Vondt i nakkeovergangen

Vondt i nakkeovergangen

Nakkeovergangen er området hvor øvre brystryggen møter nakken. Vondt i nakkeovergangen kan gi smerter i nakken og føre til både nakkehodepine og nakkesvimmelhet. I denne artikkelen lærer du mer om symptomer, årsaker, egentiltak, øvelser og behandling mot smerter i nakkeovergangen.

Det anatomiske området vi kaller for nakkeovergangen, er også medisinsk kjent som cervikotorakalovergangen, som betyr at det er hvor cervikal columna møter torakal columna. De latinske navnene for henholdsvis nakken og brystryggen. Nakken består av syv nakkevirvler (C1 til C7) og brystryggen består av tolv ryggvirvler (T1 til T12). For å være veldig spesifikk er nakkeovergangen der hvor nederste nakkevirvel (C7) møter øverste brystryggvirvel (T1). Derfor også kjent som C7-T1. Men når vi snakker om denne overgangen snakker vi også om områdene rundt, inkludert musklene og senefestene. Vi behandler gjerne slike plager med en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder.

Smerter i nakkeovergangen skyldes ofte både muskler og ledd

I vår moderne tidsalder er nakkeovergangen et område som blir utsatt for mye statisk belastning. Langvarige, statiske arbeidsstillinger foran datamaskinen eller på mobiltelefonen legger nemlig mye belastning på ledd og muskler i nakkeovergangen. Over tid bygger det seg gjerne opp forkortede og smertesensitive muskelknuter, som også senere kan forverre seg og legge grunnlag for nakkehodepine og nakkesvimmelhet, samt hyppigere forekomst av migrenehodepine. I tillegg til dette vil leddene i øvre brystrygg og nedre nakken bli stive og lite bevegelige. Noe som igjen forsterker smertene og plagene.

Vi hjelper deg med helhetlig behandling for langvarige resultater

Smerter i nakkeovergangen kan, særlig hvis det medfører nakkehodepine og nakkesvimmelhet, gå hardt utover livskvaliteten og hverdagsfunksjonen. Våre klinikere her ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet i Akershus kan hjelpe deg med utredning, behandling og rehabilitering av slike smerter – slik at du kan tenke mindre på smerter i hverdagen og heller fokusere på hverdagsglede. Husk at dersom du ikke er i nærheten av oss har Vondtklinikkene også andre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo og Aust-Agder.

«På slutten av artikkelen viser vi fram et treningsprogram med øvelser som forbedrer funksjonen i brystryggen, skulderbladene og nedre nakken. Dette programmet er satt sammen av et tverrfaglig team med autorisert helsepersonell, bestående av våre fysioterapeuter og kiropraktorer. I tillegg til øvelser kan også egentiltak, slik som selvmassasje med skumrulle og bruk av nakkestrekker, gi symptomatisk og funksjonell bedring. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.»

Øvre trapezius myalgi: Ofte involvert ved smerter i nakkeovergangen

Bilde 2: Musculus trapezius

I bildet ovenfor kan du se muskelen som heter trapezius. Denne er ofte sentral ved smerter i nakkeovergangen, og er delt inn i 3 ulike deler:

  • Øvre trapezius
  • Midtre trapezius
  • Nedre trapezius

Av disse tre er det spesielt øvre trapezius som er den sterkest medvirkende muskelen ved vondt i nakkeovergangen og videre opp i nakken. Denne er spesielt viktig for bevegelse og stabilitet i skulderbladet og skulderbuene. Helt sentrale områder når det kommer til smerter i nakkeovergangen. Forkortede og anspente muskelfibre i øvre trapezius er tilnærmet alltid involvert ved smerter i dette området. Derfor er det å jobbe aktivt inn mot denne muskulaturen ofte en sentral del av behandlingen. Her kan for eksempel tørrnåling og idrettsmassasje være to effektive behandlingsteknikker vi bruker.

Godt tips 1: Tøy ut nakkens muskler og ledd med nakkestrekker

Når man har vondt i nakkeovergangen føles det gjerne som at alt bare er «klemt sammen», og at musklene nærmest kjennes ut som harde knuter inne i muskulaturen. Personer med slike smerter forsøker gjerne å «dra hodet hit og dit» i håp om å bli kvitt den sammenklemte følelsen. En bedre måte å strekke ut nakkens muskler og ledd er ved å bruke en nakkestrekker (også kjent som nakketraksjonsapparat eller nakkehammock). Forskning har vist at så lite som 10 minutters daglig bruk kan gi lindring mot nakkesmerter og medføre forbedret funksjonalitet. Hovedvirkemåten innebærer at man trekker de myke mellomvirvelskivene fra hverandre, og at dette gjør at væske kan trekke inn i de igjen (hydrering). Vi anbefaler at du kombinerer bruken av denne med avspenningsteknikker eller pusteøvelser. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte nakkestrekkeren her.

Symptomer ved vondt i nakkeovergangen

Når vi har vondt i nakkeovergangen over tid kan dette forverre symptomer og smerter. Over tid kan det oppstå flere forskjellige symptomer og et mer komplekst smerte og symptombilde.

5 vanlige symptomer ved smerter i nakkeovergangen

  1. Smerter og ubehag: Du kan oppleve smerte og ubehag i nakkeovergangen, som kan stråle ut til skuldrene, øvre rygg eller armer.
  2. Stivhet: Du kan føle at bevegelsen i nakken og øvre rygg er begrenset, og det kan være vanskelig å snu hodet eller bevege nakken uten at dette framprovoserer smerte.
  3. Hodepine: Nakkesmerter kan også føre til hodepine, spesielt i bakhodet eller på sidene av hodet.
  4. Muskelspenninger: Du kan oppleve muskelspenninger og muskelknuter i nakke- og skulderområdet, noe som kan føre til ømhet og stramhet.
  5. Nummenhet eller prikking: I noen tilfeller kan smerter i nakkeovergangen føre til nummenhet eller prikking i armene eller hendene. Dette kan for eksempel skyldes at de stramme muskelfibrene legger trykk mot nervene i området.

Ikke bli gående med slike smerter og symptomer over lengre tid. Det kan gjøre vondt verre. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker en konsultasjon. Du kan også bestille time via vår døgnåpne online timebestilling.

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter), Aust-Agder (Grimstad) og Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Årsaker til vondt i nakkeovergangen

Muskelspenninger, leddstivhet og nerveirritasjon er vanligvis helt sentrale årsaker som kan gi deg smerter i nakkeovergangen. Dette involverer gjerne musklene øvre trapezius, levator scapula og scalenius. Leddene som oftest er involvert er de nedre nakkevirvlene og de øvre ryggvirvlene i regionen C6 og ned til T4. Altså området fra sjette nakkevirvel og ned til fjerde ryggvirvel (den er omtrent midt i brystryggen, og kan bidra til dype og verkende smerter i midtryggen).

  1. Dårlig holdning: Langvarig dårlig holdning, som å sitte foran en datamaskin med skuldrene fremoverbøyd, kan legge press på nakkeovergangen og forårsake smerter.
  2. Muskelspenninger: Stress, overanstrengelse eller langvarig spenning i nakke- og skuldermuskulaturen kan føre til smerter i nakkeovergangen.
  3. Skader: Fall, bilulykker eller idrettsskader kan forårsake skader i nakkeområdet og føre til smerter i nakkeovergangen.
  4. Slitasje: Slitasje i leddene i nakkeovergangen, som artrose, kan føre til smerter og stivhet.
  5. Nerveirritasjon: Irritasjon eller kompresjon av nervene i nakkeovergangen kan forårsake smerter som stråler ut i armer og hender.
  6. Nakkeprolaps: Et prolaps i nakken, også kjent som et cervikal skiveprolaps, kan føre til smerter i nakkeovergangen og eventuelt også ned i armer og hender.
  7. Feilbelastning: Overbelastning og feilbelastning av musklene i nakke- og skulderområdet, for eksempel ved tunge løft eller gjentatte bevegelser, uten nok restitusjon, kan føre til smerter i nakkeovergangen.

Godt tips 2: Løs opp i muskelspenninger og stive ledd med stor skumrulle

En skumrulle er et glimrende egentiltak for å løse opp i anspente muskler og stive led i nakkeovergangen, samt mellom skulderbladene. Den kan hjelpe deg med å stimulere økt sirkulasjon inn mot muskulaturen, og fremmer også raskere restitusjon etter treningsøkter. Denne er litt større enn de fleste skumruller som finnes på markedet, og den er derfor også mer praktisk, samt at den har et større bruksområde. Trykk her eller på bildet ovenfor for å lese mer om eller kjøpe denne store skumrullen (produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu).

Funksjonell undersøkelse av cervikotorakale smerter

Våre offentlig autoriserte klinikere, både fysioterapeuter og kiropraktorer, har lang utdanning og klinisk erfaring innenfor undersøkelse og utredning av denne typen smerter. Som nevnt tidligere i artikkelen er denne typen plager kombinasjonsbetinget, og kan stamme fra blant annet:

  • Ledd
  • Muskler
  • Nerver
  • Sener

På bakgrunn av dette er det essensielt med en grundig kartlegging av funksjonaliteten til disse anatomiske strukturene. Ved slike tester ser man blant annet på smertesensitivitet, fleksibilitet, styrke, ubalanser og tensjon. Ved bruk av ortopediske og nevrologiske tester kan klinikeren også undersøke for om det er tegn på mer alvorlige underliggende årsaker, slik som et prolaps i nakken. Våre kiropraktorer har, i likhet med lege, henvisningsrett til MR undersøkelse dersom dette vurderes som medisinsk indisert.

Vondtklinikkene: Vi er her for deg!

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi på Eidsvoll Sundet har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine, og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem med langvarige resultater.

Behandling mot smerter i nakkeovergangen

[Bilde 3: Triggerpunktbehandling kan være en effektiv behandling mot muskelsmerter i nakkeovergangen]

En behandlingsplan vil være basert på funnene fra en grundig funksjonell undersøkelse. Basert på at vondt i nakkeovergangen gjerne skyldes en kombinasjon av muskelspenninger og leddrestriksjoner, blir også valget av behandlingsteknikker rettet inn mot disse årsakene. Nettopp derfor kan tørrnåling, triggerpunktbehandling og leddmobilisering være veldig effektive. Behandlingsmetoder kan inkludere:

  • Fysioterapi
  • Idrettsmassasje
  • Lav-dose laserterapi
  • Leddmobilisering og «leddknekking»
  • Massasje og muskulære teknikker
  • Moderne kiropraktorbehandling
  • Traksjonsbehandling
  • Triggerpunktbehandling
  • Trykkbølgebehandling
  • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Å kombinere flere behandlingsmetoder kan hjelpe oss med å oppnå optimale resultater. Særlig ved dypere og mer langvarige smerter kan det være spesielt gunstig å kunne supplementere med lav-dose laserterapi og nålebehandling. Dette er for å øke blodsirkulasjonen, bryte ned skadevev og gjenopprette normal bevegelighet i leddene i nakken og midtryggen.

Tørrnåling mot muskelsmerter i nakken

Muskulær behandling med akupunkturnåler, også kjent som tørrnåling, har dokumentert positiv effekt mot nakkesmerter.¹ En sterk meta-analyse publisert i Journal of Pain Research and Management konkluderte med at intramuskulær akupunktur bør brukes på pasienter som har langvarige og kompliserte nakkesmerter.

¤ Tørrnåling, også kjent som intramuskulær stimulering (IMS), kan være den optimale behandlingsformen for deg som har ekstra seige og dype muskelspenninger. Behandlingsformen stimulerer nemlig dype, positive forandringer, i form av både forbedret blodsirkulasjon og økt elastisitet i muskelfibrene.

Leddmobilisering av brystryggen mot smerter i nakkeovergangen

En meta-analyse, som altså er den sterkeste formen av forskning, har dokumentert at leddbehandling for å stimulere bedre bevegelse i midtryggen har dokumentert effekt mot langvarige nakkesmerter.² Studien, som samlet sammen alle relevante studier innenfor tematikken, kunne vise til signifikant smertelindring og funksjonell bedring.

Egentiltak mot smerter i nakkeovergangen

Vi nevnte tidligere i artikkelen at det å ha en skumrulle kan være gunstig for egenmassasje mot stramme muskler i midtryggen og nakkeovergangen. I tillegg har vi også nevnt påføring av varmesalve på muskulaturen for smertelindring og økt sirkulasjon.

Godt tips 3: Påfør varmesalve på muskulaturen (lenken åpner i nytt vindu)


Mange føler at de har god og positiv effekt mot muskelsmerter ved bruk selvmassasje med varmesalve (med capsaicin, den aktive ingrediensen i chili). Dette øker sirkulasjonen og kan også gi en rask symptomatisk lindring mot anspente nakkemuskler. Men husk å bare bruke et tynt lag av gangen, da for mye salve kan gi en for sterk effekt. Klikk på bildet eller lenken for å lese mer om eller kjøpe denne varmesalven her.

Øvelser og trening mot vondt i nakkeovergangen

Riktige tøyeøvelser, bevegelighetsøvelser og styrkeøvelser kan hjelpe oss med å gjenopprette normal funksjon i muskler og ledd i nakkeovergangen. Særlig trening med strikk kan være spesielt effektivt for å trene de riktige stabilitetsmusklene i og rundt skulderbladene. Slike treningsstrikker kalles for pilatesbånd. Våre klinikere hjelper deg med å sette opp riktig treningsprogram i henhold til dine muskulære ubalanser.

Oppsummering: Vondt i nakkeovergangen

Dersom man blir gående med smerter over lengre tid vil disse bli gradvis verre. Etter hvert kan dette føre til økt forekomst av hodepine og også det vi kaller nakkerelatert svimmelhet (cervikogen svimmelhet). Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller lurer på noe. Husk at du enkelt kan bestille time hos oss via online timebestilling eller ved å ringe oss.

VIDEO: Strikkøvelser mot smerter i nakkeovergangen

I denne videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram et anbefalt treningsprogram som kan hjelpe deg med å styrke riktige muskler og få bedre holdning. Dette vil igjen kunne føre til mindre belastning mot nakkeovergangens muskler og ledd. I videoen nedenfor brukes det pilatesbånd, som er en svært anvendelig og flat elastisk treningsstrikk. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset dine plager og ulike diagnoser.

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men hvis mulig foretrekker vi at du bruker online timebestilling. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i nærheten av Eidsvoll Sundet kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse)

Våre klinikere ved Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi er offentlig autorisert helsepersonell som alltid jobber for å være i førersetet innen faglig kompetanse på utredning og behandling av muskel, nerve og skjelettlidelser. Hvis du ikke er i nærheten, så kan du også se en oversikt over våre andre klinikker i landet her. Blant annet i Oslo (Lambertseter) eller Aust-Agder (Grimstad)

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige timer)

Telefon: 64 80 81 10

Epost: Eidsvollkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Forskning og kilder: Vondt i nakkeovergangen

  1. Secorun et al, 2023. Effectiveness of Dry Needling in Improving Pain and Function in Comparison with Other Techniques in Patients with Chronic Neck Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Manag. 2023 Aug 23:2023:1523834.
  2. Tsegay et al, 2023. Effectiveness of Thoracic Spine Manipulation on the Management of Neck Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Control Trials. J Pain Res. 2023 Feb 27:16:597-609.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 638472846 Credit: Filip_Krstic

Bilde 2: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1791242900 Credit: Benito Vega

Bilde 3: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1300958308 Credit: Lacheev

Artikkel: Vondt i nakkeovergangen (cervikotorakalovergangen)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.

Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Latest posts by Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (see all)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.