å unngå sjanser for varige mèn.

 

Dermatomer: Symptomene ved Spinal Stenose Varierer I Forhold til Nervenivå

Dermatomer - Oversikt over hvordan ulike nervepåvirkninger kan gi følelseendringer i lår, bein og fot

Her i denne illustrasjonen kan du se fire ulike nervepåvirkninger basert på hvilken nerve som er avklemt. De ulike presentasjonene, også kjent som dermatomer, vil også kunne gi forskjellige symptomer basert på hvilke muskler og områder som mottar sine nervesignaler fra den aktuelle nerven.

 

Diagnostisering av Spinal Stenose

 • En Grundig Funksjonell kan gi Sterk Mistanke om Spinal stenose
 • Kan Diagnostiseres med Røntgen, CT og / eller MR undersøkelse
 • Våre Klinikere har Henvisningsrett til Bildediagnostisk Utredning

Våre klinikere gjennomfører alltid en grundig undersøkelse når du kommer til oss. Dette innebærer historietagning, spørsmål om tidligere sykehistorikk, samt kliniske og funksjonelle tester. Disse testene kan danne grunnlaget for at man kan stille diagnosen – etter dette vil et behandlingsopplegg settes sammen basert på de kliniske funnene. Vi har også henvisningsrett til blant annet:

 

Røntgen

Disse kan vise hvordan fasongen på ryggvirvlene dine ser ut, og kan avdekke beinpåleiringer og artrose.

Magnetresonanstomografi (MRI)

Ved å bruke radiobølger, kan en MRI-maskin skape et 3D-bilde av ryggraden din. Den kan avsløre svulster, andre vekster og til og med skader på ryggmargskiver og leddbånd. Fordelen med MR er at man også vil kunne visualisere bløtvev på en god måte.

Computertomografi (CT scan)

En CT-scanner bruker radiobølger for å skape et 3D-bilde. Ved hjelp av et fargestoff som sprøytes inn i kroppen, kan den vise skader på bløtvev, i tillegg til problemer i knoklene. Sistnevnte kalles CT med kontrastvæske. CT skanning er ikke anbefalt grunnet høy strålingsdose, men kan være det eneste valget dersom du har kontraindikasjoner som gjør at du ikke kan ta MR (slik som pacemaker).

 

Behandling av Spinal Stenose

 • Vi Behandler Spinal Stenose Funksjonelt
 • Behandlingsmetodene Inkluderer Blant Annet Traksjon
 • Dokumentert Effekt i Forhold til Bedre Plassforhold og Økt Skivehøyde
 • Våre Pasienter kan Vise til Gode Resultater

Det finnes en rekke ulike behandlinger for spinal stenose. Ved klinikken vår benytter vi oss av godt dokumenterte behandlingsmetoder, slik som traksjon, leddmobilisering, intramuskulær tørrnåling og laserterapi. Noen ganger kan det også være aktuelt med supplementerende behandling hos fastlegen – slik som:

 

Medisinering

Vanlige smertestillende som paracet, aspirin, acetaminophen (Tylenol), ibuprofen, og naproxen kan gi midlertidig lindring. Andre medisiner, inkludert muskelavslappende eller anti-anfallsmedikamenter kan behandle enkelte aspekter ved spinal stenose som muskelspasmer og nerveskader. Medikamentell behandling må alltid skje i samtråd med fastlegen din.

Kortikosteroidinjeksjoner

Legen din injiserer en steroidbehandling som prednisolon inn i ryggen eller nakken din. Steroider roer ned betennelsen. Dessverre har steroider dokumenterte bivirkninger som gjør at de brukes sparsommelig.

Fysisk aktivitet

Du kan forbedre fleksibiliteten, styrken og balansen din med regelmessig aktivitet. Lenger ned i artikkelen vil du også kunne se noen forslag til treningsprogrammer som du kan bruke.

 

Effekt av Funksjonell Behandling

 • Bedre Plassforhold
 • Stimulerer Reparasjon av Akutte og Kroniske Skader
 • Bevist Regenerasjon av Nerveskader

Behandling av spinal stenose går ut på flere ting, og man kombinerer gjerne flere behandlingsmetoder for å få best mulig effekt. En viktig del av behandlingen hos oss går ut på å stimulere bedre plassforhold i det trange området i rygg eller nakke. Dette gjøres ved at man bruker traksjonsbehandling og tilpasset leddmobilisering for å stimulere til økt høyde mellom virvelene og forbedret skivehøyde.

Vi benytter også høymoderne behandlingsmetoder som laserterapi. Muskuloskeletal laserbehandling har godt klinisk bevist effekt ved isjias, spinal stenose og nerveavklemming. Studier har vist at det reduserer unødvendig betennelse, reduserer smerter og stimulerer nevrologisk tilheling i de påvirkede nerveområdene (1). Ved behandling av spinal stenose kombinerer vi gjerne flere av følgende behandlingsmetoder:

 

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og behandle dine ryggsmerter, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online timebestilling.

 

Når Vurderes Kirurgi?

Noen har veldig alvorlige tilfeller av spinal stenose. De sliter med å gå eller har problemer med blæren eller tarmene. Ved tegn på blæreparese eller analsfinkterproblematikk skal man umiddelbart ta kontakt med legevakten. Da kan resultatet bli en hasteoperasjon i form av laminektomi eller laminoplasti for å lage mer plass mellom ryggvirvlene, og dermed avlaste de irriterte nervene.

Operasjoner medfører dòg risikoer. Det må alltid vurderes nøye med ortopedisk kirurg og lege om hvor mye det eventuelt kan hjelpe, restitusjonstid og mer før du tar det neste steget.

Treningsvideoer: Øvelser mot Spinal Stenose

Det er viktig med både styrke og bevegelighet når det kommer til spinal stenose. Nedenfor vil du se to treningsvideoer utviklet av vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Vi håper de kommer til nytte.

VIDEO: Tøye og Mobilitetsøvelser mot Spinal Stenose

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Ta Tilbake den Smertefrie Hverdagen

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

– Trykk her for kontaktinformasjon og for å se ledige timer.

 

Kilder, forskning og referanser:

1. PubMed

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.