Hvorfor har jeg Vondt i Albuen?

Albuesmerter og vondt i albuen

Hvorfor har jeg Vondt i Albuen? (15 Årsaker til Albuesmerter)

Visste du at det er flere mulige årsaker til at du har vondt i albuen? I denne artikkelen går vi gjennom 15 mulige årsaker og diagnoser som kan stå bak dine albuesmerter.

Det er viktig å merke seg at albuer, i likhet med kroppens andre muskler og ledd, kan bli bedre – selv om det på nåværende tidspunkt kanskje er smertefullt. Noe av det viktigste vi starter med når det kommer til diagnostisering av albuesmerter er å finne ut av hvor smertene sitter og hvilke bevegelser som framprovoserer dem.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  • Traume og Fallskader i Albuen
  • Funksjonelle Belastningsskader i Albuen
  • Revmatiske Diagnoser og Revmatisme i Albuen
  • Behandling av Albuesmerter
  • Øvelser og Trening mot Albuesmerter (inkludert VIDEO)

 

Traume, Idrett og Fallskader i Albuen

Noen ganger er man rett og slett uheldig, og det kan føre til ulike skader i albuen. Her er fire av de vanligste:

  • Albuedislokasjon (Albue ute av ledd)
  • Albuefraktur
  • Albueligamentskade
  • Albuemuskelskade

 

Albuen ute av ledd

Når et av beina som utgjør albueleddet blir dislosert eller slått ut av sin opprinnelige plass, da har vi en albue ute av ledd. Ikke godt! En av de vanligste årsakene til at man får albuen ut av ledd er at man gjerne tar seg imot med hånden når man faller. Men det skjer ikke bare med idrettsutøvere og voksne. Det kan nemlig skje blant småbarn også hvis foreldrene svinger dem etter armene. Om du mistenker at barnet ditt har en albue ute av ledd skal du ringe legen umiddelbart.

Brudd i Albuen

Hvis et av armbeina brekker i albuefestet, da har du det vi kaller brudd i albuen. Dette skjer ikke så ofte, men når det skjer så skyldes det som regel store krefter – slik som ved bilulykker eller kraftige idrettsskader. Om du har tydelige smerter etter en ulykke eller sportsskade så bør albuen din undersøkes så snart som mulig.

Ligamentskade i Albuen

Ligamentene er omtrent som sener, men med en viktig forskjell – de fester bra beinvev til beinvev. Hvor sener, i motsetning, fester muskelvev til beinvev. Et eller flere ligamenter kan bli skadet i albuen ved større traumer eller belastninger, men det skal som regel temmelig store krefter til.

Muskelskade i Albuen

Klassiske grunner til at man får muskelrifter, partielle eller hele muskelrupturer og avrivninger, er overbelastning og idrettsskader. Her må vi også skille mellom gradvise skademekanismer som oppstår over tid i forhold til akutte og plutselige avrivninger. Muskelskader i albuen blant atleter oppstår gjerne blant de som driver med kasting (spesielt håndball), racketsport (badminton, squash og tennis) men også kontaktsport. Vi behandler gjerne disse med hvile, lette tøyeøvelser og laserterapi i første instans – før man går over til mer målrettet opptrening (f.eks. eksentrisk trening) og eventuell trykkbølgebehandling også.

 

Funksjonelle Belastningsskader i Albuen

Visse skader i albuen oppstår gjerne grunnet repetitiv belastning og det vi kaller slitasjeskader. Dette innebærer gjerne at muskler og sener blir overbelastet uten tilstrekkelig restitusjon slik at muskelfibrene får reparert seg selv mellom belastningene. Slike skader skjer ikke bare i idretten. De kan like fullt oppstå på en fabrikk eller et kontor hvor en medarbeider gjør de samme bevegelsene daglig – og dermed gradvis overbelaster muskler.

 

Her er noen av de diagnosene som vi definerer som funksjonelle belastningsskader:

  • Slimposebetennelse
  • Tennisalbue (Lateral epikondylitt)
  • Golfalbue (Medial epikondylitt)
  • Nerveirritasjon
  • Nerveavklemming i albuen (Kubitaltunnelsyndrom og/ eller radialtunnelsyndrom)
  • Nerver i Klem i Nakken
  • Stressfraktur

Bursitt (slimposebetennelse) i albuen

Vi har flere ulike slimposer i albuene. Det kan oppstå irritasjon og betennelse i disse dersom de overbelastes ved for mye repetitive bevegelser og belastninger. Slimposene er som små innkapslede baller med væske inne i seg – som har som hovedformål å dempe belastning og irritasjon mot bein, sener og muskler. Men hvis de blir irriterte eller betente vil man altså kunne oppleve at de hovner opp og gir deg smerter. Bursitt behandles gjerne med en kombinasjon av hvile, anti-inflammatorisk laser og lette øvelser som stimulerer økt blodsirkulasjon til området. Ved vedvarende bursitt kan det også være nødvendig med andre behandlingstiltak.

Tennisalbue (Lateral epikondylitt) og Golfalbue (Medial epikondylitt)

Dette er to forskjellige utgaver av seneskader. I følge nyere forskning burde nok disse diagnosene derfor hete lateral epikondyliose og medial epikondyliose – hvor ose-endingen altså indikerer at det dreier seg om en skade og ikke en betennelse. Det er nemlig et hav av forskjell på en senebetennelse og en seneskade, da de har to helt vidt forskjellige behandlingsregimer. Betennelsesdempende kan faktisk føre til en tregere tilheling i seneskader – og kan i verste fall gjøre de kroniske. Kort fortalt så kalles seneskader på utsiden av albuen for tennisalbue, og tilsvarende seneskader på innsiden av albuen for medial epikondylitt.

Nerveirritasjon og nerveavklemming i albuen

Mange er kjent med karpaltunnelen i håndleddet, og vet hvor mye trøbbel den kan stelle i stand med. Færre er kjent med kubitaltunnelen som sitter i albuen. Ved kubitaltunnel syndrom oppstår det en nerveirritasjon eller avklemming av ulnarisnerven på innsiden av albuen når den går gjennom albuen din. Naturlig nok kan dette gi lokale smerter, men også føre til mindre nervesignaler og styrke i underarmen, samt hånden din. Det kan også føre til nummenhet eller en brennende følelse i hånden, armen og fingrene. På motsatt side har vi radialtunnelen. Her kan man få en avklemming av radialisnerven på utsiden av albuen (den laterale delen). Denne vil da kunne gi nummenhet og en brennende følelse på utsiden av underarmen og albuen.

Nervusirritasjon og Nerver i Klem i Nakken

Det er viktig å ikke glemme nakkens mulige rolle i din albueproblematikk. Ved avklemming av nerver i nakken eller nakkegropen (kjent som TOS syndrom eller scalenii syndrom), eller ved nakkeprolaps, vil det nemlig komme færre nervesignaler fram til muskulatur og strukturer i armene. Mindre signaler kan resultere i svekket styrke, mindre følelse i huden, nummenhet og / eller iling eller stråling nedover i armen. Strålingen i armen vil normalt sett følge det vi kaller et dermatom – altså et område tilhørende en spesifikk nerverot. På den måten kan man også brukte symptomatikken til å forstå hvilken eller hvilke nerver som er involvert.

Stressfrakturer i albuen

Svært sjeldent, men kan også oppstå i albuen. Det vanligste er at stressfrakturer oppstår i føttene, og skyldes da ta beinvevet ikke har tilstrekkelig tid til å tilhele seg selv etter belastning

 

Sykdommer, Revmatiske Diagnoser og Revmatisme i Albuen

Ulike typer av revmatiske diagnoser og revmatisme kan også gi smerter i albuen, men det er verdt å merke seg at det normalt sett ikke er hovedsymptomatikken. Ved revmatiske diagnoser kan symptombildet være omfattende og kan inkludere en rekke ulike funksjonelle og systemiske symptomer og kliniske tegn.

 

Her er noen av tilstandene som faller inn i denne kategorien:

  • Artritt og Artrose
  • Lupus
  • Osteokondritt Dissekans
  • Urinsyregikt

 

Artritt og Artrose: Artritt indikerer en betennelse i leddet. Det er en prosess vi normalt sett bare ser ved revmatiske diagnoser slik som revmatisk artritt og psoriasisartritt, men som kan gi tydelige leddsmerter, rødlighet og hevelse i det påvirkede området. Artrose derimot betyr leddslitasje og er normalt sett en naturlig prosess grunnet belastning over lengre tid. Men det skal sies at det er særlig ensidig belastning, uten tilstrekkelig styrke i nærliggende muskulatur, som gir grunnlag for mest artrose – særlig knær, og andre vektbærende ledd, er ofte rammet av artrose. (Les: Vår Store Guide om Kneartrose – og Hvordan det Behandles)

Lupus: En autoimmun sykdom hvor ditt eget immunforsvar angriper friske deler av kroppen – inkludert organer og ledd. Normalt sett påvirker lupus hender og føtter, men det kan også ramme albuene i mer sjeldne tilfeller.

Osteokondritt Dissekans: En sjelden diagnose som primært sett rammer barn og ungdom. Tilstanden innebærer at en beinbit på albuen dør og dermed faller av – slik at man nå har en løs bit av bein like ved albuen som kan gi smerter ved fysisk aktivitet. Det er viktig å merke seg at dette er langt vanligere i knærne enn i albuene.

Urinsyregikt i Albuen: En diagnose som egentlig faller i kategorien for artritt. Ved urinsyregikt danner det seg krystaller av urinsyre i ledd. Normalt sett i storetåen, men hvis det oppstår i albuen kan det være meget smertefullt.

 

Behandling av Albuesmerter

Vi bruker en rekke ulike behandlingsmetoder og tilpasser oss etter hva vi avdekker gjennom en grundig førstegangsundersøkelse. Ved behov for videre utredning har våre terapeuter også henvisningsrett til bildediagnostikk, men også sykmeldingsrett dersom dette er indisert. Her kan du lese mer om de forskjellige teknikkene vi kombinerer for å behandle albuesmerter. Kort fortalt går behandling ut på å bryte ned skadevev, gjenopprette mobilitet og elastisitet, samt stimulere normal funksjon i albuen – og forbedre eventuelle sekundære årsaker i nakke og skulder.

 

Hvis du ønsker at vi skal undersøke og behandle dine albuesmerter, så kan du kontakte oss eller bestille en konsultasjon via online timebestilling.

 

Treningsvideoer: Øvelser mot Albuesmerter

Vi ser ofte svært gode resultater ved å fokusere primært på skulder og nakke når det kommer til trening mot albuesmerter. Dette skyldes at mange har funksjonell nerveirritasjon eller avklemming i disse områdene som forhindrer signaler fra å komme ned i armene. Ved å trene opp skuldrene og nakken kan vi forbedre denne signaltilførselen.

 

Nedenfor vil ser du en treningsvideo utviklet av vår egen kiropraktor Alexander Andorff. Vi håper den kommer til nytte. Ta gjerne kontakt med oss ved eventuelle spørsmål.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Treningsstrikk

Bli med i familien og abonner på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Ta Tilbake den Smertefrie Hverdagen

Vi er levende opptatt av at du skal få bedre funksjon i muskler, ledd, nerver og sener. Våre klinikere jobber alltid med å være i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletal problematikk. Våre offentlig autoriserte klinikere hjelper deg med å forstå hvorfor du har vondt og deretter med å bli kvitt smertene.

 

Våre moderne kiropraktorer og klinikere innehar også både henvisningsrett og sykmeldingsrett – dersom dette skulle vise seg å være nødvendig for en optimalisert forbedring.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du bestille en konsultasjon for problematikken din?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (klikk her – lenken åpner i nytt vindu) – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg tilbake til den hverdagen du fortjener – en smertefri hverdag.

 

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

– Trykk her for kontaktinformasjon og for å se ledige timer.

 

Kilder, forskning og referanser:

1. PubMed

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Følg oss:
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *