Fibromyalgi og Fotsmerter

Fibromyalgi og Fotsmerter

Kan fibromyalgi gi deg ekstra vonde føtter? Her ser vi på hva forskningen sier om sammenhengen mellom fibromyalgi og fotsmerter.

En studie i forskningstidsskriftet The Foot, som er et tidsskrift som fokuserer på forskning inn mot fotproblemer og fotsmerter, konkluderte med at personer med fibromyalgi hadde betydelig mer smerter i føtter, ankler og bein enn kontrollgruppen. Dette var uten at man fant spesielle avvik i forhold til biomekanikken i fot og ankel.(1) En annen forskningsstudie i anerkjente Pain Medicine kunne dokumentere at fibromyalgi var sterkt lenket til fotsmerter – og en signifikant økning i smertesensitivitet og trykkømhet i fotbladsmuskulaturen.(2)

 

Et raskt dykk i forskningen gir altså klare antydninger, men vi skal bli klokere på hvorfor det er slik og hvorfor fotsmerter er vanligere blant de med bløtvevsrevmatisme. Ikke minst skal vi også se på noen anbefalte egentiltak, hvilke behandlingsmetoder som har dokumentert effekt og forslag til fotøvelser. Bli med videre i artikkelen og lær deg å bli venn med føttene igjen. Vi ønsker også å benytte anledningen til å takke for gode tilbakemeldinger på den store guiden om bløtvevsrevmatisk fibromyalgi våre moderne kiropraktorer og fysioterapeuter har skrevet sammen.

 

Godt tips: På bunnen av artikkelen kan du se et gratis treningsprogram med gode øvelser mot fotsmerter og plantar fascitt.

 

Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter i Viken fylke (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere artikler som dette) ser vi mange pasienter som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertetilstander. Klinisk sett har vi også sett en betydelig høyere forekomst av leggkramper, restless legs (blant annet rykninger i beina om natten) og plantar fascitt i denne pasientgruppen. Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – lenken åpner i nytt vindu) jobber aktivt for bedre forståelse og en bedre hverdag for en pasientgruppe som ofte blir glemt og bortgjemt.

 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:

  1. Vanlige Symptomer og Årsaker til Fotsmerter
  2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Fotsmerter
  3. Moderne Behandling av Smerter i Føttene
  4. Egentiltak og Øvelser mot Vonde Føtter

 

1. Vanlige Symptomer og Årsaker ved Fotsmerter

La oss starte med en liten gjennomgang av vanlige symptomer og årsaker ved fotsmerter. Vonde føtter kan skyldes flere ulike tilstander, men blant de aller vanligste vi ser i klinikken er:

  • A) Muskelknuter i fotbladet og leggene
  • B) Plantar fascitt / fasciose (senebetennelser eller seneskade i seneplaten under foten)
  • C) Stramme leggmuskler og akillestendinitt (kan referere smerter til ankler og føtter)
  • D) Hælspore

 

A) Muskelsmerter og Muskelknuter og i Fotbladet og Leggene

(Fig.1: Feilfunksjon i fotbladsmuskulaturen kan referere smerter til ulike steder av foten)

På illustrasjonen ovenfor (figur 1) ser vi hvordan forskjellige muskler i fotbladet og foten kan gi ulike varianter av fotsmerter. Slike smertesensitive muskler blir ofte kalt muskelknuter eller triggerpunkter. Disse innebærer vanligvis en overaktivitet og ansamling av skadevev i området. Føttene våre er områder som må tåle en god del belastning – og ofte, over tid, kan det danne seg skadevev i muskulatur og sener som gir grunnlag for smerter. Her kan også stramme leggmuskler være en negativ bidragsyter, men det ser vi altså nærmere på i punkt C nedenfor.

 

Vi går tilbake til forskningsstudien vi nevnte i introduksjonen av artikkelen.(2) I den studien merket de seg særlig økt trykkømhet og smertesensitivitet, hos fibromyalgipasienter, i musklene flexor hallucis brevis (storetåbøyeren), adductor hallucis (storetåadduktoren), de intrinsiske fotmusklene (de dype fotmusklene), ekstensor digitorum brevis (muskelen som bøyer tærne bakover) og quadratus plantae (muskelen i framkant og under hælen). De så også en økning i smertesensitivitet i leggmuskulaturen (gastrocnemius).

 

Symptomene ved muskelknuter i fotbladene kan variere avhengig av hvilke muskler som er involvert. Smertene kan ofte kjennes ved berøring og tråkking på de involverte musklene, samt når man bruker dem. Våre klinikere vil kunne hjelpe deg nærmere med å kartlegge hvilke muskler og sener som er involvert i dine fotsmerter.

 

B) Plantar Fascitt / Fasciose (Senebetennelser eller skade i seneplaten under foten)


Les også: Vår søsterklinikks (på Lambertseter i Oslo) sin artikkel om Plantar Fascitt (klikk på bildet ovenfor – det åpner i nytt vindu)

Plantar fascitt er en diagnose vi ser mye til her på klinikken – faktisk får vi anbefalinger og henvisninger fra nær og fjern grunnet at vi har valgt å fokusere ekstra på denne diagnosen. Du kan lese vår store guide om plantar fascitt (plantar fasciose) eller ved å klikke på bildet ovenfor hvis du ønsker et skikkelig dypdykk i denne plagsomme diagnosen. Men akkurat her skal vi holde det ganske kort og presist. Vi gjør også oppmerksom på at plantar fascitt kan forekomme sammen med hælspore – som kan skyldes en kalsifisering foran på hælbenet grunnet trekk fra selve seneplaten over tid.

 

Seneskade i plantar fasciaen, altså seneplaten under foten, kan gi karakteristiske smerter i framkant av hælbenet. Men det er ofte underrapportert at plantar fasciaen også kan gi smerter i andre deler av foten. I smertekartet nedenfor, basert på 2666 personer med plantar fascitt, kan vi se hvordan disse selvrapporterte fotsmertene sine. Det er også interessant å se hvordan mange rapportere smerter videre opp under fotbladet mot framfoten også. Ved behandling av plantar fascitt er det viktig å se på hvordan funksjonen i ankler, knær og hofter er – i tillegg til selve fotbladet. Behandlingen består gjerne av trykkbølgebehandling, tilpasset leddmobilisering og muskulære teknikker. Nålebehandling mot stramme leggmuskler kan også redusere trykket mot hæl og bakre del av foten.

(Fig.2: Smertekart ved Plantar Fascitt / Fasciose)

 

C) Stramme Leggmuskler og Akillestendinitt

Ekstra stramme leggmuskler og hyppigere forekomst av leggkramper er ofte ikke et ukjent fenomen for personer rammet av fibromyalgi. Studier har vist at det er en signifikant høyere andel av både rastløse bein syndrom og leggkramper blant både pasienter med fibromyalgi og revmatisk artritt (3). Høyere forekomst av plager og anspenthet i leggene vil igjen kunne gi høyere forekomst av senebetennelse i akillessenen (akillestendinitt). Veldig ofte ser man en klar sammenheng mellom stramme leggmuskler og påfølgende debut av akillesplager.

 

Restless legs syndrom, kalt rastløse bein syndrom på norsk, gir et karakteristisk ubehag i bein og legger som fører til at personen nærmest blir nødt til å bevege dem. Denne sensoriske følelsen kan oppleves som forskjellig fra person til person – og beskrives gjerne som «vanskelig å sette ord på». Det vanligste er at dette forekommer ved hvile eller når man har lagt seg for å sove. Aktivitet og bevegelse gjør det ofte bedre. Her har man også sett at behandling, for eksempel nålebehandling (intramuskulær stimulering), mot leggmusklene kan redusere både symptomer og føre til færre episoder med slike plager. Ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder og behandler vi smerter og plager i legg og føtter med gode resultater.

 

D) Metatarsalgi (Smerter i framfoten)

Metatarsalgi er definert som smerter foran i foten – og da, vanligvis, på undersiden av forfoten. Men det kan også gjelden oversiden av foten også. Vanlige årsaker til slike smerter i framfoten er feilfunksjon i fotens muskler og ledd – ofte med inkludert biomekanisk involvering fra muskulatur og sener i leggen.

 

 

Det er godt dokumentert at personer rammet av fibromyalgi har høyere forekomst av fotsmerter, leggkramper og rastløse bein. I neste del av artikkelen går vi nærmere inn på hvorfor.

 

2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi, Sentralnervesystemet og Fotsmerter

Selv om vi vet en del om fibromyalgi, så er det også mye vi ikke vet. Man har dòg sett en sammenheng mellom et overaktivt sentralnervesystem og diagnosen.

Fibromyalgismerter rapporteres ofte å sitte dypt i bløtvev og bindevev, inkludert ligamenter, sener, ledd og muskler. Det kroniske smertesyndromet kan påvirke hele kroppen, men ofte med hyppigst forekomst i nakke, skuldre, rygg og føtter (alle områder med mange smertesensorer med mer). Flere og flere forskningsstudier peker på disse områdene som en feedback til sentralnervesystemet – og som dermed bidrar til det vi kaller sentral sensitivisering.(4) Kort fortalt innebærer dette at vedvarende og intense smerter trigger deler av ryggmargen og hjernen til å overrapportere smertesignalene. Dette betyr altså at smertesignaler kan kjennes betydelig sterkere ut – et smertefysiologisk fenomen som kalles hyperalgesia. Hvis hjernens smertesenter gir smertesignaler selv ved lett berøring og stimuli som ikke burde gjort vondt, så kalles dette for allodynia.

 

Føttene er et av områdene, sammen med nakken, som er utrustet med flest sensorer i hud, bløtvev og ledd. Her snakker vi altså om sensorer som reagerer på berøring, smerte og temperatur. Koblingen blir derfor temmelig rett fram. Disse områdene sender flere signaler, i et allerede overaktivt smerterapporteringssystem, og resultatet kan dermed bli en betydelig økning i smerter og sensitivitet i føtter, legger og beina. Det er altså godt hold i at personer med fibromyalgi, men også annen revmatisme, har høyere forekomst av fotsmerter.

 

Fotsmerter kan Reduseres med Egentiltak, Øvelser og Fysikalsk Behandling

Trykkbølgebehandling

Her er det viktig å nevne at en helhetlig tilnærming til fotsmerter kan være til god nytte. Å få gode rutiner på å tøye både fotblad og legger daglig kan være gunstig. Vi anbefaler også rådgivning og behandling hvis plagene dine vedvarer eller går utover hverdagen.

Nesten hver eneste fot er forskjellig, men det er allikevel flere hovedregler som gjelder. God funksjon i fotbladsmuskulaturen, plantar fasciae (seneplaten under foten) og leggmusklene kan sørge for mer riktig belastning når du går og står. Trykkbølgebehandling og manuelle behandlingsteknikker har godt dokumentert effekt mot både plantar fascitt og muskeldysfunksjon/muskelknuter i fotbladet.(5Våre klinikker, blant annet vår klinikk her på Eidsvoll Sundet i Viken, innehar toppmoderne trykkbølgeapparat, laserapparat og meget god kompetanse innen intramuskulær akupunktur. Vi anbefaler også aktivt egentiltak, slik som plantar fascitt kompresjonssokker (se eksempel her – åpner i nytt vindu), og tilpassede hjemmeøvelser.

 

Konklusjon: Det er Høyere Forekomst av Fotsmerter Blant Personer med Fibromyalgi

Det er veldig godt dokumentert at sentral sensitivisering og økt smerterapportering er sterkt knyttet opp mot fibromyalgi – som også gir utslag i fotsmerter. Nettopp derfor kan det være ekstra viktig for personer med fibromyalgi og revmatisme å passe ekstra godt på føttene sine.

 

Er du plaget med vonde føtter? Hva føler du at gjør fotsmertene verre eller bedre? Vi setter stor pris på om du vil dele dine opplevelser i kommentarfeltet nedenfor (bruk bare fornavn). Eventuelt kan du også sende oss en melding på vår Facebook-side.

 

3. Moderne Behandling av Fotsmerter

ute på tur

  • Hovedformål å Bryte ned Smertesensitivitet Skadevev og Øke Belastningsevnen
  • Målsetting å forbedre ganglaget og fotmekanikken
  • Viktig å inkludere vurdering av hofter og knær

Her ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi, i Viken fylke, mottar vi veldig mange pasienter med vondt i føttene. Gjennom en grundig førstegangsundersøkelse blir vi godt kjent med muskler, sener og leddfunksjon hos den enkelte pasienten. Utifra de kliniske opplysningene setter våre offentlig autoriserte klinikere opp et behandlingsoppsett og treningsprogram som er tilpasset den enkelte pasienten. Vår idrettsmedisinske grunnkompetanse, blant annet fra FIFA og NIMI, er også noe som ligger i potten for en god undersøkelse av fotfunksjonaliteten.

 

4. Egentiltak og Øvelser mot Revmatiske Fotsmerter

  • Tips til Egentiltak mot Vondt i Føttene

  • Video med Tilpassede Treningsøvelser mot Vonde Føtter

Som vi skrev om tidligere i artikkelen er personer med fibromyalgi hyppigere rammet av vondt i føttene. Hos denne er det ekstra viktig med egentiltak slik som bruk av plantar fascitt kompresjonssokker, fotbuestøtter og fotblads-massasjeballer (se eksempler ved å trykke på lenkene – så åpnes det i et nytt vindu). Dette er to egentiltak som kan være med på å øke blodsirkulasjonen i påvirkede områder eller gi støtte til fotbladet ved belastning. I tillegg til dette anbefaler vi daglige tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for føttene og leggene.

 

I videoen nedenfor viser vi fram noen gode øvelser for deg med fotsmerter. Det er dòg viktig at du tilpasser antall repetisjoner og sett utifra dine egne personlige forutsetninger. Start heller rolig og sikt på å bygge deg opp over tid. Her viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen øvelser som kan være gode å gjøre daglig mot såre og vonde føtter.

 

VIDEO: Øvelser mot Plantar Fascitt (Stimulerer sirkulasjon og bevegelighet)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Kontakt oss gjerne enkelt og greit med en melding hvis det er noe du lurer på.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

 

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Fibromyalgi og Fotsmerter – Kilder og Forskning:
  1. Galea et al, 2017. Characteristics of patients with fibromyalgia. The Foot Volume 32, August 2017, Pages 27-29.
  2. Tornero-Caballero et al, 2016. Muscle Trigger Points and Pressure Pain Sensitivity Maps of the Feet in Women with Fibromyalgia Syndrome. Pain Medicine, Volume 17, Issue 10, October 2016, Pages 1923–1932.
  3. Yunus et al, 1996. Restless legs syndrome and leg cramps in fibromyalgia syndrome: a controlled study. BMJ. 1996 May 25; 312(7042): 1339.
  4. Staud et al, 2006. Mechanisms of disease: pain in fibromyalgia syndrome. Nat Clin Pract Rheumatol . 2006 Feb;2(2):90-8.
  5. Aqil et al, 2013. Extracorporeal shock wave therapy is effective in treating chronic plantar fasciitis: a meta-analysis of RCTs. [Meta-analyse] Clin Orthop Relat Res . 2013 Nov;471(11):3645-52.
Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
2 replies
  1. Linda
    Linda says:

    Vondere av å stå i ro på føttene. Vondere av å gå på føttene. Vondt av å ligge, spesielt stille. Får vondt av å bøye meg ned, snu og vende på foten. Bedre av å bevege meg lite i løpet av dagen.
    Bedre av hvile.

    Svar
    • Magnus / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
      Magnus / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Linda! Ja, det er ingen tvil om at det er vanskelig «balansegang» når det kommer til belastning og avlastning vedrørende mange typer fotsmerter. Problemet med å være for mye i ro eller hvile for mye er at dette gradvis fører til muskelsvinn og atrofi i relevant muskulatur. Konsekvensen av dette blir mindre avlastning fra disse, svekket blodsirkulasjon og dårligere reparasjonsevne. Jeg anbefaler ofte bruk av avlastende tiltak, slik som bruk av hældempere, kompresjonssokker og fotbuestøtter, for mine pasienter som beskriver lignende symptomatikk. Dette er da i tillegg til tilpassede rehabiliteringsøvelser (gradvis opptrening er essensielt) og fysikalsk behandling (trykkbølgebehandling og laser er f.eks. gode behandlingsteknikker ved slike plager).

      Ta eventuelt gjerne kontakt med meg dersom du ønsker en konsultasjon, eller har andre spørsmål. Ønsker deg riktig god bedring framover!

      Vennlig hilsen,
      Magnus v/ Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *